Da, Sovo jos jedno hvala na trudu. Ovo sto rece za stalni vetar na uzvisenju Orlovaci, jeste tesko kad je kontravetar jak, baterija drona se brzo trosi, a on se jako sporo uz vetar vraca. Ali evo da podelim jedno iskustvo, mozda moze koristiti. Kad sam snimao novi Zezeljev most u Ns-u, zeleo sam da ga snimim sa svih strana, zaista samo napravio lepe snimke, npr da dok dron prelazi preko njega kamera ispod sebe okrecuci se prati luk mosta. Medjutim kad sam zavrsio i dron se spustio nizvodno, dao sam mu komandu da se vrati, ali on je stajao u mestu. Shvatio sam da je iznad Dunava gde je jaka struja vetra iznad reke. Pritiskao sam dzojstik nazad ali se nije pomerao, a baterija se sve brže trošila, pa sam na trenutak pomislio da ce ostati tu zarobljen od vazdusne struje dok se ne istrosi, a zatim pasti u vodu. Ali onda mi se javila odlicna ideja. Prestao sam ga vuci uzvodno, vec sam ga sklonio sa strane, dalje od struje vetra izand reke. Kada je dosao iznad kopna, mogao je ici nazad. Onda sam ga malo dalje nego sto treba nazad odveo pa se preko reke ukoso nizvodno ka mojoj obali niz vetar lako spustio. Eto, u slucaju da imas problema sa jakim vetrom ili vazdusnim strujama, probaj improvizovati ovakvu strategiju.
Imao sam jos par zanimljivih akrobacija, npr da dron prodje izmedju zgrada BnV i sl, a želja mi je bila da novi savski most kod Obrenovca snimim tako da dron ide iznad vode, prodje ispod mosta, pa da se sa druge strane popne i napravi vertikalni krug oko mosta, od vode do iznad mosta. Slicno kao kad bi ti ovde snimao ispod vijadukata. Ali to ne bi preporucio jer beton cesto zna da prekine signal, a ako je pri tom nisko i ne vidis drona onda je je opasno da se unisti. Mislim, ovaj tvoj u slucaju gubitka signala sa daljinskim se isto vraca na mesto odakle si ga poslao, ali ako je nisko nisam siguran kako to sve ide, pa ne bih bas rizikovao. Tako, da treba ostati pri standardnim snimcima, ne neke vratolomije da se ne rizikuje dron
I naravno paziti na bateriju, jednom mi se desilo da mi je sa 10% otkazao kontakt sa daljinskim , nisam video gde je, pa se sam spustio, jedva sam ga nasao, preko 7 gora i 7 mora.