Šta je novo?

Novi Muzej Nikole Tesle

Kako ne razumijete da treba 100% u ovo drugo uložiti jer kada se uspije stvoriti nešto vanvremensko, ljudi će samo dolaziti.
Zato je stara elektrana bolje mjesto, jer leži na rijeci i pruži dovoljno prostora da se tu napravi čudo na Dunavu.​
Ni sami Beograðani neće dolaziti negde gde nije leko dostupno, a kamoli stranci. Ako bi smo se fokusirali na ovo drugo, vrlo lako bi muzej mogao da se zatvori jer ne bi imao prihod koji je dovoljan da ga samoizdržava.​

Sto se mene tice, srusiti Staklenac, napraviti park, u sred parka napraviti muzej, ovako nesto

2d65ca41-ba09-4f78-89c1-b114e9703527.jpg

Ni sami Beograðani neće dolaziti negde gde nije leko dostupno, a kamoli stranci. Ako bi smo se fokusirali na ovo drugo, vrlo lako bi muzej mogao da se zatvori jer ne bi imao prihod koji je dovoljan da ga samoizdržava.​
Ja veću glupost čuo nisam.

Ako se od Termoelektrane napravi ekstra lokacija uz dodatni sadrzaj pored samog muzeja Tesli, ljudi će prirodno gravitirati tamo.

Ako je potrebno praviti dodatni sadržaj da bi muzej bio zanimljiv, onda to u startu nije muzej nego nešto drugo. A i ja u mom postu nisam govorio o lokaciji termoelektrane, nego generalno o lokaciji.​

Ni sami Beograðani neće dolaziti negde gde nije leko dostupno, a kamoli stranci. . .​
Prvo, muzej nije neka pijaca ili pekara u koji se ide svaki dan, već se ide jedaput godišnje ili u jedanput u par godina.
Drugo, grad je velik i ne može svakom da bude "lako dostupan" na 5min pešaka, već se mora koristiti neki prevoz.
Treće, stranci i posetioci iz drugih mesta će imati i organizovanih grupa, a biće i onih koji će dolaziti kolima ili taksijem.
Četvrto, izgradnju muzeja neće država finansirati već "Belgrade Waterfront".
Peto, muzej će biti izmedju glavnih gradskih saobraćajnica u širem centru grada.
IMG_20250102_050249.png

Poslednja izmena:
Meni bi bilo zao da se otvara novi muzej, a da opet ne iskoristimo sve sto imamo i ne ostvari se pun potencijal.

Neka me ispravi neko ako gresim jer mi je izvor chat gpt, odnosno nepouzdan, koji je rekao da bi se izlozio sav materijal u vlasnistvu muzeja je potrebno 5000-7000 kvadratnih metara, dok Jugosped ima 4000.

Citat iz članka eKapije za koji sam dao link.
"Zgrada prve srpske fabrike papira nalazi se na parceli od 7.200 kvadrata i na dva sprata raspolaže sa više od 8.400 kvadrata"

Замислите
Loša lokacija za turiste?
Jel mi gradimo muzej za turizam i novac ili da bi se lik i djelo Nikole Tesle adekvatno i dostojanstveno ovjekovao?
Лоша локација за Николу Теслу пре свега, деградирајућа и неадекватна из практичних разлога.
Замисли сад туристе из Републике Српске, школска екскурзија, возе их аутобусом у центар да виде Народни музеј, Калемегдан, Зоо врт, а онда их возе аутобусом иза Мостара да виде музеј Никиле Тесле, глупо, зар не?

А предузеће Београд на Води музеј Николи Тесли прави ту где је одлучило да би зарадило новце, продајући безличне зграде уз Газелу као кварт имена нашег великог научника. Бедно, зар не?

Drugo, grad je velik i ne može svakom da bude "lako dostupan" na 5min pešaka, već se mora koristiti neki prevoz.
Svi bitniji sadržaji od kulturnog i turističkog značaja su u centru grada ili oko njega. Što kaže @Дошљак, koliko ljudi, a i turista će da ide u centar da obiðe ono što on nudi, a koliko njih će da ide da obilazi muzeje, legate i ostale znamenitosti raštrkane po gradu? Maltene da ne znam strance ili one iz unutrašnjosti da samostalno dolaze da obiðu Muzej Jugoslavije i Titov grob, već je to turistički organizovano, iako je muzej lako dostupan iz centra, za razliku od Muzeja Nikole Tesle, gde sam viðao da stranci samostalno dolaze. Može to da se podvede pod to da je Tesla veće ime i brend nego Tito, a može i da se podvede pod blizinu lokacije.​

Ne znam, ja kad putujem moram da se cimam po celom gradu na ave strane prevozom da bi obisao sta zelim a vi smatrate da sve treba da bude u Knezu kod nas. Ko zeli nece mu biti problem bilo gde da ode da obidje to sto zeli

Pa Generalštab je isto bolja opcija nego ovo, posebno jer bi tu odmah pored imao veliki Muzej grada, praktično bi imao veliki muzejski kvart, jedino što je ta zgrada u tom originalnom obliku dosta ograničavajuća.

