Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Mene više od toga da li će biti/neće biti goriva (biće ga, možda malo manje nego inače) zanima kako država planira da nadomesti prihode od NIS-a kada se istroše rezerve i NIS ne bude mogao da radi. U 2023. su dali oko 220 milijardi dinara (na akcize, porez na dobit, poreze i doprinose na plate i sl.), to je oko 10% projektovanog budžeta za 2025. godinu. Ispada da ona kuknjava Malog o tome kako 15.03. neće imati ni za plate i penzije ipak ima nekog pokrića.

Na to dodati preko 13.000 zaposlenih, pa skok cena naftnih derivata koji će sa sobom povući sve ostalo... Realno treba gledati po svaku cenu da se Rusi izbace iz NIS-a, sve ostalo je za nas neizdrživo i koštaće nas mnogo više nego da se sad zameramo Rusima.

Pa neće Rusi odneti NIS sa sve radnicima.

Mene više od toga da li će biti/neće biti goriva (biće ga, možda malo manje nego inače) zanima kako država planira da nadomesti prihode od NIS-a kada se istroše rezerve i NIS ne bude mogao da radi. U 2023. su dali oko 220 milijardi dinara (na akcize, porez na dobit, poreze i doprinose na plate i sl.), to je oko 10% projektovanog budžeta za 2025. godinu. Ispada da ona kuknjava Malog o tome kako 15.03. neće imati ni za plate i penzije ipak ima nekog pokrića.

Na to dodati preko 13.000 zaposlenih, pa skok cena naftnih derivata koji će sa sobom povući sve ostalo... Realno treba gledati po svaku cenu da se Rusi izbace iz NIS-a, sve ostalo je za nas neizdrživo i koštaće nas mnogo više nego da se sad zameramo Rusima.
Novac od akciza će biti u budžetu i ako ne bude NIS poslovao, kupovaće se gorivo od drugih dobavljača.
Zaista je zabrinjavajuće ako jedna kompanija u tolikoj meri utiče na budžet. Ako je zaista tako potrebna nam je hitna diversifikacija u naftnoj industriji bile sankcije ili ne.

2018. je bila eksplozija u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, čiji su vlasnici isto Rusi (Zarubežnjeft). Od tada, prerada naftnih derivata u Brodu do danas nije obnovljena. Najbrojniji lanac benzinskih pumpi u BiH - Nestro, takođe u vlasništvu Zarubežnjefta se snabdevao gorivom isključivo iz Broda. I ne samo oni. I neki drugi lanci benzinskih pumpi u BiH su nabavljali gorivo iz Broda. Međutim, nabavka goriva se prebacila u potpunosti na uvoz (uglavnom INA i NIS), a gorivo u BiH je i dalje dosta jeftinije nego u Srbiji.

Pa neće Rusi odneti NIS sa sve radnicima.
Ne kažem ja da će odneti, ali treba isplaćivati plate ako NIS ne bude funkcionisao za koji mesec, a Amerikanci sigurno ne uvode sankcije da bi ih skidali očas posla (na veliku žalost Trampofila koji očekuju da će prvog dana mandata doleteti u Beograd sa Air Force One da nam vrati Kosovo). Plus Petrohemija i RNP koji svakako neće raditi ako ne bude išla nafta JANAF-om - to će biti veliki udarac za PA. Za akcize se slažem, to sam malo brzopleto izneo, ali i dalje ostaje problem da li će ili još bitnije koliko će koštati nadoknada izgubljenog dela proizvodnih kapaciteta usled sankcija NIS-u. Na kraju, što se tiče iznosa dotacija NIS-a u budžet, to oni sami kažu, mada je i meni šokantno da jedna firma sama čini 10% državne kase.

Ja se samo nadam da nećemo primeniti strategije koje predlažu neki "stručnjaci" poput Jelice Putniković koja smatra da mi treba da živimo od rezervi 2 meseca i da se uzdamo da će Tramp skinuti sankcije kad dođe u Belu Kuću. Rusi moraju leteti hteli oni ili ne, a mislim da je svima u interesu da se to obavi prostom kupoprodajom pre nego nekom nacionalizacijom ili slično. Obe preostale opcije: nacionalizacija ili održavanje trenutnog stanja niti idu u prilog Rusima a još manje nama.

A koliko je realno da se ispod žita dogovore sa Rusima da se uradi nacionalizacija.

Tj. da na papiru pređe u ruke države, a da se onda vrati u budućnosti u ruske ruke, kad prođu sankcije?

Potpuna ili delimična nacionalizacija sa opcijom opoziva (callable option feature) se čini kao najmanje loše rešenje u ovom trenutku. Upravljačka struktura i korporativno upravljanje da ostane kako jeste, a isplate dividendi u skladu sa vlasničkom strukturom.

A koliko je realno da se ispod žita dogovore sa Rusima da se uradi nacionalizacija.

Tj. da na papiru pređe u ruke države, a da se onda vrati u budućnosti u ruske ruke, kad prođu sankcije?
"Kad prodju sankcije"? Ostace jako dugo sankcije verovatno decenijama na sve rusko. Ideja da ce jednog dana stati rat i da ce se Rusija vratiti u medjunarodne tokove kao pre je nerealna

Na kraju, što se tiče iznosa dotacija NIS-a u budžet, to oni sami kažu, mada je i meni šokantno da jedna firma sama čini 10% državne kase.
Vučić je skoro izveo jedan fenomenalan propagandni eksperiment nad ovim narodom.

Kad su ga pitali zašto je gorivo u Srbiji najskuplje u regionu, odgovorio je da bi država propala za 6 meseci kada bi snizila akcize i već u sledećoj rečenici nastavio da govori o nezaustavljivom napretku i ekonomskoj snazi Srbije.

To većinu ljudi nije dotaklo, bar toliko da prosečan građanin stavi prst na čelo i zapita se kako je moguće da jedna ekonomski snažna država može da propadne samo zbog niže akcize.
Pobedio je bez problema u dva ciklusa izbora posle toga. Bukvalno im sve prolazi, maglu bi u tegli prodali samo kad bi hteli.

Vrh