Šta je novo?

Nemanjin grad [Stambeno poslovni kompleks]

neki od tih stanova imaju spavacu sobu koja je celom duzinom nadlonjena na dnevnu sobu susednog stana.

Baš sam pogledao još neke druge projekte, skoro u svakom ima bar jedna takva devijacija. Ne znam šta je razlog, možda neki novi trendovi u projektovanju, računaju na dobru zvučnu izolaciju. 😅

Voždov kvart

vozdov_kvart.jpg

Lastavice

lastavice.jpg

Kvart 64

kvart64.jpg

Screenshot 45.png

Screenshot 46.png

Poslednja izmena:
Meni su rekli da nece biti stanova izmedju lamela B i C. Sad sam totalno zbunjen.

Ne znam, ja samo gledam aktuelan projekat, a na osnovu sajta vidim da je taj jedan stan od 88m2 u lameli B na drugom spratu prodat, tako da čisto sumnjam da će da prave neke radikalne izmene, u letu. :) Verujem da njihova prodaja nije baš najbolje upućena u projekat i arhitekturu, te su kupci zbunjeni, dezinformisani.

Baš sam pogledao još neke druge projekte, skoro u svakom ima bar jedna takva devijacija. Ne znam šta je razlog, možda neki novi trendovi u projektovanju, računaju na dobru zvučnu izolaciju. 😅

Voždov kvart

Pogledajte prilog 234050

Lastavice

Pogledajte prilog 234051

Kvart 64

Pogledajte prilog 234052

Pogledajte prilog 234054

Pogledajte prilog 234055
Ja bih samo da podelim svoje iskustvo, jer spavam u sobi koja se naslanja na dnevnu sobu susednog stana.

Bukvalno ništa se ne čuje iz tog stana. I to u tom stanu ljudi žive sa 3 male dece. Sve što čujemo dolazi ili iz stana iznad ili iz stana ispod. Novogradnja je u pitanju, i to prosečne gradje.

Možda neko preferira da mu spavaća bude naslonjena na komšijsku dnevnu, za situacije kada komšija u svojoj spavaćoj sobi celu noć delje ženu ili švalerku. 🙂

Šalu na stranu, @kukupitku, kakva je materijalizacija u toj zgradi, imaš li uvid? Baš me zanima kako je rešen taj zid između stanova.

Ja sam isto misljenja da nema problem da je spavaca uz dnevnu.

Posebno jer vecernje aktivnosti se najcesce desavaju u spavacoj, pa je veca sansa da te komsija i komsinica probude ako su vam spavaca do spavace 😂

Možda neko preferira da mu spavaća bude naslonjena na komšijsku dnevnu, za situacije kada komšija u svojoj spavaćoj sobi celu noć delje ženu ili švalerku. 🙂

Šalu na stranu, @kukupitku, kakva je materijalizacija u toj zgradi, imaš li uvid? Baš me zanima kako je rešen taj zid između stanova.
Ne znam tačno. Na osnovu nekih očiglednih stvari (podovi, fasada, kupatilo) sam zaključio da je “okej” 😀

Ne znam, možda je ovo posebna situacija kod mene, al ne obraćam pažnju na to prilikom odabira stana. Doduše, verujem da onaj koji je pre imao problema sa tim, tražiti da to ne bude tako u novom stanu. Iliti “ko se na mleko opeče, i u jogurt duva”.

“ko se na mleko opeče, i u jogurt duva”
Bas tako. Posle toliko horor prica o novogradnjama u kojima se cuje kad komsija prdne, treba biti "hrabar" pa ici grlom u jagode. Ajde za dnevnu sobu, ali spavaca je problem, nocu kad se sve umiri cujes ono sto preko dana ni ne nazires. Mozda sam vec odrtaveo, ali za mene je logika "pa nije valjda to tako lose" i "bice valjda komsija normalan" idiotski pristup. Kad sam imao 20-30 godina nista mi nije smetalo, a danas...
I nije problem samo u meni, sta ako (a imam) problema sa spavanjem, ne odlazim u krevet pre 1-2 nocu, jel to znaci da posle 10 u svojoj dnevnoj sobi moram da sedim u tisini? (ili mi sledi rat sa komsijom) . A tek klima sa suprotne strane kreveta, stvarno ne znam postoji li ikakva sansa da se to ne cuje. Da je zakona ovakvi stanovi niti bi se projektovali niti prodavali, ali ovo je Srbija, daleko smo mi od takvog nacina razmisljanja.
Imam nekog iskustva i teoretskog znanja u vezi zvucne izolacije, zato sam skeptik po ovom pitanju.

Poslednja izmena:
I nije problem samo u meni, sta ako (a imam) problema sa spavanjem, ne odlazim u krevet pre 1-2 nocu, jel to znaci da posle 10 u svojoj dnevnoj sobi moram da sedim u tisini? (ili mi sledi rat sa komsijom) .

Naravno, ovo svako posmatra iz svog ugla, ali postoji nešto što je univerzalno primenjivo i zove se kućni red. Dnevna soba je ipak soba, kao i spavaća, podleže kućnom redu, ali to ne znači da ne sme da se priča ili gleda televizor, ali opet ne na način kako bi se to radilo u sred bela dana. Isto važi i za spavaću sobu, tj ne vidim razliku u smislu da je veći problem što neko pušta glasnu muziku u spavaćoj ili dnevnoj sobi. Kao što je neko napisao, u ovim situacijama će veći problem imati komšije ispod i iznad, a ne pored.

Takođe, šta raditi u situaciji gde neka manja porodica živi u relativno manjem stanu, imaju dnevnu i spavaću sobu, dete u spavaćoj, a njih dvoje spavaju u dnevnom boravku na sofi na razvlačenje? Opet rat sa komšijom? Da ne pričamo o situacijama gde neko može poptuno da preuredi stan nakon renoviranja i da pretumba sobe. Zato kažem, kućni red je jedina legitimna odbrana.

sitna usteda u pogledu vodovodnih instalacija

Ne razumem ovo, jel može pojašnjenje? :unsure: Ako misliš da se dele vodovne instalacije po horizontali, između stanova onda mislim da nisi u pravu, to bi tek bilo suludo. Svako kupatilo i kuhinja ima svoju vertikalu sa cevima i ventilacijom. Evo primer jednog stana u lameli G:

Screenshot 48.png

Stan desno od ovoga je veći stan i njegovo kupatilo se naslanja na ovu kuhinju. Kao što vidiš cevi ovog stana ne prelaze u drugi, ne dele se, svaki stan ima svoje vertikale, deliš ih sa komšijama iznad i ispod tebe, ali ne popreko. U kupatilima i kuhinjama su obično noseći zidovi, armirani beton kao u slučaju ovog "nazbuljenog" dela u kuhinji, a to nikako ne sme da se probija, bilo bi suludo.

Evo kako su to oni prikazali na sajtu, s tim što na sajtu baš nisu precizne skice, ali opet naznačili su koliko-toliko:

Screenshot 53.png
Screenshot 54.png

Preciznije, pravo stanje stvari može da se vidi u samom projektu, osnova spratova, itd. Dakle te vodovodne instalacije su uvek u zidovima ka hodniku, a to nisu noseći zidovi, nije armirani beton.

Uglavnom mislim da je tu u pitanju ipak nešto drugo, i voleo bih da čujem mišljenje od nekog eksperta, arhitekte, zašto se odlučuju na ovakvo projektovanje susednih stanova. :)

Zanima me kakvo je vaše mišenje o projektu i investitoru? Takođa kakav je lamela D prvi sprat. Hvala

Zanima me kakvo je vaše mišenje o projektu i investitoru? Takođa kakav je lamela D prvi sprat. Hvala
Ja sam uzeo lamela D. Pa videcemo kad bude gotovo. Svako ima svoje mišljenje. Mada je to visoki 1 sprat. Ispod su lokali. Bar uveče ce biti tiho

Takođa kakav je lamela D prvi sprat.

