Šta je novo?

Paralelni Beograd

Pa dobro, to bi vec bilo malo preterano :laugh:

Kada se radi montaza sa bing mapama najvise mora da se pazi na simetriju i odnos svetla i senki - koliko je to moguce, da ne bi izgledalo previse abstraktno.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=376620#p376620:1hth9t8i je napisao(la):
Drakche » 18 Mar 2016 06:52 am[/url]":1hth9t8i]Novo iz radionice, pogadjate koja je lokacija u pitanju.

savrki_venac2.jpg

Drakce ala si se zaigrao ! :) Dobre montaze :)
 
Леп предлог, требало би Зекс да пошаљеш градским властима ово решење, да колико толико закамуфлирају оно ругло, док се зграда не прода. Барем ће имати више шансе да је продају по оној цени коју сад траже - 3,8 милиона еврића.
Имаш укњижен плусићћћ
 
Bravo! Kada ne sluzi nicemu, onda barem da ne bude ruglo. Zeleni Venac bi postao potpuno drugi prostor.

Vidim da si iz real time strategy presao u 3D pucacicnu :D
Google street view ima prednost da moze da se namesti ugao gledanja tako da np. moze da se kombinuje sa fotografijama starog Beograda (ako je fotografisano sa ulice) ili cak da se napravi 360 stepeni panorama za cyber naocare, malo teze, ali bi bas bio trip.
 
Dugo mi se već mota ova ideja po glavi, pa sam rešio da je podelim. Odmah da se ogradim da ne znam koliko je tehnički izvodljivo i da li je neko već predlagao nešto slično.
Što više razmišljam na temu ove konekcije, ona mi izgleda sve logičnije i neophodnije, ali jedini problem su, naravno, finansije. Jedno od rešenja je mostarina (tunelarina?) , ali to na više nivoa ne bi bilo pametno . Onda mi je palo na pamet nešto što možda ima.l mnogo više smisla - mostarina na Brankovog mostu,kojom bi se finansirala izgradnja ovog tunela. Prvo, ovim bi se destimulisao tranzit vozila kroz centar, a, izgradnjom tunela i proširenjem tramvajskog mosta bi imali sasvim dovoljno alternativa. Drugo, naplatom na već "razrađenom" putnom pravcu bi se prikupilo znatno više sredstava: trenutan promet je 70,000 vozila dnevno; "pesimistički" da pretpostavimo da se prepolovi, puta npr. 100dinara =10 miliona evra godišnje, što zvuči kao više nego dovoljno da se pokrije barem veći deo troškova izgradnje tunela.
Prednosti ovakvog rešenja su više nego očigledna, ali da naglasim najbitnija - rasterećenje Kneza Miloša i Brankovog mosta i izmeštanje saobraćaja iz Kalemegdanske tvrđave.
Još jedna pozitivna strana je postavljanje sistema brze naplate, koji se, kad zaživi u većem obimu, posle može koristiti i za finansiranje drugih saobraćajnih projekata (tunel Savamala-Francuska, delovi ump-a...).
 
Mozda je to nekome neprihvatljivo, ali mislim da bi obelisk posvecen nesvrstanima trebao ipak da se premesti na neko dostojnije mesto i na prostor kome istorijski, vremenski i kulturoloski pripada.

Uradih sinoc opciju/predlog za premestanje obeliska na kruzni tok kod opstine NBGD.

Postoje dve opcije:

- predlog sa parternim zelenilom ili sa zastavama Beograda (postoji i opcija sa fontanama oko obeliska)

- i varijanta da se kopija spomenika palim borcima u I sv. ratu koji sada krasi Novo groblje, postavi upravo na mesto obeliska, i samim tim uvelica pristupni deo (kapiju) starog Beograda.

:gobb:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=404627#p404627:1in087cl je napisao(la):
zexland » 08 Sep 2016 12:50 pm[/url]":1in087cl]Mozda je to nekome neprihvatljivo, ali mislim da bi obelisk posvecen nesvrstanima trebao ipak da se premesti na neko dostojnije mesto i na prostor kome istorijski, vremenski i kulturoloski pripada.

