to je onaj apokaliptički kostur zgrada ispod terena na zvezdari prema konjarniku? Kakav je to tehnološki park trebao da bude?
to je bio jedan sjajan projekat pravljenja kopije Silicijumske doline u Beogradu krajem osamdestih. Ipak, neko je odlučio da bi bilo bolje da umesto toga igramo cs sa komšilukom sledećih deset godina.
Jedva sam našao sliku, ovo je iz reklame koja je objavljena u pokojnim računarima 1989. godine
ovo je fotografija makete, iz istog oglasa
Nemojte misliti da je to bilo nešto nenormalno ili premabiciozno za to vreme. Tih godina SFRJ a i Beograd su bili jedan od najznačajnijih R&D centara u Evropi. Evo par primera:
1990 je konstruisan prvi domaći (i jedan od prvih u svetu) neuroračunar - kompjuter koji je dizajniran po ugledu na žive nervne ćelije. (
http://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_neural_network)
Iste godine smo duboko zagazili i u razvoj prvog domaćeg supersoničnog lovca - da je avion završen, bio bi po karakteristikama sličan Rafalu
razmišljali su i da prave helikopter itd...
Da li sada shvatate koliko smo nisko pali što se tiče istraživanja? Ja nisam znao da se bilo šta i izgradilo - još jedan primer koliko je Beograd pun tajni
U svakom slučaju, dobro je što postoji bar nešto - a ovo bi u svakom slučaju trebalo završiti - ovakav park bi Beogradu više značio nego deset hipermarketa. Svaka takva zgrada (mislim da je u planu pisalo da treba da ih bude 25) namenjena ICT i biotech kompanijama i istraživačkim laboratorijama ne košta više od stambene zgrade iste veličine a vredi koliko i njena desetostruka masa u zlatu
Bilo bi lepo da neko ko je u komšiluku to i slika, da vidimo gde su stali, možda ih završe pre Prokopa :lol: