Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ето како нас воле западни пријатељи...и онда се чуде што их народ не воли...

Kupli su rafineriju praktično za džabe, izmuzli naftu, pa sada, ako su nam toliki prijatelji, neka vrate rafineriju. Dobro su prošli svakako.
Napravili su problem u celoj Evropi i nama, a sada mi treba da ispaštamo.

Rastegli su taj besmisleni rat, osvajaju nekoliko sela već tri godine, neka tamo potpisuju primirje pošto više ništa ne mogu da postignu. Predugo to sve traje.

Ako nemamo pare, neka je kupi MOL ili neka se nacionalizuje.
Ta priča sa rusima u Srbiji je postala neodrživa.

Ето како нас воле западни пријатељи...и онда се чуде што их народ не воли...
I dalje ne mogu da razumem da neki neće da prihvate činjenicu da kod velikih sila nema ljubavi, već isključivo interes i interes i samo interes. Srbija je ovde samo kolateralna šteta sukoba velikih sila, ali svakako će neki ovo da iskoriste i kažu eto vam zapad, vidi šta nam rade...

Ja bih ipak rekao da nismo samo kolateralna šteta, i da je ovo sa NIS-om deo šireg paketa pritisaka i šargarepa. Neko je na vojnoj temi dao link ka nekakvom američkom non-paperu, pa onda priča o skidanju bilateralnih blokada, polako se vide obrisi "predloga".
Ja sad namerno neću da ulazim u mišljenja šta nam je činiti, pošto nas to vodi u novu rundu klina i ploče.

(uzgred, uvek mi bilo zabavno kako je na engleskom govornom području šargarepa sinonim za nagradu, dok je kod nas "dobi šargarepu" = "dobi g***o")

Шта би од приче да ће Азери да преузму посао од Руса?

Zašto država do sada nije otkupila akcije da postane većinski vlasnik? Da li je moguće da država nema interes da čuva sopstvene resurse nego ima ponizan stav prema oligarsima. Desila se samo ova kozmetička promena u vlasničkoj strukturi, a tada je ON rekao da je protiv nacionalizacije...

Kakve su ovo šibicarske fore tipa "isključili smo transponder" :ROFLMAO:

Зато што је пре продаје Гаспрому НИС био губиташ, партијска прћија за исисавање новца, после тога је почео да пуни буџет бар кроз порезе.

Zašto država do sada nije otkupila akcije da postane većinski vlasnik? Da li je moguće da država nema interes da čuva sopstvene resurse nego ima ponizan stav prema oligarsima. Desila se samo ova kozmetička promena u vlasničkoj strukturi, a tada je ON rekao da je protiv nacionalizacije...

Kakvo otkupljivanje??? Na zapadu niko nista ne otkupljuje nego se otima, unistava i prodaje tudja imovina. Zasto ne bi koristili sva demokratska sredstva na raspolaganju?

NIS ima 90% vlasništva u "Petrohemiji" koja je od njega i tehnološki zavisna. Zatim rusi su izgradili gasnu elektranu TE-TO "Pančevo", pa je pitanje šta će biti sa ovim kompanijama.
Mora prvo da se vidi šta je sve obuhvaćeno sankicajma, pa onda u dogovoru sa Putinom da se nadje rešenje. Ako NIS ne bude mogao da radi neće trebati ni Gaspromu.

Jutarnja gimnastika...

Ne znam zašto se u tekstu kao rešenje spominje naftovod "Družba" preko Mađarske kada ta ruta ide preko Ukrajine... Gas preko te rute prestaje da ide od sledeće godine, ne znam za naftu. OMV je odustao od konekcije na "Družbu" još 2022. godine, a pre par meseci su i zvanično raskinuli ugovor.

Jutarnja gimnastika...

Ne znam zašto se u tekstu kao rešenje spominje naftovod "Družba" preko Mađarske kada ta ruta ide preko Ukrajine... Gas preko te rute prestaje da ide od sledeće godine, ne znam za naftu. OMV je odustao od konekcije na "Družbu" još 2022. godine, a pre par meseci su i zvanično raskinuli ugovor.
Apsolutno. Kao da misle da će bilo koja maðarska kompanija moċi da posluje sa sankcionisanim NIS-om. Takav NIS neće biti u stanju ni da isplaćuje plate zaposlenima jer će ga blokirati banke iz straha od sekundarnih sankcija a kamoli da kupuje/prodaje naftu, derivate itd.

Apsolutno. Kao da misle da će bilo koja maðarska kompanija moċi da posluje sa sankcionisanim NIS-om. Takav NIS neće biti u stanju ni da isplaćuje plate zaposlenima jer će ga blokirati banke iz straha od sekundarnih sankcija a kamoli da kupuje/prodaje naftu, derivate itd.

Nije samo to, već i Mađarska ima nesigurnu rutu snabdevanja, jer se oslanja na ruske energente.

• Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Posebno su mi smešne one priče o novim gasnim aranžmanima sa Rusima kad na jedan telefonski poziv iz Vašingtona Bugari ima da zavrnu gasovod Balkanski tok i od ruskog gasa nema više ništa. Pogotovo Tramp i ekipa koji već godinama unazad traže da Evropa kompletno prestane da kupuje ruski gas i preðe na američki LNG.

Za manje od mesec dana Tramp postaje predsednik. Imaće (ili je bar tako najavljeno) drugačiju politiku prema Rusiji i Ukrajini. Deluje kao da Rusima nudi olakšanje sankcija kao "šargarepu". Tako da je pitanje šta će se desiti sa NIS-om. Bajdenovci su rešili (ukoliko su tačni medijski izvori - što naravno uopšte ne mora da bude slučaj) da urade sve kako bi "podržali" Ukrajinu u ovim poslednjim danima njihove vlasti. Sto za nas znači da je, pod 1, priča o sankcijama možda samo to - priča, a pod 2, da eventualno uvedene sankcije uopšte neće dugo istrajati.

E sad, kako graditi neku promišljenu državnu politiku u takvim nestabilnim okolnostima... To ne bi znao.

NIS čak nije potrebno ni nacionalizovati, ako ne bude mogao da posluje Rusi će ga sami prodati. To je kao da imaš poršea, a ne možeš da kupiš gorivo da bi ga vozio. Bolje da ga prodaš, makar nećeš imati troškove registracije.

Izvor: RT :ROFLMAO:
Tu se svaka normalna diskusija zavrsava. Mi bre jos ne znamo dal je stvarno zapreceno sankcijama, dal uopste postoji non paper/dokument ili je supreme leader sam izmislio sta bi mozda moglo da bude

Зато што је пре продаје Гаспрому НИС био губиташ, партијска прћија за исисавање новца, после тога је почео да пуни буџет бар кроз порезе.
Resursi, fraking, monopol... Naravno da će biti u profitu. Mogu sad i da zatvore jer su rezerve nafte skoro pa iscrpeli, a trgovinu okreću prema briksu.

Izvor: RT :ROFLMAO:
Tu se svaka normalna diskusija zavrsava. Mi bre jos ne znamo dal je stvarno zapreceno sankcijama, dal uopste postoji non paper/dokument ili je supreme leader sam izmislio sta bi mozda moglo da bude
Диверзификација извора је пожељна колико и диверзификација снабдевања енергентима.

Диверзификација извора је пожељна колико и диверзификација снабдевања енергентима.
Apsolutno ali naravno da ce RT kenjati protiv USA. Sacekajmo da vidimo da li se stvarno planiraju sankcije ili je ovo neki igrokaz u reziji A. Vucica

Resursi, fraking, monopol... Naravno da će biti u profitu. Mogu sad i da zatvore jer su rezerve nafte skoro pa iscrpeli, a trgovinu okreću prema briksu.
Ми не знамо какав је заправо договор у целини био и шира слика целог аранжмана, не само економска. Као што и данас не знамо које су биле политичке и економске последице национализације предузећа у ДФЈ у страном власништву 1945..

На концу ко је довео ту фирму у стање распада какво је било пред приватизацију? И ко је одлучио да се приватизује фирма од националног значаја?

Poslednja izmena:
Apsolutno ali naravno da ce RT kenjati protiv USA

Ко што ће и CNN против РФ. Поента је у томе да се наслути из оба извора шта са НИС, као и шта је на столу приликом преговора Србије и са једнима и са другима. Ко не уме да раздвоји пропаганду од корисних информација у медијима губи време конзумирајући их.

Apsolutno ali naravno da ce RT kenjati protiv USA. Sacekajmo da vidimo da li se stvarno planiraju sankcije ili je ovo neki igrokaz u reziji A. Vucica

Čak je taj članak sa RT iznenađujuće balansiran... Nisam očekivao da će npr. spomenuti da i Mađarska ima nestabilnio snabdevanje, jer se oslanja na Rusiju.

Није пожељно овде у површно навијање (као у филму "Три карте за Холивуд"), поента је у томе шта је најбоље по нас, а то је као по мом мишљењу диверсификација, дакле могућност набавке нафте из свих могућих извора, па се опредељивати према економским и политичким интересима. Такође и када је у питању прерада.

Poslednja izmena:
Vrh