Šta je novo?

Novi Sad - Opšta tema (gradski život i vesti)

Изгледа као да је трипут надограђена. Осим тога, могла је да буде мања основа, а већа спратност. Могла је да буде елегантна, овако је здепаста.
 
Ја у Новом Саду нисам налетео на контролу скоро две године (углавном се возим викендом, понекад радним данима рано ујутру или предвече/увече па можда и зато нисам налетео) па ипак увек плаћам карту. Док сам живео тамо, увек сам имао месечну карту. Сад купујем појединачну или дневну и изађе скупље него у Београду.

Нешто ти скупа та карта. :LOL:
Pogledajte prilog 181110
Znači kakav rusvaj latinice i ćirilice na samo jednoj strani aplikacije.
 
Да ли неко упућенији може да објасни зашто се у сред равног Новог Сада, на отвореном простору, без иједне природне или неприродне препреке, без иједног значајног објекта за рушење и са већ прилагођеним регулационим линијама, планира грађење надвожњака уместо површинске саобраћајнице?
То је већ дуго дуго у плановима, али никад нисам разумео зашто.
1700859169229.png
 
Да ли неко упућенији може да објасни зашто се у сред равног Новог Сада, на отвореном простору, без иједне природне или неприродне препреке, без иједног значајног објекта за рушење и са већ прилагођеним регулационим линијама, планира грађење надвожњака уместо површинске саобраћајнице?
То је већ дуго дуго у плановима, али никад нисам разумео зашто.
Pogledajte prilog 181624

Претпостављам, да би то могло бити како би се сачувао унутрашњи простор сајма, тј. унутрашња комуникација, уопште веза овог садашњег сајма и овог најављеног дела. Мени је логично да подигну јавну саобраћајницу, како их она не би ометала и правила им дисконтинуитет у оквиру сајамског простора.

Између осталог, једном када се купи карта и уђе на сајам, онда даље нема потребе да се излази из сајамске целине….
 
Претпостављам, да би то могло бити како би се сачувао унутрашњи простор сајма, тј. унутрашња комуникација, уопште веза овог садашњег сајма и овог најављеног дела. Мени је логично да подигну јавну саобраћајницу, како их она не би ометала и правила им дисконтинуитет у оквиру сајамског простора.

Између осталог, једном када се купи карта и уђе на сајам, онда даље нема потребе да се излази из сајамске целине….
Има смисла. То ми је била једна од теорија, али нисам знао како ће та нова целина да функционише. Хвала на одговору :)
 
 
PONOVO RADI RADNIČKI: Vega IT od četvrtka otvara predvorje za posetioce izložbe Nekad i sad

PONOVO RADI RADNIČKI: Vega IT od četvrtka otvara predvorje za posetioce izložbe "Nekad i sad"​

Nakon pune dve godine od početka renoviranja, zgrada Radničkog univerziteta, jednog od čuvenih simbola Novog Sada, zvanično otvara vrata za svoje sugrađane.
Tim povodom, od 30. novembra do 8. decembra, predvorje kompanije "Vega IT" uveličaće izložba "Nekad i sad" akademske slikarke Svetlane Ninković, a ulaz je slobodan za sve.
Prostor popularnog Radničkog je 20 godina bio u potpunosti neiskorišten, a dela koja će Novosađani moći da vide, simbolično, nastajala su upravo tokom dvadeset godina duge karijere istaknute slikarke.
Kompanija "Vega IT" je krajem 2020. godine kupila zgradu Radničkog univerziteta na javnoj licitaciji, a zamišljeno je da 13 spratova i 6.500 kvadratnih metara budu radni prostor za 550 ljudi. Idejno rešenje za fasadu zgrade, nakon javnog takmičenja, kreirao je arhitektonski studio "Kuzmanov and partners" iz Novog Sada, sa idejom da VEGA IT RADNIČKI očuva identitet objekta uz savremenu oblikovnu prepoznatljivost i korišćenje novih materijala i savremenih obloga, dok su za realizaciju projekta bili zaduženi studio za arhitekturu Synthesis Quatro, kompanija "Dijagonala" i "TIM inženjering".

58501-radnic-ki-1.jpg


Radujemo se što je spoljna rekonstrukcija zgrade završena i što smo korak bliže da nekadašnji simbol Novog Sada dobije novi sjaj. Posebnu zahvalnost zaslužuju svi partneri i saradnici koji izvode radove na rekonstrukciji zgrade i dizajnu enterijera, a sa posebnim nestrpljenjem očekujemo da čujemo impresije naših sugrađana koji će nas u četvrtak, 30. novembra, po prvi put posetiti – rekao je suosnivač kompanije Vladan Ostojić i podsetio da je namera kompanije da se slične manifestacije organizuju na ovoj kultnoj lokaciji.
Umetnost Svetlane Ninković karakterišu intenzivni, dinamični i neočekivani kontrasti, koji nepogrešivo privlače pažnju i teraju na razmišljanje. Kao članica Likovnog Kruga, sa više od 25 samostalnih i 30 grupnih izložbi, Novosađanima će se predstaviti izložbom sa većim brojem svojih radova.
Presrećna sam što će upravo moje slike koje su nastajale u godinama u kojima je zgrada Radničkog bila zatvorena najaviti njen novi život i vratiti je Novosađanima. Ovo je takođe prvi put da će slike iz različitih perioda biti izložene u isto vreme na istom mestu. Posebno sam ponosna i radujem se što posle dugog vremena i nedavne izložbe u Strazburu imam priliku da izlažem u svom gradu – kaže Svetlana.

58501-svetlana-ninkovic.jpg


Postavka će biti dostupna od 30. novembra do 8. decembra, svakog radnog dana u periodu od 8 do 18 časova u predvorju kompanije Vega IT.
Vlasnik zgrade u ulici Vojvođanskih brigada je firma "Vega Properties Radnički" d.o.o, iza koje stoji kompanija "Vega IT". Sa preko 200 klijenata iz čak 23 zemlje sveta, otvorenim kancelarijama u Londonu i Njujorku i ozbiljnim planovima za širenje na Bliski Istok, Vega IT je prava globalna kompanija sa sedištem u Srbiji.

 

Plata u IT sektoru skočila 100 odsto: Novi Sad je grad budućnosti, a ovo su njegove najveće prednosti​


Naučno-tehnološki park u Novom Sadu otvoren je 2021. godine, a samim tim započeta je nova era u razvoju IT sektora u ovom gradu. Poznato je da je Novi Sad broj jedan u Srbiji kada je u pitanju ovaj sektor, a kako za Telegraf.rs pojašnjava rukovodilac centra za razvoj u NTP-u, Vladimir Todorović, ova institucija je mesto susreta akademije, industrije i mladih koji imaju nove ideje.

- NTP je mesto susreta akademije, industrije i mladih koji imaju nove ideje i sve što treba da predstavlja pokretačku snagu naše zemlje i ono što će se pretvoriti u zamajac za privredu i neke nove kompanije, nove ideje i proizvode koji već izlaze odavde u prethodne dve godine - objašnjava naš sagovornik.

Iako je mlad, NTP je već uspeo da osvoji veoma važnu nagradu. Naime, projekat "Update" osvojio je prvo mesto u kategoriji najboljeg interreg projekta za 2023. godinu, a ono što bi on trebalo da ponudi jeste unapređivanje veština.

- Jedan od projekata u kojima učestvuje NTP je upravo interreg, ondosno projekat koji upravlja veštačkom inteligencijom. On je osvojio nagradu za najbolji interreg projekat za 2023. godinu u konkurenciji 30 projekata koji se trenutno izvode, a koji imaju unapređenje veština u svom cilju. Ono što projekat treba da ponudi jeste unapređivanje veština jer je 2023. godina evropska godina veština. Naš projekat "Update" je izabran za najbolji i ono što projekat omogućava jeste unapređenje veština u novim tehnologijama kod mladih pogotovo u veštačkoj inteligenciji, robotici, elektronici i svim novim stvarima koje su trenutno dostupne u svetu. Pre svega kod mladih u osnovnoj i srednjoj školi jer mi želimo da usadimo te veštine na vreme u nove generacije koje će imati priliku da sa tom tehnologijom proizvedu dodatnu vrednost i naprave neku uslugu. Na njima je kasnije da osmišljaju nove ideje i realizuju kod nas - pojašnjava Todorović.


Činjenica je da je IT sfera u Novom Sadu procvetala u poslednjih nekoliko godina, ipak, Todorović potvrđuje da ovaj vojvođanski grad neguje IT duh već čitave dve decenije, a svakako zahvaljujući Fakultetu tehničkih nauka.

