KiD":16y1ct6w je napisao(la):
E u tome je razlika izmedju raspikuca i odgovornog upravljanja.
Srpski politicari i odgovorno upravljanje :lool:
Pa pazi, mi imamo dve mogucnosti: da cekamo 5, 10, 15, 20, 25 godina da nam se politicari unormale i da se stanje u drzavnoj upravi popravi toliko da se priblizi necemu sto se barem delom moze nazvati odgovornim upravljanjem, i da patimo sve to vreme, znajuci da su srpski politicari manje vise upropastili sve u privredi sto su imali priliku nesto duze da kontrolisu, ili da odma prodamo to nekome i osetimo boljitak i drzavu smanjimo na neku razumnu meru koju cemo moci da u neko dogledno vreme reformisemo ili bar da budemo u stanju da zivimo sa njenim nedostacima jos neko vreme jer nece uticati na svaki segment nasih zivota.
Ja smatram da zbog tvog ili bilo cijeg ADSL prikljucka koji kasni ne treba prodati sansu da se preuzme liderska pozicija u novim tehnologijama. Tu se opet razilaze kratkorocne linije manjeg otpora i strateskog razmisljanja.
Nadam se da si svestan koliko sam sebi protivrecis u ove 3 recenice. Pa Srbija ne moze da preuzme lidersku poziciju u novim tehnologijama
upravo zato sto ljudima kasne ADSL prikljucci, nema portova, drzava zbog Telekoma ne dozvoljava SBBu da preko svoje mreze udje kao drugi operater (fiksni VoIP), itd. Telekom kao drzavni monopol
gusi razvoj novih tehnologija i daje ih nam na kasicicu onako kako njima odgovara. Da je Telekom prodat pre 10 godina i da je u roku od 3 godine trziste skroz liberalizovano, ti bi sada u Srbiji mogao da imas internet od 10 megabita, digitalnu TV i neogranicene fiksne pozive za tipa 2 soma dinara mesecno (sve) - obrati paznju na slucaj susedne nam Hrvatske. Sta bi
to uradilo za razvoj ove zemlje, kada bi svako imao pristup netu od 10 Mbps?
I sta je Telekom? Da li onda oni mozda izmisljaju i proizvode nove tehnologije? A sto su to oni izmislili i proizveli? Oni su prosto
operater, eventualno su sami odradili odredjena softverska resenja. Ono gde treba da inoviraju i smisljaju nove stvari su *usluge*, a kako dobro znamo to im ne ide bas najbolje. Ako drzava Srbija zeli lidersku poziciju u novim tehnologijama neka uzme tu milijardu od Telekoma i spuca je u ETF, FON, Institut Mihailo Pupin ili nesto slicno (ili u EI Nis).
da znas malo sta je taj liberalni zapad naucio iz svojih iskustava u privatizaciji javnog sektora, verovatno ne bi rentovao ovako. Isto tako bih dodao da DT drzi fantasticnih 70% trzista u Nemackoj i po tome je slican nasem telekomu.
Znam da nisam ljubitelj francusko-nemackog etatizma, znam da trziste najbolje funkcionise kada ima konkurencije, i znam kako je u jednoj Kanadi (sve 100% privatno, oduvek bilo, osim u malim delovima zemlje, indirektno) gde si jos pre 20 godina mogao da za 15 dolara mesecno imas neogranicene lokalne pozive.
Inace DT drzi toliko trzista jer je nastao iz bivseg monopoliste (Bundespost, nemacki PTT) kao i nas Telekom.
Sto se tice tvoje tvrdnje da su to privatne kompanije, nisam siguran da znas onda sta znaci javno preduzece u tom modelu. 78% koje fale tvojoj racunici su javno izdate na berzi za gradjane i manje akcionare i zakon ogranicava velicinu pojedincnog udela.
