Šta je novo?

Naplata putarine: vinjete, naplatne rampe, TAG uređaji

Jedna stvar vezana za T4A portal, koja je pomalo zabrinjavajuća:

Kada dodate novu karticu na već postojeću, imate opciju da ako imate dve ili više kartica vezanih za određenu državu izaberete primarnu, a takođe i da obrišete one koje nisu primarne. Međutim, kada obrišete karticu, podaci te kartice i dalje su vidljive pod obrisane/istekle kartice. Takođe, ako imate samo jednu karticu za određenu državu, ne postoji opcija brisanja te kartice.

Ovo mi izgleda kao ozbiljno narušavanje prava i sigurnosti korisnika, jer podaci kartica ostaju "večno" u bazi podataka, bez opcije potpunog brisanja.

Jedna stvar vezana za T4A portal, koja je pomalo zabrinjavajuća:

Kada dodate novu karticu na već postojeću, imate opciju da ako imate dve ili više kartica vezanih za određenu državu izaberete primarnu, a takođe i da obrišete one koje nisu primarne. Međutim, kada obrišete karticu, podaci te kartice i dalje su vidljive pod obrisane/istekle kartice. Takođe, ako imate samo jednu karticu za određenu državu, ne postoji opcija brisanja te kartice.

Ovo mi izgleda kao ozbiljno narušavanje prava i sigurnosti korisnika, jer podaci kartica ostaju "večno" u bazi podataka, bez opcije potpunog brisanja.
Iako sam odjavio Enpay pre dve godine i dalje stoje obe kartice, pisao sam im da ih uklone. Dobio sam odgovor "uskoro" od tada je proslo dve godine, kartice istekle ali i dalje u bazi. Primarna se ne može obrisati aplikaciji.
Takođe i dalje mi je aktivan nalog sa svim podacima iako nisam korisnik.

Manji su problem istekle kartice od obrisanih koje nisu istekle, a i dalje su u bazi podataka. A drugi problem je što recimo možeš da izgubiš tag uređaj, neko stavi na svoja kola i vozi se na tvoj račun, a ti ne možeš da izbrišeš karticu - uvek mora da postoji bar jedna aktivna.

Može se staviti virtuelna kartica koja svakako istekne posle nekog perioda. Ako izgubite tag stavite novu virtuelnu a staru otkačite. Svakako je veliki propust što se sve kartice i dalje vide

Iako sam odjavio Enpay pre dve godine i dalje stoje obe kartice, pisao sam im da ih uklone. Dobio sam odgovor "uskoro" od tada je proslo dve godine, kartice istekle ali i dalje u bazi. Primarna se ne može obrisati aplikaciji.
Takođe i dalje mi je aktivan nalog sa svim podacima iako nisam korisnik.
Zapreti advokatima, nije loše ni da se konsultuješ s njima. Obavezno spomeni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti (čl. 30 i čl. 95 st. 1 tačka 13), kao i pravo na naknadu štete (čl. 80 istog zakona), materijalne i nematerijalne. Materijalna mora da se realizuje u smislu gubitka neke vrednosti imovine, a mislim da nematerijalna već sada može da se opravda jer je uveliko povređeno prava na privatnost, kao i višegodišnji osećaj gubitka kontrole nad sopstvenim podacima, itd..(advokat bi trebalo da zna da sve to lepo spakuje)

Imate opciju Izgubljen TAG koja blokira TAG za dalje korišćenje, a imate i opciju deaktivacija naloga, koja obriše u potpunosti nalog, bar se nadamo da je tako :)

Treba da kupim tag pa me zanima da li je sve jedno gde kupim tag, da li u Tehnomaniji, Pošti, Putevima, amss.... da li svi mogu da se registruju na T4A?
Piram jer mi iz nekih postova deluje da svaki prodavac ima svoj portal za registraciju?

Ja sam kupio u AMSS i sve se radi preko njihovog portala.

