Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

Е, тако се то ради. Велики плус за Ђиласа.
:vops:

Kako se nazivaju ova dva naselja.
fullscreen-capture-12420.jpg

Izmedju parkinga buvljaka i univerzitetskog :)

Da li je taj plac vec kupljen i ko ga je kupio.

Evo lepog teksta koji kao da je radjen kao da su znali sta ce se desiti,tekst je o ovom cudu od nelegalnog buvljaka koji poctise ispod zeleznicke stanice,ko je bio tamo zna da je identicno i da mu nece biti zao sto ocistise to ruglo grada.

Šoping mol u moru bede

http://www.revija92.rs/code/navigate.php?Id=599&editionId=107&articleId=457

P.S.U Belvilu skidaju ograde do nove godine,ima novi stanari da se usrece kad krenu da im vrsljaju stanovnici divljeg naselja po kraju,eve ti ga na misko!:cool:

Једном сам зашао на тај бувљак (познатији као Бејрут) и купио за 50 дин макету Фиата 127 произведену у екс-ЈУ, која иначе кошта поприлично на нету. Наравно, чим сам стигао кући пала је дезинфекција свих пластичних делова и припрема за фарбање.
Другар је на земунском бувљаку пре 4-5 година купио макету Ситроена СМ на даљински за 100 дин, комплетан скроз. Не би ништа било чудно да та макета на Ибеју не достиже цене и до 500 евра, јер је јако ретка.:o

Jeste, tamo je svašta moglo da se nadje ali je bilo vrlo nehigijenski. Takav vid prodaje treba da postoji ali u higijenskim uslovima. Stvarno bi bilo dobro da se jedan deo OTC-a nameni za polovne stvari. Ustvari, tako nešto je gradonačelnik i najavio, samo je pitanje da li će prodavci pristati na to da plaćaju tezge.

Prodavci su se sad preselili u Zemun mislm da se ulica zove Šajkaska. Inace mogle su se naci fini kolekcjonarski primjerci za male pare bilo da je rijec o numizmatici ,filateliji ,itd

Kao sto rekoh na temi Beovoz...jedino za sta mi ovaj prostor deluje idealan je autobuska stanica :)

Marka Zvaka - Sisanje kod Seburana
Seburan i njegov frizerski salon, u romskom naselju ispod beogradske Gazele. Najnoviji trendovi.

Ovo je iz 2006 il 2007me,vredi odgledati :kk:

http://www.youtube.com/watch?v=58pYFkIlxtM&feature=related

Iz iste godine jos jedan video

Marka Zvaka - Romska cesma
preko puta romskog nehigijenskog naselja "Nesvrstani" ispod Gazele u Beogradu gradske vlasti su izgradile cesmu. Kako je Romi dozivljavaju?

http://www.youtube.com/watch?v=0hIbEBTAJ7o&feature=related

I najbolji komentar

znas kako je kad je covek domacica.:)

Mladić ubijen na Novom Beogradu
13. januar 2010. | 22:50 | Izvor: B92
Beograd -- U blizini romskog naselja kod Železničke stanice Novi Beograd u toku prepodneva pronađeno je telo mrtvog mladića romske nacionalnosti.

Romsko naselje u Bloku 67 (FoNet)
Na mestu ubistva, u blizini romskog naselja u Bloku 67, moglo se čuti da je nastradalom lice bilo potpuno smrskano i u podlivima, a da su po telu, pogotovo na leđima bili primetni tragovi brojnih udaraca. Telo je, u žbunju na prostoru između Železničke stanice Novi Beograd i Bloka 24, pronašao sakupljač sekundarnih sirovina.

Policija je obaveštena o ovom zločinu i traga za počiniocima.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=01&dd=13&nav_category=16&nav_id=403893

B92 Info Vesti Hronika

Istraga o smrti romskog mladića
14. januar 2010. | 18:40 | Izvor: B92
Beograd -- Uzrok smrti romskog mladića čije je nago telo pronađeno na poljani u blizini romskog naselja je gušenje nastalo kao posledica batinanja, saznaje B92.

Nezvanično saznajemo i da je policija u sklopu istrage o ubistvu privela na informativni razgovor dvojicu muškaraca koji bi mogli da daju korisne informacije o ovom brutalnom ubistvu. Nago telo, puno podliva i modrica našao je u četvrtak oko 11 sati jedan od stanovnika romskog naselja kod Belvila.

“Koordinator naselja Srboljub Šantić me je obavestio nešto nakon 11 časova, ja sam stigao za 7 minuta iz Malog Mokrog Luga. Kada sam video taj leš, to je zaista jedno monstruozno ubistvo. Telo je bilo okrenuto licem prema zemlji, lice je potpuno neprepoznatljivo, analni otvor, koji je video koordinator, je izgledao u užasnom stanju. Mislim da je jedno jezivo, jezivo ubistvo. Odeća je bila razbacana, na ruci je imao sat i imao je čarape na nogama. Drugo ostalo ništa, kaže Zoran Vasić iz Udruženja Roma “Oaza”.

