Šta je novo?

Naplata karata i kontrola - [ Beograd Plus,... ]

Постоји у оквиру апликације Кад ће ми бус опција плаћања СМС-ом. Нешто сличнин као Паркинг манијак.
Мада ја имам инсталирану званичну апликацију Паркинг сервиса али ми је брже послати поруку на класичан начин.

Pogledajte prilog 163932
Napravio je da kad odaberes unosi se kod u sms app tj kad odaberes za koji period klasican dropdown sa pozivom za sms to ima i na busevi sajtu.komanda koja kuca sms:broj:tekst poruke.
 

Opet trabunja o zaključenom sistemu BusPlusa zbog kojeg mora da se pravi nova platforma. Koja će zaboga biti kvalitetnija. BusLogic i kvalitet u istu rečenicu...

Ostaje misterija na koju foru, ako je sistem zaključan, centralni računari kod vozača rade. To znači da negde tamo postoji neki server, koji nije isključen i kojem se šalju podaci o vozilima... Jel taj server u vlasništvu grada, pošto očigledno nije ugašen, čim sistem radi.

Kakvim bu*alama nas oni prave. Bilo bi fantazija da se za 5 godina otkriju potpuno ispravni validatori u nekom podrumu... A vamo se baca novac za novu opremu.
 

Opet trabunja o zaključenom sistemu BusPlusa zbog kojeg mora da se pravi nova platforma. Koja će zaboga biti kvalitetnija. BusLogic i kvalitet u istu rečenicu...
Možeš li pojasniti šta je tačno BusLogic? Gledao sam na Google Play i video sam aplikacije za Niš i Novi Sad, mada nisam imao vremena da previše čačkam po njima, pa ako imaš vremena u par crta da objasniš. Naravno, i ostali slobodno, ako znaju.
 
Знам, знам... а међу тим нормама које Британци поштују су и НЕПИСАНЕ конвенције... И оне баш регулишу неке од најважнијих стварчица... нпр. мање-више и то да монарх нема никакву власт :) Једноставно, не може да распусти парламент кад хоће... јер се то не ради. Не може да поништи закон - из истог разлога: ни у једној хартији то не пише.

Сад, да ли би се то код нас поштовало, или како рече онај брадати из Зајечара, "какви сте ми ви Енглези такав ћу вам и ја бити Гледстон". Кад се сви држе за параграф као изнад провалије - што је пандан логицизатора који се овде на форуму тако држе за свој танани аргументчић - нема леба.

Нема цивилизације без ферплеја и џентлменства, јбг.

Tako je, verovatno imaju dosta običajnog prava... common law sistem, zaboravio sam dosta toga 🙂
 
Cenovnik kazni
Nemaš kartu Prekršajni nalog 5000
Nemaš kartu, ne daš ličnu kartu 10000
Ne daš kartu odnosno nećeš da iščitaš broj ili kod sa telefona kad bude aplikacija 10000
 
Možeš li pojasniti šta je tačno BusLogic? Gledao sam na Google Play i video sam aplikacije za Niš i Novi Sad, mada nisam imao vremena da previše čačkam po njima, pa ako imaš vremena u par crta da objasniš. Naravno, i ostali slobodno, ako znaju.
Domaća firma koja se bavi razvojem platforme za naplatu karata. Srpski Kentkart. Samo 10x lošije. Ja sam čuo da im je platforma za praćenje vozila teško đubre, ali možda nisam dobro informisan, najbolje da neki Novosađanin kaže kakva je situacija danas sa njihovom NSSmart aplikacijom.
 
Domaća firma koja se bavi razvojem platforme za naplatu karata. Srpski Kentkart. Samo 10x lošije. Ja sam čuo da im je platforma za praćenje vozila teško đubre, ali možda nisam dobro informisan, najbolje da neki Novosađanin kaže kakva je situacija danas sa njihovom NSSmart aplikacijom.
Баш подстакнут овим реших да мало тестирам новосадску и нишку апликацију. За тачност праћења возила не могу ништа да кажем јер нисам ни у Нишу ни у НС али рећи да је ова апликација 10х лошија од Кенткартове је баш тешко претеривање. Оно што ми је засметало, а може бити и ствар навикавања је што мора да се кликне на конкретну линију са списка да би се видео положај возила на рути. Није искључено да ће за потребе Београда бити неких дорада и прилагођавања апликације.
 
Ja sam napravila sebi prevoznu kartu. Na papiru sam napisala podatke škole i telefon. Pa nek se Beli izdajnici dogovore da li će Šapića da zovu ili školu. Ionako pare idu između njih. Prosveta još uvek nema prevoznu kartu za ovaj mesec( niko nije dobio sms)
 
Policajac mora da saopšti zašto traži ličnu kartu, odnosno da kaže koji prekršaj si počinio.
 
