Šta je novo?

Nemanjin grad [Stambeno poslovni kompleks]

Molim za misljenje sta mislite da je bolji izbor, lamela G (stan 9.8) ili lamela E (stan 7.9)? Vise spratove gledamo…
Hvala na odgovoru!

Meni se od stanova tog tipa najviše dopada 7.9, na prvom mestu zbog tri stvari:
1. dvostrane orijentacije i prozora više,
2. nemate komšiju na zidu dnevnog boravka,
3. pogled; lamela G gleda pravo na lamelu B, doduše dosta bolje u tom smislu od lamele F.

S tim u vezi, prednost 9.8 je što je možda bolje ušuškan unutar kompleksa, mirnije je, lamela E je bliža buci i izduvnim gasovima u prometnom Kružnom putu, ali zato birate više spratove.

Ako vas brine buka, tu se nikad ne zna, može da se ispostavi da će ti lokali u prizemlju biti bučni, ali i u svakom slučaju viši spratovi rešavaju sve te potencijalne probleme, zato se i prodaju prvi. :)

@alokin87 je postao pravi kosultant za Nemanjin grad :)

@mpop da dodam za lamelu G pošto sam je analizirao:
- ispred prozora (malo u desno) će biti zelena površina
- leva strana stana se naslanja na stepenište (ojačan zid), a desna na spavaću sobu susednog stana
- pogled će biti i dalji od lamele B ako ste na nižem spratu jer je visina pasaža preko puta oko 8.5m
- unutrašnji deo ovakvog kompleksa je uvek topliji tako da manje direktnog sunca može biti prednost, naročito ako ne volite da stalno radi klima u toplijem delu godine
- dobro pozicioniran što se tiče zaštite od buke
- ako izaberete garažno mesto do zida u pravcu Šumadijske divizije biće vam praktično ispod stana

Meni se od stanova tog tipa najviše dopada 7.9, na prvom mestu zbog tri stvari:
1. dvostrane orijentacije i prozora više,
2. nemate komšiju na zidu dnevnog boravka,
3. pogled; lamela G gleda pravo na lamelu B, doduše dosta bolje u tom smislu od lamele F.

S tim u vezi, prednost 9.8 je što je možda bolje ušuškan unutar kompleksa, mirnije je, lamela E je bliža buci i izduvnim gasovima u prometnom Kružnom putu, ali zato birate više spratove.

Ako vas brine buka, tu se nikad ne zna, može da se ispostavi da će ti lokali u prizemlju biti bučni, ali i u svakom slučaju viši spratovi rešavaju sve te potencijalne probleme, zato se i prodaju prvi. :)
Zahvaljujem! 😊

- leva strana stana se naslanja na stepenište (ojačan zid), a desna na spavaću sobu susednog stana

Ako pričamo o ovom većem stanu, on se sa leve strane koliko vidim ne naslanja na stepenište, nego je tu kraj lamele, ali jeste armirani beton kao zid (AB je na crtežima uvek crvenom bojom obeležen). Sa desne strane ima parče AB nosećeg zida, možda prva dva metra zida spavaće sobe. Na stepenište se naslanja ovaj manji stan do njega, 9.9.

Screenshot 14.png

Šta mislite, da li bih mogao da radim kao savetnik za kupovinu stanova? :D Možda i kao prodavac (magle)
Bez problema. Naročito za orijentaciju i osunčanost stana :) ali bi morali da uvedemo bar još jednog. Čisto zbog objektivnosti ;)

Ako pričamo o ovom većem stanu, on se sa leve strane koliko vidim ne naslanja na stepenište, nego je tu kraj lamele, ali jeste armirani beton kao zid (AB je na crtežima uvek crvenom bojom obeležen). Sa desne strane ima parče AB nosećeg zida, možda prva dva metra zida spavaće sobe. Na stepenište se naslanja ovaj manji stan do njega, 9.9.

Pogledajte prilog 234166
Odgovorio sam prvenstveno mpop za garsonjeru. Ona je dobro pozicionirana i uz stepenište.

Odgovorio sam prvenstveno mpop za garsonjeru. Ona je dobro pozicionirana i uz stepenište.

