Šta je novo?

Nemanjin grad [Stambeno poslovni kompleks]

Raspitivao sam se o tome u martu ove godine, kad sam bio na razgovoru. Iz prodaje su mi rekli da ne znaju sta ce biti, niti da biraju kome prodaju.

Malopre sam prosao pored i video da su poceli da postavljaju opeku na lamelu A. Iskreno, ne razumem se previse u tu tematiku, ali sam uspeo da vidim da koriste Zorka Opeka. Nasao sam i ovaj tekst koji hvali njihov proizvod: https://www.gradnja.rs/zorka-opeka-klimabloc-25-aku-zvucna-izolacija/

Naravno, mozda to treba uzeti sa rezervom, jer postoji sansa da je reklama ili sponzorisan sadrzaj. U svakom slucaju, deluje da je u skladu sa materijalizacijom iz planova.

Deluje da rade ok pa će valjda i materijali biti u skladu sa planiranim.
Uvek ima ljudi na gradilištu (čak i nedeljom). Jedino što lamele ka Stepi idu sporije.

Gradiliste je poprilicno cisto i uredno, rekao bih.

Na A se postavljaju zidovi, C zavrsavaju ab konstrukciju, dok je D dosla do prizemlja. Za E, F, G i H ne vidim dokle su stigli, nisam prilazio. Poslovna lamela nije ni zapoceta jer je tu jedan od ulaza za kamione. Mislim da rade redom, pa zbog toga lamele do Stepe deluju da idu sporije.

Mom prijatelju je stigao u oktobru, a rečeno mu je da se oko Nove godine očekuje i treća rata. On je kupac stana u lameli A, a betonska konstrukcija te lamele je praktično već završena, treći sprat je završen još u oktobru. Po ugovoru druga rata se plaća nakon završetka trećeg sprata, a treća rata nakon što se završi betonska konstrukcija cele lamele. Kupci u lamelama E, F, G i H će se verovatno načekati za ova plaćanja jer je njihova izgradnja još uvek u fazi garaža koliko vidim.

Malo mi je čudno što se ti računi ne šalju sinhronizovano, tj kada ceo kompleks stigne do trećeg sprata, a ne pojedinačna lamela. Doduše ovo nije kompleks zatvorenog tipa, kondominijum kao Voždove kapije na primer, ali opet je u pitanju kompleks zgrada, jedna celina.

Mom prijatelju je stigao u oktobru, a rečeno mu je da se oko Nove godine očekuje i treća rata. On je kupac stana u lameli A, a betonska konstrukcija te lamele je praktično već završena, treći sprat je završen još u oktobru. Po ugovoru druga rata se plaća nakon završetka trećeg sprata, a treća rata nakon što se završi betonska konstrukcija cele lamele. Kupci u lamelama E, F, G i H će se verovatno načekati za ova plaćanja jer je njihova izgradnja još uvek u fazi garaža koliko vidim.

Malo mi je čudno što se ti računi ne šalju sinhronizovano, tj kada ceo kompleks stigne do trećeg sprata, a ne pojedinačna lamela. Doduše ovo nije kompleks zatvorenog tipa, kondominijum kao Voždove kapije na primer, ali opet je u pitanju kompleks zgrada, jedna celina.
Ovo za dinamiku otplate jeste čudno.
Ja konkretno garažno mesto plaćam na rate po istoj dinamici,platio sam već uveliko 3. ratu,verovatno će uskoro i 4. (Lamela B)
Skrenuo sam pažnju investitoru da to nije u redu jer vlasnici u lamelama E,F,G,H nisu još ni drugu ratu platili, odgovorili su mi da će lamele A,B i C biti pre useljive zbog dinamike radova.
Nisam siguran da li je to moguće?

Ovo za dinamiku otplate jeste čudno.
Ja konkretno garažno mesto plaćam na rate po istoj dinamici,platio sam već uveliko 3. ratu,verovatno će uskoro i 4. (Lamela B)
Skrenuo sam pažnju investitoru da to nije u redu jer vlasnici u lamelama E,F,G,H nisu još ni drugu ratu platili, odgovorili su mi da će lamele A,B i C biti pre useljive zbog dinamike radova.
Nisam siguran da li je to moguće?

Verovatno je moguće.
U tom slučaju bi zbog kreditnih kupaca na 80% izgrađenosti procenitelj banke izašao samo za te lamele mada mi ima više smisla da izađe kad su sve lamele (osim poslovne zgrade) na 80%.

Razumem da ne mogu tačno da procene dinamiku radova, ali nije sve jedno da li u ovoj godini plaćate jednu ili tri rate.
Na razgovoru su rekli da se sve gradi odjednom, ali nisu pominjali da će dinamika gradnje i plaćanja biti različita po lamelama.
Rok završetka izgradnje je svima isti pa možda da u slučaju kašnjenja ne bi svima plaćali penale su se odlučili za ovakvu dinamiku ili je izvođaču lakše da na ovakav način organizuje gradnju.

Verovatno je moguće.
U tom slučaju bi zbog kreditnih kupaca na 80% izgrađenosti procenitelj banke izašao samo za te lamele mada mi ima više smisla da izađe kad su sve lamele (osim poslovne zgrade) na 80%.