Upravo na osnovu odeće i pronađenih predmeta, kako saznajemo, obavljeno je prvo prepoznavanje.

U MUP-u zvanično nismo mogli da dobijemo potvrdu identiteta žrtve niti detalje ubistva, pošto je istraga u toku.

U naselju Belvil tvrde da je žrtva Rom Dragan F. On je u ponedeljak otišao do Pančeva da majci odnese novac za lekarski pregled.

Iz Pančeva je otišao iste večeri. U svoju udžericu ispod nadvožnjaka se više nije vratio, kaže njegov zet Žarko Perić.

“Izvadio sam zub i krenuo za Pančevo, pošto sam tamo ostavio jedno dete malo kod zeta. Međutim majka je počela da me kune u decu malu da kažem, da li je Dragan tu ili nije. Ja kažem nije Dragan kući i zet uzme telefon i zove oca i pita je li Dragan stigao kući. Kaže nije. Otac je zvao na telefon Dragana, nedostupan telefon, nikako nije bio dostupan”, kaže Perić.

Dragan F. živeo je od sakupljanja sekundarnih sirovina, nije bio oženjen, živeo je sa porodicom svoje sestre.

“Možete da pitate celo ovo naselje - ni mrava nije zgazio . ne što je sada pokojnik, nego mrava nije zgazio. Ni sa kim se nije kačio. Od ujutru do 6, 7, sati ide dečko na kante. On je bio stub ove kuće", navodi Perić.

Poljana pored nadvožnjaka u Ulici Milutina Milankovića česta je prečica koju koriste Romi stanovnici naselja Belvil.

Mnogi od njih su nam rekli da je to noću opasno mesto. Posle brutalne smrti mladića mnogi se, kažu, boje da uopšte priđu poljani ili budu napolju kada padne mrak.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=01&dd=14&nav_category=16&nav_id=404122

Malo o životu ljudi koji su živeli ispod Gazele, nisu imali zvanično prebivalište u Beogradu i iseljeni su na jug Srbije. Interesantan pogled na stvari iz nekog drugog igla (nažalost, članak je na engleskom) Meni je frapantno da neko živi u ovom gradu 10 godina i da nema prebivalište - no opet, dosta ljudi nažalost nema ni lična dokumenta. Znajući birokratiju ove države, mogu zamisliti koliko je teško tako dobiti posao... Inače, članak su pisali Goran Antić i Nikola Lazić iz Vranjskih Novina.

http://www.balkaninsight.com/en/main/analysis/22306/

Da bi imao prebivaliste mora imati i adresu na kojo ce biti prijavljen nemoze da mu u rublici adresa u lk pise treca kartonka kod noseceg stuba

Birokratija drzave je nikakva sto znamo svi, no to nema nikakve veze sta stanovnicima divljih naselja. Kao sto mu ime kaze, divlje naselje je tu bez dozvole sto znaci da njegovi zitelji ne mogu legalno biti prijavljeni na nepostojecu adresu.

Imati samo legalne adrese na ličnim kartama je čista glupost. Ustvari, mislim i da su lične karte čista glupost, no ajde. Da li ljudi u ličnim kartama imaju adrese u bespravno podignutim objektima na javnom zemljištu? Imaju. I zašto onda neki drugi ljudi to ne bi mogli imati, samo zato što su se rodili siromašni? Ma hajde molim vas.

Birokratija države doprinosi tome da stanovnici divljih naselja ostanu u njima, jer to odgovara ljudima koji su u poziciji da o njima (i mnogim drugim stvarima) odlučuju. Eto, rekao sam. Sramota me je da neko živi u mom gradu 10 godina (pa i na ulici), a da mu ne piše da je stanovnik Beograda. Inače, ti ljudi nisu živeli na privatnom zemljištu, već na društvenom, a valjda su i oni deo društva. Ili to važi samo za malo bogatije ljude koji uzurpiraju društvenu (bivšu državnu) zemlju. Ne relativizujem sada - mislim da ni jedni ni drugi ne treba tu da žive. Ali mislim da upravo zbog birokratskih (sistemskih) prepreka siromašni moraju da dotičnu uzurpiraju, a bogati mogu da se bogate od toga.

Vise nepostoji drustvena svojina ukinuta je zemljiste koje su zauzeli pripada ZS i gradu Beogradu pa tako nemogu biti prijavljeni u objektima koji nisu od cvrstog materijala ili montazni .U kaludjerici recimo ljudi su podizali kuce na divlje na svom zemljistu tako su mogli i Romi ali to nije njihov stil zivota pricao sam sa nekim romia isao na seminare o inkluziji Roma. :kafa:

Ma tu si sve u pravu, prijatelju, ali zamisli se malo ko piše ta pravila i zašto. :)

Ima mnogo Roma koji žive normalno, u kući, na svojoj zemlji (moj komšija u Grockoj, vrlo vredan i ljubazan čovek, moje komšije ovde na Miljakovcu, itd itd...). Na kraju krajeva, niko ne govori o tome da je ispod Gazele živelo i dosta neromskih (neko bi rekao srpskih, ja ne volim tako da delim ljude, ali dobro) porodica. Kao što je neko već ranije pisao, ovo je socijalni - a ne etnički problem.

