Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Takođe juče sipao na NIS-ovoj pumpi u NV, sve normalno, da li će tako ostai ili će se pogoršati stanje videćemo, naravno.

Razmatran je i rad rafinerije u Pančevu u aktuelnim uslovima kad se, zbog isteka licence Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) kojim je onemogućen uvoz sirove nafte, rafinerija oslanja isključivo na sopstvene zalihe i proizvodnju domaće nafte.

Odličan plan imaju za rafineriju. Kreni-stani, kao 90ih.
Što se Lukoila tiče:
Ne znam koliko će država da gleda kroz prste "domaćem" Lukoilu, ali oni svakako neće moći više da uvoze naftne derivate iz EU.

Raspad sistema u najavi.

Uticaj sankcija na Rosnjeft i Lukoil je minoran po Ruse jer njihove operacije van Rusije su svega par procenata ukupnih operacija. Zapad je dao mnogo vremena Rusima da se pripreme. British Petroleum je izgubio svojih 20% udela u Rosnjeftu koje je imao pre rata.

Opet će od sankcija, odnosno ilegalnog ekstrateritorijalnog primenjivanja zakona SAD najviše nadrljati evropski patuljci Bugarska, Srbija, Mađarska, Slovačka.

US sanctions sada, prve su bile UK sa ni blizu ovakvim efektima.

Uticaj sankcija na Rosnjeft i Lukoil je minoran po Ruse jer njihove operacije van Rusije su svega par procenata ukupnih operacija. Zapad je dao mnogo vremena Rusima da se pripreme. British Petroleum je izgubio svojih 20% udela u Rosnjeftu koje je imao pre rata.

Opet će od sankcija, odnosno ilegalnog ekstrateritorijalnog primenjivanja zakona SAD najviše nadrljati evropski patuljci Bugarska, Srbija, Mađarska, Slovačka.
Kakvi su uticaji na Madjarsku, koliko oni imaju rafinerija pored te koja se pominje u tekstu a u vlasnistvu je Lukoila? Pominje se mnozina, rafninerije?

Sad kad nismo jedina zemlja u Evropi na udaru ovih americkih sankcija, mozda uspemo da se prislepamo uz ostale zemlje koje su na***ale pa se nadje neko grupno resenje.

Kakvi su uticaji na Madjarsku, koliko oni imaju rafinerija pored te koja se pominje u tekstu a u vlasnistvu je Lukoila? Pominje se mnozina, rafninerije?

Nemaju Mađari rafineriju u vlasništvu Lukoila, nego Mađarska i Slovačka i dalje uvoze rusku naftu kroz Družbu. Sad, ne znam da li naftu kupuju od Rosnjefta, Lukoila ili nekog trećeg iz Rusije.

Uticaj sankcija bi bio taj da ne mogu da nabavljaju naftu od Rosnjefta i Lukoila.

Onda su u boljoj situaciji nego mi. Rumuni, Bugari i Holandjani pak imaju rafinerije u vlasnistvu Lukoila?

Onda su u boljoj situaciji nego mi. Rumuni, Bugari i Holandjani pak imaju rafinerije u vlasnistvu Lukoila?

Bugari su u najvećem problemu jer im je to jedina rafinerija.

Rumuni imaju više rafinerija, samo jedna je Lukoilova.

U Holandiji je vlasništvo Lukoila ispod 50% te se po tekstu objavljenih sankcija one ne primenjuju na njih.

Bugari su u najvećem problemu jer im je to jedina rafinerija.

Rumuni imaju više rafinerija, samo jedna je Lukoilova.

U Holandiji je vlasništvo Lukoila ispod 50% te se po tekstu objavljenih sankcija one ne primenjuju na njih.
Znaci Bugari i mi smo u istom problemu sad? Ostalima je kudikamo lakse (Madjari, Rumuni, Holandjani i nisu pod udarom).

Mislim da smo mi u većem problemu od Bugara.

Prvo, logistički je lakše dopremiti naftu rafineriji u Burgasu nego u Pančevu.

