Šta je novo?

Obilaznica oko Beograda - [ Autoput ]

Maltene od kada znam za sebe ova obilaznica se gradi. Toliko slusam i ono "bice bolje". Tako bih je nazvao.

Taj deo od petlje Bubanj potok ka avalskom putu je ociscen, postavljena je folija i jedan sloj krupnog kamena. Cak je i uradjeno nekoliko propusta koji su i iyolirani i cekaju da ih nasip prekrije. Tu jeste dosta duboko u odnosu na kruzni put. Ako ide ta dubina, onda bi onako laicki receno mogao da se klasicno kopa tunel. Ovako mi deluje da tu ima povise zemlje da se iskopa. O tunela Strazevica ka kruznom toku mislim da nece da rade dok prvo ne stave onaj cuveni nadvoznak u funkciji. Tako bi mogli da rade levi poluprofil. Pa kad osposobe levi poluprofil od Orlovace onda da predju da rade desni poluprofil. Bice to mnogo komplikovano i usporeno sa tolikim saobracajem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=744637#p744637:3ba1i321 je napisao(la):
geovuk » Thu Jun 04, 2020 12:33 am[/url]":3ba1i321]... Cak je i uradjeno nekoliko propusta koji su i iyolirani i cekaju da ih nasip prekrije. Tu jeste dosta duboko u odnosu na kruzni put. Ako ide ta dubina, onda bi onako laicki receno mogao da se klasicno kopa tunel.

Tunel će da se radi metodom otvorenog iskopa, valjda se to tako zove, pa će da se zatrpava.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=744685#p744685:3d9q95jk je napisao(la):
blagic » Čet Jun 04, 2020 10:09 am[/url]":3d9q95jk]Geovuce, gde je tacno Avalska petlja?

Između kružnog toka kod Resnika i onog mosta što se trenutno pravi ka avalskom putu.

:grand:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=744756#p744756:2wz0v7ot je napisao(la):
geovuk » Čet Jun 04, 2020 1:17 pm[/url]":2wz0v7ot]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=744685#p744685:2wz0v7ot je napisao(la):
blagic » Čet Jun 04, 2020 10:09 am[/url]":2wz0v7ot]Geovuce, gde je tacno Avalska petlja?

Između kružnog toka kod Resnika i onog mosta što se trenutno pravi ka avalskom putu.

Da li je nesto menjano po tom pitanju, jer po slikama koje sam ja video izmedju ostalog i ovde na sajtu, petlja bi trebala da bude izmedju pruge i tunela 1ooo Ruza, odnosno posle mosta broj 16 iz pravca Resnika...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=744685#p744685:3k57xnqr je napisao(la):
blagic » 04 Jun 2020 09:09[/url]":3k57xnqr]Geovuce, gde je tacno Avalska petlja?
По плану, овде, зато сам и питао да ли су кренули с расељавањем тога дела

ptlj.png

Apsolutno je logicno da ta petlja bude tu gde je Geovuk obelezio. Ne znam samo da li ce i na petlji Bubanj potok biti moguce ukljucivanje na kruzni put? I bice petlja i kod Vince kada se nastavi prema Pancevu? Mada jos je daleko od realizacije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=744885#p744885:2fy2drsh je napisao(la):
SRBO » Čet Jun 04, 2020 11:51 pm[/url]":2fy2drsh]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=744685#p744685:2fy2drsh je napisao(la):
blagic » 04 Jun 2020 09:09[/url]":2fy2drsh]Geovuce, gde je tacno Avalska petlja?
По плану, овде, зато сам и питао да ли су кренули с расељавањем тога дела

file.php

Bas zato sam i pitao, ovo sto je Geovuk slikao jeste prelaz koji ce povezati sa putem koji se spusta od Miljakovca 3, naravno ukoliko nisu nista menjali...