Policajac mora da saopšti zašto traži ličnu kartu, odnosno da kaže koji prekršaj si počinio.
Ово уопште није тачно. Полицајац апсолутно може да тражи на увид личну карту ради утврђивања идентитета, а без било какве сумње на било какав прекршај.
 
C40BB70D-2EF1-455D-B761-BF0EE038E164.jpeg
4F2B6DC5-996D-4472-BB9A-BBBF7C60C0E8.jpeg
 
Ово уопште није тачно. Полицајац апсолутно може да тражи на увид личну карту ради утврђивања идентитета, а без било какве сумње на било какав прекршај.
Ispravka-Komunalni milicioner nema pravo da te legitimiše ,a da ti prvo ne saopšti koji komunalni prekršaj si počinio.
 
Poslednja izmena:
Provera identiteta-zaon o komunalnoj milicijiČlan 21.Komunalni milicionar izvršiće proveru identiteta lica čije ponašanje ili delovanje predstavlja kršenje propisa iz delokruga komunalne milicije, kao i lice koje se zatekne na mestu kršenja propisa iz delokruga komunalne milicije.

Pod uslovima iz stava 1. ovog člana, komunalni milicionar proveriće na licu mesta identitet lica i na opravdan usmeni zahtev službenog lica nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, odnosno ovlašćene organizacije.

Pre provere identiteta komunalni milicionar dužan je da upozna lice sa razlozima provere njegovog identiteta.

Provera identiteta vrši se uvidom u ličnu ispravu ili na osnovu izjave lica čiji je identitet proveren.
 
S obzirom da je kontrola karata sada deo Komunalne milicije i da jeste prekršaj nedostatak karte za prevoz, ja ovde ne vidim nikakav problem. Mislim da je prilično jasno ako se ne pokazuje karta, odnosno dozvoljava uvid u posedstvo putne isprave, da je to kršenje zakona.

Naravno, nisam pravnik, ali mi kao laiku odgovara ovo rešenje.
 
Da li komunalni milicioner mora da prezentuje licu od koga trazi podatke da je u to vreme rasporedjen na taj zadatak tj.na kontrolu prevoznih isprava? Dobro je ovo zakon o komunalnoj miliciji definisao ali da li je to u skladu sa Ustavom jer je bilo price da komunalna milicija po Ustavu nema prava kao policija.
Jel dovoljno belom izdiktirati broj sa karte ili bas traze da im se pokaze sms? Da li su razmisljali recimo da kada udje lontrola vlasnik karte pisalje na isti broj besplatan sms kontrola pa beli ima na svoj sistemu uvid o karti ili je to SciFi za ovaj ekstra moderni sistem u 2023.?
 
Ne mogu da ulazim u manjkavosti novog sistema, primetio sam da je loše što nema najava narednih stajališta i ne znam jel to u svakom vozilu tako, verovatno jeste. Neverovatno da su te stvari bile vezane za neku privatnu firmu koja ih nosi sa sobom kad ode. Koji je to amaterizam. Aplikaciju za praćenje vozila nisam koristio, svakako je loše ako sve to više ne postoji...

Želim da se osvrnem, ukratko, na deo koji me zanima, a to je navodno pokazivanje "privatne prepiske" iz telefona koje bi bilo povreda Ustava, koji garantuje nepovredivost tajnosti pisama.

Super, onda neću ni u vozu više pokazivati svoju elektronsku kartu nego ću da se svađam sa kondukterom da je to povreda mojih prava da mi gleda u telefon.

Šalu na stranu, ovde imamo 2 stvari na koje se treba osvrnuti. Prvo je da li ovlašćena lica da kontrolišu kartu (pripadnici komunalne milicije) mogu da zahtevaju uvid u tvoj telefon? Ne mogu. Da li mogu da ti naplate kaznu ukoliko nemaš kartu ili ne želiš da je pokažeš? Mogu. Ti bi mogao i sam da im pročitaš broj karte ako ne želiš da im pokažeš i da na taj način provere. Tako da i tu može da se nađe način da se to reši, ali bez obzira na to mišljenja sam da način putem kojeg prikazuješ da je karta kupljena nije povreda tajnosti pisama.

Dok ceo svet plaća telefonom, poručuje telefonom, šalje zahteve za plaćanje telefonom, prihvata naplatu telefonom, milion pravnih radnji se radi telefonom i sad su se dosetili jer je konkretan mehanizam plaćanja SMS da je to povreda prava na privatnost sadržaja prepiske iz tvog telefona.

