Šta je novo?

Muuusic

Nije audio forum ali mislim da je zanimljiva tema kako najčešće slušate muziku, da li čujete razliku između različitih formata i bitrejta i koliko vam je to bitno.
Da li za slušanje muzike najčešće koristite striming servise kao što su Youtube i Spotify, da li ste verni fizičkim formatima kao što su CD ili možda vinili ili mp3, flac i wav fajlovima.
Kompresovani mp3 i aac format doneli su revoluciju u načinu na koji delimo i slušamo muziku ali od nastanka formata do danas postoji debata o tome da li prosečna osoba može da primeti bitniju razliku u kvalitetu između "CD kvaliteta" nekompresovanih formata (wav) i kompresovanih (mp3 i aac) formata kao i razliku između kompresovanih fajlova različitog bitrejta.
Na primer, Youtube koristi aac format sa bitrejtom između 96 i 160 kbps, Spotify aac sa bitrejtom između 96 i 320 kbps.
Aac kao noviji i napredniji format u odnosu na mp3 nudi bolji kvalitet na nižem bitrejtu ali iznad 160 kbps počinje da gubi prednost u odnosu na mp3.
U suštini, kada slušamo muziku preko striming servisa u najvećem broju slučajeva dobijamo kvalitet koji je ekvivalentan mp3 fajlu sa bitrejtom između 128 i 160 kbps.Pogledajte prilog 256675

Da li čujete razliku u kvalitetu između, recimo, wav ili flac fajla, mp3 fajla na 320 kbps i striminga i koliko vam je to bitno?
Najvise volim .wav preko kompa ili na zvucnike (PC mi podrzava visu rezoluciju pa se oseti razlika,to mi bilo bitno kad sam ga sklapao),al ako sam van kuce,deezer mi ima najbolji kvalitet zvuka,spotify ako na deezeru nesto nema,a ako ni na spotify nema onda soundcloud/youtube kao zadnja opcija....... Razliku cujem u kvalitetu i sa istim i sa razlicitim slusalicama/platformama,cim mi se smanji kvalitet zbog 4g signala,odma ludim xD

Уторак преподне је увек добро време за румунско-бугарски турбо фолк

Пратим моладвски етно панк и подижем за либански дип хаус поп фолк

Кад смо код штобсерекло ворлд мјузика, која вам је наша изворна народна/староградска/народна песма омиљена и зашто?

За почетак, глобално доста нетипичан и сложен непарни 7/8 такт који је са друге стране врло типичан за народну и староградску музику југа земље, Косова и Метохије, Македоније и Бугарске.
Врло занимљив ритам који "заноси" и наводи на игру, заводљива мелодија и хедонизам као лајтмотив.

Ова верзија је сјајна, мада ова слика, нека наива, више одговара неким северњачким пределима.

Музика целог тог предела Старе Србије је буквално светска културна баштина, штета што не постоји неки радио канал где би могао искључиво тако нешто да слушаш, староградске и старе народне песме! Обично је нека комбинација, па чујеш овако нешто, па после неке зурле и нарикаче са ибарске.

Poslednja izmena:
Meni se od pop etno dopada najviše ljubiš me k'o balavica nije te sram, Beograd, Beograd, ja bezobrazan.

To mogu da slušam ceo dan u krug da mi ne dosadi.

Слажем се Љубо.
Музика ових простора је у ствари врло занимљива и разноврсна, посебно када се посматра кроз такт као један од најважнијих елемената и основа музике.
Од класичних 2/4 "двојки" Шумадије и Војводине до врло интересантних 7/8, 9/8, 11/8 југа и истока са свим својим варијацијама.
Поред неговања тог наслеђа кроз фолклор и етно ансамбле занимљиво је и да се 7/8 и у мањој мери 9/8 задржао и кроз "новокомпоновану" музику.
Занимљиво је и како се музика мењала.
На ритмове су од седамдесетих па наовамо, изненађујуће, највише утицали карипски и латиноамерички ритмови, бегин, хабанера, румба, деценијама пре него што регетон и латино поп култура постају глобални феномен.
Плесни ритмови који се код нас често свирају уз орнаментику а у својој основи имају тај пулс и покрет који је сродан сложеним ритмовима простора Старе Србије.
Та нит и веза са Латинском Америком и њиховом популарном културном ми је такође фасцинантна.
Од феномена мексичке фолк музике код нас педесетих и шездесетих преко заступљености латино ритмова у нашем фолку од седамдесетих до данас па до популарности латиномеричких серија деведесетих и двехиљадитих.

Poslednja izmena:
Док смо у канцеларији, једна фајронтска, ова ме увек погоди. Ај мене, ретко слушам, сећам се пре 10+ год у скадарлији, расплакао сам свирача, чудно ми било, људи сваки дан у томе...:)

Nešto se navukoh na Naxi Lounge Radio, dobra, raznovrsna muzika sa dosta latino elemenata, odličnih instrumentala.

Кратка шетња кроз ритмове кроз популарне примере.

7/8. Једна лепа новија "седмица"

9/8, (Ко је рекао Нишка бања?)
Још један ритам карактеристичан за југ Србије, Македонију и Бугарску.

"Са" или "са-са", још један јужни ритам

"Бегин" од "beguine", изворно карипски ритам који се код нас често комбинује са елементима џеза, фанка и оријенталном орнаментиком.

Румба.
Изузетно популаран плесни латино ритам који се код нас јавља у много варијација.

Tvrdim da je logički pogrešno i objektivno kratkovido na većinu „Dobrih bumera“ stavljati grehe preterano uticajnih, ali manjinskih „Loših bumera“. Na kraju krajeva, ako ništa drugo, mi smo izmislili rokenrol.
Will Schryver

Poslednja izmena:
Vrh