Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ako se nis nacionalizuje onda će biti kako ameri kažu💁‍♂️
Zasto Vucic pa i šešelj proziva kostunicu ?

Ne znam zašto svi ovde uzimaju zdravo za gotovo to što Vučić izrekao. Čekajte da prvo dobijemo zvaničnu informaciju, a ne nebuloze koje on servira na svojim imbecilnim konferencijama.

Svakako neće biti, verujem, nikakve nacionalizacije, konfiskacije itd. U najgorem slučaju, biće neki otkup udela po ceni koju Rusi propišu da bi Srbija stekla kontrolni udeo. Mi smo zemlja koja se dugoročno snabdeva energentima od Rusije (20-30% nafte i 90+% gasa ide od njih) i ne ide nam u prilog da radimo bilo šta u vezi sa NIS-om bez dogovora sa njima.

Nema nafte iz Rusije preko JANAF-a od 2022. par godine... Iz istih ovih razloga. Uglavnom je bliskoistočna nafta.

Zar nije bilo u Nemačkoj primera nacionalizacije 2022. godine i to baš ruskih preduzeća Gazprom i Rosneft?

Nemačka je 2022. nacionalizovala Gaspromove firme zbog strateškog interesa. U to vreme, smo i mi imali problem sa NIS-om, što je rešeno tada tako što je NIS prestao da uvozi rusku naftu.

Зар национализација није тековина омражених комуниста и лош сигнал за стране инвеститоре?

Ako se nis nacionalizuje onda će biti kako ameri kažu💁‍♂️
Zasto Vucic pa i šešelj proziva kostunicu ?

Nema niko nikoga šta da proziva... U vreme kada je NIS prodat rusima cela Evropa, a posebno Nemačka, je bili u velikoj ljubavi sa Gaspromom... Angela Merkel je gradila Severni tok, pa još jedan... Gerhard Šreder je bio u upravi Gasproma. Srbija je samo sledila tu politiku. Logično je bilo da to uzmu tada rusi, jer imaju tehnologiju i resurs. Kao što nije npr. logično da Zastavu preuzmu rusi, tako je logično bilo da rafineriju u to vreme preuzmu oni. Nije bilo tada nikakvih političkih razmirica sa Rusijom.

Rafinerija je bila u jako lošem stanju i rusi jesu uložili u revitalizaciju i distributivnu mrežu.

Ipak, samo da podsetim da je glavni deo paketa bio i tranzitni gasovod "Južni tok" kapaciteta 65bcm, što je u rangu gasovoda Snaga sibira između Kine i Rusije. U cenu NIS-a je ukalkulisan i budući prihod od tranzita gasa što se nije desilo na kraju zbog ruske okupacije Donbasa i Krima u to vreme. Uprkos tome, država nije insisitirala na promeni vlasničke strukture NIS-a, tako da bi i rusi treblao da pokažu fleksibilnost sada.

Što se tiče prihoda od tranzita, eno Fico tvrdi da će Slovačka izgubiti oko 200 miliona. Kapacitet tog poslednjeg kraka gasovoda koji je Ukrajina isključila je bio oko 50bcm. Mi bi imali dakle slične prihode od tranzita, tako da je 400mil EUR bila verovatno logična kalkulacija uz uslov da Južni tok prođe kroz Srbiju.

Nacionalizacija je potpuno u skladu sa ideologijom socijalizma, koja ne priznaje privatnu svojinu nad sredstvima za proizvodnju, tj. vidi je kao instrument eksploatacije.

Vučić je u jednom momentu rekao da 25% nafte dolazi iz Rusije, verovatno je to bilo stanje pre rata.

U vreme kada je NIS prodat rusima cela Evropa, a posebno Nemačka, je bili u velikoj ljubavi sa Gaspromom... Angela Merkel je gradila Severni tok, pa još jedan...

U vreme kad je NIS prodat Rusima ruski tenkovi su bili u predgrađu Tbilisija i čekali Sakašvilijev potpis da ne ulete. Tako da ovde nešto ne štima.

Vučić je u jednom momentu rekao da 25% nafte dolazi iz Rusije, verovatno je to bilo stanje pre rata.
Vučić ne zna gde je levo. Ruska nafta je uvek bila skuplja i NIS je kupovao u zanemarljivim količinama kad nisu znali šta će sa njom. Ne može cela rafinerija da pređe na drugi tip nafte tek tako bez posledica. Čak i naša nafta se umeša sa iračkom da ne bi bio preveliki udar na proces.

Kupe rusi s vremena na vreme neko đubre za male pare pa kad vide da ne može, onda se vrate na staro.

A njihove investicije su pola/pola, u smislu pola investicija je potpuni promašaj i bačen novac a pola i vredi nečemu. Da ne pričamo o kvalitetu opreme na "novim" postrojenjima koja su već u fazi raspadanja.

