Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

@Frajla
Alal ti vera što si udarila šamar detetu. Baš svaka čast, onako - ljudski potez.

Šamar - fizička i moralna povreda ljudskog bića
Pesnica u glavu - teža fizička povreda ljudskog bica

Posebno zaštićene kategorije uzrasta ljudskog bića

novorođenče
beba
dete ( predškolski i školski uzrast)
mladji maloletnik
stariji maloletnik
mlađi punoletnik

Samo nemoj da neko pita, zašto su posebno zaštićena kategorija :laugh:

Немојте сад молим вас са тим квазиморалним срањима квазиморалног запада.

Шамар је део васпитања, и колико год ми понекад није пријао у детињству, имао је своје позитивне ефекте. Наравно, ошамарити туђе дете је крајње неприхватљиво, али завести благе физичке казне као криминал, што се потенцира управо и доводи до стварања крајње насилних и бахатих генерација, једнако као и злостављање деце.

Деца приликом одрастања не могу да имају сва права, треба да се зна где је граница.

jovanovm":1dncth0q je napisao(la):
@Frajla
Alal ti vera što si udarila šamar detetu. Baš svaka čast, onako - ljudski potez.

Ne vidim da sam igde rekla da sam mu lupila samar, malo bolje procitaj.
Rekoh da sam ga odalamila, nisam precizirala gde. Ako te bas interesuje udarila sam ga u
nadlakticu, svom snagom, isto kao sto bih bilo koga ko bi mi zapretio da ce da me pljune
ako mu ne dam pare.

Slazem se sa stf.Ja sam licno isamarao klince koji su osnovna skola,a zive u mojoj zgradi jer sam ih zatekao da puse cigarate krisom u sumi.

Deca imaju i treba da imaju više prava od mene i nas
Postoji gomila zakonskih i pod zakonskih odredba UNa i naših zakona . . . .
ali su grubo zanemarena upravo zbog nekog lokalno - tradicionalnog sistema vrednosti

Iskreno rečeno čini mi se da od našeg lokalno tradicionalnog vaspitanja
deca su manje problematična (bolje vaspitana) nego ona sa zapada gde ne sme
ni da se pipnu , ali kažem čini mi se
( sužen mi pogled zbog opšte situacije)
a opet u zavisnosti ko radi istraživanje, rezultati su drugačiji .

Sve ovo nas opet dovodi do nehigijenskih divljih i sličnih naselja jer i tamo ima dece
Stariji stanovnioci istih žive kako žive , smetaju ili ne smetaju kako kome

a tamo se na naj brutalniji način ne samo kod nas nego u odnosu na evropsko okruženje
grubo krše ,zanemaruju dečija prava pa čak i od strane njihovih roditelja a kamoli od društva

Frajla":3tg3nowz je napisao(la):
jovanovm":3tg3nowz je napisao(la):
@Frajla

Ne vidim da sam igde rekla da sam mu lupila samar, malo bolje procitaj.
Rekoh da sam ga odalamila, nisam precizirala gde. Ako te bas interesuje udarila sam ga u
nadlakticu, svom snagom, isto kao sto bih bilo koga ko bi mi zapretio da ce da me pljune
ako mu ne dam pare.
:kk: ;)

Gori romvil. u suštini ništa strašno. dva vatrogasna vozila gase vatru. možda je izgorelo 4-5 nazovi baraka.

@Frajla
Ako misliš da je u redu udariti slabije od sebe, onda ne znam šta da ti kažem. Da napomenem da si i ti slabija od nekoga (da smo svi ustvari slabiji), to valjda sama već znaš, a opet radiš.

Ne razumem nasilje, ne razumem ni ovo o čemu pričate jer je to po meni sve jedno samouništenje. Kao i to vaše grozničavo držanje za red, rad, disciplinu i imovinu, kao da išta od toga može da se ponese u grob.

EDIT:
@stf
E da - mogao bih da se pozovem na naš zakon po kome je tučenje deteta kažnjivo. Ali neću, između ostalog jer mislim da pozivanje na njih ih samo još više legitimizuje, a sutra će neko doneti zakon po kome ću ja da budem nelegalan. Voleo bih da se pozovem na ljudskost, ali izgleda imamo različite ideje šta je to. Reći ću onda samo sledeće - ovde ne govorimo o tučenju i vaspitanju sopstvenog deteta, već o udaranju tuđeg. Ne znam da li imaš dece, ali razmisli dobro da li bi želeo da ih iko drugi vaspitava... posebno na takav način.

jovanovm":2yfw8s69 je napisao(la):
- ovde ne govorimo o tučenju i vaspitanju sopstvenog deteta, već o udaranju tuđeg. Ne znam da li imaš dece, ali razmisli dobro da li bi želeo da ih iko drugi vaspitava... posebno na takav način.

