Šta je novo?

Palata Vizantija ( stambeno poslovni kompleks povrsine 25.000 m2 )

Kriminal je kako su te tri zgrade podigli, odnosno konkretno ovu "palatu" i kako su ljudima iz Green Residence-a totalno onemogućili dnevnu svetlost. Mora se danas razmišljati i o takvim stvarima kada se kupuje stan...

A jel se zna zasto investitor vise ne prihvata kreditne kupce? Jel projekat u problemu ili postoji neko logicno objasnjenje?
Kako "više"? Ja ne znam da su ih ikada prihvatali, ja kada sam ušao sa njima u razgovor, jedina opcija plaćanja je bila kroz faze izgradnje. To je verovatno zbog keša kojim finansiraju izgradnju. Sa druge strane, u tom trenutku su izašli sa prilično korektnom cenom, verovatno da bi lakše prodali i finansirali gradnju.

Možda dozvole ako im sledeće godine još uvek bude slobodnih stanova. Da li je iko zvao i raspitivao se o slobodnim stanovima?

Jesu prihvatali kreditne kupce dugo vremena. Ja kad sam ih zvao prošle godine, nije bio problem za kredit, jedino što je cena bila oko 50-100 EUR viša po kvadratu u tom slučaju.

Mislim da je ostalo jos desetak stanova i da se cekaju kes kupci i za to. Zasto bi cekali kreditne kupce ako su sigurni da ce prodati kes kupcima po njihovoj dinamici placanja.

Pa ne moraju da cekaju naravno, samo to govori o investitoru i finansijskom stanju projekta.

O investitoru i finansijskom stanju projekta govori i cinjenica da je ovo jedan od retkih projekata u gradu koji za sad ide mesec do dva brze od planirane dinamike gradnje koja je recena kupcima. Sve je moguce, videcemo :unsure:

Nije mi neverovatno da im treba keš odmah i da je to razlog. Pogotovo što su ranije prihvatali kreditne kupce i to po komercijalno boljim uslovima.

U ponudi je ostalo još 11 stanova, što je manje od 10% ukupnog kapaciteta. Logično bi bilo da prilikom projekcije budzeta imate u vidu neki odnos keš/kredit prodaja (što ne znači da isti ne podleže promenama usled raznih okolnosti). Bez proverenih i neposrednih informacija/uvida može se samo spekulisati. Kao što reče neko iznad, sve je moguće.

Kako je ovaj razmak između dva objekata ovih gabarita dozvoljen mi nije nikako jasno (za ovu minimalnu servisnu saboraćajnicu)... Ne znam da li i nova zgrada ima prozore na toj strani?

Normalnije bi bilo da je i prethodna zgrada izgrađena skroz do placa nove zgrade i da se onda su iste praktično spojene, a ispod ostavljen prolaz za potrebe saboraćaja. Sumnjam da bi i investitor kukao pošto bi imao vmogućnost da izgradi više kvadrata.

Kako je ovaj razmak između dva objekata ovih gabarita dozvoljen mi nije nikako jasno (za ovu minimalnu servisnu saboraćajnicu)... Ne znam da li i nova zgrada ima prozore na toj strani?

Normalnije bi bilo da je i prethodna zgrada izgrađena skroz do placa nove zgrade i da se onda su iste praktično spojene, a ispod ostavljen prolaz za potrebe saboraćaja. Sumnjam da bi i investitor kukao pošto bi imao vmogućnost da izgradi više kvadrata.
Razmak je kriminalno mali.
Nova zgrada nema prozore na toj i suprotnoj, bočnoj strani.

Kako se dobije građevinska dozvola za ovo?

Zato nova zgrada i nema prozore na toj stani, nisu mogli da ih dobiju (a i zašto bi imali)....

Međusobna udaljenost slobodnostojećih višespratnica i objekata koji se grade u prekinutom nizu, iznosi po pravilu najmanje polovinu visine višeg objekta, tako što se obezbeđuje udaljenost novog objekta od granice susedne građevinske parcele.

Udaljenost se može smanjiti na četvrtinu, ako objekti na naspramnim bočnim fasadama ne sadrže naspramne otvore na prostorijama za stanovanje (kao i ateljeima i poslovnim prostorijama).

Udaljenost planiranih od okolnih objekata, osim objekata u nizu, po pravilu je 5,0 m. a minimum 4,00 m, ako jedan od zidova objekta sadrži otvore za dnevno osvetljenje.

Za izgrađene objekte koji su međusobno udaljeni manje od 4,00 m ne mogu se na susednim stranama predviđati naspramni otvori stambenih prostorija.

Višespratni slobodnostojeći objekat ne može zaklanjati direktno osunčanje drugom objektu više od polovine trajanja direktnog osunčanja.

Pri izgradnji objekata koji se grade u neprekinutom nizu, na novom objektu se ostavlja svetlarnik iste veličine i simetričan svetlarniku postojećeg objekta.

Član 56

Najmanje dozvoljeno rastojanje objekta i linije susedne građevinske parcele, kojom se obezbeđuje međusobna udaljenost objekata, je 2,5 m.

Za izgrađene objekte čije je rastojanje do granice građevinske parcele manje od vrednosti utvrđenih u stavu 1. ovog člana ne mogu se na susednim stranama predviđati naspramni otvori stambenih prostorija.

Rastojanje objekta koji ima indirektnu vezu sa javnim putem, preko privatnog prolaza, od granice građevinske parcele utvrđuje se lokacijskim uslovima prema vrsti izgradnje propisanom ovim pravilnikom.

1000041542.jpg

Dobro vece,

Pokusavam da nadjem malo vise informacija o investitoru, pa ako neki clan malo bolje poznaje investitora, molila bih za privatnu poruku. Koliko su pouzdani i sl. Posto Euromedik nije iz gradjevinskog sektora pa svaka pomoc bi dobro dosla.

Hvala puno

Nema više informacija o investitoru jer im je ovo prvi projekat i iskorak u građevini. Jedino što može da se vidi jeste da su vlasnici te firma koja se vodi kao investitor zaista vlasnici Euromedika.

Možete eventualno naći više informacija o generalnom izvođaču, firmi Koto, oni su radili dosta stvari:

Vrh