Šta je novo?

Nemanjin grad [Stambeno poslovni kompleks]

1740490046866.png

jel zna neko nesto o ovom novom projektu , LOKACIJA kumodraska- vitanovacka
IMG_8911.jpeg

Prilozi

• IMG_8910.jpeg
    IMG_8910.jpeg
    98,8 KB · Pregleda: 58
jel zna neko nesto o ovom novom projektu , LOKACIJA kumodraska- vitanovacka
Pogledajte prilog 230464
Investitor jer firma pod nazivom "Dobra gradnja" doo.

Po svemu sudeci, to bi trebalo da bude ovde.

Pitanje za clanove koji su vec potpisali ugovor, kako gledate na delove ugovore gde se navode cinjenice da ce Vizantija da ugovori odrzavanje oko zgrada i da se sa tim odlukama neopozivo slazemo. Takodje da postavlja svog upravnika opet neopozivo se slazemo.
Slazem se da je potrebno odrzavati prostor oko i unutar zgrada ali da li to znaci da starani nemaju nikakvu ulogu u odlucivanju i da moraju da prihvate ponudu firme koju im Vizantija dodeli. Jer oni koji planiraju da koriste stan kao investiciju ovakvi troskovi se moraju uzeti u obzir. V.Kapije su 0,7 e po m2.

Koliko sam upoznat svi investitori nameću nekog svog za održavanje.
Ugovor za održavanje je ograničen na 2 godine. Nakon toga stanari sigurno mogu da izaberu drugog.

Uglavnom ide održavane po m2 + fiksna cena za održavanje garažnog mesta.
Izgleda da je održavanje Voždovih kapija malo skuplje. Vrtovi ceraka su oko 0.5e/m2 + 9e GM

Poslednja izmena:
Po planu tuda bi trebala da prodje dupla traka petlje Lasta...verujem da ce se ta perionica i stovariste tada ukloniti.
Meni je rečeno da hoće. Ali nije znala da kaže kada. Ali bi trebalo. Ali ne verujem da će se to uraditi bar još nekoliko godina.

Zdravo svima, trenutno razmišljam o kupovini stana u Nemanjinom Gradu. Odbija me član 11 predugovora/ugovora. Da li mi možete reći vaše mišljenje o ovoj stavci?

Zdravo svima, trenutno razmišljam o kupovini stana u Nemanjinom Gradu. Odbija me član 11 predugovora/ugovora. Da li mi možete reći vaše mišljenje o ovoj stavci?

Meni deluje kao uobičajna stavka u slučaju da banka finansira u celosti ili delimično projekat.
Banka i kod projektnog finansiranja želi da se obezbedi kao i kad vama daje stambeni kredit pa može upisati hipoteku.
Bitno je da se hipoteka skine (ukoliko postoji) sa stana kada ga isplatite.

Meni deluje kao uobičajna stavka u slučaju da banka finansira u celosti ili delimično projekat.
Banka i kod projektnog finansiranja želi da se obezbedi kao i kad vama daje stambeni kredit pa može upisati hipoteku.
Ne znam kakav je ovde slucaj, ali npr Airport Garden na NBGD meni je rekao da ne pristaju da skidaju hipoteku sa stana ili da prestanu dalje kreditiranje koriscenjem stana i po isplati u celosti stana vec tek nakon zavrsetka celog projekta.

Ne znam kakav je ovde slucaj, ali npr Airport Garden na NBGD meni je rekao da ne pristaju da skidaju hipoteku sa stana ili da prestanu dalje kreditiranje koriscenjem stana i po isplati u celosti stana vec tek nakon zavrsetka celog projekta.

S obzirom da Nemanjin grad grade odjednom, isplata stana u celosti bi trebalo da se poklapa sa završetkom projekta.

Ovaj projekat nije projektno finansiran. S obzirom na načelo jedinstva nepokretnosti i zemljišta na kojem se nalazi ukoliko se banka osigura tako što stavi hipoteku na zemljište a investitor X dug ne vrati, ona se može namiriti prodajom vaše nekretnine na tom zemljištu. Hipoteka se skida kada investitor X otplati dug banci. Da li će investitor X vratiti dug novcem koji je prikupio od prodaje stanova u predprodaji- to samo on zna.

Ovaj projekat nije projektno finansiran. S obzirom na načelo jedinstva nepokretnosti i zemljišta na kojem se nalazi ukoliko se banka osigura tako što stavi hipoteku na zemljište a investitor X dug ne vrati, ona se može namiriti prodajom vaše nekretnine na tom zemljištu. Hipoteka se skida kada investitor X otplati dug banci. Da li će investitor X vratiti dug novcem koji je prikupio od prodaje stanova u predprodaji- to samo on zna.

Sigurno da postoji određeni rizik kada se kupuje stan u izgradnji.
Ako je tačna informacija da ide povećanje cene za 100e to bi trebalo da ukazuje da prodaja ide dobro.

Evo screenshot tačke 11. Ugovora pa može neko ko se više razume da prokomentariše.

1740660104274.png

Stavka 11.2 je korektna, jer na 80% izgradjenosti ti isplacujes celu kupoprodajnu cenu cim ti odobre kredit.
Dok je kod ovog projekta sto sam gore spominjao bilo kompletiranje celog objekta a ne samo do trenutka isplate.

Ovo mi izgleda da iako mozda trenutno nemaju projektno finansiranje, imaju to u vidu ako im zafali para.