Znači koje god tumačenje prava da primeniš sem logiku debila dolazi se do toga da nikakva povreda nikakvog ustavnog prava ne postoji ukoliko pokažeš ne privatnu prepisku sa nekim nego elektronski kupljenu kartu SMSom. Konkretni primljeni SMS je kupljena karta, a poslati SMS je poslat zahtev da se kupi karta, a ne privatna prepiska. Ciljnim tumačenjem norme se stiže samo dotle i ne može da se ode dalje.

Mislim ja sam protiv ovog režima samo tako, ali ovo je takav bezobrazluk sada. Papirna mora da bude kao opcija iz više razloga, neko nema telefon, iscuri baterija, ali kakva privatna prepiska na uvid... Baš zaglibe nekad sa tim na kraju je sve kršenje prava sem da ne platiš kartu.

Pokažite tu kartu od 50 dinara i nemojte da ste bezobrazni i da se blamirate... Ne znam koliko će biti strogi u kontroli, možda ne budu pisali kazne odmah. Dobra bi bila opcija da doplatna nije ogroman iznos, nego recimo 500rsd, za celodnevnu kartu, da mogu da naplate direktno u vozilu. Ali stvarno privatne prepiske i tajnosti pisama, kao da je 19. vek... Skaradno tumačenje prava koje po mom mišljenju apsolutno ne pije vodu...

Dakle, moje mišljenje je da nema ni govora o povredi prava na tajnost pisama. Niko ne može da ti otme telefon i vršlja po njemu bez dozvole, ali na tebi je da pokažeš kako god hoćeš da si kartu kupio. Barem pročitaj podatke iz poruke koju si primio da kontrola proveri, jer to nije privatna prepiska nego kupljena karta, a način kupovine je SMS.

Biće bolje kad uvedu aplikaciju kao SrbVoz i ako društvo bude insistirao da je ovo povreda prava (sam čim se ja ne slažem) ja bih rekao u redu i ukinuo SMS plaćanje, ostavio papirnate i aplikaciju.
Fino ti mišljenje ali samo tvoje tumačenje vidjecemo kako će to biti u praksi ima tu više stavri koje nisu kako treba
Neko će sigurno odbiti da pokaže sms poruku komunalcu koji je recimo poslao
Pa ce ga ovaj legitimisati na sta ima pravo i napisati kaznu
Pa ce putnik odbiti da plati u roku umanjenu za pola
Pa onda ide zabava sud tu će nastati ili konfuzija u glavi sudije ili zastara
Dosta detalja zavisi od toga kako će izgledati taj prekršajni nalog sta ce sadržati
Npr vreme liniju gbr vozila lice koje vršilo proveru itd .Da li su uopšte kom.milic na adekvatan način ovlašćeni da vrše kontrolu
Pa sta ce biti sa njihovim novim imenom ili možda nadimkom ...
Pa tu je i naša ustav i neki zakoni ....koji su prekršen...član 10 ust. Član 41 itd
 
Danas u 12 šapić drži konferenciju za medije o novom sistemu. Možda se malo i provoza da pokaže smrtnicima kako je sve super sa novim sistemom.
 
Ово уопште није тачно. Полицајац апсолутно може да тражи на увид личну карту ради утврђивања идентитета, а без било какве сумње на било какав прекршај.
Ne. Ako civil pita zašto se vrši provera identiteta, pandur mora da navede neki razlog. Druga je sad priča to što su zakon i institucije u Srbistanu šuplji pa pandur može da kaže "ličite na Bin Ladena zakim se trenutno traga i viđen je ovde, pa proveravamo okolinu" pa da se izvuče na tu jeftinu foru.

Ovaj narod oboleo od letargije, Štokholmslog sindroma i patološke opsesije prema diktatorima, se kroz decenije toliko navikao na taj koncept "startovanja" i smaranja na ulici radi "provere identiteta" da retko ko više i dovodi u pitanju legalnost a i smisao svega toga. Pritom da kažem da su mene na ulici legitimisali možda 5 puta u životu. Svih 5 puta je sve bilo ok, mada prvi put mi jeste ostao u gorkom sećanju kada mi je neka DOSovska pandurčina glumila strogoću pitavši mene i druge tadašnje sedmake osnovne škole da mu damo lične karte na uvid. Pa nas pustio da idemo kad je shvatio da, ne samo što imamo 13 godina, nego smo svi bili normalna i pristojna deca. Još tada sam shvatio koje je to smaranje i ponižavanje, a bes bude utoliko veći kada si čist kao suza a neko bi da te izjednači sa probisvetima koji diluju drogu ili kradu ili lome.

Elem, nikad se nisam bojao murije jer nisam imao šta da krijem (sem piratskog Vindousa kući) a i znao sam svoja osnovna prava i kad sam oko nečega u pravu. Ali mi je uvek bila džukačka ta ovdašnja praksa da murija ima pravo, i naviku, da ide ulicom i traži ljudima da im dokazuju ko su.

