Šta je novo?

Novi Sad - Opšta tema (gradski život i vesti)

Ovako izgleda rekonstuisana zgrada Radničkog u Novom Sadu​




 
rekonstrukcija ove ulice bez proširenja na 4 trake, trotoara i biciklističke staze je bacanje para, tj totalni idiotluk
 
НОВИ САД: Успешно је завршена реализација треће фазе радова на изградњи бициклистичке стазе Нови Сад – Бегеч, на деоници од Улице Симе Матавуља до Дунавске улице у Футогу, чиме је унапређена и проширена мрежа бициклистичке инфраструктуре на територији Града Новог Сада.
n

Фото: novisad.rs
Деоница од Улице Симе Матавуља у Новом Саду до Дунавске улице у Футогу дуга је 10,5 километара. За радове на овој деоници уложено је 170 милиона динара и читав пројекат реализован је кроз суфинансирање са АП Војводина.
Tраса бициклистичке стазе Нови Сад - Бегеч својим највећим делом води по круни одбрамбеног насипа од Дунава, а мањим кроз урбану зону. У претходном периоду је, уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, изграђено 6,2 километра, од Обалске улице у Бегечу до Дунавске улице у Футогу, у шта је уложено 96,3 милиона динара.
Mеђународни значај ове бициклистичке стазе огледа се у томе што припада коридору EuroVelo 6, који се простире од Атлантика до Црног мора и представља једну од најпопуларнијих и најдужих европских бициклистичких рута. Кроз нашу земљу протеже се у дужини од 665 километра и познат је под именом Дунавска рута.

n

Фото: novisad.rs
Реализацијом ове инвестиције, не само да се омогућује боља саобраћајна повезаност Новог Сада и приградских насеља, него се знатно се доприности развоју циклотуризма у нашој земљи.

 

Kako izgleda Palata pravde u Novom Sadu​




 
Ребалансом буџета Новог Сада, чији је нацрт објављен на званичном сајту Града, превиђа се да у овој години у градској каси нађе укупно 46.168.426.042,17 динара, што је повећање од 13,56 одсто у односу на важећи буџет, односно за око 5,5 милијарди динара.
Од укупног суфицита из прошле године који је завршним рачуном буџета утврђен на 3.838.705.253,81 динар, распоредиће се 1.178.388.523,81динар, пошто је преостали износ већ уврштен у важећи буџет приликом његовог доношења у децембру. Поред тога, Градско веће предвиђа повећање прихода и примања буџета за око 4,2 милијарде динара.

Буџет је и пре овог ребаланса измењен, пошто је у њега додато још скоро 752 милиона из покрајинске касе, па се то сада ребалансом и евидентира. Ребаланс предвиђа повећање укупних текућих прихода за око 3,2 милијарде динара, највише на основу пореза на зараде и имовину, те трансфере с других нивоа власти, али и додатних 205 милиона од продаје грађевинског земљишта.

Приходи од пореза повећани су за 7,4 одсто на 1.767,5 милиона динара, највише захваљујући расту прихода од пореза на доходак, добит и капиталне добитке од 1,42 милијарде динара. Порез на имовину већи је за 335 милиона и сада износи 6,45 милијарди динара. Град такође очекује веће приходе и од своје имовине, градских предузећа, такси и накнада. Донације, дотације и трансфери увећани су за 906,1 милион динара, највише због 850 милиона динара из покрајинске касе намењених реконструкцији градских путева и саобраћајница.

Што се тиче расхода, они су усклађени с приходима, док је Град уједно прерасподелио новац за различите намене и пројекте у односу на измењене оклности у последњих седам месеци. Расходи за запослене повећани су за 2,2 одсто и сада износе шест милијарди динара. За коришћење роба и услуга издвојено додатних 1,8 милијарди динара, највише због планираних трошкова за поправке и одржавање, те за ову намену Град сада има на располагању 12,2 милијарде динара. Тако је, само у Програм одржавања путне привреде додато 1,45 милијарди динара.

За услуге по уговору ребаланс је наменио укупно 1,7 милијарди динара, што је за 108 милиона динара више од претходне суме. За мање проценте повећни су буџети за специјализоване услуге које углавном обавља „Градско зеленило” у корист градских управа за комуналне послове и заштиту животне средине. За мање суме смањени су трошкови за материјал и за отплату кредита.

