Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Sumnjam da je SOCAR-u prihvatljiva privremena kombinacija, šta god to trebalo da znači.

Pa mislim na te “privremeno upravljanje” varijante, ustupak Gazpromu (ako Rusi ne razmatraju bilo kakav izlazak iz defacto vlasništva). Imali su nedavno čelni ljudi te 2 kompanije sastanak na temu situacije sa sankcijama, nije da je nemoguća njihova saradnja. Socar je takodje prihvatljiv igrač i zapadu.

Slažem se da je u ovom trenutku SOCAR mnogo prihvatljiviji od MOL-a, ne samo za SAD već i za EU.

Taman je SOCAR počeo da se širi po Evropi, sada u septembru su kupili Italiana Petroli u Italiji.

Mislim, moguće je da bude i MOL, ali znali bi ovi iz Vašingtona i Brisela da je u pitanju Vučićev dupli pas sa Rusima

Срце ми се стегло.

Чак и да је угашена постоји земља и инфраструктура. Претпостављам да се може релативно брзо довести у рад, што би рекао Дошљак, макар за пољопривреду и војску. Бар ту не мора да се води рачуна о евро нормама. И за будуће, мислим да би Новосадска рафинерија требала да буде нека стратешка резерва
Jesi video ti nekada uzivo rafineriju i koliki je to objekat? Jel mislis da moze za mesec dana da se remontuje cela rafinerija? Pa cevi ne mogu da se razmontiraju za toliko.

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Vidim da se sad kod Rybara pominje i neka firma iz UAE koja bi upravljala NISom:unsure:

Не помиње се, него је написано "на пример". На крају текста пише да није познато ко би могао бити будући управљач. Дакле, и даље је све у домену нагађања.

Jesi video ti nekada uzivo rafineriju i koliki je to objekat? Jel mislis da moze za mesec dana da se remontuje cela rafinerija? Pa cevi ne mogu da se razmontiraju za toliko.
Релативно брзо сам написао. Зашто си ти прочитао месец дана?

У томе нема ништа нејасно.

Али ја и не причам о томе. Ја кажем да је новосадска рафинерија на територији већој од Панчевачке и већ је рафинерија. тј отпада муктропан посао превођања земљишта. Толико би Руси могли да уступе републици Србији.
Даље, потребно је определити обим производње, и спрам тога наручити опрему.

Као минимум, ако су Руси размонтирали стару опрему (па и да нису, веорватно опрема није функцији због стајања и рђе) на то место може да се стави нова.

Iz kog razloga da ustupe? Oni hoce da imaju rafineriju ili izvuku sto vise za sebe (globalno), mi bukvalno nemamo sta da im ponudimo.

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Паре?

Под уступе, имао сам у виду да пристану на промену власништва над новосадском рафинеријом

Рафинерија у Новом Саду је деведесетих могла да преради око 2,5 милиона тона нафте, што није за потцењивање.

Верујем да би за годину дана рафинерија постала оперативна - ако би је Руси продали

Poslednja izmena:
To su male pare a nisu ludi da sami sebi prave konkurenciju. Njima treba sadasnje trziste i monopol ili pare i neki drugi benefiti (ekonomski, politicki, strateski) koje od nas ne mogu da dobiju.

Па то би било тако, када би НИС правио такве паре, да је заиста златна кока. Међутим, НИС је по обиму прераде нафте, према руским мерилима, мала рафинерија, региналног значаја.
Стратешки, НИС кад не ради, не вреди ништа.
Исто тако и економски.
Политички, НИС који не ради, само може да нашкоди
За то време, Србија би себи направила рафинерију за подмиривање основних потреба

Паре?

Под уступе, имао сам у виду да пристану на промену власништва над новосадском рафинеријом

Рафинерија у Новом Саду је деведесетих могла да преради око 2,5 милиона тона нафте, што није за потцењивање.

Верујем да би за годину дана рафинерија постала оперативна - ако би је Руси продали

Bio je podatak da je u prethodnih 15 godina oko 900 miliona Evra uloženo u modernizaciju Rafinerije Pančevo da bi, izmedju ostalog, mogli sa proizvode dizel i benzin koji odgovaraju današnjim standardima (pretpostavljam ista priča važi i za aviogorivo i ostale ekstrakte nafte), šta misliš koliki iznos bi bio potreban da se aktivira zastarela rafinerija koja ne radi 10+ godina i modernizuje na nivo da može proizvoditi goriva potrebnog kvaliteta? Na stranu što Gazprom nije lud da prodaje i sebi načini medvedju uslugu.

Па то би било тако, када би НИС правио такве паре, да је заиста златна кока. Међутим, НИС је по обиму прераде нафте, према руским мерилима, мала рафинерија, региналног значаја.
Стратешки, НИС кад не ради, не вреди ништа.
Исто тако и економски.
Политички, НИС који не ради, само може да нашкоди
За то време, Србија би себи направила рафинерију за подмиривање основних потреба
Kome da naskodi, potrosacima, SNSu, Rusiji? Zabole ih za nas i SNS, a i za stetu Rusiji ako dobiju nesto na nekom drugom planu. Mogu da odu u stecaj kao u Bosni i cekaju neke bolje dane (nisu ludi da ustupe nasim lopovima i lazovima a ni sigurni da ce ovi biti na vlasti do ukidanja sankcija) ili da izgube vlasnistvo a probaju da dobiju nesto zauzvrat od ozbiljnih igraca.

Није узалуд Ана ишла у Кијев. Очекује се 48. и ЊЕТ Путину.

То је све извесније. Трамп је рекао или-или. Аца је превагао. Само да скува жабу за задригле русофиле-путлеровце.

Ne znam čemu pominjanje predsednika kad je dokazano više puta da je lažov. Šta god da kaže, ne verujem mu ništa.

Što se tiče naše situacije, ona postaje sve gora s obzirom da su Bugari zabranili izvoz a isto se očekuje i od drugih zemalja regiona. To nam skraćuje vreme za rešavanje problema. NS rafinerija nije rešenje, i za nju bi trebale godine remonta, dorade i ko zna koliko stotina miliona evra da bi bila uporediva sa RNP.

Saterani smo u ćošak, a ako se stvarno spremaju neki oružani sukobi, više bih voleo da je front u Ukrajni nego oko cele naše zemlje.

Bio je podatak da je u prethodnih 15 godina oko 900 miliona Evra uloženo u modernizaciju Rafinerije Pančevo da bi, izmedju ostalog, mogli sa proizvode dizel i benzin koji odgovaraju današnjim standardima (pretpostavljam ista priča važi i za aviogorivo i ostale ekstrakte nafte), šta misliš koliki iznos bi bio potreban da se aktivira zastarela rafinerija koja ne radi 10+ godina i modernizuje na nivo da može proizvoditi goriva potrebnog kvaliteta? Na stranu što Gazprom nije lud da prodaje i sebi načini medvedju uslugu.
Врло грубо, за рафинерију која има капацитет од 7 милиона тона и све производе по последњим технологијам треба преко милијарду долара и 5-6 година.

Међутим, оно што ја причам, причам о пољопривреди и војсци као стратешким потрошачима. За те потребе 2милона тона је резервом.
Технологија такође не треба да буде последња, нису битне еколошке норме.

Тако да мислим да за максимално годину дана рафинерија у Новом Саду може да проради у потребном капацитету. Мислим да би 500 милиона било довољно са свим уграђивањима.

Vrh