Ne znam, ja kad putujem moram da se cimam po celom gradu na ave strane prevozom da bi obisao sta zelim a vi smatrate da sve treba da bude u Knezu kod nas. Ko zeli nece mu biti problem bilo gde da ode da obidje to sto zeli​
Kad imaš svo vreme sveta, nije ti problem da odeš bilo gde, ako to zaista hoćeš. Ali kada imaš, prema planovima aktuelne vlasti, Muzej vazduhoplovstva i Sajam u Surčinu, Zoo vrt na Adi Ciganliji, blizu Mostara Muzej Nikole Tesle, Hipodrom u Ovči, Opservatoriju u Zvezdarskoj šumi, Muzej automobila ko zna gde... , kao i više muzeja i kulturnih dešavanja na potezu Vukov spomenik - centar, a ograničen si sa vremenom, za šta ćeš se odlučiti? Bilo da ideš organizovano, bilo u sopstvenij režiji.​

Kad imaš svo vreme sveta, nije ti problem da odeš bilo gde, ako to zaista hoćeš. Ali kada imaš, prema planovima aktuelne vlasti, Muzej vazduhoplovstva i Sajam u Surčinu, Zoo vrt na Adi Ciganliji, blizu Mostara Muzej Nikole Tesle, Hipodrom u Ovči, Opservatoriju u Zvezdarskoj šumi, Muzej automobila ko zna gde... , kao i više muzeja i kulturnih dešavanja na potezu Vukov spomenik - centar, a ograničen si sa vremenom, za šta ćeš se odlučiti? Bilo da ideš organizovano, bilo u sopstvenij režiji.​
Teslin muzej gde god bio nikad nece imati problema s posetom, pa makar ga napravili u Maloj Mostanici

Имаће, ево ти за пример нпр. Кућа Краља Петра, музеј Афричке уметности, Јавни тропикаријум, музеј ваздухопловства, и сама Винча, све атрактивни садржаји, а посећеност слаба.

Mora saobracaj da se sredi, bio muzej ili ne. Tu kod Jugospeda je verovatno i najkriticnija tacka u Beogradu i putuje se jedno 15 minuta da bi se pomerio sto metara do Mostara.

Van toga, stvarno nije daleko, Beograd je metropola i ne moze tako usko da gleda i da centar budu samo Knez i Trg.

Ne bih bas rekao da ljudi i sad idu peske od Trga od Muzeja Nikole Tesle. Poenta je da se prevozom, bilo koje vrste, lako i udobno stigne za desetak minuta.

Не може и да тренутни сајам буде на јако добром месту за туристе и све посетиоце, умреженом из свих страна и да овај нови музеј Николе Тесле буде на лошој локацији за посетиоце на 200 метара одатле. Једно искључује друго.

Сви иоле велики градови имају и музеје ван туристичког центра а посебно ако се надовезују на неку руту која је пешацима пријатна за шетњу (наставак огромног зеленог булевара, плажа, речно приобаље итд.). Локација овде је најмањи проблем и не би била толико много оптималнија ни да се налази у старој термоелектрани.

Проблем је у потпуном непоштовању наше историје, културе и наслеђа, где се културне установе запостављају и стављају у задњи план и користе само као скарабуџени реквизити на макети. Никола Тесла не заслужује да га згузе у фабрику папира као што није заслужио да буде у оној малецној "вили" као што није заслужио ни да га гурну у Храм Светог Саве како су једно време хтели. Исто тако, опера не заслужује да се нагузи у део сајамске хале нити археолошко налазиште поред Скупштине заслужује да се раскопа и премести како би они себи направили гаражу. Ова власт је на републичком нивоу до сада располагала са бар 150-200 милијарди евра и нема ни жељу ни потребу да делић тога искористи на неопходне зграде за образовање и културу (градимо 3. стадион за фудбал а немамо зграде за све факултете и музејску грађу чувамо по подрумима).

Sto se mene tice, srusiti Staklenac, napraviti park, u sred parka napraviti muzej, ovako nesto

Pogledajte prilog 224945

Мени је тешко да пратим Зидареве идеје јер је увек нека провокација у питању, али сад кад си је ти интерпретирао са вештачком интелигенцијом, идеја са словом "Т" уопште није лоша, али свакако не у вриштећем габариту који је сасвим неприкладан са својим габаритом и по намени и по држави која га прави.

