Nisam ja za to da se poredimo sa zemljama zapadne Evrope, vec je to napisao vradovic. Ja sam samo naveo Norvesku kao primjer da Srbija nije jedina u Evropi gdje drzava ima vecinsko vlasnistvo u jednoj telekomunikacionoj firmi, i da to sto ima vecinsko vlasnistvo ne znaci da je na djelu sjevernokorejski komunizam.
Ova vlast jeste upgregla sve kompanije u svrhu odrzavanja svoje moci. Ali nije valjda da mislite da ce vlast da padne kada rasproda ili pokloni Telekom? Zaista ste naivni. Pa pogledajte zemlje u okruzenju. Eno Milo prodo i Telekom i Elektroprivredu, pa se i dalje drzi. Kako to? Pa drze ga na vlasti isti oni koji su pokupovali to i koje ne interesuje kakva ce demokratija da bude u ovim nasim banana drzavama. Sto se njih tice, dovesce i odrzavace na vlasti i crnog djavola, samo kad radi u njihovom interesu. Vlast se ne mijenja prodajom Telekoma, ali to je neka skroz druga tema.
Ja pokusavam da sagledam stvari malo dalje. Jednog dana ce ova vlast otici. I docice neka nova. Nadam se bolja i sposobnija od ove. A tada cemo moci da kao drzava normalno (ili je mozda bolje reci normalnije) koristimo blagodeti Telekoma, ako ga u medjuvremenu ne prodamo ili poklonimo.
Jos jedna stvar, iako se sada novci Telekoma netransparentno trose, ipak jedan dio tog novca zavrsi u dzepovima obicnih ljudi (ljudi koji imaju svoje firme ili rade u domacim firmama koje zive od saradnje sa Telekomom). Ako se Telekom proda, ta slavina se zavrce. Dakle, imamo izbor: da se nastavi arcenje Telekoma gdje ce jedan dio tih para ipak da zavrsi kod obicnih gradjana, ili da prodamo/poklonimo Telekom gdje ce on poslovati super pozitivno ali sav profit odlazi vani strancima (koji ce vrlo vjerovatno od tih para nastaviti da finansiraju ove koji su sada na vlasti).