Šta je novo?

Obnovljivi izvori energije

Ne samo da je EPS pružao otpor nego je dugo direktno uticao preko mnogih zakonskih odredbi da nemamo ni i mini i mikro vetrenjaca u vlasništvu privatnih lica i firmi.

Zbog takvog i sl. predhodnog bahatog ponašanja zašto bi uvažavali njihove molbe i apele ?

I ovako su truli neka se raspadnu Sem terenske operative 90% zaposlenih ne vredi ni pišljivog boba.strucnost mala al velika veza.
Formirati novi EPS a svi nj. zaposleni da ponovo konkurišu za posao i.ako ga dobiju u stručnoj konkurenciji sa mladjim kandidatima .

Za to vreme 10kw on-grid sistem bez baterija koji je startovao u proleće je smanjio letnje račune 3-4x (ukupno nekih 600-700 evra uštede do sad) i napravio viškove više nego dovoljne za grejanje (TP) tokom zime. Očekujem da će zimski računi biti manji u istoj proporciji ali dramatično niži u dinarima. Najbolji mesec jun, preko 2500kwh, najgori će za sad biti oktobar, koji će da podbaci na tek nešto preko 800kwh. Do sada je generisano preko 11TWh. @M86 da li ti se isplati da se prebaciš na on-grid? Najskuplja stavka je hibridni inverter kompatibilan s tvojom baterijom, ostalo je sitno, a taman ti može biti prilika da proširiš kapacitet i iskoristiš zadnji voz za neto merenje.
Moze li pregled danasnje proizvodnje npr, kratak Oktobarski dan, jeseni gospodnje 28.Okt 2025 ?

Bilo je fino i suncano, ja sam orijentaciono oko 18.5 KHW sa sunca potrosio i upucao u bateriju, celu noc klime greju i stize do sutra.

Svaki skok u potrosnji je u sustini ringla ili ves masina ili sudo masina ili pegla :) Maximum od oko 3.2KW iako imam teoretskih 5.4KW je posledica toga sto je limitirana jacina punjenja baterije na oko 2.5KWh tj 50A

1761669640732.png

Tj. biće dostignut maksimum u nekim kratkim intervalima uz pomoć refleksije od oblaka, ali se to neće videti na ovom dijagramu do proleća.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ink
Uklapaju se ovi grafici u moju neku racunicu.
A to je da po skros suncanim danima, sa fixnom instalacijom panela:
-leti dobijas od instalirane snage u KWp x 5-6 Max dnevno (10KWp = 50-60KWh)
-prolece jesen dobijas KWp x 3-4 Max dnevno (10 KWp - 30-40KWh)
-zimi dobijas KWp x 2-3 Max dnevno (10 KWp - 20-30KWh)

Ko se priključi do 1.1.2027 biće na neto merenju po sadašnjem zakonu do kraja radnog veka elektrane. Za nove prozjumere nakon tog datuma nema više korišćenja viškova, već će im predatu struju otkupljivati po mizernim cenama. A što se tarifa kod neto merenja tiče, u kojoj napraviš višak u toj i trošiš. Tako da ću ja celokupni višak ove zime trošiti u skupoj tarifi, a jeftinu ću plaćati regularno, što je po meni bolji scenario za korisnika.
Sta ovo tacno znaci, ko izgradi elektranu do kraja naredne godine bice u nekoj prednosti u odnosu na one koji to urade nakon ovog datuma 1.1.2027.?

@StariPosmatrač koliku povrtsinu ti zauzima ta elektrana od 10 kW, da li je na krovu kuce ili negde drugde?

Da, praktično si zaštićen od plaćanja skupe struje i ulaska u crvenu tarifu, tako što u višoj tarifi trošiš kilovate koje si predao i plaćaš samo mrežarinu od 3.8 din/kwh plus struju koju potrošiš u nižoj tarifi. Novim prozjumerima će EPS otkupljivati višak preko leta, ali zato će zimski manjak plaćati po regularnim cenama.

Veličina panela od 445W je 1.2x1.8m tj. 2.16 kvadrata, tako da ti teoretski za 10kw treba 45 kvadrata krova. Moji su na krovu.

Cena je oko 1000 evra po kWp, mene je izašlo malo više od toga. A instalirao sam je proletos. Ali osnovna premisa ukoliko želiš povrat investicije je da imaš velike račune za struju. U suprotnom moraš da se zadovoljiš drugim blagodetima ovakvog sistema, samoodrživošću, rezervnim napajanjem, ekologijom, umanjenim računima. Na kraju krajeva, ne mora sve u životu da bude isključivo finansijski isplativo. A za mene je najbolja kombinacija kad uradim nešto što volem, a na kraju se pokaže da je i isplativo. :)

Vrh