Da to bar dovodi do smanjenja stope kriminala i opšte bezbednosti pa i ajde da razumem. Ali zemlja je nikad korumpiranija, ulicama slobodno šetaju ljudi sa dosijeima i osudama na robiju (al nema ko da jbno ODE DO NJIH I ODVEDE IH U MARDELJ NA ODSLUŽENJE KAZNE), (poštene) saobraćajne bumbare vređaju tatini sinovi a odguruju kokainom narokani ginekolozi u krizama srednjih godina, dok korumpirani saobraćajni bumbari gledaju bezakonje na svakom koraku i zabole ih.. a ovamo mi murija glumi neku disciplinu i strogoću pitajući svakog na koga naiđe, da izvadi ličnu kartu i dokaže da nije Bin Laden... Ajde čibe bre... (nije upućeno tebi nego sistemu i režimu)
 
Ne poenta je da kad nesto pravis onda okupis ljude koji to znaju da urade.
Pod uslovom da znaš šta želiš i da im to jasno stavis do znanja i da te ljude imas.
Pa kreneš da pravis sistem po ugledu na neki nema potrebe za izmisljanjem tople vode
Onda kako nailazis na problem rešavas kontrolori nemaju pravo da traže dokumenta ok daj komunalne micjonere ovlasti ih za to
Ne počinje sa novim sistemom gdje ti prodaju rade ljudi na 10 mjesta ukupno 10 ljudi ne obučenih sa ne adekvatnom opremom i materijalom.Ne stavras konfuziju i zabunu sa latinicom i ćirilicom na obaveštenjima koje kacis po gradu .Kazes koje sve opcije mesečnih karata postoje ne prisiljavas porsvetare da kupuju SMS porukom mesecu kartu itd itd
 
Што више читам ову тему, све више мислим да је најбоље да се врате кондуктери и да иду од човека до човека и наплаћују карте.
Izdejstvuj ti prvo da angažuju nekog ko će kažnjavati i prevoznike pa i gradske "institucije" za nepoštovanje: bezbednosnoh propisa, saobraćajnih propisa, polazaka, potreba putnika... pa onda možemo da pričamo i kažnjavanju putnika.

Plaćao sam prevoz od roditeljskih pa svojih para skoro 20 godina, a 2/3 života se vozim u štrokavim, neispravnim, usijanim, smrdljivim nebezbednim kanturinama u kojima stojim na pola stopala boreći se za vazduh i malo promaje da ne dobijem toplotni udar. Ili se ne vozim njima nego ih čekam da se dovuku do stajališta pa dođu debili u konvojima ko guske. Ili gledam dokle su ih sad "skratili" usled: pešačke subote (za vreme Vesića), radova na nekom Skadru (od kad znam za sebe), SM(A)RT optimizacije, delegacije ove, delegacije one, mera protiv Kovida, Bubonske kuge, napada pčela ubica, šipke materine...

Manite se tih palamuđenja i relativizacija. Plaćao se prevoz u Beogradu 0 ili 100%, on će uvek biti i ostati u istom sramotnom stanju i haosu. A ko istinski želi da smanji troškove i rasipanja u GSPu, najpre treba da krene od velike temelje čistke unutar samog preduzeća. Od gamadi u kabinetima koji kradu kroz nabavke pa do gamadi u garažama koji kradu delove pa i čitave autobuse.

Da se ne zavitlavamo mi više...
 
,, .... Izdejstvuj ti prvo da angažuju nekog ko će kažnjavati i prevoznike pa i gradske "institucije" za nepoštovanje: bezbednosnoh propisa, saobraćajnih propisa, polazaka, potreba putnika... pa onda možemo da pričamo i o kažnjavanju putnika.....
.....Da se
ne zavitlavamo mi više... ,,

👍👍👍👍👍👍👍👍👍
 
Da li komunalni milicioner mora da prezentuje licu od koga trazi podatke da je u to vreme rasporedjen na taj zadatak tj.na kontrolu prevoznih isprava? Dobro je ovo zakon o komunalnoj miliciji definisao ali da li je to u skladu sa Ustavom jer je bilo price da komunalna milicija po Ustavu nema prava kao policija.
Jel dovoljno belom izdiktirati broj sa karte ili bas traze da im se pokaze sms? Da li su razmisljali recimo da kada udje lontrola vlasnik karte pisalje na isti broj besplatan sms kontrola pa beli ima na svoj sistemu uvid o karti ili je to SciFi za ovaj ekstra moderni sistem u 2023.?
Da dovoljno je da iščitaš broj, kod karte ili šta bilo. A imaju prava provere identiteta, što neko reče, po članovima 20 i 21 Zakona o komunalnoj miliciji.
 
Vrh