Aha, tako je. S tim što je kupatilo garsonjere naslonjeno na okno lifta. Sa tim nemam iskustva, ne znam da li je to mana. Zapravo ne znam šta je tačno svakih od tih elemenata na crtežu hodnika, ali liftovi su sigurno ti kvadratići na desnoj strani.

Šta mislite, da li bih mogao da radim kao savetnik za kupovinu stanova? :D Možda i kao prodavac (magle)
Ja bih te unajmio, nikad nisam baš pravio proračune da li će mi druga zgrada baciti senku.
Mada zato sam i gledao u poslednjih nekoliko godina što više spratove, zbog što manje buke, zagadjenja i dodira sa komšijama.
Čitav život sam na 1 spratu i to je odlično jer nemam tolikog dodira sa komšijama(većinu i ne poznajem) i ne koristim lift, ali saobraćaj, i buka i prvenstveno zbog porodice i većeg zagadjenje biram sada što viši sprat.
Sva sreća sada su bolji liftovi, pa u boljim kompleksima posteje i teretni i obični po lameli.
Takodje sam gledao da mi se ne zakloni pogled i da ne gledam i meni da ne gledaju komšije u stan.
Orjentacija mi je došla posle svega ovoga, kao šlag na torti ako mogu da uzmem južnu stranu, jer lično nemam problem sa suncem i toplotom.
Takodje zbog budzeta sam nekad birao manji stan ali sa dovoljno parking mesta kako se na to ne bi gubilo vreme.
I da terasa mi je obavezna da se ima u stanu i konačno ću imati kupatilo i wc u budućem mom stanu za život, to sam se kao mali uvek pitao kako neko ima 2 kupatila, pošto smo mi u 80m2 imali samo jedno malo kupatilo 😂

Evo moje analize lamele D...

Lamela D je fensi, :) jedina čiji će hodnici zgrade (ne samo stepenište) imati prozore, a ako investitor ispoštuje projekat do kraja, imaće i lep ambijent u unutrašnjosti, to stablo drveta, klupe, rasvetu, itd.

Pogledajte prilog 234113Pogledajte prilog 234114

Možda treba imati u vidu da će zbog ovoga troškovi održavanja u ovoj lameli biti veći. 🤷‍♂️

Što se tiče izbora stanova, tu je situacija nešto kompleksnija i zavisi od dosta faktora i ličnih preferenci...

Ovo je lamela D što se tiče orijentacije stanova:

Pogledajte prilog 234115
1. SEVERO-zapad: odličan pogled, osim ako se ne izgradi nešto preko puta, ali manje sunca - biće lepog poslepodnevnog sunca (pod uglom) leti i zalazaka sunca tokom proleća i jeseni. Kružni put je prometna ulica, te na nižim spratovima problem može da predstavlja buka.
2. JUGO-istok: ušuškana strana, pogled na dvorište, osunčanost tokom skoro cele godine veoma dobra jer je pored jakog istoka i južno orijentisan. Mana može biti u smislu privatnosti jer ste sa obe strane okruženi prozorima drugih stanova.
3. severo-ISTOK: još jedna strana koja gleda na dvorište, osunčanost nešto lošija u odnosu na 2, ali slično kao kod 1, biće opet lepog, u ovom slučaju prepodnevnog sunca tokom leta i proleća. Što se tiče privatnosti i buke, opet imate susedne lamele nasuprot ovih stanova, a u podnožju na ovom atrijumu ja pretpostavljam da će biti zakupci lokala biti kafići i restorani, tako da to može da pravi buku.
4. JUGO-zapad: odlična strana što se tiče osunčanosti u najvećem delu godine, s tim što sunca praktično uopšte neće biti od drugog dela novembra, pa sve do drugog dela januara, kada će krenuti jutarnje sunce. Tokom ovog perioda je sunce niže na horizontu, a lamele E, F i G, koje su za metar-dva više od lamele D u ovom periodu bacaju veliku senku. Što se pogleda tiče, nije idealan jer gledate pravo u lamele preko puta.

