Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Obustavljena je proizvodnja struje u Gaspromovoj gasnoj elektrani u Pancevu. Prvo je prethodnih dana bila smanjena na svega 30MW, a od vikenda skroz ugasena. Inace prethodnih godina nisu je gasili nikad. Leti zimi, uvek je nesto proizvodila. Znaci sankcije idu 1/1.

U isto vreme Vučić izjavljuje da sad postoji samo jedno rešenje koje mu se ne mili a to je nacionalizacija. U isto vreme kaže da nećemo tociti gorivo iz kantica.

Pa nećemo točiti iz kantica. Točićemo ili u BiH ili u Makedoniji. Ja još ni jednom nisam ove godine sipao dizel u Srbiji. Treba se boriti protiv sekte na svim poljima.
Gde god da živiš imas granicu na 100tinjak km. Svuda je jeftinije gorivo

A čuli smo i da će biti mnogo problema sa gasom. Znači tute verovatno zavrću slavinu.

Pa nećemo točiti iz kantica. Točićemo ili u BiH ili u Makedoniji. Ja još ni jednom nisam ove godine sipao dizel u Srbiji. Treba se boriti protiv sekte na svim poljima.
Iz Beograda ne vidim kako se isplati posezati do BiH. Mozda sa kanticama i kanisterima. Da sam blize granici svakako bih i ja tako radio.

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Obustavljena je proizvodnja struje u Gaspromovoj gasnoj elektrani u Pancevu. Prvo je prethodnih dana bila smanjena na svega 30MW, a od vikenda skroz ugasena. Inace prethodnih godina nisu je gasili nikad. Leti zimi, uvek je nesto proizvodila. Znaci sankcije idu 1/1.

800k federalnih zaposlenih ne radi, uključujući i one u OFAC-u. Bila bi najjača fora da im zbog toga ne daju novu licencu.

Banke, strane avio kompanije itd. za sad ne reaguju. Jedino su akcije JANAF-a pale i ne oporavljaju se.

Nisam ni ja toliko blizu granice. BGD - Bijeljina je 135km. Ja sam na 120km
60L rezervoar, treba 7900RSD za pun rezervoar. U Srbiji bi sipao 40L za isti novac. Od 20L ćeš potrošiti 15 za odlazak i povratak(meni magistralom uvek troši 4,2-4,3 pa mi je potrosnja oko 11L za odlazak i povratak)...nije velika ušteda ali saznanje da nisi Hulji uplatio 4000RSD od svakog rezervoara u budžet nema cenu.
Ko voli da vozi njemu je ovo sam plus

Uostalom, ako zaista ne bude goriva nebitno je koliko si udaljen od granice. Ako hoćeš da sipaš moraš da odeš.

Jeste, cela Srbija će da ide preko granice da sipa gorivo. I pumpe pored granice imaju dovoljno goriva da opskrbe celu Srbiju. Kako da ne...

Pa neće sigurno cela Srbija. Biće nešto goriva i na MOL pumpama u Srbiji. Dovoziće se cisternama.
Ja ću svakako i dalje ići.
Ali da mi sačekamo razvoj događaja pre nego pravimo neke predikcije.
Mislim da je Hulja(JANAF/Rusi) već to rešio i da samo čeka poslednji trenutak da bude spasioc. Što je veći potencijalni problem to je veći spasioc.

Pa neće sigurno cela Srbija. Biće nešto goriva i na MOL pumpama u Srbiji. Dovoziće se cisternama.
Ja ću svakako i dalje ići.
Ali da mi sačekamo razvoj događaja pre nego pravimo neke predikcije.
Mislim da je Hulja(JANAF/Rusi) već to rešio i da samo čeka poslednji trenutak da bude spasioc. Što je veći potencijalni problem to je veći spasioc.
Naravno da jeste, jer da nije, cutao bi kao mutav. Za sve sto nema resenja on cuti i ne oglasava se.
A za sve sto je vec reseno i dogovoreno, on trubi na sva usta i pravi atmosferu panike, da bi se on pojavio u poslednjem momentu i resio stvar, tj. bar tako predstavio publici.

Diskusija se završava kada kongres ukloni NIS sa SDN liste.

Iz ovoga sledi zakljucak da nikakvog dogovora nema i da se oni pripremaju za rad u vanrednim uslovima, odnosno pod sankcijama. I to je to.

Ne znam kakav dogovor su očekivali. Da Ruska firma sankcionisana od strane Amerike zbog finansiranja rata u Ukrajini krene da prerađuje Američku naftu i da Amerika postane suvlasnik. Neko mora da je jeo pogrešne pečurke kada je to smislio.

Pod sankcijama mogu da rade dok imaju naftu, na dalje isporuke JANAF-a da ne računaju.

4914.jpg

Originalan izvor je ovde:

Imaju i Lukoil, Eko i OMV svoje rafinerije u okruženju. Nije MOL jedini. A i ostalim pumpama nije zabranjeno da kupuju od drugih rafinerija. Uostalom, sva se goriva prave po istom standardu, koštaju slično u nabavci, a uzima se gorivo iz uglavnom najbliže rafinerije bez obzira čija je, jer se smanjuju troškovi transporta.

Nisam ni ja toliko blizu granice. BGD - Bijeljina je 135km. Ja sam na 120km
60L rezervoar, treba 7900RSD za pun rezervoar. U Srbiji bi sipao 40L za isti novac. Od 20L ćeš potrošiti 15 za odlazak i povratak(meni magistralom uvek troši 4,2-4,3 pa mi je potrosnja oko 11L za odlazak i povratak)...nije velika ušteda ali saznanje da nisi Hulji uplatio 4000RSD od svakog rezervoara u budžet nema cenu.
Ko voli da vozi njemu je ovo sam plus

Manje akciza, manje PDV-a u republičkom budžetu, manji poreski prihodi, veći budžetski deficit. Jedan od vidova građanske neposlušnosti. Takođe može da se, pored točenja goriva, iskoristi prilika za odlazak u Bingo (u Bijeljini npr) i da se pokupuje roba široke za bar 2-3 nedelje. Još manje PDV-a u budžetu.

Vrh