Ovo je jako umeren i racionalan stav koji potpuno podrzavam, kada bi trans aktivisti zauzeli istu poziciju verujem da ne bi bilo vecih problema da ostvare svoje zahteve. Umesto stalne rasprave o pravima dece na promenu pola, iskljucivanju roditelja iz te odluke i raznih pretnji i kazni za svakoga ko se tome protivi. Pricam za Zapad, kod nas jos uvek ne postoji takav aktivizam.Sto se dece i roda tice, moj licni stav je da ne treba vrsiti nikakve hirurske intervencije, ali blokatori puberteta su skroz u redu dok osoba nije punoletna i sposobna da donese svoju odluku. Oni se ionako vec koriste kod dece sa ranim pubertetom, pa je disforija, kao vrsta poremecaja, isto validan razlog za njihovo koriscenje.
Podržavam, s tim što bih možda to pomerio za srednju školu. Naravno, prethodnim oslobađenjem slota u vidu izbacivanja Veronauke i Građanskog.Naravno ja sam za kritičko mišljenje na granđanskom, kamo sreće da je tako...
Zapravo ja bih uveo predmet osnove prava i državno uređenje u osnovnu školu u 8. razredu... (gde bi veći deo predmeta izučavao i ljudska prava)
Zar mu ne treba pravni zastupnik da bi potpisao ugovor o radnom odnosu pre 18?Radna sposobnost se stiče sa 15 godina... Šta ima da je uči neko sa 18 kad ju je već stekao a ne zna ni šta je...
Jel si ti stava da roditelj samo ne sme da tuče-prebija dete, ili da ne sme nikada da izvrši bilo kakvu fizičku prinudu nad detetom, čak ni u vidu zavrtanja uveta ili lupanja po dupetu?
S ovim mogu da se složim, imam slično mišljenje o tome.Ja sam stava da je ok da ga pljesne guzi ili po ruci ako krene ka utičnici, to nije nasilje... Naravno da sve zavisi od uzrasta...
A uvo ne mora da zavrće to je kazna za malo starije, a tad mislim da već može rečima...
U svakom slučaju iako ne možeš iskorenti fizičku kaznu, treba restriktivno primenjivati samo kao ultima ratio
Da.@ LeninŠizofrese
Šta ako neko ima disocijativni poremećaj ili psihozu u kome je on ili neki deo njegove ličnosti sin bogataša? I šta onda? Ko smo mi da mu branimo da se tako oseća, i da dalje dela, radi, zahteva, pita, traži... u skladu sa tim osećanjem?
Ti možeš da bežiš od toga i praviš se lud pred time, ali pre ili kasnije i to će se desiti. Već je bilo par onih sportista koji bi se deklarisali kao žene, ušli u ženske kategorije sportova i oduvali konkurenciju. I ništa ne možete da im kažete, jer ''to su realnosti njihove duše''. I oni su pokazali koliko su vaši SJ i PC konstrukti u stvari falični i kljakavi.
Epa ne može. Ekipa i agenda kojoj pripada i ovaj naš šenuti Lenjin, žele da deca imaju svu slobodu i sva prava sveta i sve odluke još pre 18. godine.
Pa je tako u Nemačkoj pre par meseci neka njihova šenuta poslanica rekla da treba deci da se omogući da glasaju na izborima.
@Noki
Rekao sam ranije, ja sam stava da je priča o rodovima izmišljena, i jako su male, gotovo nepostojeće šane da ću ikada promeniti taj stav. To je već tačka gde nam se mišljenja razmimoilaze. Ali ono što stoji kao neporeciva činjenica jeste da su ti muški sportisti u ženskim takmičenjima dokazali faličnost i neodrživost pojedinih SJ i PC psihotičnih konstrukata.