Evo moje analize lamele D...

Lamela D je fensi, :) jedina čiji će hodnici zgrade (ne samo stepenište) imati prozore, a ako investitor ispoštuje projekat do kraja, imaće i lep ambijent u unutrašnjosti, to stablo drveta, klupe, rasvetu, itd.

Screenshot.png
Screenshot 1.png

Možda treba imati u vidu da će zbog ovoga troškovi održavanja u ovoj lameli biti veći. 🤷‍♂️

Što se tiče izbora stanova, tu je situacija nešto kompleksnija i zavisi od dosta faktora i ličnih preferenci...

Ovo je lamela D što se tiče orijentacije stanova:

Screenshot 2.png

1. SEVERO-zapad: odličan pogled, osim ako se ne izgradi nešto preko puta, ali manje sunca - biće lepog poslepodnevnog sunca (pod uglom) leti i zalazaka sunca tokom proleća i jeseni. Kružni put je prometna ulica, te na nižim spratovima problem može da predstavlja buka.
2. JUGO-istok: ušuškana strana, pogled na dvorište, osunčanost tokom skoro cele godine veoma dobra jer je pored jakog istoka i južno orijentisan. Mana može biti u smislu privatnosti jer ste sa obe strane okruženi prozorima drugih stanova.
3. severo-ISTOK: još jedna strana koja gleda na dvorište, osunčanost nešto lošija u odnosu na 2, ali slično kao kod 1, biće opet lepog, u ovom slučaju prepodnevnog sunca tokom leta i proleća. Što se tiče privatnosti i buke, opet imate susedne lamele nasuprot ovih stanova, a u podnožju na ovom atrijumu ja pretpostavljam da će biti zakupci lokala biti kafići i restorani, tako da to može da pravi buku.
4. JUGO-zapad: odlična strana što se tiče osunčanosti u najvećem delu godine, s tim što sunca praktično uopšte neće biti od drugog dela novembra, pa sve do drugog dela januara, kada će krenuti jutarnje sunce. Tokom ovog perioda je sunce niže na horizontu, a lamele E, F i G, koje su za metar-dva više od lamele D u ovom periodu bacaju veliku senku. Što se pogleda tiče, nije idealan jer gledate pravo u lamele preko puta.

Ako bih morao da biram, moji favoriti stanova su sledeći:
  • 5.9 - 85m2, veći i prozračan dvostrano orijentisan stan
  • 4.1 - 76m2, na samom uglu, dvostrano orijentisan
  • 4.6 - 76m2, na strani 4, ali nekako dovoljno blizu i daleko Kružnog puta
  • 4.4 - 49m2, dvostrano orijentisan, manji stan zanimljivog rasporeda
Naravno i stan 6.8 dolazi u obzir, ko može da priušti i ako nekome uopšte treba takva kvadratura. :)

@Nemnik Napomenuo si eksplicitno prvi sprat, kao što možeš da zaključiš iz mojih poruka, što zbog pogleda, buke i sunca, u lameli D su spas viši spratovi, od 4. pa na dalje. :)

Ako nastavim da citam sve ove analaze verovatno nikad necu kupiti stan :)
Garsonjera na nizem spratu lamele G koja gleda na dvoriste mi je delovala kao dobar izbor jer je ususkana i zasticena od spoljne buke, a onda vidim da ta strana nece imati mnogo sunca, moze biti odredjene buke od lokala, pogled ipak nece biti skroz otvoren...

