Direktore, svaka cast sto si se setio stare secerane. Kad god sam cekao na autobuskoj stanici kod Ade obecavao sam sebi da jednom moram da se vratim sa fotoaparatom i procunjam po tom kraju. Negde sredinom januara sam to najzad i uradio, mada samo na kratko, ali zbog gomile raznih poslova slike nisam ni stigao da pogledam. Moram da kazem je, ne samo fabrika, vec čitav taj blok zgrada neodoljiv. Neki delovi su napusteni, neki nisu, ali svi izgledaju kao da su maločas doputovali iz nekog drugog vremena, pa ustvari čitav blok zasluzuje da se nadje u ovoj temi sa vise fotografija. Ovo je i dalje autenticni industrijski ambijent starog Beograda. Radnicka ulica je po ovom kraju dobila svoje ime. Posto ce pre ili kasnije da od svega ostane samo ime ulice, bar da potomci vide zasto je tako nazvana.
Prvo sto upada u oci je bogato obrasla ograda koja garantuje da je iza nje zaboravljeni park.
Nekada je citav grad bio pun ovakvih spomenika. Veliku vecinu su davno poskidali, pa bi bilo dobro da se sacuvaju bar ovi primerci, a mozda i ambijent jednog tipicnog fabrickog parka iz vremena posle rata. "Ovu bistu podiže radni kolektiv Preduzeća Dimitrije Tucović"
Spomenik zasluzuje da se slika sa odgovarajucom pozadinom fabrickih dimnjaka i jelke koje proviruje iza njega. Pogledajte desno. Stara fabrika i dimnjak su ocigledna inspiracija za spomenik. Slava radu i industrijalizaciji zemlje! Da se zna da nisu poginuli uzalud!
20. Oktobar 1945. Park i spomenik su ovde vec 67 godina.
U blizini je danas isto tako arhaična baraka vatrogasnog drustva. Sacuvali su mali biser: Vatrogasni kombi iz vremena iz koga je i fabrika. Ovo je IMV - Industrija Motornih Vozil, Novo Mesto, Slovenija. Prvi domaci kombi. Takva su bila i kola hitne pomoći. Pitanje je postoji li jos koji komad u Beogradu. Ovome su i gume napumpane.
Iza postoji jos jedna napustena fabrika. Elegantna i jednostavna forma, svaka cast.
Da bi radnici imali gde da stanuju, tu je i zgrada za njih. I to kakva
Ovde ustvari ima svega, i nafte i puškarnica, i napustenih fabrika, i bivših radnika, i konja i spomenika, dečijih igrališta, pruga ... čitava ideološka matrica u jednom gradskom bloku.
Odmah sa druge strane tramvajskih šina, na hipodromskom zidu: