Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Da, i meni se čini da će sad krenuti masovno pravljenje zaliha, što će samo prouzrokovati bržem pražnjenju zaliha.

Setimo se korone i histerije oko WC papira.
Samo što je ovo legitimna histerija.

Dizela nema dovoljno, niti imamo mogućnost za uvoz i skladištenje dovoljne količine.

Što se nas tiče, vlasništvo NIS-a je rešeno još 2008. godine. Nacionalizacija nije ni politički, a možda ni zakonski izvodljiva.

Ako Rusi odluče da NIS ide u staro gvožđe, to moramo da poštujemo.

Ne znam sta se ovde filozofira kada Zakon o Energetici, Zakon o privrednim drustvima, Zakon o zastiti konkurencije tacno nalaze sta i kako treba da se uradi i desi ako neko remeti stabilnost trzista - u ovom slucaju Rusi, koji ne zele da prodaju svoj vlasnicki udeo.
Postoji puno mehanizama kako ovo resiti, samo su potrebna muda odupreti se rusima, koje zvala nema.

Ne znam sta se ovde filozofira kada Zakon o Energetici, Zakon o privrednim drustvima, Zakon o zastiti konkurencije tacno nalaze sta i kako treba da se uradi i desi ako neko remeti stabilnost trzista - u ovom slucaju Rusi, koji ne zele da prodaju svoj vlasnicki udeo.
Postoji puno mehanizama kako ovo resiti, samo su potrebna muda odupreti se rusima, koje zvala nema.

Američki globalni hegemonizam remeti stabilnost tržišta. To su čak i Hrvati javno rekli. Jasno je zašto ON ne sme to da kaže. Ali zašto slučajan lik ne sme anonimno to da kaže mogu samo da pretpostavim.

Američki globalni hegemonizam remeti stabilnost tržišta. To su čak i Hrvati javno rekli. Jasno je zašto ON ne sme to da kaže. Ali zašto slučajan lik ne sme anonimno to da kaže mogu samo da pretpostavim.
Znas koliko me zabole uvo ko remeti? Za mene licno su Rusi ovde visak, i normalno da zelim prirodno da budem patriota i da zemlju usaglasim sa *pobednickom* stranom, previse smo mi mali isprdci da bi se nesto pitali. Bilo bi lepo da bar jednom zauzmemo normalnu stranu i gledamo svoju guzicu, a ne da budemo inatlije i veciti glupaci i da teramo kontru ovako mali i bedni.

Mislim da nije pametno nacionalizovati kompanije u stranom vlasništvu, naročito pod pritiskom treće strane.

Verovatno je promišljenija ideja izgraditi novu naftnu kompaniju po meri Brisela i Vašingtona.

Ako hoće neko da dođe da uloži lovu i izgradi refineriju, onda super, ako neće, ništa.
Meni se čini da je MOL najuticajnija naftna kompanija u ovom regionu ali da je njima više u interesu da nam izvoze gorivo nego da ulažu u proizvodnju.

NIS ne bih dirao ako Rusi neće da prodaju.

pominjala je danica popovic da to kosta oko 3milijarde (samo prenosim), i da je na tome trebalo raditi vec od 2022.
moja 2 centa> pasce bratska nacionalizacija, do skidanja sankcija rusiji, uz prethodno vodjenje razgovora izmedju usa, rusije, srbije i hrvatske.

naravno da pravo poznaje nacionalizaciju kada je ugorzen javni interes. nije popularno, ali je zakonito uz placanje pune trzisne vrednosti.

Ovo uputstvo strancima da na menjačnici u okviru pumpe mogu da podignu keš sa kartice je interesantno. To znači da je to druga firma. Ne znam da li su to rešenje pripremili sad ili je to od ranije tako.

1760022567190.png

Interesantno da se ne pominje UnionPay. Ona bi trebalo da radi svugde gde radi Dina.

E,da imamo skolovane diplomate,ministre,vladu,predsednika gde bi nam bio kraj.
Prodajem burice od 200 litara da pomognem da povecamo skladisne kapacitete. Jedino je problem sto ne mozes uskladistiti dovoljno derivata za ceo zivot. I zanima me sta bi sa onim pasuljem i suvim graskom sto AV nabavi u koroni da ne crknemo gladni? Ko od vas uopste i korisi suvi grasak? Ali optimizam, zlatno je doba,graska,pasulja, konzervi,pirinca a sad i goriva ima kolko oces. Bice malo skupo al sluzbena auta ce biti puna.
Zato ajmo po starom, opet nam je neko drugi kriv.

Dina je "loklana" kartica koju je NBS napravila i do skoro je radila samo u Srbiji i iskljucivo za fizicko placanje (ne online).