U vreme kad je NIS prodat Rusima ruski tenkovi su bili u predgrađu Tbilisija i čekali Sakašvilijev potpis da ne ulete. Tako da ovde nešto ne štima.

Pa da, nije mu trebalo verovati tada da će se na tome zaustaviti već je odmah trebalo da im uvedu ove krugove sankcija... Isto kao što se ni sada neće zaustaviti na Ukrajini, ako im se popusti.

Nema sa njima mira i to će trajati godinama, zato treba mi da se izvučemo iz toga preuzimanjem NIS-a.

Nikad mi nismo ni koristili rusku naftu. Uvek je bila iz Iraka i 20tak posto domaće nafte. Ne možemo tek tako menjati naftu

To nije tačno. Pre 2022. oko 20% je bio domaći izvor, a ostalo kombinacija iračke, kazahtanske i ruske nafte. Nakon 2022. je zabranjen tranzit ruske nafte kroz JANAF.

Gasprom se na tržištu pojavljuje i kao distributer/posrednik, pa tako kazahtansku i drugu naftu oni kupuju i transportuju u NIS. Slično je i sa gasom. Nije sav gas koji Gasprom prodaje apriori ruski, već ga ima i iz drugih postsovjetskih republika.

Ipak, samo da podsetim da je glavni deo paketa bio i tranzitni gasovod "Južni tok" kapaciteta 65bcm, što je u rangu gasovoda Snaga sibira između Kine i Rusije. U cenu NIS-a je ukalkulisan i budući prihod od tranzita gasa što se nije desilo na kraju zbog ruske okupacije Donbasa i Krima u to vreme.
Južni tok je obustavljen zbog Severnog toka 2 tj zelje Nemacke da bude gasni hab za celu evropu. Kao formalni razlog je naveden 3 energetski paket po kom vlasnik gasovoda ne moze istovremeno da bude i snabdevac gasom.

Južni tok je obustavljen zbog Severnog toka 2 tj zelje Nemacke da bude gasni hab za celu evropu. Kao formalni razlog je naveden 3 energetski paket po kom vlasnik gasovoda ne moze istovremeno da bude i snabdevac gasom.

Kakve to ima veze, za nas je isto - nema para od tranzita, a uračunate su u cenu rafinerije Nisu krivi rusi nego Nemačka?

Nismo ni sada za ovu situaciju krivi mi već rusi koji su pokrenuli rat i dobili sankcije...

Cisto da neko ko zaluta na temu a nije informisan ne pomisli da Juzni tok ima veze sa ratom u Ukrajini.

To nije tačno. Pre 2022. oko 20% je bio domaći izvor, a ostalo kombinacija iračke, kazahtanske i ruske nafte. Nakon 2022. je zabranjen tranzit ruske nafte kroz JANAF.

Gasprom se na tržištu pojavljuje i kao distributer/posrednik, pa tako kazahtansku i drugu naftu oni kupuju i transportuju u NIS. Slično je i sa gasom. Nije sav gas koji Gasprom prodaje apriori ruski, već ga ima i iz drugih postsovjetskih republika.
Ja ti kažem da nikad nismo koristili rusku naftu u smislu da je većina ruska. I rekao sam da je 20% naša nafta. Jesmo je koristili u mešavini (u manjoj količini) samo zato što nisu znali šta će sa njom. Rafinerija je dizajnirana na drugu vrstu nafte (tačnije kirkuk ali to je druga priča), i glavni obrt para je kupovina mnogo jeftinije nafte iz iraka. Navikli smo s njom da radimo i imamo najbolje prinose i odnos plaćeno/dobijeno.

Nebitno. Poenta je da je nis pod sankcijama odavno, ruska nafta nam uopšte ne treba i Vučić ovo koristi da skrene pažnju sa protesta.

Ja ti kažem da nikad nismo koristili rusku naftu u smislu da je većina ruska. I rekao sam da je 20% naša nafta. Jesmo je koristili u mešavini (u manjoj količini) samo zato što nisu znali šta će sa njom. Rafinerija je dizajnirana na drugu vrstu nafte (tačnije kirkuk ali to je druga priča), i glavni obrt para je kupovina mnogo jeftinije nafte iz iraka. Navikli smo s njom da radimo i imamo najbolje prinose i odnos plaćeno/dobijeno.

Nebitno. Poenta je da je nis pod sankcijama odavno, ruska nafta nam uopšte ne treba i Vučić ovo koristi da skrene pažnju sa protesta.

Ovo što sada spominju oko sankcija nema veze sa poreklom nafte, već novim finansijskim sankcijama NIS-u. Zbog toga ne bi bili u stanju da kupujemo bilo koju sirovu naftu. Spominje se odsecanje NIS-a od SWIFT-a itd...

Vučić stoji iza sankcija NIS-u​

Kada čitam ovakve tesktove, ovakvih vrsnih stručnjaka, pomislim da bi i trebalo da nam uvedu sankcije... Ovaj Anđelković se nije skidao sa Hepija i Pinka pre par godina.

Vrh