Mislim da se radi studija o uticaju na zivotnu sredinu kao sto se radi za hidrocentrale, i male hidroelektrane. Uglavnom da bi se izbegle migracije ptica. Sto se tice povlascene cene iz OIE to svi placamo kroz racun za struju, ne secam se tacno kako se zove ta stavka. Iz toga se placa postojecim OIE elektranama koje predaju energiju u mrezu. Kvote za povlascene proizvodjace el.energije se svake godine dodeljuju (ili vracaju u masu ukoliko nisu iskoriscene), to je sprecilo zloupotrebu koja je procvetala pocetkom cele ove akcije. Imala sam investitora koji je hteo da napravi MSE i onda su nas kontaktirali "vlasnici" kvota da nam prodaju svoje po neprofitabilnim cenama, mislim da su izmisljali cene jer ne bi bilo cak ni profita za vlasnika MSE. Cela prica je jos gora jer kvote glase na vlasnike, pravna ili privatna lica, tako da bi ta MSE glasila na tudje ime. Nadam se da se neko od investitora nije upecao u ovu zamku. Onda je Ministarstvo ogranicilo raspodelu kvota na godinu dana, ako ne napravis MSE u roku vracas kvotu u masu i opet je u opticaju. Povlascena cena je bila tada 19 evrocenti/kwh za MSE na krovu i 16 evrocenti kw/h za MSE na zemlji (manje jer uzurpiras npr gradjevinsko ili poljoprivredno dobro).