DT nije "javno preduzece" u smislu u kom se to koristi u Srbiji. U Srbiji JP = firma u drzavnom vlasnistvu, a na engleskom npr. "javna" firma ("public company") je firma (privatna!) cijim se deonicama javno trguje na berzi, dok se kaze za neki firmu da je "privately held" ukoliko se akcije ne kotiraju na berzi. Za ono sto mi zovemo javnim preduzecem se koristi izraz "drzavna firma" ("state enterprise").
Dakle DT jeste u vecinskom privatnom vlasnistvu. DT nije drzavna firma. DT je privatizovan 1995. nakon izdvajanja iz nekadasnjeg Bundesposta.
Da, i ja mislim da je model privatizacije DTa bio dobar (osim tih 32% i dalje u drzavnom vlasnistvu), i mislim da bi bilo bolje da se Telekom privatizuje kroz IPO na Beogradskoj berzi nego kroz tender samo jednom ponudjacu jer je u interesu nase ekonomije jaka berza sa najvecim firmama domacim na njoj, da u njih mogu da ulazu gradjani, banke, investicioni i penzioni fondovi. I bilo bi dobro da se recimo Telekom kotira na njujorskoj ili londonskoj berzi kao sto je slucaj sa mnogim evropskim kompanijama pa izmedju ostalog i DT.
Ja bi recimo sva JP transformisao u AD, na tenderu 50% posto prodao nekom strateskom partneru (ako je tom JP potreban partner) uz obavezu da oni nece kupovati vise od 50% u sledecih recimo 5-10 godina, a ostalih 50% prodao kroz IPO na berzi.
Ista ta nemacka drzava nikad ne bi prodala vecinski paket svog telekoma,
Kako da ti kazem nemacka drzava je vecinski paket
vec prodala posto je vlasnik tek 15% tj. indirektno samo 32% kompanije.
ali posto ti sumnjas da u Srbija ima kapacitete da uspesno vodi javno preduzece milsim da nema razloga da dalje pojasnjavam.
Nazalost nema sta da sumnjam, drzava Srbije je jasno dokazala da nema kapaciteta da uspesno vodi javno preduzece. je*******iga. Tako je. Resenje je da drzava Srbije ne upravlja preduzecima, ako bas ne mora.
A tvoj deo o tome kako ce prodaja naterati drzavu da stedi me ostavljaju bez komentara. Nadam se da si samo naivno ovo rekao posto nam zemlja zivi od kredita i rasprodaje vec deceniju u apsolutnim deficitima i platnim i trgovinskim pa se nista nije znacajno promenilo u svesti tih za koje kazes da im treba uzeti Telekom i prodati Nemcima. Neces ti uzeti telekom njima, vec sebi i buducim generacijama.
Pa rezonujem da ce na kraju kada ostane bez ikakvih tvrdih izvora prihoda osim poreza drzava morati da stedi. Sadasnjim politicarima je uvek u podsvesti "ako zafali neka para, prodacemo Telekom, EPS, nesto".
Evo i ti si uspeo da kondenzujes sve nase probleme u jednu recenicu. meni je jako interesantno kako ljudi nemaju osecaj za valsnistvo u Srbiji. Ako promenis jednu premisu u svom razmisljanju mozda uspes da shvatis o cemu pricam.
Isto kao sto u Srbiji ljudi imaju problem da shvate da su pare u budzetu njihove i da treab da ih zanima kako se i na sta trose, isto tako treba da razmisljs o telekomu kao o necemu sto je tvoje. Ako ga shvatis kao tvoje onda ces gledati kako da ga popravis, a ne zavalis.
Pa ne razmisljam o Telekomu kao nesto sto je moje, zasto bih? Treba li i da razmisljam o robnim kucama Beograd kao necemu sto je moje? Telekom je jedna firma kojoj ja placam da mi obezbedi odredjenu uslugu. Kada se budu kotirale akcije Telekoma na berzi gledacu ga kao nesto svoje ako budem kupio neku deonicu.