Razmatran je i rad rafinerije u Pančevu u aktuelnim uslovima kad se, zbog isteka licence Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) kojim je onemogućen uvoz sirove nafte, rafinerija oslanja isključivo na sopstvene zalihe i proizvodnju domaće nafte.
Ne znam koliko će država da gleda kroz prste "domaćem" Lukoilu, ali oni svakako neće moći više da uvoze naftne derivate iz EU.Što se Lukoila tiče:
US sanctions sada, prve su bile UK sa ni blizu ovakvim efektima.
Kakvi su uticaji na Madjarsku, koliko oni imaju rafinerija pored te koja se pominje u tekstu a u vlasnistvu je Lukoila? Pominje se mnozina, rafninerije?Uticaj sankcija na Rosnjeft i Lukoil je minoran po Ruse jer njihove operacije van Rusije su svega par procenata ukupnih operacija. Zapad je dao mnogo vremena Rusima da se pripreme. British Petroleum je izgubio svojih 20% udela u Rosnjeftu koje je imao pre rata.
Opet će od sankcija, odnosno ilegalnog ekstrateritorijalnog primenjivanja zakona SAD najviše nadrljati evropski patuljci Bugarska, Srbija, Mađarska, Slovačka.
Kakvi su uticaji na Madjarsku, koliko oni imaju rafinerija pored te koja se pominje u tekstu a u vlasnistvu je Lukoila? Pominje se mnozina, rafninerije?
Onda su u boljoj situaciji nego mi. Rumuni, Bugari i Holandjani pak imaju rafinerije u vlasnistvu Lukoila?
Znaci Bugari i mi smo u istom problemu sad? Ostalima je kudikamo lakse (Madjari, Rumuni, Holandjani i nisu pod udarom).Bugari su u najvećem problemu jer im je to jedina rafinerija.
Rumuni imaju više rafinerija, samo jedna je Lukoilova.
U Holandiji je vlasništvo Lukoila ispod 50% te se po tekstu objavljenih sankcija one ne primenjuju na njih.