Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

A krađa dizela iz rezervara u nocnim satima. Trebat ce da se dežura ili nabavi nešto jače za samo obranu

U kontekstu ovoga treba i posmatrati ovaj pokušaj institucije koja nije nadležna da odgodi sankcije na 90 dana jer se nada da će dotle rat u Ukrajini biti gotovo a on sačuvati vlast i Ruse u Srbiji.

Bila bi velika ludost da NIS preuzme amerika, britanija ili neko sa tzv. zapada...jer iako bi u startu krenuli sa cenom od tipa 1.25 po litri, kod prvog ne ispunjenog uslova bi skočilo na 1.75, pa ako bi nešto prokomentarisali na 2.00 pa ako bi se žalili na 2.25 itd itd shvatate suštinu...
Ne razumem. Ako misliš na cenu goriva, ona je i sada preskupa.

Tamo nema realne demokratije gde bi se mogli žaliti, to su samo iluzije
Izvini, ali ako igde postoji demokratija u svetu, to je baš Evropska unija. Kina i Rusija uopšte nemaju demokratiju kao neki društvenu vrednost, a ona u Americi je lažna.

A inače ameriku ne interesuje cela EU već samo zapadni delovi, oni generalno nemaju prijatelje već pudlice tako da bi ladno i njih žrtvovali kao štit ako krene stani-pani u vojnom smislu
Svaku veliku silu interesuje čitav svet, samo se fokus menja. Srbija je bila u fokusu, a sada je van njega. Naš je izbor politika izolacionizma i tu nema više pomoći. Srbi nikako da shvate da se najveća komparativna prednost Srbije, njen geografski položaj, jednostavno izgubila. Kraj. Svoj odličan geografski položaj smo sami svojom glupošću pretvorili u loš.

I po hiljaditi put da kažem. Srbija je geografksi deo tog faking Zapada. Imamo mogućnost da idemo sa njima, što očigledno nećemo, ili da budemo enklava u tom protoru, kao neko nehigijensko naselje blizu centra grada. Završićemo kao oni Romi kod Big-a u Kruševcu, što ih je Bata zazidao. E tako će cela Srbija.

U kontekstu ovoga treba i posmatrati ovaj pokušaj institucije koja nije nadležna da odgodi sankcije na 90 dana jer se nada da će dotle rat u Ukrajini biti gotovo a on sačuvati vlast i Ruse u Srbiji.
Za 15ak će nenadležni ukapirati da OFAC neće odložiti sankcije NIS-u.

Sazvaće konferenciju za medije, okupiti "krizni štab", sat i po će patetisati kako neće biti goriva, usput će okriviti studente za pad stranih investicija.
Masa će istog trenutka navaliti na benzinske stanice k'o da nema sutra.

jel se ti sad pravis blesav ili si posle citave one prepiske ovo napisao?
Dakle prvo si rekao veto u un/sb,
I sad opet treba iz pocetka da se objasnjava da nema smisla da rusija pomaze/ne odmaze americi oko kosova zbog nis-a,
amerika nije ni blizu da prizna krim kao deo rusije (a kamoli ostale osvojene teritorije) a ti mrtav ladan tvrdis da ce rusija da pusti kosovo u un ako joj srbija nacionalizuje nis lol
- win/win za ameriku - em istera ruse iz srbije em jedna prepreka manje za kosovo

Прво, не тврдим да ће Русија да пусти Косово у УН. То нисам нигде написао.

Друго, опет ми ниси директно одговорио питање, него политички наоколо, неразумљиво. Зашто сматраш Косово велики "асет" за Русију?

Елем, НИС има колико залиха нафте/горива? Сигурно барем месец-два. Неће 27. фебруара напросто нестати горива. Може и да се деси да стопира продају горива другим пумпама у Србији, како би продужила трајање залиха на својим пумпама. За то време би друге пумпе биле принуђене да увозе гориво из окружења, тако да врло могуће да ћемо имати некакав прелазни период до коначног решења. Видећемо...

Stvarno ne vidim na koji način NIS može nastaviti da posluje nakon 27. februara ako im banke zatvore račune.

Kerozin na aerodromu svakako neće moći da prodaju jer im avio kompanije sigurno ne plaćaju gorivo u kešu. Na benzinskim stanicama mogu da uzimaju gotovinu, ali taj pazar su dužni svakodnevno da uplaćuju. Gde će ga uplaćivati ako nemaju račune u banci? Kako će plaćati dobavljače i radnike?