Ako bih morao da biram, moji favoriti stanova su sledeći:
  • 5.9 - 85m2, veći i prozračan dvostrano orijentisan stan
  • 4.1 - 76m2, na samom uglu, dvostrano orijentisan
  • 4.6 - 76m2, na strani 4, ali nekako dovoljno blizu i daleko Kružnog puta
  • 4.4 - 49m2, dvostrano orijentisan, manji stan zanimljivog rasporeda
Naravno i stan 6.8 dolazi u obzir, ko može da priušti i ako nekome uopšte treba takva kvadratura. :)

@Nemnik Napomenuo si eksplicitno prvi sprat, kao što možeš da zaključiš iz mojih poruka, što zbog pogleda, buke i sunca, u lameli D su spas viši spratovi, od 4. pa na dalje. :)
Svaka čast na odgovoru. Kakav je investitor i koliko je pouzdan? Cena je ok.

Ja bih te unajmio, nikad nisam baš pravio proračune da li će mi druga zgrada baciti senku.

Zahvaljujem. :) Što se tiče senki, tu u većini slučajeva nemaš problema ako si na spratu višem od 4. recimo, ali sve zavisi od susedne zgrade i koliko je blizu, tako da tu stvarno moraš da sedneš i izračunaš ili koristiš neki od tih sajtova koje sam predlagao.

Nije sad senka toliko strašna stvar, nekome ne smeta, ali meni je recimo ova situacija u West 65 baš bezveze:

Screenshot 16.png

Siguran sam da kupci u tim nekim lamelama nisu uzimali u obzir orijentaciju, senku koju će bacati kula.

I nisu tu problem samo neboderi, već i zgrade istih veličina u kompleksima kao što je ovaj mogu u određenim delovima godine bacati senku jedna na drugu ako rastojanje između zgrada nije veliko. Ključni delovi godine su hladniji meseci, kada želiš da imaš što je više moguće sunca i svetla, a tada je sunce niže na horizontu i zgrade bacaju duže senke, pa je svaki metar u rastojanju i visini tvog stana bitan.

jer lično nemam problem sa suncem i toplotom.

Takođe! Sunčeva energija je ključna, južno i zapadno orijentisanih stanova je više benefita nego mana u svakom slučaju. Tokom jakog sunca spustiš roletnu ili sad ima ovih modernih venecijanera i rolova sa unutrašnje strane kojima može do najsitnijh detalja da se podešava količina svetlosti koja će da se propušta, kao alternativa roletnama, jer one rade po principu sve ili ništa. :) A tokom jeseni i zime je ugodnije jer je toplije.

Poslednja izmena:
Kakav je investitor i koliko je pouzdan?

To svi pitaju s vremena na vreme, i to niko ne može sa sigurnošću da ti odgovori, ali i mislim da je zaključak bio da je pouzdan.

Gde se mogu videti sve slike projekta?

Ako misliš na skice, ja sam ih našao ovde: https://www.gradnja.rs/elixir-group-vozdovac-ibm-consult-kraak-art-and-architecture/, a rendere imaš ovde: https://www.kr-art.com/copy-of-elixir-garden-1. Mada moram da ih pitam da mi pošalju te skice projekta, osnove spratova, itd. u punoj rezoluciji.

Je l' ima neko podatak koliko je stanova prodato? I je l' ima neko da je kupio sa foruma. Ja gledam prvi sprat lamela D ka kružnom putu, biće buke vrv. Mada kažu da je visina oko 5 metara.

Aha, tako je. S tim što je kupatilo garsonjere naslonjeno na okno lifta. Sa tim nemam iskustva, ne znam da li je to mana. Zapravo ne znam šta je tačno svakih od tih elemenata na crtežu hodnika, ali liftovi su sigurno ti kvadratići na desnoj strani.

Trebalo bi da postoje dva lifta i da su označeni sa L1 i L2 na ovoj slici.
Između lifta i kupatila/kuhinje je armirani beton i liftovi se nalaze u posebnom delu, a ne u hodniku kao što je u staroj gradnji. Svi novi liftovi imaju klizna vrata i ona se ne čuju.
Okno lifta je samonosivo (nije vezano za konstrukciju zgrade) tako da se ne prenose vibracije. Ako je sve dobro urađeno tu nema buke, a i na tehničkom prijemu bi trebali da mere buku.
Po meni je bitno što su liftovi u posebnom delu (ako dobro tumačim njihovu skicu) jer se neće čuti ni ljudi kada npr. ujutru krenu na posao. Uticaj na buku iz hodnika ima i kvalitet sigurnosnih vrata koja ugrade.