Субвенције су повећане укупно за 1,2 милијарде динара, тако да сада износе скоро 5,3 милијарде динара, што је више за 30 одсто у односу на претходни износ. Тако ће, поред већ издвојених 1,3 милијарде текућих субвенција, ЈГСП „Нови Сад” добити додатних 700 милиона динара. „Новосадска топлана” ребалансом је добила 483 милиона динара капиталних субвенција за пројектовање и изградњу топлане „Мајевица”. „Водовод” је добио додтаних 11 милиона за капиталне субвенције, док је Спенс остао без 39,5 милиона динара капиталних субвецнија због динамике радова на „Сајмишту”.

Град је одлучио да за 307 милиона повећа дотације и трансфере који сада износе 4,87 милијарди динара. Повећано је издавајње за основне школе за 10,7 одсто, те је за ове намене опредељено 1,37 милијарди динара. За средње школе сума је увећана за 5,1 одсто, односно на 1,24 милијарде динара. Издвојено је и додатних 70 милиона динара за личне пратиоце, пошто је број деце којој су потребни нарастао са 450 на 500. Са 10.000 на 13.000 повећане су субвенције за децу у приватним јаслицама, а са 8.000 на 10.000 динара за децу у приватним вртићима.

Дотације невладиним организацијама порасле су за 24,2 одсто на 1,74 милијарде динара, јер је ребалансом доато 339 милиона динара. Од тога новца 150 милиона иде на тренинге и друге активности у салама и халама Спенса, 80 на спортске манифестације.


Више за социјалу
За социјалу је издвојено јо 90,7 милиона динара, како би се исплатила већа једнократна помоћ: 35 милиона за социјално угрожене грађане, 16 милиона за социјално угрожене породице, 68,5 милиона за исплату помоћи пензионерима са најнижим пензијама. Повећани су износи и за друге социјалне програме и установе.


Са скоро 50 одсто, односно 142 милиона динара, увећан је износ за казне и пенале, а за 65 милиона или 26 одсто порастао је износ намењен накнадама за штете и повреде.

Град је за 0,8 одсто смањио улагања у основна средства, односно у зграде и објекте, те сума за ову намену износи око 8,55 милијади динара. Тако је Градска управа за културу одустала од 313 милиона из Покрајине, намењених уређењу Алмашког краја, док је Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције смањила потраживања за партерно уређење дела градског језгра за 179 милиона динара и за пречистач отпадних вода у Руменки за 40 милиона динара.

Из покрајинске касе обезбеђено је 200 милиона динара за уређење парка код Спенса. За додатне радове током реконструкције стадиона РФК „Нови Сад” обезбеђено је још 73,7 милиона динара, а за уређење Стадиона „Карађорђе” планирано је 150 милиона динара.

За плаћање експропријације и накнаде за земљиште у ребалансу је додато још 800 милиона динара, што је укупан износ за ову намену довео до нешто више од 1,8 милијарди динара.

 
Žali bože vremena. Izgoreo po suncu. Da sam znao da ću Adu od blata praviti...

Otvara mi neki balavac šalter gde piše Štrand ne radi pošto sam slikao i vrlo bahato se ophodio, a onda zalupio prozor. kr****.

Posle mi je na glavnom ulazu jedna devojka objasnila da je njihova uprava zbog oluje dok traje rasklanjanje odlučila da zatvori štrand.

Ja naravno nisam odoleo da ne kažem i njoj da uprkos istim radovima, seči i uklanjanju Ada radi, ali nema veze... Vrlo neprijatno iskustvo sa tim balavcem. Šta ga briga što slikam. Još mu lepo objasnio da Ada radi non stop, ja došao jedan dan do Štranda kad ono zatvoreno, a on pita jel to za novine slikam 😄 Bože sačuvaj...

20230721_125134.jpg
20230721_125141.jpg
20230721_125400.jpg
 
Ada i Strand su neuporedivi, jer se za Adu ne naplacuje ulaz, a za Strand da i postoje na njemu kabine, koje se izdaju na godisnjem nivou, a i manji je dosta.
 
