Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

STF plus za temeljnost, priznajem da nisam pratio toliko tu tematiku. Ali ima istine i u ovome sto Dule kaze, ovi nasi tesko da ce da 'odnomadiraju' dalje od BGa :)

Сигурно је да има мањи број њих који хоће да се скрасе, и то и чине. Пријављени су, имају документа, примају социјалне принадлежности, школују се, у бољем случају се запосле и раде. Мислим да с таквима нема нико никаквих проблема, да у великом броју случајева имају подршку друштва и непосредне околине. Мени су симпатични, не (само) зато што су Цигани, већ због оне посебности коју сви људи који су позитивни, предузимљиви и способни носе са собом у издизању из задатог положаја и околности.

Али, бирократски и плитко-идеолошки начин решавања проблема који не узима у обзир културне и друге разлике по правилу води ка већем проблему. Као што рече Лаки72, замислите да сте Арапски емират, одвојте сто хиљада евра по породици и уселите ту врсту Цигана у нпр. Белвил. И - шта ћете добити? Пример је прејак, готово гротескан, али чак и такав може да послужи. Један број постојећих станара ће се пре или касније иселити, знатно ће пасти вредност станова, чак и насељу, биће жалби због буке, нехигијене ... Ако надлежне службе не реагују, могуће је да станари узимају ствари у своје руке ... Исто се, с нужним разликама, дешава с Црнцима (и не само с њима) у бројним градовима и деловима градова широм Америке. Званично влада равноправност и сегрегација је укинута, али y Чикагу, на пример, имате посебне зграде, улице, продавнице, базене, делове града - за црне и за беле.

Можемо да држимо тираде о једнакости и равноправности, и о људској несолидарности и нетрпељивости, али - то је тако, то је стварност.
Мало ко би, руку на срце, волео да има у згради стан с породицом која има недефинисан, а у сваком случају превелик број чланова, чија су врата поваздан отворена и бројни чланови и деца се стално крећу, седе по степеништу и пред улазом, трешти музика и шире се разни миомириси, у ходнику зграде и на улазу су преграде и шупе за увек прекомерну количину разних ствари и старудије која им је потребна, испод прозора наређана чудновата превозна средства, старе бицикле, колица и свакојаки крш ...
Да то не би било тако, потребан је уређен и ефикасан систем, стална контрола, и много пара. Јер, ако то немате, и ако им не дате довољно средстава за живот, имаћете оно горе наведено. Чак, често, и ако имате такав систем, и ако им дате паре, опет може бити исто.
Погледајте стару школу и њено двориште на Чукаричкој падини, дијагонално преко пута бензинске пумпе и тачно преко пута салона БМВ-Мини купер.

Ne može da se živi u stanu i da se baviš sakupljanjem sirovina. Ne znam kako je to definisano, ali da bi dobio stan moraš da imaš obavezu da imaš regularan posao i da ti sva deca idu u školu. Nema posla ni škole - nema ni stana.

Takvi socijalni slučajevi ne bi smetali i vrlo brzo bi se prilagodili takvom načinu života.

Ko želi da sakuplja sekundarne sirovine i decu šalje u prosjačenje umesto u školu - taj je problem i njima decu treba oduzimati.

"Нема посла ни школе - нема ни стана."

Тако је, то већ имамо :) - односно, немамо решење, и имамо бројна дивља насеља. :(
Врзино је коло све то.

Чак и веома богата друштва која би могла да купе зграде и станове и дају солидну социјалну помоћ, то не чине у мери у којој би то могла. Зашто? Па, у људској природи је да воли лакши и угоднији начин. Наиме, било би све више људи који би се пријављивали као социјални случајеви, неки би и напуштали посао, и рађе живели с мање пара, али да све добију од државе.
Зато се свака социјална политика заснива на процени како помоћи онима којима је то потребно, и истовремено одржати известан ниво оскудице који обезбеђује конкуренцију у тражењу посла и држи наднице на разумном нивоу. Кад се претера с оним првим (помоћ), онда се радна снага увози из иностранства.

Ја знам људе који су радили у иностранству, изгубили посао, живе тамо и даље, али се уопште не труде да нађу нови посао јер им је лакше и лепше да живе од државне принадлежности за незапослене, која им је довољна за њихов начин живота. Седе код куће, примају од државе приход који одговара претходном, с посла који више немају, долазе у Београд два-три пута годишње, плус обавезно на сваки фудбалски дерби. Чак и у знатно богатијим и уређенијим државама систем државне и социјалне помоћи пати од несавршености и злоупотреба.
Замислите то овде, где је, на пример, добар део инвалидских пензионера лажан!

laki72":15nsv0bq je napisao(la):
Da, u tom duhu, eto u Belvilu ima jos neprodatih stanova, pa drzava moze i tamo da kupi neki za neku romsku porodicu.
Taman da se ne sele daleko ;)

Ја сам пре четири године предлагао, кад су почели да расељавају бивше нехигијенско насеље испод Газеле, да се уради баш то, да им се да одређени број станова у Белвилу, и .... Био сам испљуван од неких чланова формума.