- Razvoj Novog Sada nije se dogodio samo u poslednjih nekoliko godina. Novi Sad neguje IT duh već nekoliko decenija, barem dve. Početkom 2000-ih Novi Sad je prepoznat kao grad gde je svoje poslovanje smestilo nekoliko važnih igrača u IT sektoru. Dobar primer je dat kroz Fakultet tehničkih nauka koji obrazuje više od 1.000 inženjera koji su na neki način u IT sferi godišnje. Od njih 1.000, 80 odsto diplomira svake godine. Vidite koliki broj inženjera Novi Sad proizvodi. FTN je omogućio taj razvoj jer su iz fakulteta nastale prve kompanije i to je pokrenulo razvoj ovog grada. Danas ima više od 400 kompanija sa više od 10.000 softverskih inženjera. Pozicionirao se kao prvi u Srbiji kada je u pitanju IT struka - kaže on.

Kako kaže naš sagovornik ono što najviše privlači kompanije i stručnjake u ovaj grad svakako je opuštenost kojom zrači. Mnogim inženjerima odgovara način života kakav nudi Novi Sad, a samim tim raste i ponuda poslova.

Naučno-tehnološki park​


- Očigledno da su atmosfera i mogućnosti drugačije, pa ih to privlači. Pre svega poznat je po opuštenosti, sprijem ritmom života i to nekima odgovara. Kada imate dobru podlogu sa jakim kompanijama koje su već privukle veliki broj inženjera, onda dolaskom na tržište možete privući više radnika. Imali smo primere da neka kompanija dovuče zaposlene iz svog mesta kada se prebaci u Novi Sad nudeći im bolje uslove. Time smo došli do povećanja kvaliteta i ponude - navodi Todorović.

U poslednjih nekoliko godina sve je veći broj studenata koji se odlučuju za IT. Ono što ih najviše privuče su primanja, ali i mogućnosti. Todorović pojašnjava da u Novom Sadu i nije tolika zabluda ako studenti misle da će nakon Fakulteta tehničkih nauka lakše naći posao.


- Niko vam ne može garantovati posao, ali iskustvbo govori da u poslednjih 10 godina nemamo nekog ko je završio IT, a nije pronašao posao osim ako to sam ne želi. Dosta studenata upiše IT, a nisu svesni šta je to. Čak i završe, pa kažu "ja se ovim neću baviti". Svi koji završe imaju priliku da se zaposle, a imamo situaciju da čak i na trećoj godini studija dobijaju pohnude za posao da ih poslodavac čeka da uzavrše fakutet, a sve manje njih se odlučuje da upiše master studije, što ponovo nije dobro. Bilo bi dobro da se vratimo u vreme kada su studenti završavali fakultet, pa se onda zapošljavali jer master studije na FTN traju 5 godina - poručuje naš sagovornik.

Prosečna plata u IT sektoru skočila za 100 odsto​


Pored toga što je potražnja za radnicima velika, IT sektor važi za jedan od najplaćenijih. To potvrđuje i Todorović koji kaže da je prosečna plata inženjera u Novom Sadu skočile čak 100 odsto, te je nekada junior zarađivao od 600-800 evra, dok je danas cifra porasla na čak 1.500.


- Neminovno je da sa dolaskom većih broja kompanija veći broj zaposlenih traži nekretnine. Kada govorimo o broju od 400 i više kompanija onda možete zamisliti koliko je to mladih koji nisu rešili stambeno pitanje, a vide priliku da ga u tom momentu reše. Potražnja za stambenim, ali i poslovnim prostorom je veća. Prosečne plate u IT sektoru su rasle i uvećale su se verovatno duplo. Sećamo se kada su početne plate bile 600-800 evra, a sada je ta cifra 1.300-1.500 evra - navodi on.

Todorović dodaje da je Novi Sad zasigurno grad budućnosti. Kako nam objašnjava, sa ovom grupom ljudi i softverskim inženjerstvom koje je razvijeno grad predstavlja budućnost i pokretačku snagu ovog dela regiona.

 
Нови Сад на Унесковој листи креативних градова

Град Нови Сад је у последњих седам година успео да добије четири најзначајнија светска признања у четири категорије, као Европска престоница културе, најбоља организација награда „Мелина Меркури“, најбољи европски тренд бренд у Дрездену и као круна, награда Унеска за „Креативни град у области нових савремених медија“.

https://www.rts.rs//upload//media/2023/10/27/20/14/518/2054990/novisad-271123.mp4
 
kakva je to iista kreativnih gradova. Po čemu je NOvi Sad dobio to priznanje, gde je ta kreativnost? U urbanizmu svakako nije.
 

НОВИ САД НА СПИСКУ НАЈБОЉИХ ПРАЗНИЧНИХ ДЕСТИНАЦИЈА​


На сајту European Best Destination, на списку најбољих празничних дестинација, нашао се и Нови Сад за који је назначено да је "први и најстарији божићни маркет у земљи".

Подсетимо, као и сваке године, Новосађани ће имати прилику да уживају у јединственој празничној чаролији -"Новосадски Зимзоленд" ће заузети централно место на главном градском тргу!

Овај зимски фестивал је настао по угледу на најлепше божићне пијаце у Европи.

У тридесетак кућица "Новосадског Зимзоленда", сви посетиоци ће моћи да пробају разна пива, храну специфичних укуса, кувано вино, слаткише, празничне колачиће, бомбоне, као и да купе интересантне сувенире и новогодишње украсе.

"Зимзоленд" је права мала оаза поклончића којима можете обрадовати најдраже.


bozic



Празнична атмосфера трајаће 28 дана и биће употпуњена разноврсним програмом који се одржава на Тргу слободе.
Најбољи домаћи производи ће замирисати аутентичним мирисима који асоцирају на новогодишње и божићне празнике.
Осим тога, сваке вечери ће бити организовани наступи дечјих хорова, као и бројне радионице за најмлађе.

 

Put putuje: Dokle je doguran novi Železnički most u Novom Sadu preko kanala DTD​


Pogledajte kako tehnikom naguravanja konstrukcija novog čeličnog mosta polako ali sigurno klizi ka svojem konačnom odredištu.

Novi železnički most koji se trenutno gradi preko kanala DTD u Novom Sadu deo je deonice brze pruge Novi Sad – Subotica, duge 108,2 kilometra.

U pitanju je jedan od 49 mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukta koji će se naći na deonici do Subotice i granice sa Mađarskom, odnosno Kelebije.

Novi most nalazi se u blizini „Neoplante“, nedaleko od već postojećeg mosta kod Primorske ulice, koji se zadržava za potrebe teretnog i lokalnog saobraćaja.

Ono što je specifično za ovaj most jeste što se on montira tehnikom naguravanja.

U pitanju je savremena tehnologija u gradnji mostova koja podrazumeva postepeno potiskivanje konstrukcije.
Nakon što je početkom novembra sklopljena konstrukcija, prvo su montirane ekstenzije, a potom se krenulo u naguravanje konstrukcije mosta preko kanala DTD.
U pitanju je savremena tehnologija u gradnji mostova koja podrazumeva postepeno potiskivanje konstrukcije. Gradnja pomoću teških skela zamenjena je tehnikom guranja konstrukcije mosta.
Da bi se izvela ova konzolna gradnja potrebno su specijalna ležišta “za naguravanje”, dodatno opremljena sa kliznim spojem sa gornje strane ploče sposobnim da omogući klizanje konstrukcije.
Po završetku radova hidrauličnim presama se rasterećujju ležišta, uklanjaju PTFE ploče i prohromske obloge koje su svoju funkciju izvršile, pa se most spušta na ležišta nakon čega se skidaju blokade i privremeni oslonci.

Most se nalazi u blizini Neoplante; Foto: Gradnja

Završetak izgradnje u 2024.​

Kao što možete videti na snimcima, deo konstrukcije je ovih dana „zakoračio“ na drugu obalu, te se uskoro može očekivati i da čitav sklop bude na svom mestu.
Izvođač radova je kineski konzorcijum koji čine kineske kompanije „China Railway International“ i „China Communications Construction Company“, dok je investitor Infrastruktura železnica Srbije.

Radovi na izgradnji trebalo bi da budu završeni u 2024. godini.

Fotogalerija:​


Most se nalazi u blizini Neoplante; Foto: Gradnja
Most se nalazi u blizini Neoplante; Foto: Gradnja

Foto: Gradnja
Foto: Gradnja

Foto: Gradnja
Foto: Gradnja

Foto: Gradnja
Foto: Gradnja

Foto: Gradnja
Foto: Gradnja

Foto: Gradnja
Foto: Gradnja

Novi železnički most u Novom Sadu; Foto: Gradnja
Novi železnički most u Novom Sadu; Foto: Gradnja

Foto: Gradnja
Foto: Gradnja

Foto: Gradnja
Foto: Gradnja

Foto: Gradnja
Foto: Gradnja

Foto: Gradnja
Foto: Gradnja

Foto: Gradnja
Foto: Gradnja


 
Vrh