Šta je novo?

Naplata putarine: vinjete, naplatne rampe, TAG uređaji

Kupio bih TAG uređaj u Pošti ili MTS-u. Zanima me da li su ti tagovi već podešeni na Postpaid režim? Da li ću moći da uvežem debitnu karticu i plaćam preko nje? Da li mogu da se registrujem sam preko sajta? Slabo poznajem ovu materiju, izvinjavam se 😏

Hvala na odgovoru, interesuje me još Koliko vremena nakon registracije mora da prođe da bih mogao da koristim TAG?

Kupio bih TAG uređaj u Pošti ili MTS-u. Zanima me da li su ti tagovi već podešeni na Postpaid režim? Da li ću moći da uvežem debitnu karticu i plaćam preko nje? Da li mogu da se registrujem sam preko sajta? Slabo poznajem ovu materiju, izvinjavam se 😏
Screenshot 2025-07-28 at 10.38.59.png

Да, врло лако се региструјеш на ЕНП сајт поште, ту активираш таг, и додаш картицу са које ће ти се скидати новац након преласка

Hvala na odgovoru, interesuje me još Koliko vremena nakon registracije mora da prođe da bih mogao da koristim TAG?

Претпостављам скоро па одмах, али најбоље да неко потврди или да их контактираш на korisnickicentar@putevi-srbije.rs или 0800 111 004.

Иначе, пре пола сата изашао чланак о нашем тагу у Toll4All систему на Сат хабу (доступан само претплатницима).

Juče je isproban TAG u Hrvatskoj.
Registraciju odradio ujutru oko 10:00. Aktivan je postao nakon 2 sata (možda i ranije nisam pratio sve vreme).
Uredno prošao naplatne rampe Lipovac-Zagreb i Zagreb-Bregana. Ne mora da se stane, sa 2. brzinom se prolazi.
Danas, oko 9:00 HAC skinuo sa kartice parice, sa 22% popusta.

Juče je isproban TAG u Hrvatskoj.
Registraciju odradio ujutru oko 10:00. Aktivan je postao nakon 2 sata (možda i ranije nisam pratio sve vreme).
Uredno prošao naplatne rampe Lipovac-Zagreb i Zagreb-Bregana. Ne mora da se stane, sa 2. brzinom se prolazi.
Danas, oko 9:00 HAC skinuo sa kartice parice, sa 22% popusta.
Ишао си на онај као брзи ЕНЦ или обичан?

Pozajmio sam kola i tag, pa je taman isproban tag u Crnoj Gori.

Sve radi kako treba, samo naplata stiže sa zakašnjenjem (doduše manjim nego u Srbiji).

Tek sada mi je skinuto sa kartice za prolazak u subotu kroz Prilipac (kraj Miloša Velikog)
A juče mi je skinuto za CG a prošli su u nedelju.

ЦГ смо апсолвирали још прошле године. Бар ја - можда је неко још раније :)

И ја сам позајмио (само таг) пријатељима и чудио се што ми се не појављују проласци.

1753781862109.png

I ja da javim moja iskustva, oko 21% jeftinije nego bez TAGa. Sve radi kako treba, osim naravno već pomenutog lošeg sistema elektronske naplate u Hrvatskoj (presporo otvaranje rampe jer moraš praktično da se zaustaviš). Takođe, postoji na nekim naplatnim rampama "brzi ENC" gde je antena dosta ispred kućice, ali opet moraš da voziš sporije nego u Srbiji jer imaš neke cik-cak fore sa nekim usporivačima :D Ali generalno svaka čast na popustu! 21% u odnosu na 6%

Skenirao sam QR-code sa Ugovora (2 papira) i registrovao sam Tag na https://toll4all.com/customer/tags
Za Srbiju je aktivan, ali za MNE, NMK i CRO nije jer nemam karticu za plaćanje u inostranstvu, što mi je okej, jer kasnije mogu da dodam karticu za ove 3 države. Međutim, uz TAG je stigao i treći čiji me QR-code vodi na https://openbalkan-etc.com/admin/login. Tu ne mogu da se ulogujem sa ovim postojećim mejlom i lozinkom, nikakve greške ne izbacuje, ništa mi nije jasno...

EDIT: Mislim da je ovaj treći papir za prepaid tagove, tako da ću da ga zanemarim

Međutim, uz TAG je stigao i treći čiji me QR-code vodi na https://openbalkan-etc.com/admin/login. Tu ne mogu da se ulogujem sa ovim postojećim mejlom i lozinkom, nikakve greške ne izbacuje, ništa mi nije jasno...

EDIT: Mislim da je ovaj treći papir za prepaid tagove, tako da ću da ga zanemarim
Ја сам имао налог на ОпенБалкан, али не могу да се улогујем. Мислим да је Toll4All замена за ОБ. Вероватно да се не би именом ограничавали на Балкан, као и да не би звучало одбојно сусједима који се не сматрају балканцима.
Вероватно без размишљања штампају и деле све документе које су икад добили од Путева Србије.

Previse su ga zakomplikovali sa toliko razlicitih portala (mada AMSS i T4A su isti, samo je drugi dizajn)

I ti Hrvati, koji neće da se integrišu, nego mora da se skoči na njihov sajt.

A o Grcima da ne pričam. Lakše je uzeti njihov tag za džabe, nego čekati da se i oni integrišu.

Da li ovaj tag koji može da se koristi i u inostranstvu može da radi na pre paid principu?
Znači, uplatim određenu količinu para i on skida kako se prolazi kroz rampe.
To mi je značajno jer ne želim da vežem karticu na tag, a i auto koristi više ljudi.

Нема шансе. Неопходно је да буде у постпејду, а то значи везивање за картицу.

Допуна: и даље можеш да купиш на нашим пумпама припејд таг, који ради као што си описао, али само у Србији. Претпостављам да и друге државе имају припејд тагове, али ти треба посебан за сваку од њих.

Da li ovaj tag koji može da se koristi i u inostranstvu može da radi na pre paid principu?
Znači, uplatim određenu količinu para i on skida kako se prolazi kroz rampe.
To mi je značajno jer ne želim da vežem karticu na tag, a i auto koristi više ljudi.
Nakačiš virtuelnu karticu sa određenom sumom, to ti dođe kao prepaid.

Rekoh da otklonim nedoumice u vezi tagova!
Imam naš i grčki tag. Dao bih sestri oba da koristi kad ide za 2 dana u Grčku na odmor. Da li će raditi sa njihovim autom? Ista je kategorija vozila.
Čini mi se da je neko pisao da bi trebalo da radi ali bih voleo da mi neko to potvrdi. Da ne bude da im se rampe ne dižu. 😁

Rekoh da otklonim nedoumice u vezi tagova!
Imam naš i grčki tag. Dao bih sestri oba da koristi kad ide za 2 dana u Grčku na odmor. Da li će raditi sa njihovim autom? Ista je kategorija vozila.
Čini mi se da je neko pisao da bi trebalo da radi ali bih voleo da mi neko to potvrdi. Da ne bude da im se rampe ne dižu. 😁
Radi grčki TAG evo na 3 auta isproban, sa različitim tablicama u odnosu na one u njemu. Probali smo ga do Atine-Peloponeza i do Krfa, doduše svaki put preko Bugarske.

Vrh