Jedino uz pomoć države mogu donekle da zaobilaze sankcije. Samo što će tako uvući još gomilu drugih preduzeća pod sekundarne sankcije i napraviti još veći problem.

Stvarno ne vidim na koji način NIS može nastaviti da posluje nakon 27. februara ako im banke zatvore račune.

Kerozin na aerodromu svakako neće moći da prodaju jer im avio kompanije sigurno ne plaćaju gorivo u kešu. Na benzinskim stanicama mogu da uzimaju gotovinu, ali taj pazar su dužni svakodnevno da uplaćuju. Gde će ga uplaćivati ako nemaju račune u banci? Kako će plaćati dobavljače i radnike?

Jedino uz pomoć države mogu donekle da zaobilaze sankcije. Samo što će tako uvući još gomilu drugih preduzeća pod sekundarne sankcije i napraviti još veći problem.
Odgovor na sve ovo može biti žrtvovanje Štedionice tako što bi sav promet bio prebačen na nju. Možda čak i oživljavanje Srpske banke koja posle cirkusa sa nenaplativim kreditima posluje samo sa Yugoimportom.

Razume se, ako ijedna od ovih banaka bude ušla u kolo sa NIS-om, potpada pod sankcije. A Štedionica je sistemska banka pa sumnjam da bi to bilo pametno.

Odgovor na sve ovo može biti žrtvovanje Štedionice tako što bi sav promet bio prebačen na nju. Možda čak i oživljavanje Srpske banke koja posle cirkusa sa nenaplativim kreditima posluje samo sa Yugoimportom.

Razume se, ako ijedna od ovih banaka bude ušla u kolo sa NIS-om, potpada pod sankcije. A Štedionica je sistemska banka pa sumnjam da bi to bilo pametno.
Nadam se da to nije plan jer bi bilo potpuno samoubilački i kratkovido. Uvuklo bi celu državu u ozbiljan problem.

NIS svakako neće moći više da uvozi naftu preko JANAF-a kada stupe na snagu sankcije, tako da će prerada nafte stati pre ili kasnije.

Amerikanci su stavili do znanja da je izlazak Rusa iz NIS-a jedino rešenje za sankcije.
Tu nema prostora za bilo kakve pregovore.

Amerikanci su stavili do znanja da je izlazak Rusa iz NIS-a jedino rešenje za sankcije.
Tu nema prostora za bilo kakve pregovore.
Bajdenova administracija je to stavila do znanja.

Trumpova je verovatno popustljivija po tom pitanju ali sve mora da ide kroz kongres da bi se bilo šta promenilo a tamo republikanci imaju jako jako tesnu većinu i pitanje ako do toga i dođe kakav bi rezultat bio.

Trumpova je verovatno popustljivija po tom pitanju ali sve mora da ide kroz kongres da bi se bilo šta promenilo a tamo republikanci imaju jako jako tesnu većinu i pitanje ako do toga i dođe kakav bi rezultat bio.
U domaćim medijima se non-stop provlači ta priča da će Trampova administracija biti popustljiva po pitanju sankcija, ali nigde nisam našao na bilo kakav dokaz.

Ovde imate izjavu Scott Bessenta da on podržava još čvršće sankcije prema Rusiji.

Imamo izbor da nastavimo da zabijamo glavu u pesak do 27. februara i da dočekamo sankcije potpuno nespremni.
Ili da prihvatimo to da dok ima Rusa u NIS-u sankcije neće biti ukinute.

Tramp je ušao u svesni trgovinski rat sa Kanadom i Kinom, sva je prilika da će i sa EU da uradi slično iako mu Brisel već nudi smanjenje carina na uvoz automobila i veće nabavke LNG. Zar neko zaista očekuje da će biti išta popustljiviji prema Rusima?

Pitanje NIS-a je i pitanje američkog ekonomskog interesa, krajnji cilj je da naša zavisnost u vezi sa naftnom industrijom bude prema Vašingtonu a ne Moskvi. Od sankcija odustajanja nema, a kao što onaj čuveni film kaže "Moskva suzama ne veruje" tako da nam ostaju flaše Coca-Cole i to uverenje da smo mi "slobodarska nacija" koja vodi "suverenu politiku" poput 90-ih, to će nam valjda nadomestiti rupu u novčaniku.

