Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Bilo je recimo ovo prošle nedelje… Da li se može nešto tumačiti ne znam, ostaje da se vidi. 😏

U Rumuniji već imaju dosta široku mrežu benzinskih stanica. Deluju kao neko ko bi mogao biti zainteresovan za NIS. To bi im donelo širenje na tržište Srbije i BiH, zatim proširenje mreže u Rumuniji, a moguće i širenje na Bugarsku (ako pre toga NIS Bulgaria ne bude prodat).

https://socar.ro/en/socar-stations/

Zato se sada traži investicioni fond, po ugledu na kiparski, u kojem su ruski oligarsi i prijatelji režima vlasnici ili su bliski sa vlasnicima. To je slučaj i sa Gunvor Group LTE, jer je Timčenko samo formalno izašao iz upravljanja, zbog drugih američkih sankcija koje su uvedene njemu direktno.“

Lepo rekoh da je ona firma što je kupila Lukoiil isto ruska samo u drugom pakovanju a ovde me ubeđivali da nije.

Red je da se napiše. Hvala na informaciji:)

O koliko tu direktora pričamo inače?

da ne mislimo da je samo u Srbiji ucena. I Nemce i EU su počeli da ucenjuju iz Katara i Exxonmobila

Nit će biti nacionalizacije NIS-a, nit će Rusi prodavati nama akcije. Nisu ludi, ni ja ne bi, a ne ruska federacija. Kupili su vredno stvar i nisu ludi da prodaju. Kada se za 3-5-7 godina smiri situacija aktiviraće ponovo rafineriju i nastaviti dalje. Njima se nigde ne žuri
Ali dobro i neverovatnije stvari su se dešavale, nama ostaje da sačekamo tu najbitniju nedelju vezano za NIS pa da vidimo šta je plan države. Jadničci nisu imali ni celu godinu da smisle nešto...

Baš me nasmeja. Stvari ne funkcionišu tako.

Ako kompanija ne može da posluje, ona jednostavno propada. NIS već sada ne može ništa da radi, niti da investira u budućnost. Ne mogu ni kadar više da nađu, jer niko ne želi da radi za kompaniju koja nema budućnost - ovo traje već neko vreme, a naročito od trenutka (pre 9 meseci) kada su objavljene sankcije. Ne govorim o zaposlenima na pumpama, nego stručnim ljudima koji će da vode kompaniju.

Ako ne budu mogli da vraćaju kredite, ako im računi budu blokirani, jednostavno će kompanija otići u stečaj, i imovina rasprodata. (Što je naravno prilika za nekoga da kupi delove kompanije po nižoj vrednosti).

Niti će vlasnici imati korist, niti građani ove zemlje. A vlast će svakako ostati korumpirana, i u svakoj prilici će naći način da se obogati.

Imaš primer Sberbanke u Evropi. Pogledaj šta se po VRLO kratkom postupku desilo kada su objavljene sankcije. Ili otišle u stečaj, ili preuzete od drugih banaka na tržištima gde su poslovale (npr. AIK je preuzeo poslovanje Sbera u Srbiji)

Moguće da si u pravu ali mislim da ti poređenje nije baš dobro.
Sperbanka nigde u Evropi nije imala celo tržište samo za sebe pa da možeš da porediš.
Gasprom ima monopol na proizvodnju, prodaju i na rudna bogatstva. Zašto bi oni to prodavali? Sve i da bude tako, da ih napusti stručni kadar(što će verovatno biti) zašto bi ih to potreslo. Kada se stvore uslovi za nastavak poslovanja pronaćiće nove stručne kadrove. Nije da im nešto gori.
Ionako su uložili 1 nekih jedinica a zaradili 15 tih istih jedinica. Mogu da sačekaju neko vreme pa da zarade još 15 tih jedinica.

Moguće da si u pravu ali mislim da ti poređenje nije baš dobro.
Sperbanka nigde u Evropi nije imala celo tržište samo za sebe pa da možeš da porediš.
Gasprom ima monopol na proizvodnju, prodaju i na rudna bogatstva. Zašto bi oni to prodavali? Sve i da bude tako, da ih napusti stručni kadar(što će verovatno biti) zašto bi ih to potreslo. Kada se stvore uslovi za nastavak poslovanja pronaćiće nove stručne kadrove. Nije da im nešto gori.
Ionako su uložili 1 nekih jedinica a zaradili 15 tih istih jedinica. Mogu da sačekaju neko vreme pa da zarade još 15 tih jedinica.
Kada ne budu mogli da vraćaju dugove, banke će same da krenu da plene imovinu, i da pokrenu stečaj.