Ako nastavim da citam sve ove analaze verovatno nikad necu kupiti stan :)
Garsonjera na nizem spratu lamele G koja gleda na dvoriste mi je delovala kao dobar izbor jer je ususkana i zasticena od spoljne buke, a onda vidim da ta strana nece imati mnogo sunca, moze biti odredjene buke od lokala, pogled ipak nece biti skroz otvoren...
Znas ono kad kazu: ko se zeni na brzinu, taj se kaje na tenane
Mislim da je slicno i za stanove tako da samo polako :D

Ne treba traziti dlaku u jajetu ali ipak treba da budes zadovoljan izborom, pogledaj BW quartet temu poslednjih par stranica da vidis koliko covek moze da bude nezadovoljan sa losom odlukom

Tako je, kao što je napisao @Extroniks, nema lošeg stana, svaki stan je dobar na svoj način. @mpop Za tu garsonjeru u lameli G koju pominješ, ona je dobro pozicionirana u smislu što praktično nemaš nikog ispred sebe, nije (direktno) blokiran pogled, prva sledeća zgrada na putu je tek tamo lamela B. Nemaš jakog sunca, to stoji, manje toplotne energije tokom hladnijih dana, ali bar imaš neba, osvetljenosti, imaćeš indirektno sunce koje se odbija od lamele D, leti ćeš videti nešto jutarnjeg sunca i donekle zalaske sunca.

Ja kad pominjem osunčanost tokom godine, tu pre svega mislim na ne-letnje mesece, jer tokom leta svaki stan bar u nekom periodu ima sat-dva sunca. :)

Poslednja izmena:
Ne treba traziti dlaku u jajetu ali ipak treba da budes zadovoljan izborom, pogledaj BW quartet temu poslednjih par stranica

Au, oni su baš otišli u dubiozu. Sad baš da li je bitno koliko je širok hodnik, koliko je udaljen lift od parking mesta u garaži... :) Osnovne stvari, nakon što odlučiš veličinu stana koja ti je potrebna, su orijentacija, spratnost, mikrolokacija, pogled, a sve preko toga je cepidlačenje.

A kakvo je mišljenje o lameli E, ovi stanovi na ćošku? Nama to deluje kao dobra pozicija. Biće malo jutarnjeg sunca, a prozor u trpezariji će dobijati popodnevno sunce. ali molim za stručno mišljenje Alokina87

A kakvo je mišljenje o lameli E, ovi stanovi na ćošku?

Ne znam na koji tačno stan se misli, ali velika je razlika između stana 7.9 od 73m2:

Screenshot 6.png

i 7.8 od 82m2:

Screenshot 7.png

Oba su dvostrano orijentisana (prozori na dve različite strane) i u startu velika prednost takvih stanova je bolja ventilacija, prirodna promaja, što praktično ne postoji kod većine manjih stanova.

Vidim da pitate za sunce - donji stan koji gleda na Šumadijske divizije je bolje, intenzivnije osunčan na nivou cele godine, prosto jugo-zapadna i severo-zapadna orijentacija ne mogu da se porede u tom smislu. Gornji stan će imati sunca baš kao što ste napisali: jutarnje sunce pod uglom, tokom leta čak i direktnije, a posle podne lepo, blago sunce na zapadu. Opet se vraćamo na ono - leti bih radije bio u gornjem stanu, biće dosta prijatniji, a zimi u donjem koji je orijentisan južno, biće dosta topliji, konstantno osunčan.

Ali oba stana su odlična u smislu pogleda, nisu direktno zaklonjeni nekom obližnjom zgradom, oba će "hvatati" dosta prirodnog svetla zbog dvostrane orijentacije i prozora na dve strane.

Strukturno, ovi stanovi su veoma slični, razlika je što 7.8 ima duži dnevni boravak i sobe, a i veću terasu. Lično mi se više dopada struktura gornjeg stana (7.9) zbog odvojenog garderobera.

