Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Na Norvešku mogu samo lajat. Norvezani su dovoljno pametni da mogu da ih se otarase

Inače se slažem da je napad na Europu, al meta je najlaksa jer je labava suradnja u eu. Treba se još više integrisati ali to će teško da se desi sa 20+ jezika i "različitih " kultura + zeznute istorije pune sukoba

Banana bato. Shell kupuje NIS. Biće zvanično tek kada se akvizicija završi. Još jedna k*** preko koje će Ana Brnabić da pere lovu.

Nemoj samo da je kao ona priča, od pre katoličkog Božića, kako Yettel kupuje SBB... Čak i da je Shell to ne isključuje prvo nacionalizaciju, jer ne verujem da će amerikacni da plate Putinu.

Yettel je jedan od kandidata za SBB. Odnosno češki PPF za United grupu, to se priča i u češkim medijima jer su dobili pare od prodaje pola Yettela arapima i sad traže investicije u TV sektoru i za širenje u telco u slo i hr

Ovo za Shell je nagađanje ali moguće da će neki zapadni kandidat "otkupiti" NIS

Isto sr.nj drugo.pakovanje

Zasto ne bi bilo u redu?

Prvo kupili su to za 400 miliona i ostvarivali veliki profit i vukli naftu godinama iz srspkih izvora, ali su i investirali itd... Mada to je manje bitno.

Najbitnije što ovde ne odlučujemo mi oko sankcija, već amerikanci. Njima svakako ne odgovara da damo 800 miliona rusima kojima bi direktno finansirali agresiju u Ukrajini. To su amerikanci i rekli. Mislim, možemo, ali će to imati teže političke posledice, verovatno.

Po onome što sada znamo, traži se nacionalizacija. Eventualno, možda da se otkupi, ali da plaćanje ide nakon završetka rata. Praktično bi sredstva bila zamrznuta u nekoj zapadnoj banci, pošto su ovi ionako pod sankcijama.

Svakako Srbija može zakonom bilo šta, a očigledno da nacionalizacija u ovom slučaju ne bi bila negativna stvar.

Predsednik je naveo da će biti neki plan sa rokom sprovođenja od 60 dana. Ne znam ko mu je dao rok, ako ne Amerika...

Manje bitno? modernizovali i investirali i integrisali ko zna koje sve informacione sisteme. Ludilo.
Drugo mi smo krivi sto smo prodali "jeftino" ali sta je tu je. Ne treba ocajavati nego gledati napred. Plus da ne pricamo sto je proslo 15 godina.
"Ruski Gazprom Neft je za 51% vlasništva platio 400 miliona evra, uz obavezu da investira dodatnih 550 miliona evra u modernizaciju NIS-a."
Pa realno je minimum duplo ali pogresio sam ne 800M nego 1.6B ali ni to nije realno. Realno je vise od toga jer je proslo 15 godina.
(svakako dosta je kompleksnije treba pogledati i bilanse i time treba da se bave accouting firme).

Naravno vec su rekli da ce staviti NIS na ovu listu.
Tu kad te stave swift ti ne radi. (ima par firmi kad pretrazis po drzavi i naravno Vulin i ova API banka)

Najrealnije je da se otkupi i da im se kaze isplata kad prodje rat ali zato sto otkupljujemo bez dinara evo vam veca premija.

Poslednja izmena:
jbg ako ovo resi bez neke vece stete po nas ni sa jedne ni sa druge strane treba mu odati priznanje da je madzionicar

Znam ja da su ovo mnogi videli kao našu priliku, nepitajući odakle nam novac, jer su pomislili da je vreme da nešto otmemo. Smatram da niko od nas ne treba da prihvata logiku '45. Tako mislim da ne treba da otimamo Rusima imovinu, već treba da sednemo i razgovaramo sa Rusima. Poslednja opcija mora da bude neprijateljsko preuzimanje - apsolutno poslednja opcija.