1743455626086.png

Da li ste proverili da ce stvarno i u trpezariji biti prozor? Jer npr i lamela F (stan 8.8) stoji da ima prozor u trpezariji a nama je receno da je to greska…
Jer ako stvarno ima prozor u lameli E onda je to odlicno

Molim za misljenje sta mislite da je bolji izbor, lamela G (stan 9.8) ili lamela E (stan 7.9)? Vise spratove gledamo…
Hvala na odgovoru!
Stan u lameli E, taj 7.9 ima prozor u trpezariji i zato je za nas to bolji izbor. Jer ce zahvaljujuci tom prozoru biti vise svetlosti i sunca u stanu. Ovaj drugi u lameli G je jako slican ali tu je manje svetlosti zbog polozaja.

To svi pitaju s vremena na vreme, i to niko ne može sa sigurnošću da ti odgovori, ali i mislim da je zaključak bio da je pouzdan.

Ako misliš na skice, ja sam ih našao ovde: https://www.gradnja.rs/elixir-group-vozdovac-ibm-consult-kraak-art-and-architecture/, a rendere imaš ovde: https://www.kr-art.com/copy-of-elixir-garden-1. Mada moram da ih pitam da mi pošalju te skice projekta, osnove spratova, itd. u punoj rezoluciji.
Evo ga urbanistički projekat koji je Elixir podneo još 2023 iz koga su te skice. (Link na promenjenom beograd.rs je pokvaren pa otuda link od archive.org)

Neke stvari su promenjene, u odnosu na trenutno stanje, tako da uzmi ovo sa rezervom. Ukoliko se stan poklapa sa onim što Nova Vizantija prodaje, to je verovatno ostalo nepromenjeno.

Sunčeva energija je ključna, južno i zapadno orijentisanih stanova je više benefita nego mana u svakom slučaju. Tokom jakog sunca spustiš roletnu ili sad ima ovih modernih venecijanera i rolova sa unutrašnje strane kojima može do najsitnijh detalja da se podešava količina svetlosti koja će da se propušta, kao alternativa roletnama, jer one rade po principu sve ili ništa. :) A tokom jeseni i zime je ugodnije jer je toplije.
Nisam još istražio sve te venecijanere, razmišljam i krenuću u izučavanje o folijama za stakla za zaštitu od UV zračenja, efektom ogledala zbog privatnosti, protiv blještavila itd... Pošto ću imati u budućem stanu staklene portale od poda do plafona u svim sobama a biću na jugoistočnoj strani(nije ovaj projekat u pitanju).
Ima na netu raznih primera https://www.folijazastakla.com/prednosti-folija.html#uv

Apsolutno kao savetnik za kupovinu! Prodaćete više stanova nego njihovi prodavci :) , ja sam oduševljena vašom analizom i detaljnim izveštajima o svakoj tački.
Ne brinite, ima ovde i prodavaca prerušenih u obične forumaše koji indirektno svojim komentarima navode ljude da se odluče na kupovinu stana. Prodaja i marketing su evoluirali i koriste se taktike i platforme koje ranije nisu mogle, jer nisu bile dostupne. Znao bih nešto o tome, jer ipak mi je to ekspertiza. Naravno, ovde ima i ljudi koji su zaista interesenti koji pokušavaju da se informišu pre donošenja odluke o kupovini, ali treba čitati između redova i znati da ih prepoznate. Srećno!

Ne brinite, ima ovde i prodavaca prerušenih u obične forumaše koji indirektno svojim komentarima navode ljude da se odluče na kupovinu stana. Prodaja i marketing su evoluirali i koriste se taktike i platforme koje ranije nisu mogle, jer nisu bile dostupne. Znao bih nešto o tome, jer ipak mi je to ekspertiza. Naravno, ovde ima i ljudi koji su zaista interesenti koji pokušavaju da se informišu pre donošenja odluke o kupovini, ali treba čitati između redova i znati da ih prepoznate. Srećno!
Svakako bi i trebali da napreduju agenti to jest prodavci nekretnine osim od toga da se nadju sa tobom i odvedu do stana i kažu evo odličnog stana(pri tome neki su jedva potrefili stan i samo te odmeravaju kako si obučen i kojim kolima si došao).
Bilo mi je žao nekog mladića prodavca za BW u Galeriji kada sam krenuo da mu postavljam pitanja, žena me odvukla i kaže mi pusti ga više baš on zna da ti odgovori na ta pitanja, to i projektanti zaborave koji su projektovali 😉