Sad cu te mozda slagati, ali mislim da kada se sa podacima sa AMSS sajta ulogujes na T4A da te redirektuje na AMSS

Treba da kupim tag pa me zanima da li je sve jedno gde kupim tag, da li u Tehnomaniji, Pošti, Putevima, amss.... da li svi mogu da se registruju na T4A?
Piram jer mi iz nekih postova deluje da svaki prodavac ima svoj portal za registraciju?
Ako kupiš u Pošti onda sve završavaš preko sajta T4A i nakon toga preuzmeš istu tu aplikaciju i pratiš uredno prolaske i naplate.

Ukoliko sajt ne želi da obriše podatke o vašoj platnoj kartici, a vi ste građanin Republike Srbije, treba da se obratite Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Ovo je nadležni državni organ za zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji.

Postupak:​

1. Pošaljite zahtev sajtu (rukovaocu podacima) – Prvo morate poslati pisani zahtev sajtu (ili kompaniji koja ga vodi) za brisanje vaših ličnih podataka, pozivajući se na član 30. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (pravo na brisanje – "pravo na zaborav").
  2. Ako ne odgovore u roku od 30 dana ili odbiju zahtev, tada imate pravo da:
    • Podnesete pritužbu Povereniku.

Kontakt podaci Poverenika:​

Institucija: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
Adresa: Bulevar kralja Aleksandra 15, 11120 Beograd
Telefon: 011/3408-900
Email: office@poverenik.rs
Web: www.poverenik.rs

U pritužbi treba da navedete:

• Koje lične podatke ste tražili da se obrišu (npr. broj platne kartice),
  • Kada i kako ste podneli zahtev sajtu,
  • Da niste dobili odgovor ili da je zahtev odbijen.

Ako želiš, mogu ti pomoći da sastaviš tekst zahteva sajtu ili pritužbe Povereniku.

Imam hrvatski ENC tag, koji je registrovan i za BINA Istra i sad hoću da ga ubacim na Toll4All. Ja sam naš tag uzeo preko SBB pa nemam onu opciju da na početku izaberem zemlju. Na HAC web aplikaciji postoji opcija da se tag registruje na T4A, ali mi registracija ne prolazi. Da li neko ima slična iskustva.
1750685619642.png

1750685666016.png

Kada probam preko SBB portala da ubacim HR tag dobijem ovo:

1750685912316.png

Pokušao sam i sa svojom registracijom i sa onom dummy koju sam dobio na ugovoru, ali ne prolazi

P.S - istekao edit, izvinjavam se zbog dva posta uzastoce.

Kada probam preko SBB portala da ubacim HR tag dobijem ovo:

Pogledajte prilog 242450

Pokušao sam i sa svojom registracijom i sa onom dummy koju sam dobio na ugovoru, ali ne prolazi

P.S - istekao edit, izvinjavam se zbog dva posta uzastoce.
Ne bi trebalo da može da se registruje HR tag na SBB već direktno na T4A. SBB služi samo za tagove kupljene kod njih. Probajte direktno na T4A sajtu da se registrujete bez upotrebe HAC portala.

Ne mogu da se ulogujem na T4A jer kad unesem mail i pass šalje me direktno na SBB.

Ja na android mobilnoj aplikaciji toll4all mogu da se ulogujem sa mejlom i šifrom od AMSS, samo mi prikaže AMSS logo i nešto powered by toll4all. Tako da je to očigledno sve isto, samo se menja logo u zavisnosti gde si kupio tag. Sve opcije su mi iste na AMSS kao na toll4all kao i cena. Samo marketinški trik očigledno.