U poslednjih par godina je NBS sklopila ugovor sa UnionPay (CN) i Discovery (US) za placanje van Srbije.
Tako da ce Dina uvek raditi unutar Srbije i ne bi trebala da podleze sankcijama.
Ako je NIS pod sankcijama da bi se onemogucio tj. smanjio profit Rusima (zvanicno, a zapravo da bi se preuzelo trziste), onda i Dina i Postanska stedionica podlezu sankcijama i kaznama? Mozda imaju neki duzi period (u odnosu na VISA, Master i strane banke) dok ne dobiju packe ali sigurno ne mogu ostati povlasceni.
Ako hoće neko da dođe da uloži lovu i izgradi refineriju, onda super, ako neće, ništa.
Meni se čini da je MOL najuticajnija naftna kompanija u ovom regionu ali da je njima više u interesu da nam izvoze gorivo nego da ulažu u proizvodnju.

NIS ne bih dirao ako Rusi neće da prodaju.
Nema nece, ponudi se suma, ako nece da prodaju nama trazi se neki treci kupac, ako nece ni to onda se oduzme i zdravo. Treba cela drzava da ispasta zato sto neko eto 'nece', ma vazi.

Da smo u EU/NATO, neki vid neprijateljskog preuzimanja bi došao u obzir.
Ovako mislim da kao država uopšte nismo ni dostojni ni sposobni da posedujemo svoju naftnu rafineriju.

Od 2008. godine ne posedujemo NIS.
Ako je NIS pod sankcijama da bi se onemogucio tj. smanjio profit Rusima (zvanicno, a zapravo da bi se preuzelo trziste), onda i Dina i Postanska stedionica podlezu sankcijama i kaznama? Mozda imaju neki duzi period (u odnosu na VISA, Master i strane banke) dok ne dobiju packe ali sigurno ne mogu ostati povlasceni.
To sa bankama je najmanje jasno šta se zapravo događa.

Visa/Master/Dina, sve i dalje radi preko Drive.Go iako su objavili pre par sati da Visa više ne radi, a Master se očekuje uskoro da će prestati sa radom.

Naravno da je i poštanska štedionica pod rizikom. To i jeste poenta sankcija, da spreči ostale da rade sa tobom.

Po meni, čekaju zadnji momenat da izvrše nacionalotaciju, a to će biti u sred zime. Veći je rizik tada od pokretanja procesa, lako mogu problemi da se dese pa da se zateknu (da izvinete) spuštenih gaća i naguženi.

Mogu da zamislim, nestaje derivata, urade nacionalizaciju i kao ajd brzo u start, al minus 10 stepeni napravi ekstremne probleme.. I onda će biti iznenađeni kako nam treba još nedelju dve dana...

Pade mi još nešto bitno na pamet oko zaliha što može biti problem.. Ali nadam se da je neko razmišljao o tome..

Vreme je da svi zajedno naučimo da čitamo između redova kad je reč o političkim predstavama za javnost.

Vučić je još pre nedelju dana pričao isto ovo šta će se desiti ako nam ne odlože sankcije, koliko rezervi imamo itd. To je moglo da se tumači da je već tada znao da nam neće odložiti sankcije, a ova njegova današnja predstava, prenemaganje, ironija, sarkazam... Pa zar neko još uvek misli da bi osoba opsednuta moću i vlašću poput njega dopustila da država zapadne u krizu nestašice goriva i tako dovede sebe u situaciju da izgubi podršku naroda, i na kraju, vlast?

Ovo će se rešiti do 1. novembra, ako ne tada, u novembru ili decembru 100%. Nema šanse da u novu godinu uđemo sa nestašicom goriva. On to neće dozvoliti, ne zato što mu je stalo do naroda, nego zato što mu je stalo do sebe i vlasti. Pustiće sada da se narod malo svađa na slavskim ručkovima oko ovoga, a onda će da se pojavi kao "spasilac nacije". Samo čekajte i gledajte.

Nacionalizacija ne znači automatsko ukidanje sankcija, jer jedino kongres može skinuti NIS sa SDN liste.
Koliko to dugo traje, ne znam. Da li bi OFAC mogao da izda NIS-u novu posebnu dozvolu nakon nacionalizacije, isto ne znam.

Otimanje Ruske imovine je takođe politički vrlo nepopularan potez.

Mislim da ovde nema ni brzog ni lakog rešenja i da se treba spremiti na to da rafinerija neće da radi mesecima, a možda i godinama.

Meni su banke i dalje misterija, na koju foru i dalje posluju sa NIS-om.

Vrh