Apsolutno. Da citiram moju mamu: "Moju decu niko, OSIM MENE, ne sme da bije!" :D

Kad smo već u off-u ... to što je vučko išamarao klince iz svog ulaza nije baš isto, to mu dođe kao disciplinska mera, verovatno im zna roditelje, a oni računaju bolje šamar nego da roditelji saznaju.
Opet, da je to uradio nekom drugom detetu na ulici, koje ne poznaje.... @vučko ja bih ti prva prišla da te ukorim :grand: Sećam se da je kod nas u kraju čak jedna baka odalamila unuče jer je bilo nemirno, pa je u svojoj igri oborilo neku torbu ljudima koji su čekali red u pošti, a ona ga nije držala za ruku. Onda su svi ljudi burno reagovali osuđujući je, jer je udarac bio prestrašan, a i krivica je bila njena, dete je dete kako ga ona čuva je njena greška. Sećam se i da se postidela.

Nova,ja sam naravno prijavio i roditeljima jer su to ranije radili,a tada ih nisam ni pipnuo.

vucko":fg1kop4i je napisao(la):
Slazem se sa stf.Ja sam licno isamarao klince koji su osnovna skola,a zive u mojoj zgradi jer sam ih zatekao da puse cigarate krisom u sumi.

Zato sto pusenje nije dobro za zdravlje ili zato sto time rizikuju da zapale sumu :D

Izvini, ali ni u ovom slucaju ne vidim svrhu samara, deca ne treba da ne puse iz straha da ce u suprotnom biti isamarana vec zato sto je to (navodno) lose. I ako vec puse, ne treba to da rade krisom, vec ispred zgrade da ih svi lepo vide - i komsije i mame/tate :)

I u krajnjem - sto, brate, nisi lepo isamarao roditelje jer si im vec prijavio sta im deca rade, a oni su te iskulirali!?

Ako neko ciganče preti da će da te pljune ne vidim ništa loše u tome da mu se lupi neka ćuška..... ako ih već roditelji nisu vaspitali kako treba nek ih vaspitavaju ljudi na ulici.....

i ovde se ne radi o različitim kulturološkim shvatanjima nego o zdravom razumu. zdrav razum nalaže da se deca ne koriste za prosjačenje na ulici..... pogotovu ne na semaforu između automobila....... a ta mala deca su sigurno naučila od nekog da prete da pljuju i da stvarno pljuju. ja se kladim od roditelja........

nego da vam ja ispričam jednu moju priču. sedim na oblićevom vencu sa bratom. dolazi ciganče i prosi. pare ne dajem iz principa. kažemo mu mi pare nećeš dobiti a ako želiš možeš da popiješ sok sa nama. i on sedne i naruči. dok je on pio sa nama video ga je njegov brat koji ga je iscinkario kevi-podvodaču koja ga je posle toga dobro umlatila.

tako da i ako hoćete da budete humani pažljivo sa tim da im se ne obije o glavu.

MilisaV":162oyvc0 je napisao(la):
Ako neko ciganče preti da će da te pljune ne vidim ništa loše u tome da mu se lupi neka ćuška.....

Auuu, a ako ti zapreti pljuvanjem okoreli navijač Rada!?

MilisaV":162oyvc0 je napisao(la):
ako ih već roditelji nisu vaspitali kako treba nek ih vaspitavaju ljudi na ulici..i ovde se ne radi o različitim kulturološkim shvatanjima nego o zdravom razumu. .

Upravo, stvar je zdravog razuma, zato šamaranje po ulici dece za koju misliš da nemaju dovoljno "kućnog vaspitanja" ne da nije vaspitna mera... nego te u stvari svrstava u isti koš sa njihovim roditeljima, i šire, sa društvom i državom koje se time ne bave na adekvatan način.

Ja ga ne bih odalamila samo iz razloga sto ne bih zelela nikako da ga pipnem. Da su gadni u prosjacenju/ jesu, i meni su pretili da ce da me pljunu, cak je jedna mala, onako dobro zazvalavila, samo me je pogresno naciljala i promasila. Zahebi, ta pljuvacka je puna kolera raznih, ne bih da me dodirne. :mad:

Dok tvoja miriše na karanfilić i lekovita je ....