Neke stvari uopšte nisu jasne. Kaže se da je problem većinsko vlasništvo Gazpromnjefta koji je pod sankcijama, a onda Vlada Srbije kaže da se traži potpuni izlazak Rusa. Takođe, kaže se da su sankcije protiv firme Gazpromnjeft, a da ne postoje sankcije protiv firme Gazprom. Zašto ona stvar ne bi bila rešiva tako što bi firma Gazprom preuzela vlasništvo od firme Gazpromnjeft, s obzirom da firma Gazprom nije pod sankcijama? Pre dve godine su upravo prebacivanjem par posto vlasništva od Gazpromnjefta ka Gazpromu sprečili sankcije jer Gazpromnjeft sada više nema preko 50% nego okruglo 50%.

Nisam video tekst ali neko je objašnjavao (ne sećam se više ko, možda ona analiza advokatske kancelarije, ili negde drugo) da je NIS poimence dospeo pod sankcije zato što je u vlasništvu Gazpromnjefta, a da je uslov za uklanjanje sankcija ireveribilno uklanjanje vlasništva poreklom ili povezanog sa Rusijom.

Nisam video tekst ali neko je objašnjavao (ne sećam se više ko, možda ona analiza advokatske kancelarije, ili negde drugo) da je NIS poimence dospeo pod sankcije zato što je u vlasništvu Gazpromnjefta, a da je uslov za uklanjanje sankcija ireveribilno uklanjanje vlasništva poreklom ili povezanog sa Rusijom.

Дакле, још једно међународно разбојништво САД.

I po hiljaditi put da kažem. Srbija je geografksi deo tog faking Zapada. Imamo mogućnost da idemo sa njima, što očigledno nećemo, ili da budemo enklava u tom protoru, kao neko nehigijensko naselje blizu centra grada. Završićemo kao oni Romi kod Big-a u Kruševcu, što ih je Bata zazidao. E tako će cela Srbija.
Nemamo mogućnost da idemo s njima. Oni ne žele da mi idemo s njima. Oni baš žele da budemo enklava u tom prostoru. Da nije tako, primili bi nas u EU kad i Bugarsku i Rumuniju. Mi smo za njih rudnik litijuma, rudari, podrum ili šupa u koju sklanjaju skule i prljave stvari da se ne vide kad im dođu gosti. Dokaz za to vam je da nijednom nisu podržali studentske proteste, već podržavaju "demokratski izabranu vlast". Njima odgovara da je ovde na vlasti kolonijalni upravnik, a ne da uredimo zemlju normalno kako bi studenti i većina naroda želeli.

Mi moramo da budemo toga svesni i da se prema tome određujemo i ponašamo.

Nemamo mogućnost da idemo s njima. Oni ne žele da mi idemo s njima. Oni baš žele da budemo enklava u tom prostoru. Da nije tako, primili bi nas u EU kad i Bugarsku i Rumuniju. Mi smo za njih rudnik litijuma, rudari, podrum ili šupa u koju sklanjaju skule i prljave stvari da se ne vide kad im dođu gosti. Dokaz za to vam je da nijednom nisu podržali studentske proteste, već podržavaju "demokratski izabranu vlast". Njima odgovara da je ovde na vlasti kolonijalni upravnik, a ne da uredimo zemlju normalno kako bi studenti i većina naroda želeli.

Mi moramo da budemo toga svesni i da se prema tome određujemo i ponašamo.
Njima odgovara jer nama odgovara. 2 miliona ljudi je svoj posao/lanč paket/namešteni tender stavilo ispred opšteg interesa i mislim da je više u tome problem nego u briselskim birokratama. No, da ne skrećemo sa teme. Da ne spominjem Kosovo koje se najkraće sažima u dilemu da li smo mi izgubili taj rat (jer smo se povukli vojno i institucionalno sa KiM) ili smo pobedili (jer imamo Rezoluciju 1244 u telu koje niko ne poštuje i ne ferma ni 2%, UN).

Stvar sa NIS-om je vrlo jednostavna: Rusi nas ostavljaju na cedilu, koristeći nas kao piuna u borbi sa Vašingtonom, pritom uopšte ne brinući kakve to posledice može imati po nas. Pitanje NIS-a je pitanje kičme i toga da li možeš nekome reći "Jesi mi brat, al ne gine mi se za tebe". I meni bi bilo draže da žele da prodaju svoj deo, ali šta je tu je.

Ovo je trenutak kada nam se interesi razilaze, a bratstvo u spoljnoj politici svakako ne postoji: ako se budemo vodili njime i kažemo "Ok, trpećemo sankcije" onda samo ponavljamo glupost koju smo pre 30 godina prošli kroz "Srbuj makar slamu jeo" fazon. Samo što je tad slamu jeo narod, a tako će biti i sada.