Mene ovde vise muči nefer odnos, oni sve mogu a kupac se svega odriče.
Nepoznanica je puno a mnogo nametanja ima po principu "oces-neces"

Mene ovde vise muči nefer odnos, oni sve mogu a kupac se svega odriče.
Nepoznanica je puno a mnogo nametanja ima po principu "oces-neces"
Kao i kod svake novogradnje, uglavnom je investitor u povlascenom odnosu.
A i moze mu se kada rasproda pola stanova dok zabode asov u zemlju, da smo mi kao kupci izbirljiviji i da trazimo neka bolja prava u tom odnosu onda bi i oni nudili vise fer uslove.

Sta konkretno namecu osim garaznog mesta?
Nameću hipoteku na kupčev stan? A navodno će zatražiti da se hipoteka skine kada im platite ceo iznos prodajne cene stana. Kao prvo zbog načela neodvojivosti, hipoteka se odnosi na zemljište i imovinu zajedno. Ne može se skidati hipoteka sa dela zemljišta ili imovine. Ili sve ili ništa. A kao drugo ne razumem kako to da li će se sa dela objekta (stana) skinuti hipoteka zavisi od placanja kupca prema investitoru. Zar ne zavisi od toga da li je investitor vratio kredit banci? Ja mogu da platim investitoru stan u celosti odmah u kešu a on može i dalje da ne vrati dug banci i da ona ne skine zbog toga hipoteku.

Hipoteka banke za projektno finansiranje je najmanji problem, banka odobri neki kredit investitoru da sagradi objekat,upise hipoteku na zemljistu definisuci posebne delove i kako se koji stan proda, investitor podnese zahtev za skidanje hipoteke. Ono što mi se ne svidja je pre svega zadrzavanje kapare ili 10% uplacenog iznosa u slucaju da se kupcu nesto iskomplikuje a ako kod njih nastane problem onda nikom nisto, neravnopravno, slozicete se. Dalje, sama cinjenica da ti neko nametne profesionalno upravljanje bez da te unapred obavesti o troskovima mi je problem i nije u skladu sa Zakonom o zastiti potrosaca. To znaci da mogu da nametnu nekog svog po skupljoj ceni. Na ovakvim kompleksima odrzavanje svih sistema nije nimalo jeftino, krece se i preko 100r po stanu. Dalje, garantni rokovi, navode da je to 2 god. a sta je sa Pravilnikom o tehnickom prijemu koji kaze da je za sve stanove garancija 5.god. Ja ovde razumem da je Izvodjavu skupo da od banke dobije bankarsku garanciju na 5 god. al to ne treba da bude nas problem(moze 2+2+1god.).
Ima jos al da ne duzim.
Sta konkretno namecu osim garaznog mesta?

Hipoteka banke za projektno finansiranje je najmanji problem, banka odobri neki kredit investitoru da sagradi objekat,upise hipoteku na zemljistu definisuci posebne delove i kako se koji stan proda, investitor podnese zahtev za skidanje hipoteke. Ono što mi se ne svidja je pre svega zadrzavanje kapare ili 10% uplacenog iznosa u slucaju da se kupcu nesto iskomplikuje a ako kod njih nastane problem onda nikom nisto, neravnopravno, slozicete se. Dalje, sama cinjenica da ti neko nametne profesionalno upravljanje bez da te unapred obavesti o troskovima mi je problem i nije u skladu sa Zakonom o zastiti potrosaca. To znaci da mogu da nametnu nekog svog po skupljoj ceni. Na ovakvim kompleksima odrzavanje svih sistema nije nimalo jeftino, krece se i preko 100r po stanu. Dalje, garantni rokovi, navode da je to 2 god. a sta je sa Pravilnikom o tehnickom prijemu koji kaze da je za sve stanove garancija 5.god. Ja ovde razumem da je Izvodjavu skupo da od banke dobije bankarsku garanciju na 5 god. al to ne treba da bude nas problem(moze 2+2+1god.).
Ima jos al da ne duzim.
I smeta mi ciganisanje oko isplate razlike u m2, traze da se uplati po prodajnom kursu NBSa a svuda je praksa srednji kurs...ima jos puno stvari u ugovoru

Ima jos al da ne duzim.
Proverila sam i ovaj projekat se ne finansira putem projektnog finansiranja. Rekli su da je saradnja drugog tipa tj. dogovorili su se sa bankom da će im dati kredit ukoliko im zatreba. Ništa više.

Ima jos al da ne duzim.

Mislim da je sve ovo sto navodite uobicajno za investitore vecih projekata.
Firma za profesionalno upravljanje se moze promeniti nakon 2 godine, a pre toga verovatno malo teze.
Trebalo bi da je trzisna cena odrzavanja oko 0.5e/m2 + 9e GM sto je neko i pomenuo.

Meni je problem sto mi namecu garazno mesto jer bi pre uzeo vise kvadrata.

Mislim da je sve ovo sto navodite uobicajno za investitore vecih projekata.
Firma za profesionalno upravljanje se moze promeniti nakon 2 godine, a pre toga verovatno malo teze.
Trebalo bi da je trzisna cena odrzavanja oko 0.5e/m2 + 9e GM sto je neko i pomenuo.

Meni je problem sto mi namecu garazno mesto jer bi pre uzeo vise kvadrata.
Forsira se garaža zato što će biti Bolnica i ona će imati spoljna mesta. Pa kako ne bi stanari parkirali tu. Jer pretpostavljam da će ko ide u bolnicu morati negde da se parkira i da će to sigurno biti besplatno za pacijente. A i stepa je blizu pa i tamo se može parkirati . I da ne dodje do toga onda je garaža obavezna. A ko uzima lokal zavisi od lokala mora da uzme i više Garažnih mesta.. Ma bice ozbiljan projekat. Samo da sve bude kako treba i da sve ispoštuju.

Vrh