Uradih sinoc opciju/predlog za premestanje obeliska na kruzni tok kod opstine NBGD.

Postoje dve opcije:

- predlog sa parternim zelenilom ili sa zastavama Beograda (postoji i opcija sa fontanama oko obeliska)

- i varijanta da se kopija spomenika palim borcima u I sv. ratu koji sada krasi Novo groblje, postavi upravo na mesto obeliska, i samim tim uvelica pristupni deo (kapiju) starog Beograda.

:gobb:
file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php
Мени је ово одлично. Један од најлепших споменика би овде заблистао, једино бих зеленило око њега уклонио да се орао који лежи боље види. Ноћу би под адекватним осветљењем изгледао импресивно. На кружни ток са заставама немам замерки :kk: :p
 
Ovo je genijalno. Ne znam šta je više pun pogodak: obelisk u kružnom ili spomenik srpskim vojnicima na njegovom starom mestu. :)
 
Да, свака част, ово сјајно изгледа, међутим, преко сквера код општине НБ вероватно ће ићи метро на вијадукту...

У том случају можемо да размислимо о алтернативном месту за обелиск (Карађорђев трг, Блок 26 прекопута СИВ-а, нпр?), а на споменику из Првог светског рата на почетку моста бих инсистирао.
 
Eво једна монтажа у покушају, не замерите на скромним могућностима пејнта и на томе што фали УМП и проширени део Тошиног бунара :)
 
Укњижен плусићћћ за труд Дошљак.
Али што си продужио улицу Народних хероја кроз железнички насип и рушиш онај магацин ? :D
 
Хвала :)

Некако ми био мало само приступ станици из Тошиног бунара, а оригинална станица НБГ има приступ из две паралелне саобраћајнице, па сам хтео да направим аналогију. :D Нажалост нисам имао елемената да испод плоче и у блокoвима 40 и 52 сместим нови БАС, а продужетак Народних хероја би правио кривину и спојио се са Ђорђа Станојевића на простору данашњег Ер порт ситија. И наравно, фали УМП :D

Имам још неких планова, али су они мало компликованији :)

И да додам, инспирација за ово прекомпоновање ми је била статистика о броју путника на железничким станицама где је Тошин бунар био боље котиран од НБГ, а са незадовољавајућом инфраструктуром. Исто сам имао идеју и за Прокоп на месту Карађорђевог парка, али то нисам био у могућности да нацртам.
 
Одлично!

У том случају, стајалиште Тошин бунар треба преименовати у станицу Бежанија. Између ње и НБ, на четвороколосечној прузи додати још једно стајалиште БГ:воза, у Омладинскиих бригада или, по мени боље, код Булевара уметности.
 
Zexe, obe ideju su mi super, ne znam koja više! Takođe je očigledno da obelisk nije na upečatljivom mestu te malo ljudi zna za njega niti ga primećuje.

Pantografe po toj logici bi mogli reći i da je lokacija spomenika kod Brankovog mosta problematična jer će tu biti metro stanica iste te linije?
 
Пошто се неко време говорило о уређењу трга испред Политике, посматрао сам мало како би могло да се улепша, па ми је пала једна откачена идеја на памет. Пошто сам приметио да бројни суграђани седе на стубићима за заштиту помислио сам да би они и могли да се користе за седење док не наиђе аутобус, али мало удобније и шареније. На пример, у облику печурке. Уосталом, одувек ми платани на том тргу делују као џиновска шума. Шта мислите? :D Неспретно сам намонтирао, на брзину, не замерите :)
 
Печурке су занимљиве и мислим да тако бајковит мобилијар треба применити код вртића и основних школа, али овде ми некако штрче. Лепа замисао све у свему, код многих стајалишта фали клупа за седење.
 
Ovi jeste stvarno otkaceno :) mada slazem se sa Dosljakom da je ovo vise za neke prostore koji su vise namenjeni malisanima :)

Ovo je recimo jedan od vec poznatih primera otkacenog i jednostavnog dizajna klupe i korpe Marco Mandersa poznatog kao Tulpi Design :)

Collage-Tulpi.png


http://www.tulpi.nl/
 
Vrh