Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

I JANAF je potvrdio da je dobio dozvolu da u narednih 30 dana dostavlja naftu NIS-u.
Tako da sledećih 30 dana nema začkoljica.

Videćemo i koliko je sama ova objava tačna u celosti - da li je to samo izmislio ili formulisao kako mu odgovara - ne bi bilo ni prvi, a verovatno neće biti ni poslednji put.
Svakako pretpostavljam da NIS 30 dana može da izdrži i sam sa rezervama koje ima.

Ono što je objavljeno po novinama je licenca (dozvola) MUL-2025-1335128-1 koja spominje dozvolu za neke transakcije i kaže da dozvola traje najkasnije DO IZVRŠENJA NAVEDENIH transakcija (mada ja lično nisam ukapirao koje su, a spominje se "gore navedenih"), ili do 28.03 - eksplicitno navodeći - šta god od toga se pre desi (dakle ili se završe te transakcije ili se dostigne taj datum).

Zanimljivo da je na sajtu OFAC-a, ali i celog Deparmtent of Tresury nemoguće naći objavu o ovom izuzeću (bar zasada), čak i kada se traži po broju dokumenta, a objavljivali su vrlo revnosno sve dokumente u vezi sa raznoraznim sankcijama.

Nešto je verovatno odobreno, ali u samom tekstu koji je objavljivan na portalima (a valjda sa predsednikovog Instagrama) u tački 4. piše da ta dozvola NE dozvoljava bilo kakve transakcije koje su u suprotnosti sa Zakonima ili odlukama OFAC-a izuzev onih koje su eksplicitno spomenute u odluci.

Dakle vrlo "okruglo pa na ćoše".

- ispravka - nije ostao samo jedan račun - ponovo se vide svi računi na NBS

Da, neka transakcija. Mislim da se detalji te transakcije nalaze u ovim prepiskama koje se pominju u dokumentu po datumima, a u koje mi nemamo uvid. E sad, pošto kaže da licenca važi do izvršenja transakcije ili 28.03. dalo bi se zaključiti da posle izvršenja te transakcije će biti ili izdata nova licenca ili ukinute sankcije. Dakle, neka transakcija jeste dogovorena. Vrlo je moguće da je jučerašnja transakcija malog udela iz Gazprom Njefta ka Gazpromu deo toga. Dakle, verovatno da je uslov za ovu licencu od 30 dana bilo da Gazprom Njeft kao sankcionisani subjekt padne ispod 50% udela, a da je za dalje produženje licence ili ukidanje sankcija uslov dalja transakcija, koja je komunicirana u ovim prepiskama. Rusi jesu rekli da su voljni da daju 5-6% ako se ne varam, tako da je moguće da su pregovori u toku kako da se SAD i Rusija nađu na nekoj sredini, tj. da Rusi ne izađu kompletno iz udela, ali da ga smanje. Možda da ostanu na 45%, a da ovih 11% kupi Srbija, MOL ili neko treći. Videćemo. Nemamo informacije, možemo samo da nagađamo.

Agonija za koju zapravo niko ovde ni ne zna da li je agonija. Igraju se sa nama preko medija, oće kaki neće kaki.

Verujte, da je država iole zabrinuta oko ovih sankcija, da bismo videli mnogo više drame. Ovo sve deluje kao da je praktično dogovoreno iza zatvorenih vrata, samo eto prave predstavu da se mi zamajavamo.

Ovo uopste nije za slavlje jer nista nije reseno trajno. Ne znam zasto svi slave, evo Dubravka Djedovic sva nasmejana......ovo je samo pauza na agoniju
Niko, barem ovde na forumu ne slavi. Ali moramo malo da se sprdamo sa likovima koji su predviđali i zdušno želeli "kameno doba" i vraćanje u pećinu.

Da li neko zna koliko aktivnih skladišta ima NIS a koliko koja ne funkcionišu?

Znam da su neka uništena 1999 i nisu obnovljena, neka jesu, pretpostavljam da su neka i sami zatvorili...
Pre par dana sam video da je bilo u Boru, ali mi deluje po satelitu kao ratna zona.

Da su sva aktivna, da li se okvirno zna na koji period bi bilo pokriveni naftom i derivatima u odnosu na danas?

Informacija iz zvaničnih kanala je 90 dana državnih rezervi (iz Direkcije) plus otprilike isto toliko rezerve samog NIS-a (pošto svaka kompanija ima obaveze da ima određene rezerve naftnih derivata).

U zbiru 180 dana, mislim da je i onaj alkos to pominjao.

