Samo što je ovo legitimna histerija.Da, i meni se čini da će sad krenuti masovno pravljenje zaliha, što će samo prouzrokovati bržem pražnjenju zaliha.
Setimo se korone i histerije oko WC papira.
Ali NIS nije državni.То ниједна власт у Србији неће урадити због политичких поена.
Ne znam sta se ovde filozofira kada Zakon o Energetici, Zakon o privrednim drustvima, Zakon o zastiti konkurencije tacno nalaze sta i kako treba da se uradi i desi ako neko remeti stabilnost trzista - u ovom slucaju Rusi, koji ne zele da prodaju svoj vlasnicki udeo.
Postoji puno mehanizama kako ovo resiti, samo su potrebna muda odupreti se rusima, koje zvala nema.
Znas koliko me zabole uvo ko remeti? Za mene licno su Rusi ovde visak, i normalno da zelim prirodno da budem patriota i da zemlju usaglasim sa *pobednickom* stranom, previse smo mi mali isprdci da bi se nesto pitali. Bilo bi lepo da bar jednom zauzmemo normalnu stranu i gledamo svoju guzicu, a ne da budemo inatlije i veciti glupaci i da teramo kontru ovako mali i bedni.Američki globalni hegemonizam remeti stabilnost tržišta. To su čak i Hrvati javno rekli. Jasno je zašto ON ne sme to da kaže. Ali zašto slučajan lik ne sme anonimno to da kaže mogu samo da pretpostavim.
Kako? To nije proces koji se može desiti preko noći.Verovatno je promišljenija ideja izgraditi novu naftnu kompaniju po meri Brisela i Vašingtona
Ako je NIS pod sankcijama da bi se onemogucio tj. smanjio profit Rusima (zvanicno, a zapravo da bi se preuzelo trziste), onda i Dina i Postanska stedionica podlezu sankcijama i kaznama? Mozda imaju neki duzi period (u odnosu na VISA, Master i strane banke) dok ne dobiju packe ali sigurno ne mogu ostati povlasceni.Dina je "loklana" kartica koju je NBS napravila i do skoro je radila samo u Srbiji i iskljucivo za fizicko placanje (ne online).
U poslednjih par godina je NBS sklopila ugovor sa UnionPay (CN) i Discovery (US) za placanje van Srbije.
Tako da ce Dina uvek raditi unutar Srbije i ne bi trebala da podleze sankcijama.
Nema nece, ponudi se suma, ako nece da prodaju nama trazi se neki treci kupac, ako nece ni to onda se oduzme i zdravo. Treba cela drzava da ispasta zato sto neko eto 'nece', ma vazi.Ako hoće neko da dođe da uloži lovu i izgradi refineriju, onda super, ako neće, ništa.
Meni se čini da je MOL najuticajnija naftna kompanija u ovom regionu ali da je njima više u interesu da nam izvoze gorivo nego da ulažu u proizvodnju.
NIS ne bih dirao ako Rusi neće da prodaju.
To sa bankama je najmanje jasno šta se zapravo događa.Ako je NIS pod sankcijama da bi se onemogucio tj. smanjio profit Rusima (zvanicno, a zapravo da bi se preuzelo trziste), onda i Dina i Postanska stedionica podlezu sankcijama i kaznama? Mozda imaju neki duzi period (u odnosu na VISA, Master i strane banke) dok ne dobiju packe ali sigurno ne mogu ostati povlasceni.
Zato što ne ide baš tako, prvo banka dobije cease and desist od OFAC-a, pa tek onda idu kazne.Meni su banke i dalje misterija, na koju foru i dalje posluju sa NIS-om.