Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Trebalo bi videti da li u Ugovoru ima neki član koji su Rusi prekršili ili nisu ispunili, nap. da obezbede normalan rad NISa. Ako tako nešto postoji onda prvi dan kad stane Rafinerija možemo da tražimo raskid Udovora i vratimo im 400mil evra.

Ima ugovor na ovoj temi, i ima stavka da su obe strane dužne da obezbede normalan rad.
(ali ne znam da li se to ovde može tako tumačiti)

Ako se vec odavno polaže po dnu pomorski naftovod žašto ne bi bio položen i rečni naftovod ? .
Dunav svuda van brodskog puta ima dovoljnu dubinu. a poneka priobalna potstanica bez problema može da održava pritisak u samom toku.
Pančevacka rafinerija NISa je na Dunavskom putu.

Zato što u slučaju bilo kakvog problema/proboja/terorizma uništavaš celu reku nizvodno i ugrožavaš milione ljudi zagađenjem pijaće vode???

To je još jedan od razloga zašto ne može komplet nafta baržama. Danas su standardi takvi da barže moraju imati duplo dno, a to malo koja ima danas. Postoji još gomila propisa i dozvola. Po ličnom iskustvu smatram da reku treba koristiti samo i isključivo onoliko koliko je pod moranje.

Trebalo bi videti da li u Ugovoru ima neki član koji su Rusi prekršili ili nisu ispunili, nap. da obezbede normalan rad NISa. Ako tako nešto postoji onda prvi dan kad stane Rafinerija možemo da tražimo raskid Udovora i vratimo im 400mil evra.
To potpada pod prinudnu upravu, odnosno stečajnog upravnika.Država ima pravo na taj korak,ali samo kao krajnju meru.Država je umesto toga pustila rezerve u opticaj,a ako se rusi ne dogovore sa nekim,i rezerve presuše,onda se ide na stečajnog upravnika jer NIS nije u mogućnosti da izvrsava svoje obaveze.Zato i dat javni rok od 7 dana,da se rusima da do znanja da su njima uvedene sankcije a ne nama,pošto se oni očigledno prave blesavi.Plene im novac,otimaju brodove ,uvode sankcije,šalju tenkove na Kursk,lupaju im šamare kako ko stigne,izdaju poternice za predsednika,a našli su na nama da isteruju pravdu.Ne možemo mi da plaćamo naše i njihove greške,a oni samo neka i dalje nastavljaju da svoje neprijatelje nazivaju prijateljima,i da se pitaju ko to širi nacizam po evropi,jer im je jako stalo da se slučajno ne zamere svojim vekovnim neprijateljima,dok sa prijateljima ruke obaraju i izigravaju neku silu.

Poslednja izmena:
Rafinerija u Brodu (RS) koja je u ruskom vlasništvu je već 7god u Stečajnom postupku. Ako Rusi i kod nas planiraju tako nešto, što bi urušilo našu privredu, onda je jasno da mi to moramo da sprečimo. . . na bilo koji način i po svaku cenu.

Zato što u slučaju bilo kakvog problema/proboja/terorizma uništavaš celu reku nizvodno i ugrožavaš milione ljudi zagađenjem pijaće vode???

To je još jedan od razloga zašto ne može komplet nafta baržama. Danas su standardi takvi da barže moraju imati duplo dno, a to malo koja ima danas. Postoji još gomila propisa i dozvola. Po ličnom iskustvu smatram da reku treba koristiti samo i isključivo onoliko koliko je pod moranje.
Mozda ti znaš, da li Janafom mogu da se dopremaju dizel ili benzin?

Ja sam kanister uzeo. Za svaki slučaj. Ionako trenutno košta kao 4L dizela

Mozda ti znaš, da li Janafom mogu da se dopremaju dizel ili benzin?
Ne mogu. Janaf je trenutno zapunjen naftom I blokiran. Čak i kada bi se produvao i ispraznio, dolazilo bi do velikog zaprljanja derivata, a teško da može svaki put da se ispere kako bi se ubacilo nešto drugo.

Ne mogu da nas drže dugo zatvorenim. Kao što rekoh, ugrožena je država a to neće dozvoliti inače ide opšti haos. Procene za gorivo su različite al ja mislim posle ovih dešavanja (blokade izvoza iz bugarske i slično) da nije problem do početka februara. S tim da se neke moje kolege ne slažu i smatraju i dosta lošije datume za dan 0.

Poslednja izmena:
Rafinerija u Brodu (RS) koja je u ruskom vlasništvu je već 7god u Stečajnom postupku. Ako Rusi i kod nas planiraju tako nešto, što bi urušilo našu privredu, onda je jasno da mi to moramo da sprečimo. . . na bilo koji način i po svaku cenu.

U Brodu su imali eksploziju i požar 2018, nakon koje je prekinuta proizvodnja, tako da je malo drugačija situacija.

A i drugi je vlasnik. Zarubežnjeft. Čudi me da oni nisu potpali pod sankcije, s obzirom na 100% državno vlasništvo. Vlasnici su i lanca benzinskih pumpi Nestro u BiH.

A i drugi je vlasnik. Zarubežnjeft. Čudi me da oni nisu potpali pod sankcije, s obzirom na 100% državno vlasništvo. Vlasnici su i lanca benzinskih pumpi Nestro u BiH.
Mala kompanija. Sankcijama su ciljali dve najveće ruske kompanije.
Zarubežnjeft osim BiH ne posluje nigde drugde u Evropi.

Bila je javna da bi Mali poslao poruku rusima,pošto od tih tajnih sednica očigledno nije bilo vajde,odnosno da sutra narod i rusi budu znali zašto je to na kraju ispalo tako.
Tradicionalno srpsko čekanje reaogovanja u poslednjim minutima,od sporta preko politike i ekonomije.

Vrh