Ono što danas vredi nešto, ako se ne ulaže u to, za x godina će vredeti ništa (pod uslovom da imovina ne bude rasprodata). A NIS već sada nema načina da investira u budućnost. Dodajmo odlazak stručnih kadrova, ustupanja tržišta drugima (ja plaćam karticom, kada krenem i naviknem se na druge pumpe, nema povratka u NIS; aviokompanije su već našle druge dobavljače, strana tržišta gde NIS posluje se takođe gube), tako da eto brzog i sigurnog obevređivanja kompanije.

Akcionarima je vlast odavno zabranila da raspolažu svojom imovinom (mali akcionari, građani ove zemlje), tako da su njima pare već otete.

Uvek postoji naravno mogućnost da vlast naredi bankama da ne smeju da naplate svoja potraživanja, i da ne smeju da raspolažu založenom imovinom NIS-a. To onda naravno dovodi do urušavanja pravnog poretka (što nam je naravno već poznato), gubitaka u bankama (a banke će ili naći način da to kompenzuju kroz veće cene usluga i kredita stavnovništvu i privredi), pa i odlaska nekih banaka sa ovog tržišta.

Red je da se napiše. Hvala na informaciji:)

O koliko tu direktora pričamo inače?
Direktora imaš na desetine, ali da kažemo da ima 10tak bitnih i jedno 20 manje bitnih.. Velika je firma
Šta bi to moglo da znači u vezi vlasništva u NIS-u? Kakva su očekivanja i nade zaposlenih?
Ne znam, ovi koji znaju ćute kao da im je vrat na panju. Plaše se da se ne sazna u javnosti pre nego što aminuju bitni ljudi.
Znam da postoji opcija i za nastavak rada u decembru, a za to nam treba nafta.
Očekivanja su da će firma raditi, suviše je Srbija zavisna od NISa da bi se dozvolilo da propadne. Nisu ljudi ni svesni, a slabo im ulazi u glavu i kada im se kaže.

Očekivanja su da će firma raditi, suviše je Srbija zavisna od NISa da bi se dozvolilo da propadne. Nisu ljudi ni svesni, a slabo im ulazi u glavu i kada im se kaže.
Verujem, jer i ovde ima ljudi koji ne znaju koliki je značaj NIS-a i Petrohemije za privredu Srbije. Važnije im je političko tračarenje i uličarsko nadgornjavanje.

Ево како изгледа типично званично саопштење. Јадније од овога је само кад неко каже како верује званичним саопштењима.

MUP tvrdi kako ispred Skupštine ima 47.500 naprednjaka, a na skupu podrške Dijani Hrki 2.600 građana​

Ево како изгледа типично званично саопштење. Јадније од овога је само кад неко каже како верује званичним саопштењима.

Званичан документ, уговор и томе слично, потписан од најмање две стране (нпр. уговор између Газпромњефта и потенцијалног купца о преносу удела власништва НИС-а) нема никакве везе са званичним саопштењима институција под контролом једне политичке опције (саопштења МУП Србије у време узурпаторске власти).

Мислим да није потребна велика мудрост разликовати та два.

Јадније од овога је само кад неко каже како верује званичним саопштењима.
Najjadnije je kad izvučete jednu moju rečenicu iz konteksta, jer sam to napisao u vezi vlasništva jedne firme, a ne generalno. Ali to je uobičajna manipulacija ovde na forumu da bi se nastavilo "političko" tračarenje.

Није, брате мили, и ти то добро знаш. На свакој теми све време иста мантра - само верујеш институцијама и званичним саопштењима. Ето их.

"Brate mili", uzmi par dana pauzu od političarenja, mnogo će ti biti bolje.
Inače, svaku info proverim više puta i nije mi samo jedna strana izvor informacija. Ovo je vreme post-istine, vreme laži i manipulacija, pa moram biti obazriv. Eto ja pišem o vlasništvu jedne firme, a ti o nekom saopštenju policije?!

Vrh