Šta je novo?

Novi Muzej Nikole Tesle

Problem je što su napravili parcele sa nepravilnim oblicima i to je onda haos za organizaciju zgrada da se uklopi kako treba.
Tu je kriv urbanistički zavod, oni su pravili masterplan.

Плус окован петљом. А толико обале за силазак на реку...
Само ћу погледати преко на блок 18.

Teslin muzej gde god bio nikad nece imati problema s posetom, pa makar ga napravili u Maloj Mostanici
To i govorim.
Ako se uloži neprocjenivi trud i ozbiljan novac kako bi se rodilo nešto što po poznatosti može parirati Sagradi Familii, ljudi će dolaziti u Beograd samo radi toga.

Ja zamišljam lokaciju Termoelektrane kako ima velike upečatljive vanjske instalacije koje vuku pozornost ne samo iz grada nego i sa rijeke.

Ok.
Ako ova država ne može ili nije spremna da uloži najviše 50 mil. € u muzej največem naučniku novije prošlosti dok gruva milijarde u neki je*******eni EKSPO i nacionalne stadione, onda nije ni bolje zaslužila nego da se muzej smjesti u fabriku papira.

Puno sam analizirao i razmisljao na tu temu, i nisam siguran.
Meni deluje da je masterplan plod naših urbanista a onda BnV angažuje arhitekte da projektuju prema zadatim parcelama.
Ја мислим да је скроз обрнуто, да су неки људи из иностранства гледали мапу и сателит и смишљали како да иду улице и где да буду објекти.

Možda si u pravu i mozda grešim.
Pokušaću da obrazložim moju tačku gledišta.
Eagle hills je recimo uradio ortogonalnu matricu ulica za masterplan za budući projekat u Rigi
Ovakve retardirane krivudave ulice mi deluju kao srpski izum jer mi nikad u Srbiji nismo bili u svetskom vrhu ni po arhitekturi ni po urbanizmu i to u poslednjih 1000 godina. Zaista smo loši u tome generalno gledano i to nevezano za razdoblje i državno uredjenje. Prosto smo antitalenti sa par svetlih momenata.

Ovo sa MNT baš boli majke mi...ova zgrada nije dostojna ni Olje Ivanjicki...pritom o njoj mislim sve najbolje. Nek ruše hiljade Zarića, Hotela Jugoslavija, proširuju hiljade bulevara al nek ovde malo smire šape...dok ne doðe neko sposobniji... Ovo je takva šansa da se vrati na neku svetsku mapu kulturno-naučne baštine..jedna u 100 godina...

Iskoristio bih ovo sa rada koji je osvojio trece mesto 😁

1000019434.jpg

Mala rekapitulacija

Како се селио Теслин музеј​

Априла прошле године јавност је сазнала да ће Музеј Николе Тесле бити премештен у некадашњу Фабрику хартије Милан Вапа у Булевару војводе Мишића 10. Држава је тада одустала од пресељења Теслине заоставштине из Крунске улице у Термоелектрану „Снага и светлост” на Дорћолу иако је пре пет године Влада Србије Теслином музеју доделила права коришћења без накнаде на објекту, културном добру, у својини државе у Улици Дунавски кеј. Чак је у припреми био и међународни конкурс за студију изводљивости и идејно решење како би објекат некадашње термоелектране „Снага и светлост” био претворен у Музеј Николе Тесле... Потом је уследило представљање пројекта „Србија 2027–Скок у будућност” када је речено да су две локације виђене за премештање музеја – и она на Дорћолу, али и нека у „Београду на води”.

Дилему је разрешила бивша министарка културе Маја Гојковић у интервјуу за НИН рекавши да је влада донела одлуку да нови простор музеја буде на једном од потеза „Београда на води”, ка Сајму, и да се ради пројектни задатак.

Одлука је уследила 20. марта 2024. када је влада за корисника Фабрике хартије Милана Вапе одредила Министарство културе, што се може видети у документацији почетком ове недеље окончаног конкурса за нови Музеј Николе Тесле.

– Донета је одлука да зграда некадашње Фабрике хартије Милана Вапе која је споменик културе, својим конструктивним склопом, просторним карактеристикама и површином, представља адекватан простор за формирање новог Музеја Николе Тесле, у складу са савременим потребама и стандардима. Тиме ће се омогућити да се на једном месту обједине све активности везане за очување, проучавање и излагање Теслине заоставштине и обезбеде услови за презентацију његовог рада и достигнућа широј јавности. Реконструкција и пренамена простора некадашње Фабрике хартије Милана Вапе у Музеј Николе Тесле треба да омогући унапређење у презентацији и заштити културне баштине, која обухвата не само научне и техничке иновације Николе Тесле, већ и његову богату личну заоставштину... – наведено је између осталог у конкурсној документацији.

Пре Вапине фабрике и „Снаге и светлости”, зграда бивше Главне железничке станице, која је закатанчена 2018, била је у игри за ново седиште Теслиног музеја.

Organizatori konkursa su provokatori.

Strpati Teslu u raspalu fabriku te istu okruziti demit krmacama, to je prava provokacija.

Ja samo nasedam na nijihove fore.

Moram da priznam da su autori prvonagradjenog resenja ispali krajnje fer i iskreni jer su prikazali realno buduce okruzenje fabrike/muzeja bez ikakve sminke.

Pogledajte prilog 225178
Meni je najjače ovo predstavljanje Mostara kao da je šuma nacionalnog značaja:
1735990290277.png

Тако је то кад се ангажују странци. У пракси баш ту имамо нехигијенско насеље.

Vrh