Šta je novo?

Park kod Ušća i Park prijateljstva "Oaza Novog Beograda"

Par standardnih slika muzeja uz neka moja zapažanja.

Na skoro svim klupama naslon postavljen uz ivicu. Uopšte nije upotebljiv (osim za osobe više od 2m). Pomislio da se naslon može postaviti na sredini i da su te klupe u stvari za sedenje sa obe strane i potvrdu toga sam video na ovoj slici.
Pogledajte prilog 2

Mišljenja sam da bi trebalo uz ivicu parka napraviti stazicu. Naime, skoro celom ivicom, park se oslanja na kolovoz. Postoji samo jedna poprečna (da ne kažem tetivna) staza. Samo iza MSU postoji staza (trotoar) između parka i kolovoza. Tu je i bus stanica, a ono što je zanimljivo je da tragovi takve staze te širine postoje i na suprotnoj strani parka (ka Brankovom mostu).

Pogledajte prilog 1

Dečji parkić ima žičaru (verovatno da nas pripreme za planiranu "gondolu")

Iskreno, nisam mislio da će tereni za basket da se "prime", ali na jednom je bilo nekoliko ekipa.

Pogledajte prilog 11

Slede standardne slike. E sad, ko o čemu, ja o drveću. Da li je potrebno da stoji drveće blizu muzeja? MSU je jedna zanimljiva zgrada i mišljenja sam da drveće ne treba da stoji tako blizu, već da muzej treba da dominira i bude vidljiv "u fulu" na bar 50m oko njega.

Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 4Pogledajte prilog 5Pogledajte prilog 6Pogledajte prilog 7Pogledajte prilog 8Pogledajte prilog 9Pogledajte prilog 10

Super slike Dule!

A oko one staze, evo i vesti iz blica
http://www.blic.rs/vesti/beograd/mister ... od/2t7gq2g

Fantomska staza duga više od sto metara, a široka pet-šest metara, koja vodi od Bulevara Nikole Tesle sve do samog šetališta kraj Dunava, između Palate "Srbija" i hotela "Jugoslavija", uzbudila je mnoge Beograđane.

Reporteri "Blica" obišli su juče ovaj park gde su zatekli raskopanu stazu. Trava je uklonjena, a zamenio ju je šljunak. Samo na jednom mestu postavljena je mala improvizovana veštačka zelena stazica. Drveće, na sreću, nije pomerano sa svog mesta, iako je zemlja raskopana toliko da se vidi korenje. Ko god da kopa, raskopao je i parče biciklističke staze. I presekao ju je na dva dela.

Ko izvodi radove i kakve su oni prirode nismo uspeli da saznamo. Odgovore prethodna dva dana nismo dobili ni od "Zelenila Beograd", koje u susedstvu radi na sređivanju parka Ušće, ni od Sekretarijata za inspekcijske poslove, pa ni od opštine Novi Beograd.

Na ovoj lokaciji juče nismo zatekli ni radnike ni mašine. U blizini su bili samo zaposleni u "Zelenilu", koji su nam rekli da njihovo preduzeće nije zaduženo za raskopavanje tog dela parka.

- Mi nismo pravili tu stazu, radimo na rekonstrukciji parka Ušće, a taj deo nije u našem planu rada. Najverovatnije je neko unajmio privatne radnike – rekao je jedan od radnika „Zelenila”.

Kako je baš na ovoj lokaciji usidren kontroverzni brod-hotel "Kompas - river siti", koji je poslednjih godina nekoliko puta premeštan sa jedne na drugu lokaciju, a staza vodi baš do njega, spekuliše se da su upravo oni započeli izgradnju parkinga i prilaza za svoje goste.

Objašnjenje smo potražili i u samom hotelu, ali su nam tamo samo kratko rekli "da ne žele ništa da komentarišu". Kako smo nezvanično saznali, pre dva dana je inspekcija izlazila na tu lokaciju, ali odgovora da li se radi o legalnim ili nelegalnim radovima još nema.

BROD-HOTEL PREMEŠTALI ČAK PET PUTA

Hotel na vodi prvobitno je postavljen na obali Savskog šetališta, pa premešten u Luku Beograd. Usledila je zatim selidba na Dorćol, kod Kule Nebojša, pa na novobeogradsku obalu Dunava kod Palate "Srbija", zatim na Zemunski kej, da bi konačno bio vraćen na lokaciju na kojoj se nalazi i danas.

DA LI JE U PROJEKTU PARKA UŠĆE?

Prostor na kojem je napravljena staza obuhvaćen je planom sređivanja parka Ušće, odnosno kompletnog poteza od Brankovog mosta do hotela "Jugoslavija".

Njime je predviđeno nekoliko "pomoćnih" staza, ali je malo čudno da niko ne zna za radove i da staza izlazi baš kod usidrenog brod-hotela.

OPŠTINA: NIKAKVE VEZE SA RADOVIMA

- Opština Novi Beograd nema nikakve veze sa radovima koji se izvode u Parku prijateljstva, niti je konsultovana od strane Uprave grada o njima. Park pripada javnim zelenim površinama kojima upravlja i održava ih JKP „Zelenilo Beograd“, a za inspekcijski nadzor nadležan je gradski Sekretarijat za inspekcijske poslove. Opštinskoj inspekciji nisu prijavljeni bilo kakvi radovi, a ni seča drveća - saopštili su iz opštine Novi Beograd.

Diletantski članak. Da su pitali nekoga iz grada, dobili bi odmah odgovor, a ne šljakera iz Zelenila.

Brod restoran (koji neizmerno prezirem) će imati koristi od te staze, ali sigurno staza nije pravljena zbog njega. Da li su imali pravo da stave zeleni tepih od Bulevara Nikole Tesle do šetalšta - to je pitanje za inspekcije.

svYhg7K.jpg

iVtMPdk.jpg

Savski nasip je malo pao u mojim očima zbog ovog jeftinog senzacionalizma. Kao prvo, staza na slici ne vodi do broda, kao drugo, staza koja vodi ka brodu, se nalazi na "prirodnoj" putanji i prilično su pravilno postavljene sve 4 nove staze.

Za akciju oko nelegalnosti broda ih potpuno podržavam (kao i za mnoge druge akcije), ali reći da je jedna od planirane 4 staze napravljena specijalno zbog broda je smešno.

Preneli smo vest, jer nadležni nisu građane upoznali zbog čega se ovo radi, ni mediji ne znaju.... Drago nam je kada neko postavlja pitanja, znamo da nadležni vrlo često ne poštuju zakon niti javni interes, pritom se služeći svim raspoloživim sredstvima da bi silovali zakon.
Nadam se da nije toliko loše što podržavamo skretanje pažnje na te "male lokalne" porbleme.
NSBR3vX.jpg

Ja sam shvatio da je to vaš stav.

Inače, to što Blic ne zna, ne znači da se ne zna šta se gradi. Za te staze, kao i ceo plan rekonstrukcije parka se odavno zna. Poklopilo se tu dosta stvari, ali pisanje Blica je stvarno bilo smešno, jer su od izjave radnika Zelenila napravili aferu bez da su pitali nekoga iz Grada. Video sam posle i Vesićevu izjavu koja objašnjava ceo nesporazum.

Vest nije samo od NDMBG, na stranici Ulice za bicikliste se vodila priča, delili detalji koje su ljudi znali, o stazi, brodu....

Sve bi bilo OK, kad bi staza bila malo uza, ili imala neku zardinjeru (makar i ovu staru kantu za smece) po sredini, da se spreci prolaz kolima/taksistima.

Da bi kola došla na tu stazu, prvo moraju da se popnu na trotoar, tako da se ta staza sigurno neće koristiti za automobile. Mislim da je ista širina kao u parku kod MSU, a da li će biti nekih stubića, to još ne znamo. Ja sam generalno protiv stubića, ali jesam za kamere i drakonske kazne za takve prekršaje.

Veći problem su kola koja dolaze na šetalište od Juge ili od kasarne. Ne znam da li taksi sme da ulazi na to šetalište, ali juče sam video taksi na šetalištu.

U četvrtak sam imao malo vremena pa sam obišao park kod MSU tzv. Oaza Novog Beograda.
Opšti utisak - pa ja stvarno imam skromne potrebe i mala očekivanja ako je meni ovo odlično :D

Šalu na stranu, ovo je mala intervencija koja mnogo donosi, prrotor je uređen taman onoliko koliko je potrebno, a lak za održavanje.

Obradovao me je veliki broj ljudi u redu za ulazak u MSU... ja ću neki drugi put, volim da na miru šetam i razgledam.

Skulpture u ekstrijeru SMU su ostale u istom položaju kao pre uređenja parka, tj pre staza. Sad malo čudno stoje u odnosu na kretanje posetilaca. Pločice na podacima o delima, one originalne, su male i daleko od šetača, pa treba gaziti po sveže nabacanoj zemlji da bi moglo da se pročitaju(tragovi ukazuju da posetioci paze kako prilaze :) ).

