Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ne mogu da ne primetim da NIS kad god zaista postane moguće da se uvedu sankcije, obavezno uvede taj mesec pred potencijalne sankcije akciju na GDrive goriva -10rsd/l.

Zakonska problematika se lako reši, kao u slučaju otvaranja autoputa. Ali logistika je malo teža.

Zamislite stotine cisterni na granicama svaki dan, cisterni koje nemamo (zato što je NIS pod sankcijama a njegove cisterne voze gorivo do velikog broja pumpi).

Eventualno da se baržama dovlači gorivo, ali gde to da se istovara u tolikim količinama? I opet problem sa voznim parkom..

Na kraju, da li će sav narod koji trenutno pravi gužve na NIS i Gazprom pumpama moći da se podmiri na ostalim? Postoji dosta mesta gde je Nis pumpa jedini izbor..

Edit: Na kraju broj 2, pitanje je koliko lufta imaju okolne rafinerije za podizanje kapaciteta.
Pa ništa, videli smo na paradi koliko raznih kineskih PVO sistema, PULSeva i raznih čuda ima vojska.
Poskidamo to oružje, turimo buriće i vozi.

Da evo jedne dlučnosti i otvorene izjave :

,, ... Виктор Орбан поручио је да ће и поред захтева америчког председника Доналда Трампа Мађарска наставити да увози руску нафту и гас.. ,,
😀😀😀
Izvor RTS

Mađarska i Slovačka će kupovati Rusku naftu dokle god budu mogli, ali JANAF im je jedina održiva dugoročna opcija na koju će morati da se prebace.

Možda NIS čak ni ne uspe da se dokotrlja do kraja 2026., naročito uzimajući u obzir da su produženja licence sada na 4 i nezvanično 8 dana. Mislim da je razlog pritisak na Ruse da smanje udeo u vlasništvu kompanije. Da li će do toga doći ili neće, vreme će pokazati. Od januara do danas nisu smanjili ni za jedan procenat, samo su prebacivali akcije iz levog u desni džep.

U svakom slučaju i dalje nismo spremni za gašenje rafinerije u Pančevu, i pitanje je da li ćemo biti za 14 meseci.

Niti verujem da će JANAF moći da obnovi ugovor o transportu nafte dokle god su Rusi u vlasništvu NIS-a, niti da će Rusi dobrovoljno napustiti NIS.

,, ... Ova država je talac NIS-a.... ,,

Da imamo nuklerku jednostavno bi veliki deo industrije i saobracaja samo prešao na električni pogon.

Šta se radi po tom pitanju. Decenijama ništa.
Kakve šanse dobrovoljni talac ima da ne bude talac ?

Ova država je talac NIS-a. Bukvalno prepuštena na milost Rusima.
Da nije tako, rešili bismo NIS kao Bugarska ili Nemačka. Međutim, to su ozbiljne države i članice EU/NATO.

Mi smo rupa u tepihu.

A kako je to Bugarska “rešila” pitanje NIS-a?

Mislio sam na rešavanje Ruskog udela u rafineriji u Bugarskoj.
Ali svakako mislim da su se rešili i NIS-a koji je imao poslovanje kod njih.

NIS i dalje posluje u Bugarskoj najnormalnije, imaju svoje stanice (u Gazprom brendu). I niko ih nije dirao od državnih organa a da je poznato. Nemačka je Nemačka, ovi krajevi su malo zeznutiji za takve akcije.

Takodje Lukoilova rafinerija i dalje radi, bilo je priče da su ih pritiskali da je prodaju ali za sada je tu gde je, i nije pod sankcijama, samo su ih ograničili da ne mogu da kupuju rusku sirovu naftu (kao uostalom i NIS još pre 2 godine). Jedino što je Bugarska uspela da uradi je da poništi koncesiju za naftni terminal u Burgasu i to je sve.

Pare od prodaje bi išle na blokirani račun, tako da ne vidim koji imaju Rusi interes da prodaju svoj udeo u NIS-u bilo kome.
Možda par procenata u najbolju ruku, ali vrlo teško većinski udeo.

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Vrh