Mislila sam na stan 7.9 . Ta orjentacija nam se vise dopada. Tu ima malo sunca ujutru i popodne taman koliko treba na taj jedan prozor da udje.
Nismo za suprotnu stanu zainteresovani zbog direktnog sunca leti.
Takodje glasam za dvostrano orjentisan stan i taj otvoren pogled, ocekujuci da kruzni put nece biti previse bucan (biram visi sprat zato).
Hvala vam

Mislila sam na stan 7.9 . Ta orjentacija nam se vise dopada. Tu ima malo sunca ujutru i popodne taman koliko treba na taj jedan prozor da udje.
Takodje glasam za dvostrano orjentisan stan i taj otvoren pogled, ocekujuci da kruzni put nece biti previse bucan (biram visi sprat zato).
Hvala vam
Da li ste proverili da ce stvarno i u trpezariji biti prozor? Jer npr i lamela F (stan 8.8) stoji da ima prozor u trpezariji a nama je receno da je to greska…
Jer ako stvarno ima prozor u lameli E onda je to odlicno!

Jer npr i lamela F (stan 8.8) stoji da ima prozor u trpezariji a nama je receno da je to greska…

Jeste greška na sajtu, jer nema šanse da lamela F, koja je u sredini, ima prozor sa te strane. Ako pogledate ime fajla te slike, videćete da se zove 7.9.png za oba stana, tako da su greškom ubacili istu sliku za sve te stanove, verovatno i u lameli G ima stan istog tipa.

Screenshot 9.png
Screenshot 10.png

Stan 7.9 sigurno ima prozor u trpezariji, vidi se i na renderu:

Screenshot 11.png

Prilozi

• Screenshot 11.png
    Screenshot 11.png
    918,5 KB · Pregleda: 18
Poslednja izmena:
Hvala vam
Da li ste proverili da ce stvarno i u trpezariji biti prozor? Jer npr i lamela F (stan 8.8) stoji da ima prozor u trpezariji a nama je receno da je to greska…
Jer ako stvarno ima prozor u lameli E onda je to odlicno
Ne znam na koji tačno stan se misli, ali velika je razlika između stana 7.9 od 73m2:

Pogledajte prilog 234141

i 7.8 od 82m2:

Pogledajte prilog 234142

Oba su dvostrano orijentisana (prozori na dve različite strane) i u startu velika prednost takvih stanova je bolja ventilacija, prirodna promaja, što praktično ne postoji kod većine manjih stanova.

Vidim da pitate za sunce - donji stan koji gleda na Šumadijske divizije je bolje, intenzivnije osunčan na nivou cele godine, prosto jugo-zapadna i severo-zapadna orijentacija ne mogu da se porede u tom smislu. Gornji stan će imati sunca baš kao što ste napisali: jutarnje sunce pod uglom, tokom leta čak i direktnije, a posle podne lepo, blago sunce na zapadu. Opet se vraćamo na ono - leti bih radije bio u gornjem stanu, biće dosta prijatniji, a zimi u donjem koji je orijentisan južno, biće dosta topliji, konstantno osunčan.

Ali oba stana su odlična u smislu pogleda, nisu direktno zaklonjeni nekom obližnjom zgradom, oba će "hvatati" dosta prirodnog svetla zbog dvostrane orijentacije i prozora na dve strane.

Strukturno, ovi stanovi su veoma slični, razlika je što 7.8 ima duži dnevni boravak i sobe, a i veću terasu. Lično mi se više dopada struktura gornjeg stana (7.9) zbog odvojenog garderobera.
Molim za misljenje sta mislite da je bolji izbor, lamela G (stan 9.8) ili lamela E (stan 7.9)? Vise spratove gledamo…
Hvala na odgovoru!

Jeste greška na sajtu, jer nema šanse da lamela F, koja je u sredini, ima prozor sa te strane. Ako pogledate ime fajla te slike, videćete da se zove 7.9.png za oba stana, tako da su greškom ubacili istu sliku za sve te stanove, verovatno i u lameli G ima stan istog tipa.

Pogledajte prilog 234155Pogledajte prilog 234156

Pogledajte prilog 234155Pogledajte prilog 234156

Pogledajte prilog 234159
Hvala puno na odgovoru, sad vidim!

Vrh