Sportski tereni, staze, klupe. česme, kante, kamere.... - sasvim OK.
Jedina primedba - tereni za boćanje.
Sada će većina da kaže: e ovaj stvarno traži dlaku u jajetu, od svega se ostrvio na - terene za bloody boćanje.
Pošto sam se letos "navukao" na ovaj sport, baš me je zanimalo kakvi su novi tereni i imam par zamerki, iz ugla amatera, naravno.
Podloga bi trebala da bude betonska, sa peskom koji bi se ravnao. Ovde je podloga - debeli sloj peska. Znam, zabo sam grančicu u pesak da vidim koliko ima do betona. Par santimetara....
Zašto je to važno: pa zbog ravnanja podloge, slično kao kod teniskih terena od šljake. Kod boća ostaju tragovi od kotrljanja kugli i od pada, pa to zna da bitno utiče na igru (i da je obesmisli, ako je teren neporavnat i prethodno blago natopljen).
Druga stvar su dimenzije terena. Iako može da se igra na terenima različitih dimenzija (sve zavisi) ova dva terena su izgleda nekih maksimalnh dimenzija, makar što se tiče širine. Čini mi se da neko nije imao u vidu održavanje terena. Sa čime i sa koliko prolaza i za koje vreme treba izravnati taj teren? Kolika "štangla" ili mreža treba (a i odakle, gde su)? Za grad u kojem se ovaj sport još uvek nije zapatio, ovi tereni su stvarno preširoki.
Izvinjavam se za off zbog nečega što 99,999% ljudi i ne zanima i verovatno se pita čemu ti tereni uopšte, ovo je bio osvrt kako je urađeno nešto novo, a iz najbolje namere.

Čekaj da ja opipam terene za odbojku na pesku. Nisam im još priśao, ali čini mi se da nema česme pored njih, a realno je potrebno crevo, a i nešto za ravnanje .

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Био сам у парку...стварно је добра замисао...помислио сам да би било добро да се поставе неки мали ивичњаци на ове стазице како се каменчићи не би много расипали около...

Може калдрма да се постави као ивичњак за стазе са ризлом.

Ма могу и обичне гредице 5х8 или даске. Пример можете видети на стази у Бањичкој шуми, лепо изгледа и природан је материјал.

Na žalost, sve ovo što ste primetili govori o "karakteru" ovih radova. Predizborno zamazivanje očiju!
Itno da je lepo za slikanje kad se bude "otvaralo" posle će taj pesak/šljunak da propadne u zemlju i napraviće se kaljuga.
Naravno Vesić i Mali će reći : " Mi smo napravili, građani nisu održavali...

Poslao sam mejl Zelenilu i pitao ih kada će biti gotova staza za trčanje i da li će bici staza rekonstruisana. Odgovor sledi

Пoштoвaни,

Oбaвeштaвaмo Вaс дa je плaнирaнo дa рaдoви нa изрaди aтлeтскe стaзe нa лoкaциjи кojу нaвoдитe у Вaшeм дoпису буду зaвршeни дo крaja 2017.гoдинe, aкo врeмeнски услoви тo дoзвoлe, с oбзирoм дa сe рaди o спeцифичним мaтeриjaлимa нa кoje спoљaшни фaктoри дoстa утичу.

Рeкoнструкциja бициклистичкe стaзe je тaкoђe плaнирaнa дo крaja 2017.гoдинe.

Хвaлa нa рaзумeвaњу

Центар за информисање

Мали Калемегдан бр.8, 11000 Београд
тел/факс: 011/2630-506
cc

e-mail: info@zelenilo.rs
website: www.zelenilo.rs

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=488256#p488256:1i23lv7f je napisao(la):
SerbPacker » 31 Oct 2017 09:42 am[/url]":1i23lv7f]Na žalost, sve ovo što ste primetili govori o "karakteru" ovih radova. Predizborno zamazivanje očiju!
Itno da je lepo za slikanje kad se bude "otvaralo" posle će taj pesak/šljunak da propadne u zemlju i napraviće se kaljuga.
Naravno Vesić i Mali će reći : " Mi smo napravili, građani nisu održavali...

Ne može da propadne u zemlju (pretpostavljam da si mislio da će se utabati u blato) zato što je - posut preko podloge.
Ne znam o kojem se materijalu radi, ali se može videti na mestima na kojima je sloj kamenčića tanji ili je rasut zbog gaženja.

Predizborno - da, nema sumnje. Ali, džaba.
Ljudi koji ovakve stvari umeju da cene u principu ne glasaju za SNS, nije to taj mentalni sklop.

Tereni za odbojku na pesku izgledaju sjajno (iako je pesak pomešan sa šljunkom). Šteta što su završeni krajem oktobra, jer do proleća ovde ne može da se igra zbog hladnog peska. Plašim se da će dotle da nestanu mreže, bez obzira na to što postoji video nadzor:

Pogledajte prilog 1

Kakav crni šljunak pomešan sa peskom!?
Nadam se da je to privremeno do leta.
Naime, ne smem ni da pomislim šta bi se desilo kada bi se igrač bacio na tu mešavinu.

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

невероватно је али кула Ушће чини 90% естетике овог "парка". Штета што Србија није нормална земља и није било допуштено да се граде нормални небодери на "Новом" Београду близу центра где и требају него нам цео град изгледа као вилица бабе од 90 година са високом зградом на сваких километар и по.

Да су се на овој територији градили небодери где је могуће а Ратно острво претворило у централни парк са језером и Београд би био неуопоредиво лепши и еколошки бољи град.

Vrh