Niko, barem ovde na forumu ne slavi. Ali moramo malo da se sprdamo sa likovima koji su predviđali i zdušno želeli "kameno doba" i vraćanje u pećinu.
Mi smo već u pećini. Vidim da se likuje na dodatni rok od 30 dana a sama stvarnost da smo 'popili' sankcije se zanemaruje. To je tako normalno

Dragan Škobalj, savetnik vlasti po pitanju energetike, upravo na tv Informer.
Čovek je pametan i argumentovano izlaže stav o sankcijama.
Treba poslušati.

Ovde je prilično razumljivo objašnjen stav vlasti prema ovoj situaciji.

A on je oličenje politike koja se u Srbiji vodi od raspada Jugoslavije.
Videćemo, čekamo, nadamo se u Ruse, Kinu, Ameriku, Boga...

Pogledajte u svakom slučaju.

Agonija za koju zapravo niko ovde ni ne zna da li je agonija. Igraju se sa nama preko medija, oće kaki neće kaki.

Verujte, da je država iole zabrinuta oko ovih sankcija, da bismo videli mnogo više drame. Ovo sve deluje kao da je praktično dogovoreno iza zatvorenih vrata, samo eto prave predstavu da se mi zamajavamo.
Bilo bi dobro da je stvarno tako, nek resavaju iza scene pa nek jave sta je uradjeno. Ako za 30 dana opet bude "poslali smo OUFFAKU 😂 novu molbu za produzenje odlaganja sankcija" onda stvarno.......
A znajuci nas, verujem da je plan da se nista ne radi narednih 30 dana nego se ceka da se ukinu sankcije Rusiji pa ce automatski dici ruke od NISa. Aj videcemo krajem marta a do tada ce ovde biti 1000 novih teorija zavere :D

Putinofili i SNS botovi od jutros u ekstazi jer SAD odložile sankcije na 30 dana i to predstavljaju kao pobedu.... komedija

Elem, vidi se da je sve već dogovoreno samo nam ostaje da svaki put u minut do 12 saznajemo šta se dogovorilo.

Očigledno je da Vučić želi da izbegne nestašice i abnormalno visoke cene goriva jer bi to još više ubrzalo njegov pad.

Informacija iz zvaničnih kanala je 90 dana državnih rezervi (iz Direkcije) plus otprilike isto toliko rezerve samog NIS-a (pošto svaka kompanija ima obaveze da ima određene rezerve naftnih derivata).

U zbiru 180 dana, mislim da je i onaj alkos to pominjao.
Ja sam našao http://demo.paragraf.rs/demo/combined/Old/t/t2024_09/SG_075_2024_007.htm.
Mislim da kao i u svemu se razlikuje zakonska obaveza, realnost na terenu i priča političara.
Kao i da li je to nafta ili derivati.

Ovo me je zainteresovalo pošto je nafta kao energent strateška stvar neke države, i znam da smo nekada mnogo više vodili računa o tome.
Hipotetički, da smo ozbiljna država (bar na nivou kao i pre), i da imamo aktivna sva skladišta (Bor, Smederevo, Prahovo...) u ovakvoj situaciji ili nekoj sličnoj gde bi bio problem dopremanja nafte ili prerade, bi verovatno imali mnogo više mesta za skladištenje a samim i tim više sigurnijih dana.

https://www.rts.rs/lat/vesti/ekonomija/370261/otvoreno-skladiste-nafte-u-pozegi.html za obnavljanje skladišta u Požezi onda utrošeno 400 miliona din.
Baš me interesuje koliko još skladišta čeka da se obnovi, a značajnije je od gomilu drugih projekata po državi...

Putinofili i SNS botovi od jutros u ekstazi jer SAD odložile sankcije na 30 dana i to predstavljaju kao pobedu.... komedija
...
Evo odmah se javio dežurni ljubitelj hajl Šolca, fon Ursule, Medlin Olbrajt, Solane i bračnog para Klinton da nam soli pamet...i sam sebi dao za pravo da nekoga optužuje i lažno etiketira!!

Niko ovde nema pravo da lažnim etiketiranjem zloupotrebljava tuđe mišljenje i stav

Elem, vidi se da je sve već dogovoreno samo nam ostaje da svaki put u minut do 12 saznajemo šta se dogovorilo.

Očigledno je da Vučić želi da izbegne nestašice i abnormalno visoke cene goriva jer bi to još više ubrzalo njegov pad.
Očigledno je jedino da si ti tužan što se zlo, koje nam se sprema 30 dana, nije desilo danas.

Za sve ostalo nam ostaje da čekamo i vidimo…

Ne bi bilo loše da se povede računa da se ne prelazi granica ukusa i dela gde se sa razmene mišljenja prelazi na vređanje. Za to imate X i druge društvene mreže.

Vrh