11030":1xrxgs7i je napisao(la):
Ja ga ne bih odalamila samo iz razloga sto ne bih zelela nikako da ga pipnem. Da su gadni u prosjacenju/ jesu, i meni su pretili da ce da me pljunu, cak je jedna mala, onako dobro zazvalavila, samo me je pogresno naciljala i promasila. Zahebi, ta pljuvacka je puna kolera raznih, ne bih da me dodirne. :mad:
:kk: :kk:

jovanovm":icssdhxz je napisao(la):
@Frajla
Ako misliš da je u redu udariti slabije od sebe, onda ne znam šta da ti kažem. Da napomenem da si i ti slabija od nekoga (da smo svi ustvari slabiji), to valjda sama već znaš, a opet radiš.

Ne razumem nasilje, ne razumem ni ovo o čemu pričate jer je to po meni sve jedno samouništenje. Kao i to vaše grozničavo držanje za red, rad, disciplinu i imovinu, kao da išta od toga može da se ponese u grob.

Ajde prestani da predstavljas to kao da sam ga ja udarila iz dosade. Znaci bilo ko da me ucenjuje da mu dam pare ili ce da me pljune bi od mene dobio udarac/samar/sut/sta god.
I ne, necemo poneti u grob, ali necemo sigurno davati smrdljivcima koji pljuju ako ne das. Dacu svojoj deci, svojim bliznjima, a ne strokavim dzabalebarosima, oni neka izvade ruke iz zadnjice pa neka zarade umesto sto nam tu sire zarazu po kraju.

11030, ja sam na svu srecu imala onaj antibakterijski gel :lol: :lol: :lol:

nova":1gsglujq je napisao(la):
MilisaV":1gsglujq je napisao(la):
Ako neko ciganče preti da će da te pljune ne vidim ništa loše u tome da mu se lupi neka ćuška.....

Auuu, a ako ti zapreti pljuvanjem okoreli navijač Rada!?

.
pretnja pljuvanjem je svojstena deci.

ako neko stariji od 16 godina preti pljuvanjem onda na njega ćuška ne može da deluje vaspitno prema tome mora se primeniti drugačija vaspitna mera. u konkretnom slučaju neka ustanova zatvorenog tipa. mentalna bolnica najverovatnije.

Pitanje je bilo retoričko. Naravno da ne bi smeo ni da ga pipneš.

Ćuškanje dece je kažnjivo zakonom. Ne određuješ ti šta je vaspitna mera, ali čak i da je to što kažeš tačno, onda bi po istoj logici mogli da pustimo i ovog navijača Rada da te "vaspitno izbambusa", pa da vidimo da li će ti ćuškanje bilo kog deteta ikada više pasti na pamet.

Vidiš, nasilje rađa nasilje....kao što reče jovanovm "grozničavo držanje za red, rad, disciplinu i imovinu, kao da išta od toga može da se ponese u grob" samo rađa novu mržnju...

...ali odosmo daleko u off...

ne razumem po kojoj logici.

ako ikada uzmem da pretim nekom da ću ga pljunuti ako mi ne da pare nek me slobodno vaspitno izbambusa bio on navijač rada ili ne.

i znaš kako. ako nekom lupiš ćušku to ne rađa nasilje niti se može svrstati u nasilje. mnoge od nas su kao male mame i tate tukle pa sada ne idemo ulicom i bijemo se sa ljudima.

Recimo po logici ćušnuo si tuđe dete, sad ću ja tebe vaspitno da ćušnem ...

I da, i ja sam dobijala vaspitne batine... ali isključivo od svojih roditelja! Niko drugi nije dizao ruku na nas, čak i kada bismo bili krivi, pravilo mojih roditelja je bilo ako su nešto zgrešili dođeš kažeš nama, mi ćemo da odlučimo kako da ih kaznimo.....

A ako ne možeš da razumeš kako nasilje rađa nasilje, onda je cela ova prepiska uzaludna ...

Добро "поштењачине", када би вама неко циганче припретило пљуцом, шта бисте урадили? Замислите да немате ситно, то је чест случај......

ali ti cigančići nemaju roditelje. oni možda imaju biološke roditelje ali oni nisu njihovi staratelji. oni su pre njihovi podvodači nego roditelji.

zamisli da uvatiš ciganče koje prosi i pravac u ciganmalu da kažeš njihovim roditeljima šta ono radi.

misliš da njihovi roditelji to ne znaju? misliš da to ne odobravaju? misliš da ih oni nisu savetovali da pljuju ljude da im daju više para? ako to misliš u zabludi si velikoj. prema tome metoda da se sa roditeljima ostvari kontakt ne funkcioniše.

To mi se desilo nebrojano puta...i zamisli...samo produžim dalje, pravim se da ne vidim i ne čujem šta mi govori i pare ne dajem... Jednostavno ne obraćam pažnju. I nijedno me dete nikada nije pljunulo. Ne znači da nikada i neće, ali mi je zaista ispod ljudskog dostojanstva da po ulici šamaram decu!

Vrh