Drugo, čini se da su Bugari voljniji da reše problem ruskog vlasništva Lukoila u Bugarskoj, a samim tim što je Lukoil privatna, a Gazprom državna firma olakšava situaciju.

Ne znam onda koliko uticaja imaju te sankcije na nas direktno jer barem oni nemaju nikakvu rafineriju u Srbiji. Verovatno moze da utice samo na to da Lukoil smanji uvoz gotovih derivata ili da im uvoz bude onemogucen. Ne znam koji procenat trzista drze u Srbiji, spram toga bi bio i efekat na nase trziste.

S druge strane ako dosta uticu na Madjarsku onda indirektno mogu uticati i na nas jer bi to znacilo da verovatno ne mozemo da uvezemo neku kolicinu derivata koju smo zamislili pre nego sto su ove sankcije bile na snazi, jer ce Madjarska gledati da prvo resi nestasicu na sopstvenom trzistu.

Ta vest bukvalno poslednjih nedelju dana se vrti... Bilo juce vec.

Kaže Reuters (sa 20 dana zakašnjenja) da je neki tanker doveo Kazahstansku naftu za NIS u Omišalj JANAFu

gde će nafta, nitko "ne zna"

A gde je brod, evo ga

Malo istraživačkoj novinarstva :D

Nafta je u JANAF terminalu, i uskoro će da krene prema NISu kada odluka bude javna :)

Za sad nisam našao da se pominje Lukoil kod nas osim onog da "nastavljaju da rade neometano"
U prevodu pravimo se blesavi. :ROFLMAO:
Lukoil u Srbiji čini mi se da nabavlja derivate iz Grčke, ali međunarodni platni promet će im biti blokiran tako da ne mogu uopšte da ih kupuju bilo gde.

A što se tiče NIS-a, "uzimanje stvari u svoje ruke" izgleda znači prerađivaćemo domaću naftu po principu "kreni-stani" jer nema dovoljne količine da rafinerija radi 24/7.
Ništa ni od nacionalizacije, a ni od proglašenja vanrednog stanja. Pravimo se blesavi.
Kako su neki protumačili da je to znak ukidanja sankcija NIS-u je i dalje misterija.

Najcudnije sto se ta vest pojavila sa 10 dana zakasnjenja i kao takva cini mi se totalno nebitna nakon toliko vremena. Svakako nafta nije dosla do rafnijerije (valjda?), i sta ce biti s njom ne zna se.

Došla je sa 7 dana zakašnjenja. A na hrvatsku berzu sa malo više od 7h zakašnjenja :)

Simptomatično je da je tanker čekao 14 dana da vidi šta će sa tom naftom i da su nakon toga dan kasnije akcije JANAFa skočile 6%

Ne znam koliko se obično čeka na istovar. Da li je to redovno ili ne.

Može da se proveri sa nekim drugim isporukama kome se istražuje na vesselfinderu

Nije planirano ili očekivano da se danas saopšte neke vesti, ali kao što je rečeno, trebalo bi sledeće nedelje da se konačno odluči kakvo će biti rešenje za NIS. Meni izgleda da već postoji neki plan.

Da li čekaju da rafinerija prestane sa radom, pa tek onda da odluče šta će da rade sa kompanijom? Jer to je trenutno goruće pitanje na koje niko ne odgovara.

Meni se čini da je njihov plan prerada domaće nafte po principu "čekaj da se skladiše napuni, pusti rafineriju u pogon to da preradi, pa čekaj opet da se napuni".

Pored sankcija NIS-u sada imamo i sankcije Lukoilu koje stupaju na snagu 21. novembra. Da li ta kompanija ide pod katanac ili će je neko kupiti?

Ne može rafinerija da radi "kreni - stani - kreni" jer nije to autobus. Mora da se obezbedi normalan rad, a to znači da se koriguje vlasništvo NIS-a.
Danas je Bajatović na slavi SNS dao Vučiću neku plavu fasciklu sa dokumentima i on je otišao da to "prouči". Možda su to neki papiri od Rusa.

Ja sam čuo da od sutra NISove pumpe ne rade, ko donese balon goriva od 5l dobije viski gratis, a tim balonima će da pune rezervoare.

Vrh