stf":3h45t1ps je napisao(la):
Ja bih deklarativne tastatura humaniste na ovoj temi pitao sledeće:
Ako se kritika i netolerancija prema načinu života dela romske populacije od strane Srba smatra fašizmom, kako se naziva ista ta netolerancija i kritika prema istoj toj populaciji od strane dela romske populacije čiji je život u potpunosti integrisan u normalne društvene tokove?
U najvećem broju slučajeva kritika nije upućena prema jednom etnosu od strane drugog nego prema načinu (ne)funkcionisanja u društvenom sistemu. Deklarativni tastatura humanisti imaju običaj da agresivno generalizuju tu kritiku koristeći prejake reči a krijući se iza leđa teorijskih društvenih vrednosti i time predstavljaući sebe kao ne znam ni ja kakve veličine u društvu (valjda hrane svoj ego), a u praksi teško da su ikada išta korisno uradili za svoje deklarativne štićenike.
Ti dakle, mislis da je OK ovakav nacin govora koji Laki72 i Analiza upotrebljavaju?
Kritika ovde
jeste upucena prema jednom etnosu od strane drugog, pa i u slucaju 'integrisanih' Roma prema ovima sto zive u divljim naseljima, i to je diskriminacija. Uopste takav nacin ophodjenja prema 'drugima' koji su "gori" od nas i koji nas 'ugrozavanju' svojim postojanjem.
To su simptomi ignorancije, a ne zelja za sustinskim resavanjem problema, jer ovakvim govorom stvari mogu samo da eskaliraju, nikako da se rese. Lako je pruziti prst, lako je etiketirati, saseci , gurnuti u logor, improvizovati novo naselje,
a jako je tesko doci do ultimativnog resenja kroz koje niko nece biti ugrozen.
O tome kako Rome iz divljih naselja zapravo ne treba nasilno 'integrisati' u drustvo, vec omoguciti da i dalje zive svojim (nomadskim) nacinom zivota ako zele, a da u isto vreme budu pristojni i obrazovani gradjani - da i ne govorim.
Za pocetak etnicku grupaciju o kojoj govorimo ne nazivati "ciganima", vec Romima. To je neki minium pristojnosti koji bi trebali da pokazemo u ovim diskusijama.
To kakvi su
nam Romi govori mnogo i o nama samima kao drustvu.
Traziti problem u drugome je izgovor da se ne prizna da je u nama sustina problema ili nacin da se izbegne odgovornost, znamo iz istorije kako to pocinje, kako se razvija i zavrsava, zato ga zovemo 'fasistickim'.
Ne zelim da verujem da neko ovde mrzi Rome 'per se' ili da je fasista, vec obracam paznju da je odredjen nacin govora - govor mrznje i da je fasisticki, sto je bitna razlika, jer ljudi obicno nisu ni svesni toga, pa kad im obratis paznju kazu da im uskracujes slobodu govora, ustvari, zelis da balansiras situaciju kako sve ne bi otislo u PM.
Dakle, ne radi se o pukoj korektnosti i o tome da ispadnem pametniji od drugih, to je pretenciozno.
Meni su od "tastatura humanista", kako me nazivas, daleko gori i opasniji "tastaura NEhumanisti", ako se nisam bavio konkretnim humanitarnim radom (sto ne mozes da znas) barem nisam operisa od empatije, trudim se da nemam predrasude prema drugim rasama i nacijama, pa ti vidi ko je ti veca stetocina.