Пре неки дан сам чуо интересантан предлог од једног циганина у аутобусу 75, а причао је са својим пријатељем земљаком. Каже: "ето држава би могла сад да искористи прилику и нама циганима поделе оне станове у смрдљивим зградама које сад хоће да руше. Тако би решили два проблема, нас иселе из блата и уџерица, а зграде се не руше, лепо нама циганима, лепо држави. Ми ионако не живимо дуго, тако да нема бриге око нашег здравља."

Пошто су стајали до мене, извинио сам се што сам чуо део разговора (причали су на српском) и рекао да тај предлог упуте као заједница, општини Нови Београд или чак директно Граду.

Шта мислите ко би се бунио против овог предлога, становници околних зграда, општина/град, неке од такозваних не владиних организација разноразни НВО, НЛО, АИ, "свастика",... ?

skandalozan je predlog da im se daju stanovi koji su opasni za zdravlje.

ne vidim nikakav problem da se i u belvilu kupi nekoliko stanova za cigane. naravno ne samo u belvilu nego u svim delovima grada.

Подржавам предлог да се у Белвилу купе станови за Цигане. То би био изузетно занимљив државни и друштвени експеримент.
Неки од предвидљивих "ауткама":
1. Када се то рашчује међу Циганима широм Европе, похрлиће у Београд на стотине хиљада. Такав стандард им не нуди ни Швајцарска.
2. Пошто се тим новим стотинама хиљада не могу, на жалост, одмах обезбедити станови у Београду, чак ни у Белвилу, они ће направити још неколико стотина картонских насеља по Београду. Морају људи негде да живе док не дођу на ред за стан, иако они нису ситничари и вероватно би пристали и на станове код Арене, на Теразијама или Мачковом камену ако баш нема довољно у Белвилу.
3. Пошто морају и да живе од нечега, то значи да ће бити још више просјака по улицама, и још мање каблова на мостовима и поклопаца на шахтовима ...
4. Биће све више све јефтинијих станова у Белвилу па ће за многе грађане то бити јединствена прилика да продају своје запуштене викендице по "прелепим" брежуљцима широм Србије и за добијених пет-шест хиљада евра купе двособан стан у елитном насељу.
5. Моћи ће да се организује нови наградни конкурс за име насеља, јер би постојеће постало неодговарајуће. Ја бих учествовао с именом Илвил.
6. Држава би морала додатно да смањи пензије и плате и превентивно се задужи за још коју милијарду код ММФ-а, јер паре не расту на грани, а станови се морају купити да би се могли доделити лицима која ништа не зарађују. Треба им субвенционисати и воду, струју и остале трошкове, као и помоћ за незапослена лица, а и то кошта. Грађани Београдa једва чекају све то јер уз такве услове у држави обично иде и сјајна макета новог и уносног инвестиционог подухвата поред које се могу правити дивни селфији.
7. Србија би постала још оригиналнија и јединственија држава која, сем тога што има два "равноправна писма" у језику, поставља нове неписане стандарде у квалитету социјалних станова.
8. Србија би добила нове поене и признања у области заштите социјално и материјално угрожених категорија становништва, а одговарајуће НВО обиље грантова за финансирање повратка таквих људи у Србију - "јер у Србији имају боље услове живота него што им ЕУ може икад обезбедити". Србији ће се дати ново обећање и скратити рок за отварање првог поглавља са 25 година на 24 године и 11 месеци.

Било би ту још занимљивих закључака и бенефита, али, није у реду да се унапред открију сви, и тако евентуално обесмисли такав јединствен експеримент - могло би неком бирократи да падне на памет да га откаже, а то би нанело ненадокнадив губитак бројним друштвеним и природним наукама, наше политичаре лишило првокласне теме за неколико година, и државу бржег приближавања ЕУ и неколико инвестиционих циклуса који су тако добри да је то непристојно.

Pokusavam da imam realan i izbalansiran stav.
Ne kazem da je takav, ali se trudim!
U moru 'tendencioznih' komentara, laznih analiza i jos laznijih zastitnika prava 'manjina', pokusavam da izvagam i razdvojim pravu informaciju od onog sto je propaganda.
Integracija svake jedinke u drustvo je proces koji traje neko odredjeno vreme. Skloni smo da 'druge' osudjujemo za nespremnost ne prihvatanje 'civilizacijskih normi':
"Cigani su nomadi koji razmisljaju od danas do sutra, nespremni da postuju pravila" - jedna je od cestih parola.
Jesmo li mi bolji?
Dal je nasa "hajducija" koja se ogleda u ne placanju prevoza, nekih taksi, bahatom parkiranju, prolasku na crveno (...) pokazatelj naseg visokog stepena integrisanosti u zapadnu civilizaciju???

Da ne smaram vise, moj pomalo saljiv komentar vezan za Belvil, je ocito zloupotrebljen ili pogresno shvacen.
Niti imam ista licno protiv stanovnika Belvila, niti imam ista protiv cigana.
Integracija nije samo smestanje istih u stanove!
Integracija MORA poceti od osnovne skole!!! KOMPLETNE!
Obrazovanje je jedini (nazalost relativno dugacak) nacin da se problem resi.
Jer budimo realni i Vi i ja bi bez skole zavrsili na ulici, spavali u nekom 'karton sitiju' a mozda bi poklekli pa krali, ne bi li se prehranili!!!