Pa moguće je da je to samo most, a da će petlja ipak biti kao na slici koju ste postavili.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=744926#p744926:29vs86j1 je napisao(la):
Nesha Bg » Fri Jun 05, 2020 10:07 am[/url]":29vs86j1]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=744885#p744885:29vs86j1 je napisao(la):
SRBO » Čet Jun 04, 2020 11:51 pm[/url]":29vs86j1]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=744685#p744685:29vs86j1 je napisao(la):
blagic » 04 Jun 2020 09:09[/url]":29vs86j1]Geovuce, gde je tacno Avalska petlja?
file.php
Koliko vidim od petlje Orlovača do Bubanj potoka izlaz sa obilaznice će biti samo kod Avalskog puta (petlja Avala), neće biti izlaza posle Straževice, kod Resnika?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=744972#p744972:mua5kpoe je napisao(la):
roland » 05 Jun 2020 11:58 am[/url]":mua5kpoe]
Koliko vidim od petlje Orlovača do Bubanj potoka izlaz sa obilaznice će biti samo kod Avalskog puta (petlja Avala), neće biti izlaza posle Straževice, kod Resnika?

nece biti pristupa obilaznici od orlovace do avale. ni meni se ne svidja sto je tako ali tako je valjda i bilo planirano. resnik je jednostavno preblizu avalskom putu da bi i on dobio petlju mada za utehu im je sto ce imati relativno dobru i brzu vezu rasterecenim kruznim putem do obliznje petlje avala.

petlja kod resnika bi mnogo vise znacila ljudima u vecem delu "urbane" rakovice, ovako ce dosta njih na obilaznicu ici ili preko vidikovca pa na orlovacu ili preko banjice pa na petlju avalski put. gledajuci plan nekako mi je logicnije da je ipak izgradjena petlja kod resnika a da je petlja avala mogla da bude nesto istocnije, posle planiranog tunela, ili jos logicnije, bas na njegovom mestu sa normalnom detelina petljom sa avalskim putem, slicno kako ce biti na ukrstanju sa ibarskom... vrv nije moglo iz nekog razloga tako i sad imamo ovo

edit: ne vidim na planu kako je zamisljena veza kruznog puta i saobracajnice do petlje avala na obilaznici, bilo bi sjajno da tu naprave pristojan kruzni tok a ne da roknu T raskrsnicu

E tu bih imao ziro tolerans.
Seli na bespravno sagrađen zid koji treba da se ruši - pohapsi to odmah. Namerno gradili na trasi gasovoda bez dozvole - krivične prijave i robija. A oni im još dali pare... Država nam je takva kakva je, ali je narod st***. Ali ne, sad će da skoče NGO - pa oni jadni nemaju gde, pa oni od tog plastenika leba jedu... Stavi se u njihovu situaciju... Neću bre da se stavljam u njihovu situaciju, ja ne zidam bespravno. Većina građana ove zemlje poštuje zakone i plaća kazne ako ih prekrši. Oni nisu krivi, što su tu gde jesu, nisu imali kud... Ma nemoj, ajd sad svi da prekopamo državni put i nasadimo krompir. Lepo bi mi leglo da proširim dvorište za par metara do državnog puta 259, svašta bi se korisnog tu moglo sagraditi, pa ipak to ne radim. Imam parcelu uz istočni krak K10, jedna fino opremljena benzinska pumpa bi baš tu legla, budući da je uopšte nema na celom kraku, pa mi ne pada na pamet da to pokušam. A mogli bi da od toga leba jedu ne jedna, nego 20-30 porodica...
Svađam se sam sa sobom, ali mi je muka više od taloga, koji misli da mu je sve dozvoljeno! Naravno, nekim povlašćenim individuama su još gore stvari još dozvoljenije, ali to ne opravdava ove divljake!

Bespravna gradnja treba da se seče u korenu, čim krene da se gradi ili najkasnije pre nego što se ljudi usele. Posle je sve ogroman problem. Sprečavati na početku ne košta skoro ništa, rešavati problem naknadno može da košta milione.

Ali pazi argument "...Подсећају да иако је више од 40 година уназад била позната чињеница да ће се на овом делу Београда градити Обилазница, на основу више планских документа, ГУП Београда из 1972. године...". Na osnovu necega od pre 50 godina hej! Pa sta to znaci, da ako su Rimljani pre 2000 godina isplanirali, da svi i dalje treba cekamo da se to realizuje? Mislim, koja je zdravorazumska granica do koje neki drzavni plan se treba postovati, koliko godina? 50 godina je po meni premnogo. Desetine, mozda i stotine planova uredjenja odredjenih delova Beograda zadnjih 100 godina su postavljane na ovom sajtu, a koje nisu realizovane od drzave koja ih je planirala, i sta sad? Da ne nabrajam: od resenja Slavije, Nemanjine pa most preko Save, resenje poteza od Arene do Dunava, Europolis, najavljivano naselje na Dunavu od Marine Dorcol do Pancevca, SMT nije ni zapocet, UMP stao na pola pre 10 godina, prosirenja i produzenja mase ulica i bulevara, nove ulice i bulevari, projekat renoviranja svih gradskih pijaca (npr Djerma) sa garazama ispod, fontana na ulazu u Knez... spisak neostvarenih "planova" i fiks ideja je beskonačan, a ljudi moraju žive u realnom svetu svaki dan.