Ponovo sele Rome
V. MIJATOVIĆ - N. PANTIĆ | 22. jun 2010. 22:11 | Komentara: 0
Žitelji nekadašnjeg "karton sitija" ispod mosta Gazela ipak bi mogli da dobiju stanove. Ministarka Dragutinović potpisala aneks ugovora između "Puteva Srbije" i EIB
SRODNE VESTI

Saobraćaj kroz "karton siti"
Gazde isekle i badem drvo
"Živi zid" uz komšije
Iz đubreta u učionice
“Karton siti”
bageri pregazili

ROMI koji su živeli ispod mosta Gazela ipak bi mogli da u naredne dve do tri godine dobiju stanove, uprkos suprotnim tvrdnjama gradskih zvaničnika. Ministarka finansija Diana Dragutinović potpisala je u ime Vlade 8. juna aneks ugovora između "Puteva Srbije" i Evropske investicione banke, koji se odnosi na kredit za rekonstrukciju Gazele. Ovim aneksom gradu Beogradu dat je rok do kraja godine da sastavi plan obezbeđivanja socijalnih stanova za raseljene Rome koji su živeli ispod mosta.
Gradski čelnici nisu želeli da komentarišu "novu" obavezu, ali su, kako smo nezvanično saznali, podneli pismeni prigovor Vladi Srbije.
Aneks ugovora o povlačenju kredita iz 2007. godine potpisali su predstavnici EIB i "Puteva Srbije" 25. maja, a pre 15 dana potpisom ministarke Dragutinović Vlada Srbije postala je garant sporazuma. Prvobitno je u ugovoru predviđena obaveza grada da do 31. marta 2010. godine "sastavi plan obezbeđivanja socijalnih stanova zainteresovanim ugroženim licima", ali je aneksom dozvoljeni rok pomeren na 31. decembar. Grad je prema ugovoru obavezan da u planu navede "planirani broj socijalnih jedinica u naredne 2-3 godine", kao i "planiranu podršku ugroženim licima od strane grada u apliciranju za socijalne stanove".
Evropska investiciona banka u martu je odobrila povlačenje prve tranše kredita od 10 miliona evra, ali je povlačenje ostatka uslovljeno potvrdom da su ispunjeni svi uslovi iz ugovora, uključujući adekvatno zbrinjavanje Roma. Ukoliko obaveza ne bude ispunjena, država će morati da ranije vrati i prvu ratu.
- Ako akcije za poboljšavanje raseljavanja zainteresovanih ugroženih lica ne budu implementirane do kraja godine, banka može da zahteva prevremeno vraćanje pozajmice uključujući i kamate - stoji u aneksu ugovora.
Od potpisivanja ugovora pre tri godine postojala su različita tumačenja o odredbi koja se odnosi na smeštaj žitelja "karton sitija". Nakon što su krajem avgusta prošle godine preseljeni u kontejnerska naselja u nekoliko opština, pojavile su se spekulacije da evropski bankari nisu zadovoljni tim uslovima i da zahtevaju smeštaj za Rome u zidanim stanovima. U gradu su, međutim, tvrdili da bankari neće imati prigovor i da su uslovi koje su obezbedili mnogo bolji od onih u kojima su Romi do tada živeli. Iako je prva tranša kredita povučena, poslednje trzavice između grada i republike svedoče da ovaj problem još nije rešen.

DRŽAVA
UGOVOR između EIB i "Puteva Srbije" obavezao je Ministarstvo rada i socijalne politike da obezbedi odgovarajuće stambene uslove i infrastrukturu za Rome koji su preseljeni u Vranje, Bojnik i Leskovac. Ovo ministarstvo preuzelo je i obavezu da u saradnji sa Ministarstvom za infrastrukturu iz svake ugrožene porodice zaposli bar jednog člana na izgradnji Koridora 10. Predviđeno je i pokretanje programa za obuku Roma koji su nekad živeli ispod Gazele.

STREPNJE FONDA NEOPRAVDANE
NAKON izjava Asocijacije slobodnih i nazavisnih sindikata da postoji bojazan da sredstva Fonda solidarnosti neće biti namenski utrošena na izgradnju stanova radnicima kada Fond bude prešao pod okrilje Agencije za investicije, oglasio se i grad. Član Gradskog veća Zoran Kostić istakao je da je ovaj strah neopravdan.
- U okviru rebalansa budžeta za 2010. godinu zatečena sredstva na računu Fonda preusmeravaju se na namenski podračun namenjen izgradnji socijalnih stanova - kaže Kostić. - Zabunu možda stvara termin "socijalni", ali je reč o zakonskoj kategoriji, koja podrazumeva da ti stanovi moraju biti dostupni porodicama sa nižim primanjima, koji na tržištu sebi ne mogu da obezbede krov nad glavom.

http://novosti.rs/vesti/beograd.74.html:289610-Ponovo-sele-Rome

Sad sam zbunjen,vise ne verujem nikome.

Vrh