Šta je novo?

Pančevački most

Molim da mi se objasni gde ovo tacno postoji na svetu i kako funkcioniše? Hvala unapred.
Термин и појава су текући, немају потпуно дефинисану и свуда једнаку структуру. Као друштваена појава заступљена у свим економијама које су доживеле буран развој: некада Земље запада, СССР СФРЈ. Сада, ко што рече колега Грубер - Кина.

Укратко то је форма управљања је општег строја друштва, где власт или полуге власти у доређеној мери припадају техничким спацијалистима, који се руководе у совјим одлукама искључиво технолошким императивима (примена технологије на благостање друштва). Основна идеја технократије је да се приликом доношења одлука главним чиниоцем уведе ефективност и сагласно томе, деполитизација процеса доношења одлука, а као основне вредности узимају се принципи оптимизације и објективности.

Иако, строго узевши, технократија подразумева коришћење инжењерских вештина за решење било каквих проблема, лично ја бих то проширио и на друге струке, јер нису баш инжењери способни све да решавају (на пример медицинске проблеме или законе).

Преведено на нашу свакодневицу, не може Шапић да спроводи совју самовољу, да лупета о нечему о чему нема појма. Политичка би се функција сводила на прихватање ове или оне одлуке, прерасоподеле буџетских средстава. А у питањима енергетике, инфрастуктурних објкеата, политичари не би могли да воде ни главну ни последњу реч.

Да се Технократија не би одваја од реалности, био би неопходна јасан механизам управљања и јасно проведене границе ко за што одговара.

Сада, ко што рече колега Грубер - Кина.

U tom slučaju možemo mirno da spavamo jel se društo ubrzano formira po tom modelu. Sistem represije i sveobuhvatni nadzor su praktično već tu, jedino što nedostaje da ozvaničimo jednopartijski sistem koji praktično već funkcioniše. I ako neko misli da se naše društvo sa ovim resursima i u ovom kontekstu uspešno može razviti po tom modelu onda mogu samo da kažem da nisam siguran.

Drugo, gde su nama te tehnokrate? Kod nas je široko rasprostranjeno mišljenje ili mantra da imamo dobro obrazovanje i dobre stručnjake u šta ja više zaista ne verujem. Privreda i školstvo se sistematski razvaljuju već decenijama unazad i u situaciji gde je prosečna plata u prosveti ispod republičkog proseka možete tehnokratiju da okačite mačku o rep.

I treće možda i najbitnije je odnos stuktura moći odnosno te takozvane tehnokratske i političke elite. Ko uvodi tehnokratiju i za čije babe zdravlje? Jel su Ana Brnabić i Toma Mona tehnokrate? Ako nisu, na šta ja sumljam, onda morate prvo njih motkama da najurite pre nego dovedete tehnokrate (ako ih uopšte ima) a za to trenutno nema političke podrške koliko vidim.

Tako da mi to sve sa tehnokratijom i dalje nije bas jasno .....

Vrh