Нећемо да отимамо, али ако не будете сарађивали, отећемо, као и банда пре 80 година! Као што су законом о реституцији легализовали пљачку. 10% од процењене вредности која је сада после ове инфлације више него дупло мања од тржишне и то на 12 година у обвезницама. Па толико би била камата годишње само.

У суштини отворила се лепа прилика да вратимо нешто, с тим што је реална цена ближа 2B usd. Уз неке премије и више. С тим што ти нико неће дати новац (чак и ТВОЈ у западним банкама) за тако нешто, нити ће ти дозволити кредите за то (Експо може, јер ћеш после дати и друге ресурсе брже) него ће се по мени највероватније решити тако што ће све само прећи у западне руке дебело испод цене, а драмосер и секта добити неку провизију! Дакле заменио си једног колонизатора другим, само о томе се ради.

Može otkup svih 56% ruskog vlasništva preko povoljnog kredita od 20god sa 5god odloženog plaćanja.
Onda država može da proda neki deo, ali da ostane većinski vlasnik sa nap. 55%.
Pa to ponuditi 2B za NIS ali je problem isplata. Realno sigurno se nece dopasti trezeriju da im pljusnes 2B :)
Tako da je realno da cekaju ko zna dokle.

Znam ja da su ovo mnogi videli kao našu priliku, nepitajući odakle nam novac, jer su pomislili da je vreme da nešto otmemo. Smatram da niko od nas ne treba da prihvata logiku '45. Tako mislim da ne treba da otimamo Rusima imovinu, već treba da sednemo i razgovaramo sa Rusima. Poslednja opcija mora da bude neprijateljsko preuzimanje - apsolutno poslednja opcija.

Нећемо да отимамо, али ако не будете сарађивали, отећемо, као и банда пре 80 година! Као што су законом о реституцији легализовали пљачку. 10% од процењене вредности која је сада после ове инфлације више него дупло мања од тржишне и то на 12 година у обвезницама. Па толико би била камата годишње само.

У суштини отворила се лепа прилика да вратимо нешто, с тим што је реална цена ближа 2B usd. Уз неке премије и више. С тим што ти нико неће дати новац (чак и ТВОЈ у западним банкама) за тако нешто, нити ће ти дозволити кредите за то (Експо може, јер ћеш после дати и друге ресурсе брже) него ће се по мени највероватније решити тако што ће све само прећи у западне руке дебело испод цене, а драмосер и секта добити неку провизију! Дакле заменио си једног колонизатора другим, само о томе се ради.
odakle je tekst?

Manje bitno? modernizovali i investirali i integrisali ko zna koje sve informacione sisteme. Ludilo.
Drugo mi smo krivi sto smo prodali "jeftino" ali sta je tu je. Ne treba ocajavati nego gledati napred. Plus da ne pricamo sto je proslo 15 godina.
"Ruski Gazprom Neft je za 51% vlasništva platio 400 miliona evra, uz obavezu da investira dodatnih 550 miliona evra u modernizaciju NIS-a."
Pa realno je minimum duplo ali pogresio sam ne 800M nego 1.6B ali ni to nije realno. Realno je vise od toga jer je proslo 15 godina.
(svakako dosta je kompleksnije treba pogledati i bilanse i time treba da se bave accouting firme).

Naravno vec su rekli da ce staviti NIS na ovu listu.
Tu kad te stave swift ti ne radi. (ima par firmi kad pretrazis po drzavi i naravno Vulin i ova API banka)

Najrealnije je da se otkupi i da im se kaze isplata kad prodje rat ali zato sto otkupljujemo bez dinara evo vam veca premija.

Manje je bitno sada, jer postoji politički problem i ratna situacija u koju je Rusija zapala kao i rok da se situacija razreši. Ne može se to ignorisati. Tvoja kalkulacija je pogrešna, jer rafinerija ne vredi ništa, ako nema nafte, pa sve da su uložili u nju i 10 milijardi $. Nafte nema zbog situacije u Rusiji i to nije krivica naše strane, ali trpimo posledice, a oni ne mogu da ostvaruaju ugovorne obaveze. Da li ima nafte ili nema određuje Hrvatska putem JANAF-a u koordinaciji, očigledno, sa EU i Amerikom.