Kadena po meni je bas losa sa svojim prodajnim timom, tj nasminkani prodavci koji ne znaju ni da ti kazu osnovno
Po meni je skroz OK da i prodavac iznosi svoje misljenje ako je objektivan i ne skriva stvari, imali smo primera i gde investitor direktno ucestvuje na forumu (Sakura) mada to je ispala prilicno losa prica kasnije.

Svakako dok god su informacije objektivne po meni ne skodi.

Na tu listu bi dodao CEOP, proveru investitora preko APR-a, eKatastar, ako imate advokata on moze da se raspita kod notara koji su radili ugovore za prethodne projekte investitora da li je bilo problema, da li je bilo tuzbi protiv investitora itd itd.

Svakako sa sto vise mesta dobijete informacije to bolje.

Naravno da u svojoj osnovi nije u redu da se potencijalni kupac NAVODI na odredjenu radnju. Mnoge stvari se ulepšavaju, preuveličavaju se pozitivne stvari, a umanjuju negativne. Takodje, ignoriše se negativno ukoliko niko ne spominje odredjenu manu koja postoji (prećutkuje se), itd. Naravno da to nisu fer taktike i nikako nije nešto što je "objektivno", a nije ni iskreno s obzirom da kada se neko ne predstavi kao prodavac znači da je svestan da to ne treba da radi i da mu tu nije mesto, ali ga je on svakako zauzeo i koristi ga za svoje lične interese. Treba reći kako jeste. Slažem se da prodavac treba da poznaje kupca, njegove potrebe i predmet koji prodaje, da jednom rečju bude kompetentan, ALI se ne slažem da treba da se prerušava i skriva činjenicu da je prodavac, to je podmuklo i neiskreno. Svakako poštujem tudja mišljenja i perspektive, pa neka ostane da se razilazimo u zaključku.

Naravno da u svojoj osnovi nije u redu da se potencijalni kupac NAVODI na odredjenu radnju. Mnoge stvari se ulepšavaju, preuveličavaju se pozitivne stvari, a umanjuju negativne. Takodje, ignoriše se negativno ukoliko niko ne spominje odredjenu manu koja postoji (prećutkuje se), itd. Naravno da to nisu fer taktike i nikako nije nešto što je "objektivno", a nije ni iskreno s obzirom da kada se neko ne predstavi kao prodavac znači da je svestan da to ne treba da radi i da mu tu nije mesto, ali ga je on svakako zauzeo i koristi ga za svoje lične interese. Treba reći kako jeste. Slažem se da prodavac treba da poznaje kupca, njegove potrebe i predmet koji prodaje, da jednom rečju bude kompetentan, ALI se ne slažem da treba da se prerušava i skriva činjenicu da je prodavac, to je podmuklo i neiskreno. Svakako poštujem tudja mišljenja i perspektive, pa neka ostane da se razilazimo u zaključku.

Slažem se da se čuju različita mišljenja i sagledaju mane.
Međutim, u ovoj diskusiji su većinom ljudi koji su zainteresovani za kupovinu i kojima je ovaj kompleks na nekin način privlačan tako da će svakako biti više komentara iz tog ugla.
Pamtim vaše komentare u vezi potencijalne prašine od buduće gradnje, da će južna strana gledati na stovarište dok se ne izgradi magistralni prsten, o stavkama ugovora i sl.
Pominjali smo da je mana što je obavezno garažno mesto i da će Nemanjin grad biti okružen prometnim ulicama.
Meni su sve to ok komentari koji mi omogućavaju da sagledam situaciju iz više uglova. Još ako bi ste predložili alternativu sličnog cenovnog ranga mogao bih da sagledam situaciju i iz te perspektive.

A ovo za prerušavanje. Deluje mi da na ovoj temi nije niko iz prodaje. Bar ne učestvuje aktivno u diskusiji ako jeste.

Vrh