Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ево Драган је предложио, још само да се Трамп и Путин сагласе.

NIS ne bi bio "pod MOL-om" (?!) jer sam predložio da ima samo 33% vlasništva, a Srbija 53%. Znači mi bi imali punu kontrolu firme, a oni bi samo pomagali u upravljanju.
https://forum.beobuild.rs/threads/nis-naftna-industrija-srbije.4369/post-1529585
A koji bi to realno bio razlog da MOL ne prigrabi sva prava? Ono kao - baš će nas da paze, mi smo im kao najdraži na svetu - ako mogu da se "ogrebu" maksimalno.
CIrkus!
I potpuna naivnost, ako cviliš i moliš da te neko kupi - kupiće te za što manje i preuzeti kontrolu što više.
Tako smo NIS utopili i prošli put. Evo rezultata.

Mislim, realno MOL jeste odlična firma - za Mađare. I to posebno za vladajuće Mađare.

Nama trebaju Britanci u NIS-u.
Samo oni mogu da zavedu red kako treba i po kratkom postupku.

Nit će biti nacionalizacije NIS-a, nit će Rusi prodavati nama akcije. Nisu ludi, ni ja ne bi, a ne ruska federacija. Kupili su vredno stvar i nisu ludi da prodaju. Kada se za 3-5-7 godina smiri situacija aktiviraće ponovo rafineriju i nastaviti dalje. Njima se nigde ne žuri
Ali dobro i neverovatnije stvari su se dešavale, nama ostaje da sačekamo tu najbitniju nedelju vezano za NIS pa da vidimo šta je plan države. Jadničci nisu imali ni celu godinu da smisle nešto...

Jeste, arijevska rasa. Samo su britanci sposobni da zavedu red i niko više. Svi ostali su niža rasa.

Zar je moguće da ste toliki podanici imperijalizma? Da vas plaćaju, ajd' da razumem, ali s' čistom pameću svešću, ne razumem.

E sad koliko su realne priče da će prodaja bit direktno između Rusa i Amera - neki investicioni fond.
Možda je i cela ujdurma oko Generalštaba deo želje da se "uvučemo u d..." sada Amerikancima, pogotovo u sklopu svega ovog sa NIS-om.

Kad malo bolje razmislim verovatno bi za nas, kao obične građane, najbolje bilo da u vlasništvo uđe više velikih naftnih firmi (Shell, BP, Total, ENI...), a Srbija da ima tek nešto više vlasništva od svakog od njih pojedinačno - tako bi imali više glasova nego oni pojedinačno, a ipak ne bi bili izloženi monopolskom glasanju dominantne strane.
Mada ne verujem da je išta takvo realno, prosto smo premali - isto tako smo premali i za Gasprom, tako da je prihod NIS-a za njih bio minorna stavka, a većinsko vlasništvo služi upravo za ovo čemu sad prisustvujemo - projekciju uticaja (ili nemoći - kako kad). Njima je NIS nebitan, a nama od ključne važnosti za funkcionisanje.

Mada ako ovo dovede do toga da i druge firme koje deluju na tržištu izgrade skladišne kapacitete i obezbede veću distribuciju derivata, pa onda je i to neka korist - smanjuje se zavisnost od jedne firme. Državi svejedno ko plaća PDV i akcize, sve dok ih ima. Najgore je da goriva nema i da nema ni PDV ni akciza, takav udar na budžet Srbija bi teško podnela, a Rusi i da otpišu sav prihod NIS-a njima je to minorno.

Prodaja dela firme je i politička odluka, tj. koga "pustiti u kuću" da bude suvlasnik i partner.
Ne samo što imamo medjusobni autoput i gradimo novu prugu, kao i povezanost visokonaponskim dalekovodima, već imamo i gasovod Balkanski tok, a koristimo i njihova skladišta gasa. U planu je i da se izgradi naftovod izmedju dve države. Pored toga oni su zainteresovani za RHE "Bistrica", tj. da koriste deo el. kapaciteta, kao što smo mi zainteresovani za njihovu novu NE "Paks-2" koju grade, tj. za deo el.energije.
Kao što rekoh, oni su naš "partner u energetici" i to nema veze ko je sada ili ko će biti na vlasti u obe države. Pošto nemamo izlaz na more upućeni smo na dobru saradnju i zajedničko rešavanje problema u energetici.

Poslednja izmena:
Nemoj njih, Srbi i Rusi su posebno alergicni na njih, verovatno zato sto nikako ne mogu mentalno da dobace do prosečnog Engleza. I onda kompleksi ubijajau.
Treba biti faca pa se odreći pola sveta kao što su Englezi uradili, a Srbi ne mogu ni nekog tamo Glogovca u kome je poslednji Srbin živeo pre 70 godina. A Rusiji mala onolika država, nedostaje joj neki tamo Herson da bude srećna😂

Isto onoliko koliko ste i vi podanici ruskog imperijalizma.

To ti je isto kao kad mi ćaci kaže da sam naci. Dakle da citiram još jednom:

Dublji problem je psihološki. Kada civilizacija ubedi sebe da otelotvoruje moralno savršenstvo, gubi sposobnost introspekcije. Samokritika postaje jeres, pregovori postaju izdaja, a kompromis postaje slabost.

Sve je to isti novčić sa dve strane ali ja ipak naginjem ovom zapadnom.

Vidiš, ja ne naginjem nijednom. I upravo zbog ovog gore citata ti to ne možeš da razumeš, već na kritiku da si nešto što otvoreno priznaješ da jesi (naginješ zapadu) odgovaraš neutemeljenom kritikom da neko drugi naginje nečemu što vi smatrate kontratežom.

Vrh