Znam sve to. 🙂 Nikad nisam bio na Štrandu i jako sam se razočarao, ne toliko što je zatvoren nego kakav kadar zapošljavaju. Prvi u kontaktu sa turistima i građanima mora da bude ljubazan a ne da mi glumata domaće humorističke serije iz 90tih, saću ja tebi šalter ispred nosa i u pola reči da zalupim.. a prvo mi se sagneš jer je šalter nisko postavljen...

Vratio sam se posle sa uključenom kamerom njemu u facu da ga pitam dokle će štrand biti zatvoren. Zalupio je ponovo, ovaj put još više revoltiran jer ga snimam.
 
Znam sve to. 🙂 Nikad nisam bio na Štrandu i jako sam se razočarao, ne toliko što je zatvoren nego kakav kadar zapošljavaju. Prvi u kontaktu sa turistima i građanima mora da bude ljubazan a ne da mi glumata domaće humorističke serije iz 90tih, saću ja tebi šalter ispred nosa i u pola reči da zalupim.. a prvo mi se sagneš jer je šalter nisko postavljen...

Vratio sam se posle sa uključenom kamerom njemu u facu da ga pitam dokle će štrand biti zatvoren. Zalupio je ponovo, ovaj put još više revoltiran jer ga snimam.

-Na Štrandu je sedam velikih stabala topole oboreno i plaža neće danas biti otvorena do momenta dok se ne uklone stabla kako bi posetioci bili bezbedni. Ukoliko stručne službe procene da postoje neke grane koje su nebezbedne na stablima u parku oni će ih sanirati. Nadam se da ćemo brzo zaboraviti ovo nevreme koje ne treba da unese strah u građane i da nas odvrati od prirode- navela je Prica.

 
@vladulns Juče sam bio na Adi i gledao kako uklanjaju, takođe oborena stabla. Mogu da zatvore i na 10 dana, informacije treba da daju bez lupanja šalterskim prozorom i smireno, e ne - jel treba nešto, što slikate. Smireno i informativno je i bio slučaj na glavnom (većem) ulazu, gde je devojka objasnila zašto ne radi, bez ikakve tenzije.

Izuzetno sam razočaran i ne želim da im plaćam takvu uslugu makar bilo i 50 dinara, ima boljih mesta u Srbiji za odmor. Dok ova vlast ne ode i ne smene sraman partijski kadar.

Imaj u vidu da sam potegao iz Beograda i po suncu išao bez i jednog drveta na šetalištu. Stvarno mogu da ispoštuju nekog ko dolazi iz daleka i da spuste loptu. To se uči prvog dana u HR kad obucavaš one kadrove koji će imati neposredan kontakt i obraćati se strankama.

Ako ne znaju kako, kao u meku. Nek idu na obuku u mek donalds. Dosta je više opravdanja za naš javašluk. Ljubaznost ne košta ništa.
 
O ljubaznosti Beograđana tek ne bih trošio reči. Mislim da građevinski forum nije mesto za utiske o relativnim i individualnim međuljudakim odnosima. Al eto, treba reći nešto u negativnom kontekstu za Ns...
 
Ma dečko... Ovaj forum je za sve teme, komunalne, gradska javna preduzeća, a ne samo građevinske, tema je Novi Sad. Ako misliš da sam negativno nastrojen prema gradu gde sam svojevoljno birao da kupim stan, misli, tvoj problem, tvoja predrasuda... Na ovom forumu su toliko puta i na toliko tema drugi iznosili utiske o ljubaznosti.

Plaža je manja. Dunav je prljaviji. I naplaćuje se ulaz. Ada je zakon. To su činjice. Kao što su činjenice da su male skockane ulice i drvoredi koji su pukom srećom izbegli investitorsku urbanizaciju prava divota Novog Sada i ono kakvim želimo da ga pamtimo iz nekih boljih vremena.

Kritika o stanju u BG je dobrodošla i na svakoj temi vidljiva.

Adios.
 
 
Čekaj, je li to onda imaju punjače samo na kraju trase ili se pune i tako usputno?
 
Kao neko ko stanuje u bulevaru a iznad stajališta, oduševljen sam time da se ovi novi busevi uopšte ne čuju.
 
Vrh