Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Evo i zvanično, u suštini dopušten je samo nastavak poslova koji su već započeti i u toku, dakle sankcije nisu "u punom obimu" već nešto manjem:

Stvar je jako prosta, ako ne izvrse nacionalizaciju NISa i time sacuvaju vitalne drzavne interese jasno treba da bude i najtvrdokornijim pristalicama SNSa da oni gledaju samo svoje dube na ustrb drzave. Cak i ovo prolongiranje je na stetu svih nas jer stvaraju neizvesnu poslovnu klimu, rizikuju najvecu kompaniju u Srbiji i igraju se direktno sa poslovima i zivotima 15ak hiljada ljudi.

Ovim argumentima opozicija treba da zvoni na sva vrata, da se ljudi otrezne. Ova vlast stiti interese Rusije a ne nase. Takva vlast je izdajnicka!

Stvar je jako prosta, ako ne izvrse nacionalizaciju NISa i time sacuvaju vitalne drzavne interese jasno treba da bude i najtvrdokornijim pristalicama SNSa da oni gledaju samo svoje dube na ustrb drzave. Cak i ovo prolongiranje je na stetu svih nas jer stvaraju neizvesnu poslovnu klimu, rizikuju najvecu kompaniju u Srbiji i igraju se direktno sa poslovima i zivotima 15ak hiljada ljudi.

Ovim argumentima opozicija treba da zvoni na sva vrata, da se ljudi otrezne. Ova vlast stiti interese Rusije a ne nase. Takva vlast je izdajnicka!
Kako je nacionalizacija (otimanje) privatne imovine dobra i izvesna poslovna klima?
Zasto bi onda bilo ko investirao i ulagao kapital u nasu zemlju, ako se to moze sutra oteti nekim dekretom i proglasiti nacionalnim dobrom.

To bi onda znacilo da nijedna strana kompanija u Srbiji nije sigurna, jer se sutradan moze nacionalizovati Continental, ZF, Bosch, ako neko proceni da je to kompanija od nacionalnog znacaja.
U slucaju zahutavanja trgovinskog rata izmedju EU i SAD, sta ukoliko stigne takav zahtev?
Ili recimo nacionalizacija Fiata, sta ukoliko Kinezi ili USA procene da im ne odgovara proizvodjac elektro automobila u Evropi, i zaprete sankcijama. Jel cemo onda nacionalizovati i Fiat?

Zato je nacionalizacija vrlo opasna, jer nepovratno unistava poslovnu klimu, i povlaci mnoge druge stvari za sobom.

Ako nacionalizujemo NIS, a sutradan dodju Rusi (ili Kinezi) i traze da nacionalizujemo Phillip Morris, SAP, Microsoft, Coca Colu ili nam uvode sankcije, sta cemo onda?

Ako nacionalizujemo NIS, a sutradan dodju Rusi (ili Kinezi) i traze da nacionalizujemo Phillip Morris, SAP, Microsoft, Coca Colu ili nam uvode sankcije, sta cemo onda?
Само што до таквог развоја догађаја неће доћи. Зна се ко жели да успостави хегемонију користећи за то и најпрљавије методе.

Kao što ne može bilo koji pojedinac delovati na štetu države nekažnjeno, isto mora da važi i za pravna lica i NIS. Nebitno je ko je vlasnik, ako sami ne prodaju nekome, treba im naplatiti kaznu u iznosu npr. petogodišnje štete za građane i državu. Ako ne plate, oduzimanje imovine, ako plate eto para za novu rafineriju i novi NIS.

Само што до таквог развоја догађаја неће доћи. Зна се ко жели да успостави хегемонију користећи за то и најпрљавије методе.
Slazem se, zato smatram da je metod nacionalizacije neprihvatljiv u bilo kom obliku, ka bilo kojoj stranoj kompaniji koja posluje u nasoj zemlji.
Oduzimanje imovine prouzroku neke druge stvari, jer batina ima dva kraja, a da ne govorim o politickim posledicama takve odluke.

Ako bi stvarno dogorelo, da Rusi neće tvrdoglavo da prodaju, a da mi dođemo u potencijalnu situaciju da NIS potpuno propadne, s obzirom da je strateška kompanija, Srbija bi mogla da ih hipotetički natera da prodaju - znači bez nacionalizacije, samo se donese zakon o prodaji NIS-a i oni dobiju tržišnu cenu.

Malo je čudno, ali postoji već takav institut u kapitalizmu, gde se može manjinski akcionar naterati na prodaju protiv svoje volje (tkzv. squeeze out), u ovom slučaju bi se većinski akcionar terao na prodaju zbog strateškog interesa države.