@Sasa
Ok, NVO zloupotrebljavaju Cigane! Slazem se.
Trebamo li i mi ostali to da radimo???
Znam da je 'davljenika' lakse gurnuti jos malo, nego mu pruziti ruku i izvuci ga na obalu, ali nisam razumeo dal je to resenje za koje se ti zalazes???

I ne mesajte to sa pricom o EU!
Prvo, u EU nas niko ne tera, nego mi sami 15 godina biramo stranke kojima je glavni program prikljucenje toj zajednici.
I DRUGO, Cigani su tu, bili mi u EU, EAU, pripojili se SAD-u, postali Ruska provincija, ili Nesvrstani.
Oni su 'nasi' sugradjani, ma koliko mi okretali glavu i trudili se da ignorisemo njihovo postojanje!!!

Laki, slazem se sa tvojim postom od pocetka do kraja, sem

laki72":113cnn5l je napisao(la):
Jer budimo realni i Vi i ja bi bez skole zavrsili na ulici, spavali u nekom 'karton sitiju' a mozda bi poklekli pa krali, ne bi li se prehranili!!!

Naravno, samo sto mi ipak generalno imamo vecu alternativu ako imamo predke tj. familiju kojoj bi mogli da se obratimo za pomoc, dok Romi u 'nehigijenskim' naseljima nemaju kome da se obrate sem drzavi. Takodje, postoji faktor rasne diskriminacije, te bi neki NErom bez osnovne skole pre dobio bilo kakav posao od Roma bez osnovne skole.

Koji niz potpuno društveno bezsvesnih postova ...

Mađarska diže ogradu od 4 metra na granici s Srbijom
Tanjug | 17. 06. 2015. - 13:45h izmena vesti 13:42h | Komentara: 16

Mađarska će podići četiri metra visoku ogradu duž granice sa Srbijom da bi sprečila priliv ilegalnih migranata, saopštio je danas u Budimpešti ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/568408/Ma ... -s-Srbijom

Hmmm...
Fasizam se vampiri sirom Evrope.
Sa druge strane gradjani 'stare dame' ne zele da zamaraju mozdane vijuge uzrocnicima ovolike bezanije naroda.

Trebali bismo i mi jednu ogradu prema Makedoniji, ovi samo nadiru, kako nasi cuvaju granicu, suplja je ko sito.

Београд: Пожар у ромским баракама у Крњачи, нема повређених
Танјуг | 07. јул 2015. 18:27 | Коментара: 0

Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а локализовали су пожар који је данас око 15 сати избио у ромским баракама у београдском насељу Крњача

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... 0%B8%D1%85

Три куће изгореле код Аде Циганлије

понедељак, 13. јул 2015, 17:41 -> 17:51

Једна особа је повређена, а три куће су изгореле у пожару у насељу Партизан на Ади Циганлији. Пожар је локализован.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D0%B5.html

Дејвид Мекалистер, известилац Европског парламента за Србију, посетио станаре новоусељене зграде у Орловском насељу. – Зграда на Звездари за социјално становање изграђена је у оквиру пројекта „Саградимо Србију”, који финансира ЕУ

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/ ... nu.sr.html

Ови из НВО, АИ и сличних..... се поново ускопиздили :notok: :

AИ: Забринутост због принудног расељавања ромских породица
Oрганизациjа за заштиту људских права Aмнести интернешнал саопштила jе вечерас да jе забринута што су ромске породице у Београду, коjе живе у неформалним насељима, поново изложене ризику принудног исељавања и изразила очекивање да ће такве акциjе бити обустављене.

http://www.tanjug.rs/full-view1.aspx?izb=191097

Iseljavanje beogradskih neformalnih romskih naselja

petak, 24. jul 2015, 19:30 -> 20:03

U gotovo 600 neformalnih romskih naselja, koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji, živi na hiljade ljudi. Problem sa kojim se država već godinama suočava jeste uklanjanje nelegalnih naselja i smeštaj njihovih stanovnika.

Poslednji incident desio se nadomak Zemuna, u neformalnom naselju "Ratko Mitrović", poznatijem kao "Grmeč", kada je Opština htela da prinudno iseli Rome. U Ministarstvu građevine rade na propisu koji će urediti ovu oblast, a do tada, kažu, niko neće biti iseljen dok se za njega ne nađe drugi smeštaj.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... selja.html

Toлико су отишли у недоглед са том политичком коректности, да више дивља насеља нису дивља већ неформална. И наравно опет се занемарује и термин нехигијенско насеље који још боље дефинише ова ромска дивља насеља, уз све опасности које иду у пакету са тим насељима - илегални прикључци на струју који су опасни по живот за све, и за становнике тих насеља, и за људе који пролазе преко каблова који су накачени на разваљене бандере, затим гомиле смећа које доводе до опасности од пожара што опет угрожава становнике тих насеља, па онда и здравствени ризик од избијања епидемија због ниске хигијене...

Vrh