Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Belorusija je u savezu sa Rusijom koji je na nivou blaženopočivše državne zajednice Srbije i Crne Gore , tako da nije za poređenje. Zašto cena ne bi bila manja? Pa upravo sam ti napisao u prethodnoj poruci. Kako misliš da dobijemo nižu cenu od Mađarske, ako pored troškova ukrajinskog tranzita koji plaćaju Mađari treba još da platimo i troškove mađarskog tranzita. Već ti napisah - akciza kod Mađara je niža nego kod nas. Do duše, porez je viši, ali na kraju opet dođe na ukupno niže dažbine nego kod nas.

Koliko znam Rusi su nas već zvali u njihovu zajednicu, onda skoro u BRIKS itd itd...nije to problem, to je samo do nas jer nam je u tom smislu već otvoren put.

Trebalo bi znati po kojoj ceni Mađari dobijaju naftu od Rusa? Ali ja verujem po berzanskoj ceni, jer su im dali sankcije pa nisu "prijateljska" zemlja kako to Rusi kategorišu. A Rusi "prijateljskim" zemljama daju znatne popuste
Što se tiče tranzita koji bi plaćali mađarima, treba napomenuti da sa njima već imamo ugovore oko gasnih skladišta kao i tranzit koji mi njima naplaćujemo za gas kroz našu zemlju, onda tu postoje indicije da se troškovi anuliraju. Takođe ionako smo do sada plaćali tranzit kroz Janaf

Imamo sasvim realne šanse za jeftino gorivo na pumpama. Treba tražiti od Kineza i Rusa da nam pomognu oko tog naftovoda do mađarske

Ali će ići preko naših leđa, mi ćemo ga platiti.

Zemlja fudbalskih selektora postade zemlja stručnjaka koji znaju reperkusije nekog događaja 2 minuta nakon što se dese. Do sledećeg evropskog ili svetskog prvenstva u fudbalu...

@beli labud to što si napisao nema nikakvo uporište u realnom svetu. Pomalo je banalno uopšte ti odgovoriti na to što si napisao. Šta sam imao da kažem na tu temu već sam rekao. Not gonna happen.

@dveipola nisi bio jasan niti obrazložio bilo šta dodatno. A možda ne znaš da već postoji plan izgradnje ovog naftovoda

Inače tranzitni troškovi su smešni na cenu, recimo Ukrajina naplaćuje 2,26$ po barelu, što je oko 3% cene koštanja, dok je trasa kroz mađarsku 2 puta kraća

Znaci ipak gase račune i ipak ide uvoz već preradene nafte iz madzarske ?

I čeka se republikance da promene odluku Ofaca u 90 dana, uz verovatno neka Trampova obecanja

Što bi išao uvoz iz Madjarske kad je tržište trenutno podmireno i sa preradjenom naftom i nepreradjenom, špekulacija je da smo ok sa snabdevanjem do 6 meseci ako sam dobro razumeo vest od juče, ali i da je to 3 meseca opet do tad ko zna kakva će biti situacija... Država ima obavezne rezerve naftnih derivata tako da nestašica i potreba za dodatnim uvozom svakako neće nastupiti odmah.

U tekstu stoji:

Ukoliko dođe do blokade računa NIS-a u OTP banci, to u praksi znači da građani neće na njihovim pumpama moći da plaćaju karticama ove banke.

Što je netačno. Ne treba firma da ima otvoren račun u nekoj banci da bi se plaćalo karticom te banke. To može da napiše samo neko ko nema dve blage sa kartičnim plaćanjem.

To je varijanta. Država uvozi zalihe da se dobije na vremenu. Ne kupuje ih NIS već država a NIS troši rezerve?

Znaci ipak gase račune i ipak ide uvoz već preradene nafte iz madzarske ?

I čeka se republikance da promene odluku Ofaca u 90 dana, uz verovatno neka Trampova obecanja
Znači ipak ništa od vraćanja u srednji vek.

Kakva crna Trampova obećanja? Šta njega briga za Srbiju i njen NIS?

Naravno da banka brata Viktora prva blokira račune , mada verujem da je kineska Bank of China verovatno to već uradila.

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Sankcije stupaju na snagu u ponoć po američkom tj sutra ujutru u 6 po našem vremenu.

Ja sam planirao da sipam jedno 5 lit, ali ne mogu sutra pre 9h pošto mi Yugo Amerika u servisu, pa sam zvao OFAC da se najavim...javio se neki Bill, kaže on uopšte ne znaju za te sankcije! Kaže bez brige to su ovi neki otpušteni iz USAid digli bespotrebno dreku, samo sipajte...

Sipao sam malopre gorivo na Gasprom pumpi. Pitah radnicu jel rade kartice, kaze rade i dobili su informaciju da ce raditi i sutra, radice sve normalno i dalje. Izgleda da je bolje obavestena od vrha države 🤣

Vrh