Meni je iz 80ih najjači proser da rašire mrežu tramvaja po Beogradu, 2/3 deonica i linija im bude na Desnoj obali Save, a stave depo na sredinu Novog Beograda, sa jednim krakom po njemu celom, i jedan jedini most koji će voditi tramvaje do i od njega. I čak ne naprave nijednu pomoćnu okretnicu na toj strani reke, za slučajeve kad most iz bilo kog razloga ne radi ili ga, jelte, nema više... A samo u blizini Dejtonke sam prebrojao 5-6 načina i mesta kuda su 80ih mogli da sprovedu pomoćnu okretnicu, a danas ima još uvek bar 3.
Dalje širenje tramvaja po centru Beograda bi imalo smisla da se to decenijama unazad planiralo i sukcesivno radilo. Pa onda lepo sa svakim većim radovima i izmenama u centru izvede se tako da se još malo prilagodi tramvajima i da se kolski saobraćaj navikava na alternativne pravce. Dakle drugačiji režim saobraćaja, negde čak i ulice samo za JGP i neophodni saobraćaj, drugačija stajališta, drugačiji koncept razvijanja. Istovremeno, da se ti alternativni pravci na vreme i smisleno šire. Kao na primer tunel do DS, novi most, UMP, blagovremena širenja na istočnim delovima - ne može do Mirijeva sa tadašnjih 50.000 a današnjih 100 da vodi seoski put bez trotoara sa po jednom trakom i ne može 80ih na Dunavu jedini most da bude Pančevački.
A ovako sa ovoliko nepripremljenih uslova, bez jačanja tranzita i alt. pravaca, i sa ovoliko sadržaja, ljudi i zgradurina, ubacivati tramvaje na nekim mestima bi bilo poput ubacivanja gigantskog kreveta u stan od 30 m2. Trebalo je još ranije, mnogo ranije, da se napravi dugoročna vizija kuda će tramvaji definitivno uvek ići, i da se ti delovi grada i oni oko njih, prilagođavaju i razvijaju u skladu sa time. Sa metroom ili bez, nema veze. Tramvajski deo planiraš i razvijaš sam za sebe da on bude konstanta. Pa ako ikada dođe 56. predlog metroa, prilagodićeš ga tramvajskim deonicama u centru. Ne, oni su uvek radili isto - započnu 20 međusobno zapetljanih gigantskih projekata uprpe se na pola puta, odustanu jer nemaju sve do poslednjeg dinara, i svaki odrade do pola ili ga na kraju uopšte ni ne započnu. I uvek se između ostalog poturala i ona neka priča "ma ne treba nama to" ili "možemo i bez toga". Čak i kad bi videli da populacija i količina saobraćaja stabilno rastu već 20/40/60 godina.
Ma... prosto zemlja slepaca.