Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ako krenes od pretpostavke da sve sto Rusi rade je ispravno, onda si ti u pravu. Ako krenes razumno, onda nisi.
Ми се не занимамо теоремама и доказима, па да нешто претпостављамо.

Србија има уговор са страном одакле јој је повољно да купује нафту. Дошао каубој и направио пичвајз. Типа, пређите код мене, сигурно ће вам бити скупље, али ћу још и моћи лакше да вас уцењујем кад ми то затреба?

Која је реакција домаћина?

Onda bi Trampu odgovarala i Srbija u EU.

Али Европа се пита. То нема шансе да их натера.

A zašto bi radio, i kako bi nama to upošte pomoglo?
Da bi se od EU imalo vajde neophodno je da postoji vrlo razvijen sistem uguravanja u projekte na svim nivoima.
Mi to nemamo.

Komšije se nalaze u dramatičnoj trci sa vremenom, dok je kod nas opuštena situacija, čekamo šta će Rusi da odluče, ako išta i odluče.

U Bugarskoj, gde rafinerija u ruskom vlasništvu osigurava do 80 odsto potreba za gorivom, skoro isto kao i u Srbiji NIS-ove rafinerije, predviđaju da bi gašenje rafinerije značilo da Bugarska ostaje bez zaliha goriva do kraja godine. Pretpostavljam, da je isto tako i kod nas, ali su Bugari već doneli neke odluke dok se kod nas i dalje čeka.
Iako osiguravanje izuzeća ili imenovanje državnog upravnika tehnički ne bi trebalo da predstavlja problem, najgori scenario - gašenje rafinerija - imao bi vrlo različite posledice za ove dve zemlje.

Za Bugarsku, gde rafinerija u ruskom vlasništvu osigurava do 80 posto potreba za gorivom, to bi značilo da bi Sofija ostala bez zaliha "do kraja godine", upozorava Martin Vladimirov, viši analitičar iz think-tanka Centar za proučavanje demokratije.

Koliko se sećam Ameri su odlučili da uvedu sankcije, te sankcije su javno najavili još pre godinu dana, i odlagali nekih 9 meseci. Tako da nije mi jasno šta mi možemo još da čekamo, koja njihova odluka nam nije jasna?

Da, ali je ponovo najavljeno neko pismo danas ili sutra, pa sam na to mislio. Inače, jasno je da Ameri neće Ruse na Balkanu.

Evo kažu Bugari i Rumuni da će i oni tražiti odlaganje sankcija. Rumuni čak kažu "nacionalizacija je poslednja opcija".

Eto od svega SAD pravi probleme svojim "saveznicima" i "prijateljima", a Ruse manje više boli patka.

Šta nas briga mi nigde ne žurimo. Tek 10 meseci prošlo od uvođenja sankcija. Ne treba to lomiti preko kolena nego polako utvrditi sve činjenice pa razmotriti smer delovanja.
Treba sagledati situaciju u širem kontekstu i doneti odluke u skladu s datim okolnostima. Potrebno je utvrditi prioritete i delovati u skladu sa strateškim opredeljenjima. Situaciju treba analizirati iz više uglova kako bi se stekla potpuna slika stanja. Potrebno je definisati jasan okvir, ali ostaviti prostora za eventualne korekcije. Bitno je ne srljati, već racionalno pristupiti svakoj situaciji. Tako nekako već 10 meseci :)

A uvek ima kumova raspoloženih da uvezu dodatne količine derivata.
Daleko bilo da kao ovi istočno evropski id*** za 3 minuta rešimo problem glasanjem u parlamentu i to ni 7 dana nakon što im je rečeno da će im biti uvedene sankcije ruskoj kompaniji za 30 dana.

Bugari nisu još uvek rešili problem. Preuzeli su korake, da, ali problem je još daleko od rešavanja. Prvo taj nametnuti upravnik imenovan od bugarske vlade mora da nađe kupca, što je teško da će se desiti do 21. novembra, dakle moraće prvo kao mi da traže prolongiranje izuzeća. A svakako im sledi i sudski postupak sa Lukoilom.

Hahahaahah izbacivanje rusa iz NIS-a bez njihove saglasnosti....duhovito nema šta.
Ko je propustio pre 15tak dana:
Osnovano Rusko istorijsko društvo u Srbiji
Rusko istorijsko društvo je tačka okupljanja svih onih koji Srbiju vide kao državu koja će se "bez ikakvih ograda boriti za mirno stvaranje srpskog sveta" i za to da bude istinski saveznik Rusije i Kine, rekao je predsednik Saveta beogradskog ogranka tog društva Aleksandar Vulin, na Osnivačkoj skupštini u Beogradu 26. oktobra. Rusku organizaciju vodi Sergej Nariškin, direktor Službe za vanjsku obaveštajnu službu Ruske Federacije.

Не зна да гради Србин, већ мора Кинез. Докле ће он више да нас понижава? Докле ћемо ово да трпимо? Шта нам је?
1762792886165.png

Не зна да гради Србин, већ мора Кинез. Докле ће он више да нас понижава? Докле ћемо ово да трпимо? Шта нам је?
Pogledajte prilog 257814
Mi ustvari sami i ne umemo da napravimo rafineriju.
Sve je to rezultat uništavanja domaćih preduzeća u zadnjih 30 godina koja su mogla to da izguraju.
Zato mora lustracija svih političkih aktera od 90-ih pa do dana današnjeg.

Rafinerije se prave po licencama proizvođača postrojenja i time se ne bavi puno firmi u svetu. Nije to tek tako, nađeš dva varioca, tri bravara i udri.. Moraš biti u tom poslu godinama inače ti se zavrti u glavi, a Srbija nema tim ljudi koji gradi rafinerije, nisu napravili ni ovu što imamo.

Svakako, nama treba rešenje za dva tri meseca najkasnije a ne za 5 godina :)

Колико је захтевно покренути НС рафинерију? 1 година, 5 година?

Vrh