Priča se to odavno ali mu Rusi i dalje daju podršku u borbi protiv "obojene revolucije"Има прича да су дебело захладнели АВ и Путин.
Ne bas.Brate, prestani da spamuješ temu.
U Italiji je cena goriva slična kao u Srbiji, dok su struja i gas otprilike duplo skuplji.
Uz to, plate su duplo veće.
Ali stvarno ne vidim vezu paketa pomoći građanima u Italiji sa NIS?
Zašto bi neko izlazio iz grada/sela da bi sipao gorivo na autoputu???Ne bas.
Cena goriva se veoma razlikuje u gradu i na autoputu, da ne pominjemo da se smatra luksuzom ako ti pumpadzija toci, kada je cena 20% veca. Realno bar 10% je skuplje gorivo u Italiji.
Struja je 4 puta skuplja, dok je gas zaista samo duplo skuplji. Voda je 8 puta skuplja. Plate su oko 80% vece, ali je nezaposlenost (realna) daleko veca.
Standard u Italiji je losiji nego u Srbiji, koliko god to cudno zvucalo. Da im nije jeftine hrane i garderobe, pocrkali bi.
Pustite vi online statistike, meni porodica zivi u ITA a imam stanove i tamo i u BG pa imam tacne podatke.Zašto bi neko izlazio iz grada/sela da bi sipao gorivo na autoputu???
Imaš li neke linkove koji bi potkrepili ovo što si ispisao?
Naravno da nije gorivo skuplje u Italiji 10%, već je neznatno JEFTINIJE(1,838€u Italiji i 1,841 u Srbiji)
Nezaposlenost naravno da nije veća(6,3% u Italiji i 8,4% u Srbiji - poslednje tromesečje 2024)
Struja je skuplja 2,69 puta.
Kako tumačiš situaciju da im je gas duplo skuplji a da su im proizvodi jeftiniji nego kod nas?
Takođe me zanima kako si izračunao da je standard u Italiji lošiji nego u Srbiji a kod njih je skuplje SAMO ono što je subvencionisano kod nas(struja/voda/gas)
Mi potrošimo 100€ mesečno za ove 3 stvari a Italijani 300€, a plata im veća 900€ mesečno. Ostaje im 700€ više mesečno (kad uračunaš jeftiniju hranu i odeću verovatno im ostaje i 900€više mesečno) a ti i dalje tvrdiš da im je lošiji standard? Kako?
Gde je ta emigracija iz Italije u zlatnu Srbiju?
Има прича да су дебело захладнели АВ и Путин. И да је СПС одабрала да буде одана Путину.
Izgleda im vodokotlić pokvaren još od onda kada je pao Labusu na glavu pa nikako da to poprave.Богами круже приче да је Москва веома незадовољна са гласањем и да су одлучили да пусте низ воду АВ.
Italija nikad i nije imala visok standard, niti se narocito dobro zivelo tamo kolko znam a iz nekog razloga se vodi u razvijen zapad i clanica je G7 najrazvijenijih sto je smejurija po sebi.Pustite vi online statistike, meni porodica zivi u ITA a imam stanove i tamo i u BG pa imam tacne podatke.
Benzin 187 din = 1.60 EUR, Italija 1.83 EUR (tacno 11.4% skuplje).
Dizel 203 din = 1.73 EUR, Italija 1.73 EUR (identicna cena, ali nije ekonomska jer u Srbiji imas dodatne akcize na dizel jer vise zagadjuje - jasno je da je proizvodnja dizela jeftinija od proizvodnje benzina)
U Italiji, medjutim, gornje cene vaze u urbanim sredinama. Na autoputu cene su minimum 10% skuplje. Nemam link ali to je nesto veoma poznato i ko je god bar prosao kroz Italiju to moze da potvrdi. Naravno niko ne izlazi na autoput da sipa gorivo, ali ako ides autoputem na duzu destinaciju onda te orobe jer koncesionar autoputa uzima reket od pumpi za gorivo.
Zatim ako ti pumpadzija sipa ("servito"), onda dodaj jos 10% na ove cene gore bilo u gradu ili na autoputu.
Struja po racunima s tim sto ovaj iz Italije je od prosle godine:
Pogledajte prilog 231541Pogledajte prilog 231542
Ako podelis cenu u EUR sa brojem kilovata, dobijas:
Italija 1kWh=0.44 EUR, Srbija 1kWh=0.11 evra, dakle CETIRI puta skuplje.
Ali tu nije kraj, ove SUBVENCIONISANE cene u Italiji vaze za monofazni prikljucak instalirane snage (pazi sad) od 3.3 kW, sto je standard u Italiji.
U Srbiji druze ove cene vaze za standardni trofazni prilkjucak instalirane snage 17,2 kW, sto je SFRJ standard. U Srbiji ne potoji slabiji prikljucak od monofaznog 5.3kW sa 15A osiguracima bar da ja znam, sto se u Italiji smatra luksuzom.
Ako bi poredili cene struje u Italiji i Srbiji sa trofaznim prikljuckom u Italiji od 17.2 kW (25 A), cena je DEVET puta veca (ja pricam za ono sto ti dobijes da platis na racunu).
Isto vazi i za vodu, donedavno je bilo 10 puta skuplje ali je nedavno voda u Infostanu poskupela pa je sada samo 8 puta skuplja u Italiji.
Za nezaposlenost sam napisao realna, pazi u njihovu statistiku ulaze i CoCoCo i CoCoPro i ostale gluposti (npr. poslovi sa 10h radnom nedeljom itd.) i zaista je rec o nekih 20% a ne 6.3% koliko je zvanicna statistika.
Standard im je losiji jer su im sve, ali bukvalno sve usluge tri puta skuplje. Zubar, frizer, sat parkinga u gradu, manikir, restorani, popravka automobila, autoskola, sta god hoces. Registracija vozila sa osiguranjem je 3-5 puta skuplja. Pogotovu ti kao imigrant pocinjes sa 14-tom kategorijom bez obzira koliko si iskusan, pa ces registraciju za ficu koji vredi 2000 eur platiti 2000 eur godisnje.
Srbija im je problematicna zbog jezika, iseljavaju se bukvalno svuda, cak i u Albaniju.
Duplo veca plata uopste ne znaci da se zivi duplo bolje. Lepo je objasnio @NRakocevic koliko su tamo veci troskovi. Probaj da iznajmis stan u Rimu za 500 eura pa mi javi kako je prosloHaha, kakva tema. Svašta pročitaš ovde
U Italiji se tačno duplo bolje živi nego u Srbiji. Ali stoji da je ispod proseka EU
GDP per capita is often considered an indicator of a country's standard of living;[1][2] however, this is inaccurate because GDP per capita is not a measure of personal income. Measures of personal income include average wage, real income, median income, disposable income and GNI per capita.Mapa je gdp / ppp. uguglaj šta to znači. Evo pomoć, kupovna moć
U Italiji se tačno duplo bolje živi nego u Srbiji. Ali stoji da je ispod proseka EU
Mapa je gdp / ppp. uguglaj šta to znači. Evo pomoć, kupovna moć