Ne postoji drugi naftovod koji može da dopremi 10mil tona sirove nafte za preradu, a naftovod ka Mađarskoj koji je već duže u planu će biti pola tog kapaciteta. Znači ostaje trajni problem sa vlasništvom NIS-a i tranzitom nafter preko JANAF-a.

Буквално можеш да прочиташ било где, то је рекао, вероватно Б92, пошто ми је остала навика да читам њих.

jbg ako ovo resi bez neke vece stete po nas ni sa jedne ni sa druge strane treba mu odati priznanje da je madzionicar

Pa nije mađioničar, plan su mu smislili amerikanci on će ga sprovesti... Piše tamo u izjavi sve lepo, kada se filtrira uobičajena teatristika. Neki američki zamenik zamenika mu je preneo šta mu je činiti.

Manje je bitno sada, jer postoji politički problem i ratna situacija u koju je Rusija zapala kao i rok da se situacija razreši. Ne može se to ignorisati. Tvoja kalkulacija je pogrešna, jer rafinerija ne vredi ništa, ako nema nafte, pa sve da su uložili u nju i 10 milijardi $. Nafte nema zbog situacije u Rusiji i to nije krivica naše strane, ali trpimo posledice, a oni ne mogu da ostvaruaju ugovorne obaveze. Da li ima nafte ili nema određuje Hrvatska putem JANAF-a u koordinaciji, očigledno, sa EU i Amerikom.

Ne postoji drugi naftovod koji može da dopremi 10mil tona sirove nafte za preradu, a naftovod ka Mađarskoj koji je već duže u planu će biti pola tog kapaciteta. Znači ostaje trajni problem sa vlasništvom NIS-a i tranzitom nafter preko JANAF-a.
pa znam uzas!!

Буквално можеш да прочиташ било где, то је рекао, вероватно Б92, пошто ми је остала навика да читам њих.
ok nisam video.
Napisao sam kredit na 25god, a ne da se "pljusnu" pare za NIS.
pa ko god da da kredit treba da se "isplati Ruskoj strani" osim ako ne mislis da nam Rusi daju kredit da sami sebe kupe svojim kreditom :)

Tako ne bi sada finasirali rat, a njima i nije bitna ta cifra za deo vlasništva. Druga opcija je nacionalizacija i da im damo državne obveznice pod istim uslovima, tj. naplata za 25god

Неће дати новац за то, нити ће ти дозволити свој да однесеш, да однесеш у коферима нешто што је твоје, НЕ МОЖЕ!

У суштини главни такмац, ЕУ, је потпуно елиминисан и одсечен од јефтине енергије! Не дозвољавају Немачкој да буде независна, најбоље да ће неким малим од 6М душа. Још смешнија је теорија да ће Рус да пристане на то. Ја сам се искрено надао и видео нашу шансу уз ту конекцију ЕУ и Евроазије, да се шлепамо ту као. Мора се признати да су зликовци одиграли местрално, појели своје савезнике и себи купили време. Сваки потез им је маестралан.

Завршиће се огромном ловом у руски џеп инкогнито, снаћи ће се драмосер. Ништа ми нећемо вратити, само ће променити власника, ми ћемо индиректно платити ту вратоломију.

Sta reci za nas kad UK ovo saopstavaju :))))

UK ima preko 11.000 vetroturbina, koje proizvode oko 27% električne energije u zemlji. UK povremeno izvozi električnu energiju, ali takođe uvozi kada je potrošnja visoka. Gašenje vetroturbina značilo bi gubitak preko četvrtine energije, što bi izazvalo značajan pritisak na druge izvore i verovatno dovelo do energetskih nestašica ili većeg oslanjanja na uvoz i fosilna goriva.

Poslednja izmena:
Vrh