Ja na android mobilnoj aplikaciji toll4all mogu da se ulogujem sa mejlom i šifrom od AMSS, samo mi prikaže AMSS logo i nešto powered by toll4all. Tako da je to očigledno sve isto, samo se menja logo u zavisnosti gde si kupio tag. Sve opcije su mi iste na AMSS kao na toll4all kao i cena. Samo marketinški trik očigledno.
Nije marketinški trik, već svako svoje korisnike vodi odvojeno. Verovatno imaju odredjeni dogovor sa T4A. Preko tehnomanije imam sve opcije kao na T4A, i sve radi kako treba, bar kod nas kada sam probao. Uskoro idem u HR, registrovao se na HAC, pa ću preneti utiske kako radi tamo, iskreno ne očekujem probleme.

Upravo sam dobio mail od Tall4all da je omogućena naplata u Hrvatskoj. Ono što me je začudilo je da su poimence naveli deonice gde je moguće koristiti. Lista je poduža. Da li to znači da u HR postoje deonice koje nisu pod naplatom Hrvatskih autocesta i da za njih ne radi Tall4All?

Copy/paste iz maila:
Аутопут Београд - Загреб (А3 Деоница Загреб исток - Липовац)

Аутопут Загреб - Љубљана (А3 Деоница Загреб - Брегана)

Аутопут од Загреба ка Мађарској (А4 Деоница Света Хелена - Горичан)

Аутопут А1 Загреб - Сплит - Дубровник

Аутопут А5 Бели Манастир - Осијек - Граница са БиХ (НП Судараж – Свилај)

Аутоцеста А6: Загреб – Ријека

Аутоцеста А7: Рупа

Аутоцеста А11: Загреб – Сисак

Evo sad sam i ja uspeo da se ulogujem sa AMSS podacima na Apple T4A aplikaciju i dobio sam ovaj ekran (plus poruku da nesto ne radi jer je jos u beta fazi)

IMG_6383.png

Ne vidim da mi je Tag registrovan za Hrvatsku, ali recimo kroz browser to vidim.

Izgleda da su sad obuhvatili sve "brendirane" tagove. Meni je sad uspelo SBB-ov da vidim kroz iOS app, ali očigledno nije još dovedena do kraja.

Upravo sam dobio mail od Tall4all da je omogućena naplata u Hrvatskoj. Ono što me je začudilo je da su poimence naveli deonice gde je moguće koristiti. Lista je poduža. Da li to znači da u HR postoje deonice koje nisu pod naplatom Hrvatskih autocesta i da za njih ne radi Tall4All?

Copy/paste iz maila:
Аутопут Београд - Загреб (А3 Деоница Загреб исток - Липовац)

Аутопут Загреб - Љубљана (А3 Деоница Загреб - Брегана)

Аутопут од Загреба ка Мађарској (А4 Деоница Света Хелена - Горичан)

Аутопут А1 Загреб - Сплит - Дубровник

Аутопут А5 Бели Манастир - Осијек - Граница са БиХ (НП Судараж – Свилај)

Аутоцеста А6: Загреб – Ријека

Аутоцеста А7: Рупа

Аутоцеста А11: Загреб – Сисак
Da, zato što je na Istri drugi koncesionar autoputa s kojima naši nemaju ugovor, već samo sa HAC-om. Mada to i nije neki problem jer HAC drži većinu autoputeva u Hrvatskoj

Evo sad sam i ja uspeo da se ulogujem sa AMSS podacima na Apple T4A aplikaciju i dobio sam ovaj ekran (plus poruku da nesto ne radi jer je jos u beta fazi)

Pogledajte prilog 242591
Ne vidim da mi je Tag registrovan za Hrvatsku, ali recimo kroz browser to vidim.
Isto i meni sada za Tehnomaniju. Takodje piše da je u beta fazi. Ranije kada sam probao nije htelo preko aplikacije iskljucivo preko browsera i tada je izbacivao poruku da ne može direkt na T4A već da pratim link koji su dali i koji je vodio na Tehnomanijin portal. Odlično je da sada može i preko aplikacije.

Pogledajte prilog 242591
Uđi u "moji tagovi" i tu bi trebalo da vidiš za Hrvatsku. Ovako:

Vrh