Ne razumem. Ako misliš na cenu goriva, ona je i sada preskupa.
Da probam opet, pošto sam ti već napisao odgovor, ali me prozapadni dušmani brišu ;)
Mislim da će ti neka zapadna energetska firma dati na početku dobre cene, a onda povećavati i uslovljavati te, dal politički, dal drugačije, kako im bude u tom trenutku odgovaralo, i onda će biti da plaćamo cene goriva skuplje nego holanđani, švajcarci ili island! To su stari trgovci i kolonisti i uvek su gulili kožu sa leđa.

Izvini, ali ako igde postoji demokratija u svetu, to je baš Evropska unija. Kina i Rusija uopšte nemaju demokratiju kao neki društvenu vrednost, a ona u Americi je lažna.

Oni su demokrate sami za sebe, ma da su počeli da pokazuju neverovatne i iznenađujuće grubosti prema demostrantima, mislim na zbivanja u francuskoj i nemačkoj kad su baš tukli narod. To je samo iluzija, oni gledaju svoje interese u odnosu na druge države

Svaku veliku silu interesuje čitav svet, samo se fokus menja. Srbija je bila u fokusu, a sada je van njega. Naš je izbor politika izolacionizma i tu nema više pomoći. Srbi nikako da shvate da se najveća komparativna prednost Srbije, njen geografski položaj, jednostavno izgubila. Kraj. Svoj odličan geografski položaj smo sami svojom glupošću pretvorili u loš.

Mi smo deo Evrope ali nismo deo EU, koja je u poslednje vreme postala političko, geopolitičko i transdž. udruženje a manje ekonomska unija. Čak i jedni druge ucenjuju.
Naročito ih baš nešto mnogo briga za istočni deo EU, koje će rado žrtvovati kad počne haos.
Ameri su uspeli da odseku EU od Ruskih jeftinih energenata, i sada ovi moraju da kupuju par puta skuplji LNG! Nemci se već bune jer im industrija propada, nemaju skoro nikakav rast više!

Stvar sa NIS-om je vrlo jednostavna: Rusi nas ostavljaju na cedilu, koristeći nas kao piuna u borbi sa Vašingtonom, pritom uopšte ne brinući kakve to posledice može imati po nas. Pitanje NIS-a je pitanje kičme i toga da li možeš nekome reći "Jesi mi brat, al ne gine mi se za tebe". I meni bi bilo draže da žele da prodaju svoj deo, ali šta je tu je.

Ovo je trenutak kada nam se interesi razilaze, a bratstvo u spoljnoj politici svakako ne postoji: ako se budemo vodili njime i kažemo "Ok, trpećemo sankcije" onda samo ponavljamo glupost koju smo pre 30 godina prošli kroz "Srbuj makar slamu jeo" fazon. Samo što je tad slamu jeo narod, a tako će biti i sada.
Srbija je dobrovoljno postala taoc geopolitike.

Za Ameriku je u interesu da Rusi (odnosno NIS, odnosno Gazprom Neft) prestanu da generišu profit. Zato će sankcije biti na snazi sve dok Rusi budu deo vlasničke strukture NIS-a.

Za Srbiju to predstavlja ozbiljne posledice: gubitak posla za 13.500 radnika, smanjenje budžetskih prihoda i nestanak 80% ponude naftnih derivata sa tržišta, bez jasnog plana kako nadoknaditi taj nedostatak.

Pod takvim pritiskom, Vlada Srbije podržala je ruski pokušaj kupovine vremena.

Sve strane kompanije su odmah krenule da štite svoje interese. Banke su najavile da će ugasiti račune NIS-u, Google i Apple su uklonili aplikacije iz prodavnica, avio prevoznici će prestati kupovati NIS-ovo gorivo na aerodromu, JANAF traži izgovor da izađe iz ugovora a da ne plaća penale.

Niko od njih neće propasti što neće više poslovati sa NIS-om. Imaće poslovne gubitke, ali propasti neće.
Njih ne zanima da li će biti goriva za javni prevoz, ambulantna vozila, vatrogasce, policiju, vojsku, itd. I koliko će ljudi stradati zbog toga.
O tome mora da brine vlada, koja je trenutno zauzeta braneći ruske interese a ne domaće. Brane ih aktivno već tri godine tako što nisu ništa uradili da ih oteraju iz Srbije, kao što su Bugarska i Nemačka uradile.

Vrh