Ja sam apsolutno protiv nacionalizacije i otimanja u ovom slučaju, princip pravičnosti se mora poštovati. Ako Rusi budu morali da izađu iz NISa, moraju dobiti pravičnu, tržišnu naknadu za to.

Ako bi stvarno dogorelo, da Rusi neće tvrdoglavo da prodaju, a da mi dođemo u potencijalnu situaciju da NIS potpuno propadne, s obzirom da je strateška kompanija, Srbija bi mogla da ih hipotetički natera da prodaju - znači bez nacionalizacije, samo se donese zakon o prodaji NIS-a i oni dobiju tržišnu cenu.

Malo je čudno, ali postoji već takav institut u kapitalizmu, gde se može manjinski akcionar naterati na prodaju protiv svoje volje (tkzv. squeeze out), u ovom slučaju bi se većinski akcionar terao na prodaju zbog strateškog interesa države.

Ja sam apsolutno protiv nacionalizacije i otimanja u ovom slučaju, princip pravičnosti se mora poštovati. Ako Rusi budu morali da izađu iz NISa, moraju dobiti pravičnu, tržišnu naknadu za to.
Ali zar nije receno da ne sme da im se daju pare? Verujem da je vecina ovde za to, da mi jednostavno damo pare Rusiji i NIS bude nas ali to nije dozvoljeno kolko znam.

Stvar je sto Rusi nece da rese problem koji su sami izazvali. Ko ih je terao da pocinju rat. Necemo mi da ispastamo ovde jer nismo ni krivi i duzni. Da su nam neki jeli prijatelji i saveznici oni bi se sami povukli iz NiSa, koji im skoro nista i ne znaci, a ne bi nas stavljali u poziciju da ostanemo bez jedine rafinerije i najvaznije firme u zemlji. Nacionalizacija je poslednji korak jer sa Rusima ocigledno nema pregovora jer su decidno rekli da nece da prodaju makar firma propala.

I sada znajuci ovo kako i zasto covek moze objektivno da brani interese Rusije ovde a na stetu sopstvenih?

importedImage170960_header

Stvar je sto Rusi nece da rese problem koji su sami izazvali. Ko ih je terao da pocinju rat. Necemo mi da ispastamo ovde jer nismo ni krivi i duzni. Da su nam neki jeli prijatelji i saveznici oni bi se sami povukli iz NiSa, koji im skoro nista i ne znaci, a ne bi nas stavljali u poziciju da ostanemo bez jedine rafinerije i najvaznije firme u zemlji. Nacionalizacija je poslednji korak jer sa Rusima ocigledno nema pregovora jer su decidno rekli da nece da prodaju makar firma propala.

I sada znajuci ovo kako i zasto covek moze objektivno da brani interese Rusije ovde a na stetu sopstvenih?

Nema poente polaziti od logičkih i realističnih pretpostavki / premisa, Putinofili su na nivou ezoterije, misticizma i paranormalnih stvari.

Početna premisa kod njih glasi da su Putin i Rusija uvek u pravu, šta god i kako god rekli i uradili. Uvek nepogrešivi.

Ko je ovde pominjao Putina osim tebe? zaj*** nas tih fora na mentalnom nivou zabavišta. Da sam na tvom mestu ne bih pisao na ovoj temi dok gorivo ne poskupi na 600 dinara, kako si predvideo.

Nema poente polaziti od logičkih i realističnih pretpostavki / premisa, Putinofili su na nivou ezoterije, misticizma i paranormalnih stvari.

Početna premisa kod njih glasi da su Putin i Rusija uvek u pravu, šta god i kako god rekli i uradili. Uvek nepogrešivi.
Ne, početna premisa polazi od toga da nismo više u komunizmu i da nema više nacionalizacije i otimanja.
Dalje, nema otimanja kompanija/imovine koji su neto bili pozitivni za Srbiju. Vlasnik NISa nije isekao rafineriju u staro gvožđe i rasprodao firmu na delove i izvukao profit za sebe a radnike na ulicu i budžet bez stabilnih prihoda.

Na sve ovo gore, sve i da hoćemo to da uradimo jer nam se može, vlasnik NISovog vlasnika nije Albanija ili neki Vanutau nego država Rusija. Ista ona koja nam je koliko toliko pružala podršku u našoj borbi oko državnih interesa. Ista ona Rusija koja je izgurala projekat gasovoda (iako je prvi propao).

E sad, što je žaba videla da se konj potkiva, pa tako i lokalni USAID ratnici misle da Srbija treba da se meša u rat koji nije njen, je samo stvar tih ratnika i nikog drugog.

Poseban prelom mozga su slučajevi koji na primeru NISa žele Srbiji najgoru opciju iz ko zna kojih razloga. Pišu javno sa idejom da će do smene vlasti doći ako nam bude gore, ali potajno su to neki dublji problemi.

Vrh