Naravno da su nam planovi zastareli, što ne znači da nisu važeći i da ih treba ignorisati To takođe ne znači da treba sad da kupiš par ari u luci od Miška ili Beka ili koga god i da sagradiš neki novi Burdž el Arab sa heliodromom na 100 spratova bez ikakve dozvole. I posle da se čudiš što hoće da ti ga sruše. Pa nismo Kairo hebemumisha...

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Činjenica je da ljudi grade bez dozvole ali je takođe činjenica da je praktično nemoguće graditi sa dozvolom. Em traje predugo em je apsolutno preskupo. A ionako država svakih nekoliko godina dozvoli da se za sitne pare ozakoni ono što je zidano nelegalno. Tako da si direktno motovisan i to upravo od strane države da radiš nezakonito.

To je isto kao ono kad ti Infostan da 7% popusta kad platiš na vreme a ako ne plaćaš mesecima, onda ti daju 10% popusta da te ne tuže. Ispadneš bu**** ako radiš ispravno.

Planska dokumenta morala bi da obavežu javnu vlast da u razumnom roku OTKUPI zemljište neophodno za gradnju planom predviđene infrastrukture. Pa kad skupi pare za gradnju, neka gradi.

Višedecenijsko 'rezervisanje' tuđeg zemljišta za gradnju je suprotno osnovnom ljudskom pravu da se koristi sopstvena imovina, time i protivustavno. To je naš nerazvijeni urbanizam, sveden na crtanje po mapama, recidiv komunizma. Posledica su neralni planovi, kao i vlast nedovoljno motivisana da u što kraćem roku razvija gradove i zemlju.

Samo da se nadovezem na Caribroda, ljudi oko lazarevackih kopova uglja, decenijama zive na tu foru. Znaju gde ce se kop siriti, uloze u kupovinu zemlje, izgrade kuce, objekte vocnjake i sl, i onda se od drzave trazi veca cena od ulozene, da bi se zaradilo na razlici. Mislim tu foru mi ispricase kolege koje rade sa rudnicima vise od 40 godina, pa u medjuvremenu videse svakakve fazone.

Пантограф":3k2samlb je napisao(la):
Planska dokumenta morala bi da obavežu javnu vlast da u razumnom roku OTKUPI zemljište neophodno za gradnju planom predviđene infrastrukture. Pa kad skupi pare za gradnju, neka gradi.

Višedecenijsko 'rezervisanje' tuđeg zemljišta za gradnju je suprotno osnovnom ljudskom pravu da se koristi sopstvena imovina, time i protivustavno. To je naš nerazvijeni urbanizam, sveden na crtanje po mapama, recidiv komunizma. Posledica su neralni planovi, kao i vlast nedovoljno motivisana da u što kraćem roku razvija gradove i zemlju.
Sve se slažem, ali koje je ljudsko pravo da gradiš nešto bez građevinske dozvole?

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Cijom gradjevinskom dozvolom? Ako su izbori kradeni, onda je i skupstina lazna, onda su zakoni koji ona donose lazni, i institucije neligitimne, onda su dozvole koje daju lazne. Znaci citav sistem dozvola je lazan, na koje se onda pravo ili nepostovanje zakona iko moze pozivati?

Mislim da to nisam ovde vec rekao ali 500 godina pod Turcima plus truli sistem kraljevine i SFRJ itekako je ostavio traga na ljudima i to se bukvalno prenosi s generacije na generaciju vec vekovima.
Dokaz za to je i ovaj slucaj. Jednostavno ne postoji kolektivna svest. Mi jako tesko ili skoro nikako ne pratimo i ne slusamo uputstva i propise.
Barem za ljude iz BG i okoline obilaznica je velika stvar i samo zahvaljujuci turbulentnoj situaciji koja kod nas vlada jos od 80ih ona jos nije zavrsena. Ako se znalo da trasa obilaznice ide tuda i tuda onda nemas brate nikakav razlog da tu gradis bilo sta. I tacka!

Vrh