Cela fora je u tome da kad se prošire te ulice i izgrade ti mostovi, stanje u saobraćaju će da bude još gore nego što je danas.
Znam kako to zvuči, ali nikad neće biti dovoljno široke ulice, i nikad neće biti dovoljno mostova. To samo stvara sve veće i veće gužve.
Ja to ne mislim. Neće nikad biti dovoljno na nekim mestima, ali na mnogim drugim hoće.
Drugo, to što negde 2 trake neće rešiti 100% problema nije izgovor da se ne uvedu gde može. Ni postrojenje za preradu otpadnih voda neće nikad rešiti sve probleme kanalizacije pa to nije izgovor da se ne sagradi. Rešava se koliko može, gde može.
Treće, video sam X puta na ovom forumu da ljudi, opterećeni automobilima i auspusima, potpuno izostave iz vida da širenje saobraćajnica može da znači i uvođenje žutih traka. Što ne donosi neke povlastice automobilistima, a svim putnicima JGPa znači puno. A znači čak i za sam saobraćaj, jer onda ima manje mešanja JGPa i ostalih vozila.
Na kraju, širenje ulica donosi mogućnost i za uvođenje staza za bicikle i trotinete. Teško će staze u jednu postojeću Žičku npr.
A Ameri su ektrem i glupanderi kad se radi o urbanizmu. Nisu uopšte relevantni. Ne vidim zašto svaki put kad ljudi koji mrze motorna vozila naiđu na neslaganje mora da se potegne argument ili poređenje kako je u Americi.
Odatle i potiče to sejanje straha od "indukovane potražnje". Vide ljudi Hjuston ili Los Anđeles i onda kažu "Oh ne! Završićemo kao oni!
" A okolnosti bukvalno neuporedive...
Meni najštetnije od svega je što je to preraslo u jednu nazadnu malicioznu agendu. I sutra kad dođe vreme da se proširi, prokopa ili izgradi nešto što je zaista potrebno, što bi svima godilo i što nije vezano za to da li Beograd ima 500 ili 700 hiljada kola, pojaviće se nova masa kontraša koja će i to pokušati da stopira ili će ismevati već milion puta kačenim "just one more lane bro" mimom. Koji je em potpuno irelevantan za Beograd (sem za Šapićevo širenje bulevara i kolovoza kod Beobanke, to je iizuzetak i hir jedne gluperde i nadam se da ih neće više biti), em je u 90% slučajeva fotošopirano i napravljena da odvede mim u ekstrem dupliranjem traka na slici i da izmami što jače emocije. Kažem, sutra će ti da kukaju i protestuju što se širi zakržljala Žička. Kao što već kukaju i protestuju što se uklanja most koji je predviđen za zamenu još pre 80 godina. I penju se na glavu ne samo neutralnim ljudima, nego i onima koji su opoziciono nastrojeni. Jer je borba bez ikakvog smisla.