Razumem da ne mogu tačno da procene dinamiku radova, ali nije sve jedno da li u ovoj godini plaćate jednu ili tri rate.
Na razgovoru su rekli da se sve gradi odjednom, ali nisu pominjali da će dinamika gradnje i plaćanja biti različita po lamelama.
Rok završetka izgradnje je svima isti pa možda da u slučaju kašnjenja ne bi svima plaćali penale su se odlučili za ovakvu dinamiku ili je izvođaču lakše da na ovakav način organizuje gradnju.
Nije mi realno da se izda upotrebna dozvola za svaku lamelu posebno.
U prevodu kljuceve dobijaju svi u isto vreme.

Za upotrebnu dozvolu postoji rok od godinu dana da se ishoduje, ali nekad to traje i duže. Ne znam kako je ovde, ali inače jeste praksa da se različite lamele ne useljuju u isto vreme.

S obzirom da su kreditni kupci manjina, možda za njih bude važilo 80% izgrađenosti celog kompleksa.

Posto je jedna gradjevinska dozvola, bice i jedna upotrebna dozvola.

Hteo bih samo da napomenem da upotrebna dozvola i podela kljuceva nemaju veze. Kljucevi se dele po pozitivnom tehnickom prijemu, a upotrebna dolazi tek naknadno. Cesto je to i do nekoliko godina posle useljenja.

Pisao sam vec na forumu o iskustvu koje sam ranije imao, ali evo u kratkim crtama:
  • 2018 dobijena gradjevinska dozvola
  • 2020 tehnicki prijem i predaja kljuceva
  • 2023 produzena gradjevinska dozvola za jos 2 godine (maksimum) jer jos uvek nije dobijena upotrebna
  • 2024 dobijena upotrebna dozvola

Krenule su prve prodaje agencija, sad se zaista pitam koliko je stanova stvarno prodato.
Jos uvek ne znaju ni ukupnu spratnost koliko mi se cini.

1764774994083.png

Ocigledno je da agent koji je postavljao oglas, nije potrosio vise od 2 minuta da sazna nesto vise o projektu jer i ostatak teksta pun fakticki netacnih izjava.

Inace, navedena cena ukljucuje i garazno mesto, pa to po kvadratu ispadne oko ~2600 za stan.

Ocigledno je da agent koji je postavljao oglas, nije potrosio vise od 2 minuta da sazna nesto vise o projektu jer i ostatak teksta pun fakticki netacnih izjava.

Inace, navedena cena ukljucuje i garazno mesto, pa to po kvadratu ispadne oko ~2600 za stan.
Ne ukljucuje garazno mesto.
Pise da se prodaje odvojeno, a nije navedeno ni da li je cena sa ili bez pdv-a.

Ako je to ovaj oglas: https://www.halooglasi.com/nekretni...osarina---kruzni-put-vozdovacki/5425646443882, i meni se čini da se garažno mesto prodaje zasebno. Mada tekst je dvosmislen:

Uz stan se prodaje i garažno mesto u zgradi.

Jedino zbog čega mislim da se prodaje odvojeno je cena. Ako se ne varam, ~150.000 za stan i garažno mesto je skoro ista, ako ne i povoljnija cena nego da je kupljen direktno od Nove Vizantije.

Ali opet, dosta je "lukavo" sastavljen oglas, nije naglašeno da li je u cenu uključen PDV, itd.

Jedino zbog čega mislim da se prodaje odvojeno je cena. Ako se ne varam, ~150.000 za stan i garažno mesto je skoro ista, ako ne i povoljnija cena nego da je kupljen direktno od Nove Vizantije.
Bas zbog cene i mislim da se prodaje zajedno. S obzirom da se prodaje stan, znaci da je vec “otplacen” u celosti. Imajuci u vidu da je investitor naveliko reklamirao popust za avansno placanje, vrlo verovatno da je niza cena m2 od one sa sajta. Ili je stan dobijen kao neka kompenzacija.

Mada, sa ovakvo traljavim tekstom oglasa, mozemo samo da nagadjamo sta je pisac hteo da kaze.

Uglavnom pise da je u cenu ukljuceno i garazno mesto, a ne da se uz stan prodaje i garazno mesto. Mogli su naravno da bolje definisu, ali bio bih spreman da se kladim da je cena samo za stan 🙂

Nedoumice će te rešiti ako pozovete agenta. Možda mu je to i cilj.
Nego jel se zna kad će ostale lamele da stignu do trećeg sprata? Na prvi pogled i s obzirom na zimu deluje da neće pre proleća.

Ovo je pretpostavljam oglas iz kompenzacije. S obzirom da je već prometovan nema povraćaja PDV-a. Logično je da bez parking mesta, zašto bi prodavao po ceni koja je bila na početku, valjda mu je cilj da zaradi.

Ako je to ovaj oglas: https://www.halooglasi.com/nekretni...osarina---kruzni-put-vozdovacki/5425646443882, i meni se čini da se garažno mesto prodaje zasebno. Mada tekst je dvosmislen:

Ali opet, dosta je "lukavo" sastavljen oglas, nije naglašeno da li je u cenu uključen PDV, itd.
Dobar dan, da li je možda neko od članova grupe kupio isti stan. Molila bih da podeli skicu da vidimo gde se stan tačno nalazi, koja je orjentacija, dodane informacije bi nam znacile. Hvala puno na pomoći

Vrh