OK. Sad smo zaključili da je Beograđanima, a i gostima grada lepo, lako i jednostavno da odu do Galerije i ovih dana npr. prave apokaliptične gužve, ali da im je grozno, mrsko i komplikovano da odu bukvalno 5-10 minuta laganog hoda dalje odatle i posete Muzej Nikole Tesle.

Takođe smo utvrdili da kada "produhovljeni" Beograđani idu na Sajam knjiga, trenutno imaju sajamske hale do kojih je lepo, lako i jednostavno doći, ali ukoliko bi se na 5-10 minuta laganog hoda dalje odatle nalazio Muzej Nikole Tesle, onda bi svakako bilo veoma grozno, mrsko i komplikovano doći do njega.

"Fluidnost" naših stavova i ocena ogleda se i u tome što ćemo "Navodni Beograd" kritikovati kao promašaj jerbo su napravili dosadnu spavaonicu nakrcanu stanovima na najatraktivnijoj lokaciji u gradu, umesto da ljudima pruže kvalitetne javne sadržaje, ali ćemo isto tako kada se javi ideja da se neki kvalitetni javni sadržaj prebaci ili izgradi dole reći kako je to "bogu iza tregera" i kako se na silu gura da to bude centar grada..

Moram priznati da bar mene lično frustrira ta simplifikacija debate, gde uvek imamo samo "crno" i "belo" polje i onda sve ideje, stavove, pojave, želje itd. grupišemo ili na jedno ili na drugo polje, iako je stvarnost daleko kompleksnija i više nijansirana od toga. Uz to prepoznajem i strah kod ljudi da će, ako ne daj bože kažu da ovaj projekat muzeja ne izgleda tako loše, odmah dobiti etiketu da vole ceeeeoooo "Navnodni Beograd", a ko voli ceeeeeoooo "Navodni Beograd" naravno da voli onoga ko se javno hvali da ga je "sam izgradio", a ko voli onoga ko se javno hvali da ga je sam izgradio, onda po toj logici smatra i da je ispravno pesničiti studente i gaziti ih kolima, ili da nije ništa strašno ako se više od 300 tona betona, čelika i stakla sruči nekim ljudima na glavu, ubije njih 15 i večno obogalji još dvoje, jer eto, jbg, dešava se....

Ponavljam po 1000. put da je istina da je termocentrala "Snaga i svetlost" bila bolje rešenje, ali isto tako - od cele te ideje imali smo samo rešenje Vlade da se ta centrala dodeljuje Muzeju Nikole Tesle i niša više.: nii urbanistički plan koji bi to definisao, ni arhitektnoski konkurs kroz koji bismo dobili idejno rešenje, ni definitivnu namenu cele zgrade (pošto je sama isuviše velika za fond koji Teslin muzej poseduje), a nažalost ni političku volju i definisan način finansiranja tog objekta.

Pogledajte projekat filharmonije Amande Levit, pogledajte kroz koje je sve faze taj projekat prošao - od incijalne ideje, preko dva konkursa, do izrade idejnog projekta. Bukvalno se već sada zna od kog bi materijala trebalo da bude fasada, od kog pločice unutra, od kog sedišta od kog unutrašnji zidovi dvorane i sl, pa je opet projekat miljama daleko od realizacije i čami u fioci Malog pseudodoktora Siniše.

A, što se lokacije tiče ima jedna istorijska lekcija s početka ovoga veka kada je pokojni Đorđe Bobić promovisao ideju o izgradnji Opere na Ušću, tu negde između Brankovog mosta i MSU, pa se digoše gradska kuka i motika: "Gde tamo u PM!?", "Zar da idemo ČAK na NBG da uživamo u Operi".... Pa, peticije, pa potpisi, pa konferencije za štampu, pa protestne tribine... Neće nama tamo neki izlapeli Đoka Bobić da otrgne Operu iz centra centra, iz grudnoga koša našega, i prebaci ga tamo negde u neko močvarište na NBG!!!

I šta onda bi. Tajkun jedan se domogne bombardovanog Poslovnog centra "Ušće", pa nakalemi uz njega tržni centar. I eto, tu, na pet minuta od nesuđene lokacije Opere sada stalno imamo gužve, i ogroman promet ljudi... Kapitalista je nanjušio. Kapitalista je znao! Konzervativna javnost ne može iz svoje "konzerve", pa to ti je.

Хомере, апсолутно све си у праву, осим саме теме и поенте, а то је да је ово решење труло и драматично лошије од Снаге и светлости.

Mislim da je već uobičajeno da BB dramatizuje sve. Ovo rešenje možda nije najoptimalnije, ali je hiljadama svetlosnih godina bolje od onoga što je muzej sad. Ako bude izvedeno kako treba, biće sigurno veliki dobitak za grad.

Vrh